Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A kép mely számodra kritikus bizony vontató hk.! Jó apámmal konzultálva, aki személyesen is vezette ezt a gépsárkányt (ő biztosította számomra a képeket), elmondta, hogy SU-100-as rohalöveg teljes lövege eltávolítása után egy felcsavarozott homloklemmezzel letakarva jött létre ez a vontató jármű. Mivel harcoló alakulatnál nem volt, így típusjelzése sincs.
De bizton állítható, hogy nem oktató jármű! Ez a jármű annak idején (1962-ben) volt a műszaki alakulatnál rendszeresíteve, mint hk. vontató!
Bizony nem maradt meg a torony!
Annak idejen az MN Godolloi Gepgyaraban tortent a T34-ek bikakka alakitasa.
torony loveggel egyutt le, motor - valto ki, teljes nagy general , majd mindent vissza, kiveve a tornyot a loveggel. a helyere az aktualis igenyeknek megfeleloen kerult felig nyitott vagy zart de ajtoval ellatott doboz, kupola, vagy csak sima lemez tetoajtoval.
Nem maradt meg a torony:)))) Ez a járgány (vagy egy ilyen..) látható Kecelen. Ez egy utólag fabrikált, elnyújtott nyolcszög alakú kupola, ami takarásban vészesen emlékeztet a T-34/76 mod. 1941 tornyára. De nem az.. :))))))
Én is találtam egy képet a VT-34-ről, ami pont hátúlról mutatja a vontatót. Így látszik, - mint azt már Below is mondotta - hogy ez a verzió csak vontatásra lett kifejlesztve.
Volt benne egy bazi nagy csörlő azt slussz-passz. Azért a sarkantyú kellett, hogy ne saját magát húzza el.
Sajnos a megnevezések nagyon egyformák voltak, a magyar terminológiában "VT-34 csörlős" vagy VT-34 darus" harckocsiként szerepelt. Olyan mint ami Below által küldött képen is van, az pl. egy kisebb daruval is rendelkezik, ami majd visszaköszön a VT-55 vontatón, a tartalékalkatrész szállító kosárral egyetemben. Gyanítom, így lehetett egy olyan T-34 alapú vontató is amin a JVBT-hez hasonló 20 tonnás daru volt, de még olyat nem láttam.
OFF: Ftonyo kartács! Mellik címemre úsztatta kend azt az E-lúdat? Esetelg a cégesre? Mert azt sajnos (vagy szerncsére) ilyenor nem látom...
ON: Tény, hogy ez nem egy klasszikus VT-34, hanem egy provizorikus jármű, melyet a SzU-100 alapjain hoztak létre, tudtommal vontatásra. Egy másik barátom mutatott képeket ilyen (vagy hasonló) eszközről, amint el tudom éri, állásfoglalást kérek tőle. Hihetünk neki, régen kutatja ezt a tárgykört.
Bizony csemege! Mint below kartácsnak irt magánmélemben is kifejtettem, ez sztem - hangsúlyozom : SZERINTEM!!! - nem műszaki hk. Vagy parancsnoki vetetési pont (nincs rajta egy rakat antenna, ez ellene szól), vagy egy oktató jármű. Ez a valószinűbb, mert a sárvédőkre fel vannak festve a kezdő vezetők térbeli navigálását segitő "szamárvezetők". Daru, vagy más műszaki eszköz meg nincs a gépen......
Hűűűűűű! Tényleg, a szervórásegítés! Erről teljesen megfeledkeztem. Nekem T-55A-t volt szerencsém vezetni, ilyen kormányzásal. Komolyan mondom, akár két újjal lehetett húzni a botokat - ha jól működött a rendszer. Ha azonban a szervó üzemképtelenné vált, igencsak kapaszkodni kellett a botokba, ráadásul alig lehetett érzékelni, hogy hol van az "egy kattanás".
Sorry!!! Nem tudtam, hogy külföldön vagy! Így már méginkább várom a Karácsonyt :o)
Áskálódtam, áskálódtam, de egyelőre csak az agysejtjeim mélyén, mivel per pillanat nem vagyok Mo.-n a téma közelében. Kicsit égő is, hogy pont abban a témában nem tudok válaszolni, amilyen nicket választottam magamnak. (ez volt az első tank melyet én vezettem, s nem kuka utasként voltam benne, innen a név)
Annyi azért eszembe jutott, hogy a TÚZOK ellentétben elődeivel szervórásegítésű kormánybotokkal rendelkezett, melyek hidraulikus munkahengerek segítségével segítették a hk. vezetőjét a kormányzásban. A szervóhoz az energiát a sebességváltó tetején lévő ventillátormeghajtás házról vették le, oda volt építve egy kicsi szervószivattyú. A rendszer olajtartálya meg a hidroakkumulátor a farpáncél belső oldalára volt aplikálva. A hidroaksi biztosította, hogy ha a szivattyú elromlott, kb. még olyan 2-5 botozás erejéig hasson a szervóhatás, és csak utána szünjön meg.
Ami még előjött a szürkéből, hogy a Túzokba már komolyabb nukleáris gammadetektorokat építettek be, és a belső részeket bevonták sugárelnyelő réteggel, amitől pl. a vezető búvónyílása is púposabb lett.
Sajna csak ennyi van, de karácsony magasságában otthon leszek már s a többit ajándéknak küldöm.
Van itt egy kakukktojás, amit érdemes megszemlélni:
WRC! Nincs! MÉG! De valószínű hogy soha! Tán WRX még lehetne, már csak a szükséges tizenegykét millió focsi kellne hozzá! Mert ugye én csak Subaruban gondolkodom.
Amúgy a Rally iránti imádatomból adódik a nick.
Köszi a képeket és a privát levélben kívánságokkal ugye nem terheltelek le túlságosan???