Keresés

Részletes keresés

Jesu Creative Commons License 2004.12.03 0 0 156
jahjah. túl szép lett vna! :)
Előzmény: mmuller (154)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.02 0 0 155

A beépített hőcserélő hatásfoka 90 %, a szűrők könnyen tisztíthatók, az egyenáramú ventilátorok nagyon halkak, és forulatszámuk szabályozható, ezáltal a szellőzés mértéke egyszerűen beállítható. Beépítésével a hűtési vagy fűtési időszakban a fellépő szellőztetési veszteség a tizedére csökken, ami megfelelő ventilátor fordulatszám beállításokkal még kevesebb lehet."

LW 160 225 m3/h 293.310.-

60x67x47 cm-be nem fér bele egy ellenáramú hőcserélő, két ventillátor és két szűrő. Ez csak keresztáramú hőcserélővel tudták megvalósítani, aminek a hatás foka max. 50-60%.

A német szellőztető cégek, ha tényleg 90%-os hatásfokkal dolgoznak, akkor a Passiv Haus Intézet által minősített rendszerek között szerepelnek (nézd még itt). Ha egy német cég nincs ott, akkor biztos, hogy jó a marketing stabja. Kérd meg őket, hogy küldjenek neked egy olyan minősítést és azt hogy garanciálisan kijavítják-e neked a gépek, ha a hatásfoka nem éri el 90%?

Egy jó minőségű 200-300 m3/h keresztáramú hőcserélővel ellátott gépet Lengyelországban kb. feleannyiért kapsz (de egy ócska már akár 100 eFt-ért is lehet a tiéd).

Előzmény: mmuller (153)
mmuller Creative Commons License 2004.12.02 0 0 154
Bocsánat, kicsit fals a kopipaste. Szóval az 293 ezer ft.
Előzmény: mmuller (153)
mmuller Creative Commons License 2004.12.02 0 0 153

A fagyáshoz:
Ha a beszívott külső levegőt egy valamelyest temperált alagsoron végigfutó csőben eresztem, az segít valamelyest a fagyást megelőzni? Vagy esetleg olyan mértékű az áramlás, hogy nincs ideje enyhülni?

Más.

A Stiebel készüléke, állítólag 90% hatásfokú, elvileg itthon elérhető. Naon drága?

(Csak az összehasonlíthatóság kedvéért.)

"A beépített hőcserélő hatásfoka 90 %, a szűrők könnyen tisztíthatók, az egyenáramú ventilátorok nagyon halkak, és forulatszámuk szabályozható, ezáltal a szellőzés mértéke egyszerűen beállítható. Beépítésével a hűtési vagy fűtési időszakban a fellépő szellőztetési veszteség a tizedére csökken, ami megfelelő ventilátor fordulatszám beállításokkal még kevesebb lehet."

LW 160 225 m3/h 93.310.-

Miki

Előzmény: JTD24 (152)
JTD24 Creative Commons License 2004.12.02 0 0 152
A krakkói Bartosz sem válaszolt ! Sokadszorra sem. A barátom szerzett egy nevet tel. számmal. Majd lehet, hogy felhívom. A 96% az valójában max. 96% (up to 96%) ezt lehet sokféleképpen értelmezni. Lehet hogy közben a légáram sebessége erősen közelíti a 0-át. Mindenesetre írtam, hogy csak a nagy hatásfokú érdekel. Ez az infó a fagyvédelmi rendszerről csak most jutott el hozzám tölük is. Lehet, hogy mégis Bartosz... Igaz, hogy csak -10 foktól kell. Üdv, JTD24
Előzmény: Krzysztof (151)
Krzysztof Creative Commons License 2004.12.01 0 0 151

A Krakkói Bartosz sem válaszol?

Bár azt mondják, hogy a Kossnak ez a "96%"-os szellőztető gépe sem rossz (de vigyázz, mert Kossnak van sima keresztáramú is - ezek vannak többségben, és ezeknek hatásfokúk csak kb. 50-60%).

Ami viszont biztos, Kossnál kell fagyelleni rendszer (Bartosznál ez nem kellett).

Ezeket az elektrosztatikus szűrőket nem néztem pontosan. Én egyelőre csak helyett hagyom, majd ha kell akkor berakom. Addig viszont mezei EU3 vagy EU4 és jó lesz.

Előzmény: JTD24 (150)
JTD24 Creative Commons License 2004.12.01 0 0 150

Köszi a segítséget !

A Bartosz még mindig nem (kb. 8 mail és 2 telefonhívás) reagált, a Koss-tól viszont kaptam egy elég részletes kérdéssort, valamint ajánlatot a Budapesti kiszállításra is.

Így a kérdés kezd eldőlni.

Állítólag kétféle szűrőjük is van :

- single stage, low absorption

- 2 stage high absorption of airborne particles

Most várom a válaszukat, és jelzek felétek is !

A csővezetéket egy helyi vállalkozó csinálta.

A felhasznált anyagok nagyon jók, szigetelt alu cső, hangszigetelt befúvó dobozok, stb.

Viszont a szerelés, illetve a csőelvezetés hagy némi utómunkára teret...

(Pl. pár helyen kivette a 20 centis gyapotot, hogy elférjen a cső)

Most épp alapjaiban szereli át a rendszert, de most már itt tudok lenni mögötte.

Üdv,

JTD24

Előzmény: Krzysztof (148)
mmuller Creative Commons License 2004.11.30 0 0 149

Szép ...

schüco_8

Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 148

A Koss típusnak lehet tudni a hatásfokát ?

Lehet, hogy jobb lenne hozzájuk mennem, mert úgyis akartam kiegészítő elektrosztatikus szűrőt is venni.

Sajnos nem derült ki számomra az sem, hogy hol van a legközelebbi telephelyük.

(Varsóba azért nem szándékozom elautózni, ha nem muszály...)

A Koss azt mondja, hogy 96%-os ez a hőcserőlő. De szerintem, igy kb. 80-85% kellene venni tervez;sn;l, hogy biztosra mennjen az ember.

Ez az elektrosztatikus szűrő elég drága (kb. 180 eFt), de azt mondják hogy jó.

A Kossnak tudtam szerint nincs telephelye máshol (csak Varsó környekén), de van egy viszonteladói/szerviz hálózata egész Lengyelországban. Írjál nekik egy levelet, talán megmondják ki a legközelebbi.

Előzmény: JTD24 (140)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 147

Belinkeltétek multkor ezt az austrotherm 30 cm-s tömör szigetelést, amire "ráteszik" az egész házat (+60cm túlnyúlás). Hogy megy ez? Nekem nagyon abszurdnak tűnik. Még a németeknél is üvegszigetelő van a falak alatt. Vagy félreértettem valamit?

Ez EPS a lemezalap (nem sáv alap) alatt van, így jobban szétoszlik a teher. Skandináv országokban már több tiz éve az egyik elfogadott alapozási módszer, de Lengyelországban is.

Bövebben it található az infó: Legalett.

De Magyarországban is vannak házak, ami EPS-re vannak alapozva. Majd egy-két fényképet bedobom, ha lesz időm.

Előzmény: Jesu (143)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 146

EPS nekem is aktuális lesz, egyeztethetnénk. Az időzítés, ami fontos.

Én úgy saccolom, hogy kb. februárban megrendelnem egy kammiont, ha ez megfelel.

Előzmény: Jesu (142)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.29 0 0 145

Felhívom őket (Bartoszt) hétfőn, de angolul beszélő emberke nehéz lesz náluk találni, azt hiszem.

Felhivtam. Krakkói kirendeltségen van egy emberke (Jacek Kopacz), akivel lehet angolul kommunikálni. Szóban (telefonban) lehet, hogy nem annyira, de e-mailben igen. Meg is igérte, hogy megválaszol minden e-mailre. Tehát lehet küldeni:

krakow@bartosz.com.pl

Ha nem válaszol, akkor szóljátok, kicsit rugdosni fogom őt.

Előzmény: Krzysztof (139)
Jesu Creative Commons License 2004.11.29 0 0 144
Ez a szűrő valóban nagyon fontos. Ekkora légáramoknál már oda kell figyelni, mert komoly problémát okozhat. Viszont a visszapárásítás is kényes, mert az meg a berendezésen bellül magában hordozza a penészesedést is. Én nem vagyok híve a fertőtlenítőknek. Jó lenne, ha létezne erre is használható valamilyen természetes antibakteriális anyag. Gondolkodom a propoliszon , vagy az almaeceten. Nálam ez probléma most is. A lakáspárásító szűrőjét a megkötött por elpenészesedése miatt kell állandóan kidobni idő előtt, pedig át van állítólag itatva antibakterális anyaggal, és befont fém szálakat is tartalmaz. Mégis...
Jesu Creative Commons License 2004.11.29 0 0 143
Kandallót Én is külső légbeömlővel (hőhídmentes) gondoltam, és lehetőség szerint a kandalló túloldalán elhelyezett pellett adagolóra. Ez jóval komfortosabb. Távollétemben remélhetőleg a jó szigetelés extra fűtés nélkül sem engedi "jégbe" fagyni a lakást, a gyors felfűtés, komfortérzet pedig a (remélhetőleg) megfelelően méretezett sugárzó (fal?) fűtés dolga lesz. Szóval jó lenne! :) Azért gondolkodom szélgenerátorban, mert meglehetősen szeles ilyenkor nálunk, és mert abszolút letettem a napkollektoros rendszerről, annak ára miatt, és azért, mert alkalmatlan ebben az időszakban még megbízható melegvízkészítésre is. Házilagosan szeretném megcsinálni, nem lesz nagy összeg, ami energiát ad, az pedig ajándék. Már ha a hőlégcserélő ventilátorait képes ellátni, én azzal is elégedett leszek, de úgy néz ki, sokkal többet is ki lehet belőle hozni. Utánanéztem a légkondis kompresszoroknak. Sajnos vacak a hatásfokuk, nagyon kicsi a hőleadó felület. El kell felejteni. De ez hoszabb távú terv, már ha minden más meglesz korrektül, mondhatni csak a magam örömére. Viszont igyekszem úgy tervezni most, hogy illeszthető legyen. Nem ragaszkodom a passzivházhoz Én sem, de azért igyekszünk. Belinkeltétek multkor ezt az austrotherm 30 cm-s tömör szigetelést, amire "ráteszik" az egész házat (+60cm túlnyúlás). Hogy megy ez? Nekem nagyon abszurdnak tűnik. Még a németeknél is üvegszigetelő van a falak alatt. Vagy félreértettem valamit?
Jesu Creative Commons License 2004.11.29 0 0 142
JTD24, Krzysztof, dejó látni benenteket is! :) Meg még jobb, hogy legalább van akinek megvalósult a terve. Nekem sajnos más helyszín után kellett néznem, mindez már elkészült tervek után. Ez az év sehogy sem sikerült, nem csak ez miatt... :-( JTD24: végre valaki aki felvállalja a falfűtést! Nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, a méretezésre, a kialakításra. Én sem komálom a hidegpadlót. Nincs az a gyerek, akinek könyen a fülébe lehet rágni, hogy papucs! Az a pluszenergia, amit jelenleg erre fordítok, sokminden másban már csodákra lenne képes. ;) Ha tudsz, esetleg megoszthatnál képeket is, még vakolás előttit, bár ha egy topiktalálkozó keretében menne, az is jó, csak egy kicsit messze vagytok. Mindenki csak el akar rettenteni a falfűtéstől, egyértelmű pozitív ajánlást még sehonnét sem kaptam, nemhogy referenciát, ahol valóban tapasztalatokat lehetne begyűjteni, szóval, mint a messiást, úgy várom a müködés közbeni tapasztalatokat a témában! Krzysztof: EPS nekem is aktuális lesz, egyeztethetnénk. Az időzítés, ami fontos. Anyagilag nagyon be vagyok jelenleg határolva, próbálom pontos szervezéssel tartani a lépést. Remélhetőleg azért ez a pozitív irányba változik. Majd megkeresem a Sz.fvári cég prospektusát, otthon van összerakva a többihez. Nem ugrik be a nevük, még tavaszi gyűjtés.
Előzmény: JTD24 (128)
mmuller Creative Commons License 2004.11.29 0 0 141
JTD24 Creative Commons License 2004.11.28 0 0 140

A Koss típusnak lehet tudni a hatásfokát ?

Lehet, hogy jobb lenne hozzájuk mennem, mert úgyis akartam kiegészítő elektrosztatikus szűrőt is venni.

Sajnos nem derült ki számomra az sem, hogy hol van a legközelebbi telephelyük.

(Varsóba azért nem szándékozom elautózni, ha nem muszály...)

Köszi :  JTD24

Előzmény: Krzysztof (139)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.28 0 0 139

Felhívom őket (Bartoszt) hétfőn, de angolul beszélő emberke nehéz lesz náluk találni, azt hiszem.

De a beépítés/betervezés viszonylag egyszerű. A nyomásesesi adatok meg vannak adva a magyar doksiban. Ennek alapján a tervező ki tudja választani megefelelú ventillátor a rendszerhez, ami a rendszerben keletkező nyomásesést tudja előállítani.

Még egy dologra kell figyelni a tervezésnél: a hőcserelőt nem szabad pontos vizszintes helyzetben beszerelni, kell egy esés (min 5%) vagy lehet függőleges. A meleg oldal (tehát a lakás befuvás és lakás elszivás) lenti végére kell rácsatlakozni, miközben a hideg oldal (kinti levegő be és levegő kifuvás kintre) felső oldalra kell ratenni. Ha nem, akkor télen befogy (mivel a hőcserelőben lecsopadik a viz, ami természetesen lefele folyik - ha lenti oldal hideg, akkor befogy).

Megredendeléskor meg kell tehát adni, melyik oldal a "meleg" oldal ha hőcserelő tipusa nem szimmetrikus (pl. BB-BC) - oda teszik a kondenzviz kivezetést.

Azon kivül opcióként lehet megrendelni revizós nyilások (+ 100 PLN, kb. 6000 HUF), hogy könnyen lehessen kinyitni a hőcserelő tisztitáshoz (lengyel jogszabályok előírják, hogy a hőcserelőket 6 havonta fertőtlenitő szerrel át kell öblíteni).

Előzmény: JTD24 (138)
JTD24 Creative Commons License 2004.11.28 0 0 138

Helló Krzysztof,

Már hiányoztál a társaságból! :o)

A Bakonyban lakom, a 8-as úthoz közel, pontos cím, külön mailban az érdeklődőknek.

Itt a listán jelezze még, aki jönne, nagyon szívesen helyet adok egy ilyen találkozóhoz!!!

Nekem is a 400-as hővisszanyerő kell.

Rád is gondoltam, csak mostanában nem "találkoztunk". Egyik barátomat kértem meg, hogy keressen valami magyarul vagy angolul beszélő kontakt embert a cégnél, aki hajlandó kommunikálni. Még egy hetet várok, aztán tényleg más után nézek. A másik típus, amit néztem Mitsubishi.

Ez a levegő nedvességtartalmát is visszavarázsolja, viszont előfűteni kell a bejövő levegőt, amit nem szeretnék.

Üdv,

JTD24

Előzmény: Krzysztof (135)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 137

Ja, még ami a  Bartosz illeti. Már egy Bartosz hőcserelő van Magyarországon (de nem nálam).

Ha csak azon mulik, hogy nehéz megrendelni, akkor tudok segíteni (de nektek kellene elmenni érte Krakkóba - sajnos, kicsit eldugott helyén van kirendeltségük Krakkóba). Csak nézzétek milyen kell (nálam legvalószinűbb WS 400).

Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 136

Ami az EPS-t illeti, Lengyelországból sokkal olcsóbban (pl. EPS100 8000 Ft/m3 + ÁFA - ez az ár már Magyaroszágra szállítást tartalmazza) lehet szerezni. De az egész kammiont (kb. 100-120 m3) kell megrendelni.

Nekem jövőre egy félkammionnyi mennyiség kell. Kell-e valakinek másik fele, hogy tudjunk esetleg megrendelni egy egész szállítást?

Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 135

Részemről a szerencse, ha eljöttök !

Karácsony elötti napokban, ill. a két ünnep között lenne a legalkalmasabb.

Az ország melyik részén vagy helyileg? Engem is érdekelne.

Előzmény: JTD24 (131)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 134
Ha nem megy nektek Bartosz céggel (valóban kicsit nehéz velük dolgozni), akkor probáljátok ki Koss céget. Annak is van ellenáramú hőcserelős szellőztető gépe (nem rég jelent meg): VX-96, aminek az ára kb. 5000 PLN (300 eFt).
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 133

Most már többen is árulnak ilyet, Rehau, Hungaroweiss, internorm, kömmerling, kint több tucat cég foglalkozik gyártással.

De ezek (Internorm kivételével) műanyagok? Vagy van még valami cég, ami passzivaház minőségű faablakokkal foglalkozik?

Előzmény: Törölt nick (120)
Krzysztof Creative Commons License 2004.11.27 0 0 132

Passzivminőségben egy székesfehérvári céget találtam, akik elég borsos áron ugyan, de forgalmaznak bejárati ajtót.

Mi az a cég? Weisz?

Előzmény: Jesu (96)
JTD24 Creative Commons License 2004.11.26 0 0 131

Helló,

Részemről a szerencse, ha eljöttök !

Karácsony elötti napokban, ill. a két ünnep között lenne a legalkalmasabb.

Remélhetően működő hővisszanyerővel...

JTD24

mmuller Creative Commons License 2004.11.26 0 0 130

Éppenséggel igen kiváncsi is volnék a csövezet miként-valóságára, beépítésére. A topic-találka is járható út, bár a Gazdától függ főként. Persze, ha tudtok hazai kereskedőről, bemutatóteremről, az is hasznos lehet - bár vélhetően nem Bartosz.

Tényleg! Összehozhatnánk egy Bartosz-kereskedést! ;-)

Stiebel hasonló készségéről, vagy ami ilyen néven szerepel a rettenetnagy árlistában, van-e tapasztalat?

Miki

korzo Creative Commons License 2004.11.26 0 0 129
A kész rendszert természetesen megnézheted.

Esetleg egy topic-tali JTD szerkezet- és gépészetkész házában? Márha a büszke tulaj benne lenne. Hm? (c:

JTD24 Creative Commons License 2004.11.26 0 0 128

Helló !

Pilbi,

A tetőtérben és + pár helyen heraklitlemezre van applikálva a cső. Ez lesz bevakolva hamarosan. A többség a kisméretű téglából épült 40-es válaszfalon van. Számítással kapcsolatban az unokaöcsémet kell megkérdeznem, ő volt a szaki a szerelésnél.

Volt egy gépészmérnök tervező is, de ő nem vett figyelembe több paramétert (hővisszanyerő, extra szigetelés).

Mindenesetre így is több lett beépítve, mert ha hűtésre is akarom használni, akkor +40%-ot ajánlanak. Annó tettem le pár karika csövet a pince aljzatbetonába, a nikecell alá. Majd meglátjuk működik-e valamelyest.

Normál bútorozással (nagy ablakok, beép. szekrények) szinte mindenhol elég lett volna volt a falfelületet 120 centiig csövezni. Kivételt képez a nappali/konyha, az ablakfelület és a sok ajtó miatt. Itt kellett a padló rásegítés.

Miki,

Még Bartosz a favorit, de lassacskán belefáradok a hiábavaló kapcsolatfelvételi próbálkozásba, és beszerzek egy kisebb hatásfokút mástól.

Most még próbálok a lengyel barátomon keresztül szerezni valakit akivel szót tudok érteni a cégnél.

Nekem a ház becsövezésére adtak 300-3 mill.-ig árajánlatot. A kész rendszert természetesen megnézheted.

CFS,

Bizony sok időt kell rá áldozni, és az ismerősök is sokat tudnak segíteni.

Nekem szerencsém volt, mert ismerős ácsok vitelezték ki az elképzeléseimet. Néha furcsán néztek, de végül minden rendben alakult.

A padlófűtésnél én is a meleg padló kedvezőtlen élettani hatását értettem.

Az ismerősöm is csak azért panaszkodik, mert túl sok helyen van nála hidegburkolat és a gyerkőc nem ott ül le a földre játszani ahol ő akar, persze fűtési idényen kívül. Falfűtésnél viszont használhatott volna szőnyegpadlót ill. faburkolatot. Nekem ez a kettő jön be 1 szál zokniban. A laminált burkolaton már fázik a lábam még fafödémre rakva is. A lépcsőm lakk nélküli pácolt fenyő. Kifejezetten melegnek érzem, ha rálépek.

Nekem nem célom a passzívház, csak az energiatakarékos. Annyira semmiképp, hogy villannyal fűtsek. Persze, hogy elég a légfűtés. Mellesleg egyik középiskolai osztálytársaméknál is az volt vhol egy kis bakonyi faluban.

Vigyázni kellett, hogy ne fordulj a bejövő levegő felé, mert könnyen megégett az ember :)

Nem vitatom, hogy elégséges, csak a hatásfokából adódó veszteségekre próbálok rávilágítani. Fal fűtés esetében pár fokkal alá fűthetsz, mert még akkor is melegben sütkérezel.

Ha légfűtést szerelsz pár fokkal mindig túl kell fűtened, mert a fal, padló némi hideget fog sugározni. Persze értem, hogy passzívháznál ez nem annyira vészes, de a hideg akkor is a felületeken próbál bejutni. Ok. Még jó lehet az általad favorizált műhab fal, de ez esetben nincs hőtárolás és felborul az általam ismert koncepció. Ami nem azt jelenti, hogy teljesen más alapokon nem működhet, (ezért is mondtam, hogy kinek mi tetszik) de nekem nem szimpi az állandóan mozgó levegő, és ha elmegy az áram oda a komfort.

A kandallóm nem a szobából kapja a friss levegőt, hanem egy jól szigetelt alu csövön keresztül a szabadból. Mielött szóba kerül, a kazán is zárt égésterű. Asszem passzívházféleségben balgaság másféléről gondolkodni.

Üdv,

JTD24

mmuller Creative Commons License 2004.11.26 0 0 126

Szia JTD24!

Jó kis érvhalom volt, pro és kontra!

Sajnos a hővisszanyerő légcserélő berendezés ügye nálam csak a késő-tavaszon "játszik", mos még örülök, ha a frissen vásárolt lak utolsó hányadát korrektül felköhögöm. Egyébként milyen árral lehet most a szisztémát kalkulálni?

Olvastam valamilyen doksit a "gépről", amelyben kicsitől nagyig szépen fel volt sorolva, meg larajzolva a rengeteg kivezetésmódozatú nagy doboz.

Még a Bartosz a favorit?

Szivesen megnéznék egy ilyen működő rendszert valahol!

Miki

Előzmény: JTD24 (124)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!