Bocsi, hogy belekibicelek, bár nem vagyok kutya-, csak macskakiálíltó, de hasznos tippként a következőt tudnám javasolni, mi is ennek megfelelően járunk el a cicákkal (lett légyen az nagyon messze Magyarországon vagy éppen holland vagy éppen svájci vagy osztrák kiállítás) :
- soha nem érkezünk a kiállítás napján reggel, mert az valóban megviseli a cicákat, de gondolom, a kutyákat is, főleg, ha többszáz km-ről érkezik az ember
- nem beszélve arról, hogy az úton bármi történhet (pld. a gondosan felkészített fehér Maine coon hány egyet az úton,amiről senki sem tehet ugyan, de ha így viszem be a bírálatra, akkor annyi) de ez gondolom, kutyákkal is előfordulhat, ez ellen senki sincs védve
- célszerű kicsit többet rászánni időben és anyagilag is és előző nap érkezni, a szállodában (motel, magánszállás, stb.) még helyre lehet hozni, ami az úton esetleg elromlott (cica, kutya toalettje) és lesz elég idő a pihenésre is, nem beszélve arról, hogy másnap nyugodtan ott lehet lenni a kiállításon, előtte meg rá lehet készülni a ringben és gyakorolni kicsit.
Mégegyszer elnézést, hogy beleszóltam a dolgoba macskásként, de gyakorlott kiállítóként.
Egy vallomással tartozom! Kövezzetek meg, nem is érdemlek mást, de mi soha nem tudunk a bírálat előtt a körbe bemenni, a kutyát aklimatizáltatni. Ugyanis általában 200 km-ről érkezünk, pár óra alvás után, ha a végén vagyunk jó, mert legalább lehiggadunk, ha az elején (ez kétszer ha előfordult), akkor csak bezuhanunk a körbe.
Ilyen esetekre is van jótanács?
Ha azt mondom, hogy a gyilkosok ócska emberek, nem áll neki az védekezni, aki nem gyilkos. Én nem vonom kétségbe senki győzelmét, senki képességét.
Írhattad volna azt, hogy sajnos a kutyások egy része nem teszi meg a kutyájával azt amit felvezetés elött illene. Kulönben, mint a 670-ben írtam, együtt fogunk kezelésre járni. Lehet, mivel ketten vagyunk, kedvezményt kapunk.
Ha 20-30 kutya van az adott fajtágan, azáltalad irtak, nem müködhetnek
Hogy nem kell egy lépést se tennie, hogy be lehet kakilni, működik. (a spánielek igen nagy számban szoktak lenni CACIB-on és Klub-on is) A hiányos fogazatú münsterlandi esetében esetleg ha többen vannak, akkor az nyer, akinek több foga van. Egyedül se kell nyernie hibás kutyának!
Szerintem ez csak rajtunk mulik! Irjunk egy levelet a birói testület elnökének dr Jakkel Tamás-nak, Ha valaki megirja,nekem nincs nyomtatóm, Szombaton a DERBY-n sokan aláirhatnánk és át is adhatnánk. Nagyon jó Válaszolj kérlek
Ez a félmondat megfogott: Megindokolta hangosan.
Mondjátok az idei évben hány bíralatot hallottatok (a sajáton kívül)
Én még emlékszem, húsz éve a bírók még tényleg hangosan bíráltak, indokoltak.(legalábbis a nagytestűek környékén)
Ma meg összepusmognak a felvezetővel, senki nem tud semmit, csak annyit lát, hogy kinek milyen szalagot nyomnak a kezébe.(a tibeti körben legalábbis ez van)
Ez ellen nem lehetne tenni? Nem lehetne a kiállítási szabályzatban rögzíteni a közönség által is hallható bírálat megkövetelését? Annyi fölösleges szóbeszédnek és keserű szájíznek elejét lehetne venni.
Nem vitatom, hogy Neked ilyen tapasztalatod van Bizonyára , ls elhiszem, A tibeti terrieres ezt nem teheti meg.
Sorolom:
1. Azért mrgyűnk elég sokan jóval a birálatok megkezdése előtt a kiállitásra ki, hogy a kutyáinkkal 3-4-szer körbe menjönk, beállitsuk, feltegyük az asztalra, ujra körbe,... azért,hogy a kutyának ne legyen idegen az adott ring
2 felvezetés elött, de pl én elég sokat sétálok vele,pisil,k..., azt felszedem!!
kimozogtatom,még esőben is-Viszek hajszáritót.
3 Szőrét megkefélem,fésülöm stb
Igazad lehet,láttam aki csak előveszi felkésziti,beviszi.
Anzika! Nem vagyunk egyformák, ezért ne általánosizsunk
Sokszor mi voltunk a nyertesek,sokszor nem. Nem haltam bele,csak egy picit
Minden birónak megvan az elképzelése az adott fajtáról,van, hogy más szint preferál
Voltam olyan liállitáson pl Kapuváron, hogy bár volt elegendő kutya,de nem adta ki egy-egy osztályban a cimet, mert magas volt a mércéje,no meg Ő a biró,DE! Megindokolta,hangosan
Ha 20-30 kutya van az adott fajtágan, azáltalad irtak, nem müködhetnek
"Örülök", hogy nem én vagyok az egyedüli, akinek ilyen tapasztalatai vannak.
Akkor most visszatérhetünk a felvezetéshez. Milyen felvezető az, aki a kutyájával nem mozog, mielőtt bemegy a ringbe? Odamegy a sztárkutyás, betolja boxban a kutyáját, és felvezetésre előveszi. Sokat "törődik" a kutyájával, nyerni akar csak, hogy a kutyának szükségletei is vannak, az már nem számít.
Tavalyelőtt Bp. Derby. -an voltunk benn a CACIB-ért, biztosra vettem, hogy a nyílt szuka lesz a CACIB, de reméltem, a R.CACIB nekünk jön. Futás körbe, közben a növendék szuka nekiáll sz.rni a ring közepén. Gazdája megvárta, amíg befejezi, addig a bíró elment zacskóért,összeszedte a kutyasz.rt, majd kidobta, és utána odaadta a CACIB szalagot a növendék szuka tulajdonosának.
Mikor láttam, hogy mit csinál a kutya, úgy éreztem, tényleg miénk a R.CACIB... ezek után "kissé" meglepődtem az eredményen.
Hol láttad? Megyek oda, viszek seprüt,lapátot,hátha jut nekünk is Nekünk is van sok szalagunk,zsinórunk,rozettánk,de nem jött könnyen,rengeteg felkészölés gondozás közös munka a kutyámmal,kozmetikussal,baráti kutyásokkal akik velem voltak amig gyakoroltunk-és mindig minden kiállitásra a mai napig- hogy megtanuljuk zavaró környezetben, hogy ha a felvezető a nyakán van,akkor csak egymásra figyelünk. Nincs jutalom falat se ma már,csak a szeretet és dicséret.Vica is kitudja fejezni,hogy elégedett velem
Pedig panelban lakubk,a ping-pong pályán gyakorolunk,az akkora mint egy jobbfajta ring
Elmaradt. Láttam kutyát a ringben, aki egy lépést sem tett és mégis CACIB-os lett. A 4X4 méteres ring ehhez még nagy is.
Nem akarok senkit bántani, mindenki meg van győződve amikor besőpri a szalagokat, zsinórokat, rozettákat, hogy az jogos. De egy igazi tenyésztőnek fel kellene ismernie, hogy az övénél van-e jobb kutya a ringben?
Én láttam klubkiállításon olyan kutyát nyerni, amelyik felvezetés közben a ring közepére szart, a bíró nem tudta megközelíteni, mert morgott, ami spánielnél kizáró ok és ennek ellenére klubgyőztes lett. Miről beszélgetünk? Mit erőlködünk?
A kecskeméti kiállításon egy alul öltözött (felül öltöny zakó, lent farmernadrág) agárral esetlenkedő handler-t láttam. Mitől tudja egy idegen jobban felvezetni a kutyát, mint a tulajdonos?
Nem tudom megmondani a kutya nevét. A kutya nem az enyém volt, hanem egy disszidens osztrák rokoné. Ha tudtam is, már nem emlékszem. Akkor még nem sok volt az országban, az emberek nem ismerték a fajtát. Amikor sétáltunk az utcán minden érdeklődőnek azt mondtuk, gibbon majom.
A keresztneve Abu volt. Tudom ez kevés, de talán neked mond valamit a köret.
A Zalatnay Saroltáé volt a testvére, szintén A-val, de nem emlékszem, mi volt a neve. Ha nagyon akarod, meg tudom kérdezni, ha a gazdája emlékszik. Sok volt neki. Különben az Abu mindent vitt abban az időben. Az agarasok talán tudják ki volt.
A kiállítás a szombathelyi Romkertben volt.
Én nem az agarasokat minősítettem, hanem a kiállítások szinvonalát. Egy-két éve valamelyik ring mellett nézelődtem, amikor egy münsterlandi vizslát vezettek fel. Egyedül volt, foghibás. A bíró mondta neki, hogy most az egyszer megadja neki a CAC-ot, de többet ne hozza kiállításra. De ő elmegy mégegyszer, más bíró van, még egy nemzetközin is előadja a bíró ugyanezt akkor champion a kutya. Igy van?
Mennyit ér a champion cím?
A kérdéseidet nem tetted fel, amire kértelek.
Ja és ne minősitsd a tenyészetemet, nem kértelek rá ! Én is csak téged minősitettelek, nem a kutyáidat és a munkádat.
Hol minősítettem a tenyészetedet? Idézd be! Hol minősítettelek Téged, hogy jogod legyen minősítened engem.
Ez a mini ring tényleg röhej a kiállításokon. Nálunk idén a klubon saját kerítésünk volt, mégsem voltak képesek normális méretű ringet felállítani, kb. 20 méternyi kerítés volt még a ring mellett, mi meg topogtunk a ringben.... ennek mi értelme?
De pl. idén Szolnokon nem volt nagy a ring, persze, de elég jó lett volna futni, erre a bíró közli, hogy legyek szives lassabban futni, mert nme tudja követni a kutya mozgását ilyen sebesség mellett:))))))))))))))))
És ezzel elérkeztünk a kezdetekhez. Szerintetek egy professzionális felvezetés segít az egyébként reménytelen helyzeten? Ha igen hogyan lehet ezt megtanulni? :-))))))))))))))))))))))))))))))))))???
Na és sikerült?
És már meg is találtuk a topiknak megfelelő szakmai témát!
Hogyan kell helyben járatva bemutatni a kutya mozgását? Ez az igazi kihívás!
Spillo, ne viccelj már velem. Jársz kiállításokra, vezetsz fel tibetit. Nagyon jól tudod, hogy a IX-es miatt a tibetiek mindíg nevetségesen kis körbe kényszerülnek, ahol NEM LEHET őket kimozgatni. Az Alpok Adrián a kutyákat nem lehetett érdemben elbírálni. Ez minden tibetis egyöntetű véleménye volt.
Nincs nála jobb a körben! Lehet, hogy valóban így volt.:-)
Mondhatnám, hogy sokat segítettél, köszönöm, de valójában ennyit magam is tudtam. Kivéve a szőr, mert néha meglepően kopott, kifürdetlen szőrrel is nyernek kutyák. (Ne írd le, hogy ez nem jellemző, mert magam is tudom)
Ami a korrekt bemutatást illeti. Hamár tibet terrierről beszélünk. Nincs a világon az a professzionális hendler, aki egy 4x4 méteres körben kimozgat egy ilyen kutyát. Főleg, ha vannak bent vagy öten. Csoda hát, ha igen rossz mozgású egyedek fajtagyőztes címeket kapnak. Ezek is a kiállítások, amikor a kutya felkíszítésének lényege, hogy rengeteget tudjon állni, a felvezető meg mellette gugolni.
Én is ebben hiszek ! Sok múlik a felvezetésen. Könnyű egy kutyát otthon a kertben felvezetni és arra kérni, hogy figyeljen ránk, de mi a helyzet a kiállitáson ? Ezer kutya, még több ember és a kutyának csak rám szabad figyelni és még örülnie is kell, hogy rohangálhat velem a ringben és állhat fél óráig, amig a másik 6-7 kutyát is elbirálják. Ezt akárkinek nem csinálja meg egy profi kutya sem. Én is hiszek abban, hogy a kutyának szeretnie kell a felvezetőt is és azt is amit csinálunk, az pedig nem könnyü. Afgánnál biztosan nem. Németjuhásznál talán mindegy, az a lényeg, hogy vontassa a felvezetőjét, de az afgánnak mindig minden körülmények között, szakadó esőben is jókedvűen, büszkén kell mennie és azért ezt nem könnyü elérni. Ha valóban állitottál már ki afgánt, akkor tudnád és nem irnál "hülyeségeket"