Keresés

Részletes keresés

boszoke Creative Commons License 2004.11.03 0 0 379

Szia!

Jó lenne,ha valaki tapasztalt zebrapintyes a segítségedre sietne,mert nekem ilyen nem volt,viszont az állatkereskedőnél ua-t tapasztaltam,mint ami nálad előfordult,azt mondta,szerencséje,hogy éppen volt bőven szabad hely,mert megölték volna szegény madárkát.Tőle hallottam,hogy ezek a madarak nem igazán barátságosak fajtársaikkal,ezért inkább csak párban ajánlott tartani.DE ez csak a kereskedőtől hallott vélemény.

Sajnos nem tudok orvost Szegeden,még itt sem akihez madarat lehet/érdemes vinni.Semmiképpen ne zárd össze őket felügyelet nélkül

Nálam a kanárikat sem lehet egy kalitkába csukni,bár nagy szeretetben vannak ha szabadon röpködnek,el nem hagynák egymást,mi több ha nincs rájuk csukva az ajtó akkor is jól el vannak egy kalitban!

Írd mge a fekleményeket,talán szerezz be egy kis pintyet a magányos mellé és akkor már nem lesz célpont!

Előzmény: szkzs (378)
szkzs Creative Commons License 2004.11.02 0 0 378

Sziasztok!

A madárka jól van, eszik, iszik, már nem gubbaszt annyit. A sebe is gyógyulgat.

SOS!

Olyat hallottam, hogy a zebra pintyek ha kiközösítenek valakit maguk közül, akkor azt képesek halálra is csipkedni, akármit is tehet a jó gazdi. Nem kicsi a kalitkájuk, az nem lehet gond. Van ennek az állításnak valóságalapja, vagy ne rettegjek?

Mit ajánlotok?

canary1 Creative Commons License 2004.11.01 0 0 377

Sziasztok !

Üdv csicsörke, vagy szólítsalak Sünsörgő-nek ?!

Mindenekelőtt bocsánatot szeretnék kérni, amiért nem reagáltam e-mailedre, de talán ezt a kis szösszenetet felfoghatod kárpótlás gyanánt... Nos, jó néhány madarász ismerősömmel beszélgettem az általad felvetett témáról, vagyishogy mozambik csicsörke tojót keresel, de szinte mindenki esetében vastag falakba ütköztem. Abban mindegyik tenyésztővel megegyeztünk, hogy mozambik csicsörkék, különösen tojók vásárlására ez az őszi időpont talán a lehető legrosszabb, ugyanis hazai időjárási viszonyainkat figyelembe véve ilyentájt készülődnek költésre ezek az eredetileg afrikai illetőségű pintyfélék, amiből értelemszerűen az következik, hogy kötöznivaló bolond az a tenyésztő, aki ebben az időpontban + akar szabadulni madarától. Éppen ezért örömmel olvastam, hogy sikerült vásárolnod Szultán mellé egy tojót, amihez még 1szer külön gratulálok. A 6000 forintos ár egy kissé húzós, ám ahogy szavaidból kivettem, még ezt sem bánod. Kívánom, hogy legyen velük szerencséd. A néhány sorral feljebb leírtakat megszívlelendő, ha összeszokott mozambik csicsörke párodtól fiókákat szeretnél, javaslom, hogy tegyél fel fészket kedvenceidnek. A tenyészetemben eddig költött csicsörketojók egytől-egyig nagyszerű anyának bizonyultak, szorgalmasan kotlották rendszint 3 fehér tojásukat, de a fiókák felneveléséhez a kanárimadarak esetében alkalmazott tojásos lágyeleség kevés volt, lisztkukac tenyészetet kellett "beüzemelnem", hogy a rohamosan fejlődő kismadarak igen magas szintű fehérjeigényét ki tudjam elégíteni.

Hát, röviden ennyi.

Üdv:

canary1

szkzs Creative Commons License 2004.10.29 0 0 376

Hát még nem voltak kiengedve, mert csak 1-1,5 hete vannak nálam. Még nem mertem! Régebben volt kanárim, meg csízem, azok szinte mindég a szobában éltek - ritkán látogattak vissza a kalitkába! Meg is lehetett csodálni a legfelső polcon lévő könyveimet!:-)))

Azt hiszem, hogy a két kalitka összenyitást fogom választani. De mikor? várjak 1-2 hetet a teljes gyógyulásig?

Ha komoly a baj - tudsz Szegeden madár dokit? Akit ismerek, az inkább négylábú, szörösökkel szokott foglalkozni.

SzaKa

Előzmény: boszoke (375)
boszoke Creative Commons License 2004.10.29 0 0 375
Még az is jó megoldás,ha a szabadon engedés nem megy,hogy összenyitod a két kalitkát és figyelsz mi történik!!Ha esetleg bántanák,akkor be tudsz avatkozni!
Előzmény: boszoke (374)
boszoke Creative Commons License 2004.10.29 0 0 374

Szerintem max. 3 befújásnak elégnek kell lennie,ha egyáltalán szügségeltetik,ellenkező esetben komoly a baj és orvos kellene.

Nem megoldható,hogy mind a 3 madárkát kiengeded és ha szerencséd van akkor már mindnyájan ugyanabba a kalitkába mennek vissza??Én ezt tenném,természetesen teljes nyugalom biztosítása mellett.

Írd meg a fejleményeket!

Előzmény: szkzs (373)
szkzs Creative Commons License 2004.10.29 0 0 373

Tegnap este sikerült Oxycorttal befújni. Hányszor ismételjük, illetve naponta - vagy 2-3 naponta? Eszik, beszél, nem látszik rajta szinte semmi. Talán kicsit többet gubbaszt.

Mennyit várja a visszatelepítéssel? 1-2 hét, vagy egy hónap?

Köszi előre is

Szaka

szkzs Creative Commons License 2004.10.28 0 0 372

Sziasztok!

Na tegnap ráfáztam, mert a szekrénykében tárolt, előkapott Oxycort sprayos doboz üres volt. Így csak ismerkedtünk a madárral!:-)) Mármint egy kicsit próbáltam a kezemhez szoktatni. Először csak kicsit nyújtottam be a kezem, majd egyre beljebb. A végén már annyira megszokta, hogy rácsüccsent egy pár pillanatra. Ma gyors gyógyszertári könyörgés, új spray, este újabb próba!

Remélem nem lesz semmi baja, és pár nap - hét után visszarakhatom a tesóihoz! Ott már nem fog unatkozni.

Meg szerintem nem nagyon tudnánk összehozni, hogy eljussanak hozzám a madárkák, Én szegedi vagyok, de köszi!

csicsörke Creative Commons License 2004.10.28 0 0 371

Íme a Szultán és a Szultánné :-)

csicsörke Creative Commons License 2004.10.27 0 0 370

Hi foszil,

Szerintem első körben végigolvasgathatod a topic hozzászólásait. Itt is lehet hasznos infókat szerezni. Egy-két könyvet is érdemes beszerezni. Asszem Tóth Sándornak van a Színkanárikról egy egészen részletes könyve. Ha ezekben nem kapsz választ a kérdéseidre, akkor írj be nyugodtan a topicba.

Üdv,

csicsörke

Előzmény: foszil (369)
foszil Creative Commons License 2004.10.27 0 0 369

sziasztok!

kezdő madártartó vagyok!

Van 2 db kanárim  és ebben szeretnék segítséget kapni, mármint a tartásukhoz.

Minden segítség érdekel.

foszil@vipmail.hu

köszi

boszoke Creative Commons License 2004.10.27 0 0 368

Szkzs!

Ha kiderülne,hogy szomorú egyedül,felajánlhatok két békés és szép japán sirályka lány társat neki,azok nagyon békésék,társaságkedvelők,még a mérgesborz természetű káka pintyekkel is jól kijönnek.

szkzs Creative Commons License 2004.10.27 0 0 367
Köszi! Este megpróbáljuk - majd holnap megírom, hogy milyen sikerrel!
Előzmény: boszoke (366)
boszoke Creative Commons License 2004.10.27 0 0 366

Ha olyan helyen van a seb,hogy álmában meglepve ráfújhatsz,mikor elkerülhető hogy a fejére fújj,akkor egy kis rémületet megérne.Nálunk hónapja húzódó,újra meg újra felszakadó sebet ezzel sikerült begyógyítani,3x-i fújás elégnek bizonyult.Ha teljesen sötétben fogjátok meg és megtudjátok csinálni ismerve a seb helyét az is jó lenne,aztán szépen visszahelyezni a kalitka aljára,nem lesz belőle nagy zűr.Én körmöt vágtam így a félhomályban,nem volt verdesés.

Előzmény: szkzs (365)
szkzs Creative Commons License 2004.10.27 0 0 365

Ez a megfogás dolog a legnehezebb! A lányom intézte a kivételt is - elmondása szerint fél óráig kergette a csajokat, mire sikerült a beteget megfogni. Van otthon Oxycort, majd esve megpróbálkozunk esetleg. Sokat gubbaszt, szunyál nap közben is, ez tünt föl. A többieknek meg biztos nem tetszett, hogy nem akar velük együtt ugrálni, beszélgetni!:-)) Majd figyulom, és referálok az állapotáról.

Előzmény: boszoke (364)
boszoke Creative Commons License 2004.10.27 0 0 364

Egy kis Oxycort-t javasolnék ráfújni,ha megoldható a megfogása túlzott stressz nélkül,mert az bevonja a sebet,szépen gyógyul,nem fertőződik,neki sem fáj mert nem kell kenegetni a sérült részt.

Gyógyulást a kisbetegnek!

Előzmény: szkzs (361)
csicsörke Creative Commons License 2004.10.27 0 0 363

Hello szksz, örülök, hogy rajtam kívül végre másvalaki is beírt a topicba. Már vagy három hete elég nagy a pangás L

Csak annyit tudnék hozzászólni a témához, hogy ha ténylegesen a bántalmazástól fakad a sérülés, akkor talán az elkülönítés eredményeképpen magától regenerálódhat az a terület. Talán ezt lehetne gyorsítani egy kis plusz vitaminadagolással, ?pár órás infralámpázással?. Gondolom arra is kell figyelni, nehogy befertőződjön a sérült terület (gyakori kalittisztítás + parazita ellenes szer a fürdővízben nem árthat). Ha napokon belül nincs javulás, akkor egy állatgyógyásszal történő konzultáció javalt.

Jobbulást a madaradnak, üdv, csicsörke

Előzmény: szkzs (361)
csicsörke Creative Commons License 2004.10.27 0 0 362

Üdv Madárbarátok! Gondoltam írok egy kis szösszenetet a mozambiki PÁROMRÓL!!!

Elkezdtem a múlt héten a tenyésztők mellett állatkereskedéseket is felhivogatni és pénteken, az egyik belvárosi bótban (SANY Díszállatkereskedés, Somogyi Béla u. 41. tel.: 06203164867) rátaláltam egy magányos mozambiki csicsörke tojóra (6000HUF, ami kissé drágának számít, de nem érdekelt, mert végre találtam egy eladó tojót), amit egyértelműen a Madárkámnak szánt a sors :-) Hétfőn gyorsan le is csaptam rá. Jószándékú, korrekt és hozzáértő volt az eladó. Volt nála egy állítólag igen nagy ritkaságnak számító kis Kuba pinty hím is. Az is gyönyörű volt, de az én kis mozambiki tojóm sokkal jobban elbűvölt.

Ma reggel összenyitottam a két kalitkát. Nagyon aranyosak voltak, ahogy közelebbről is megismerkedtek. A tojó egyből odaszállt a bejárathoz és elkezdte vizslatni a hím birodalmát. Aztán vagy öt perc néma csend. Csak forgatták a fejüket, feszült figyelemmel méregették egymást. Aztán megint a tojó lépett először és egy kis "pittyel" megtörte a csöndet. Erre, hasonlóan szűkszavúan válaszolt a hím. Na ez ismétlődött meg a következő öt percben. Aztán megtört a jég. Berebben a tojó az ülőrúdra és elkezdett szemezgetni a hím etetőjéből. Na ezt már a hím sem hagyta annyiban. Ő is odarepült a tálkához. És ekkor a tojó olyan hangot adott ki, ami inkább a fiókák hangjára emlékeztetne. Olyan halk, finom prüntyögésféle volt ez. És ekkor megtörtént az első "csók" :-). Összeérintették a csőrüket, talán még mag is volt közte, mintha etetnék egymás, de ezt nem láttam tisztán, mert csak tisztel távolságból szemléltem az eseményeket. Tehát látszólag egész jól kijönnek egymással. Ráadásul aktívabbnak is bizonyul a tojó, mint a hím, aki továbbra sem akaródzik énekelni L Csak pittyeg meg ilyenek. Ez egy általános jelenség lehet? Remélem csak átmeneti. Ennek ellenére valahogy nyugodtabbnak, kiegyensúlyozottabbnak tűnik.

szkzs Creative Commons License 2004.10.27 0 0 361

Sziasztok madártulajdonosok!

Mindig is volt valamilyen madaram - csíz, kanári, papagály, vagy kis utcán befogott betegecske. Most kaptam - kaptunk közelgő névnapunkra zebrapintyet. Én kettőt akartam, de mivel az állatkereskedésben 3 db volt egy kalitban, elhoztuk mind a hármat. A három gráciát! Már másnap úgy vettem észre, hogy az egyiknek a bal combikáján hiányos a toll, mintha sebes lenne, de ekkor még nem tünt fel más. Pár nap múlva viszont azt láttuk, hogy a másik kettő ezt a picinykét kiközösítette, bántja. Szegényke gubbasztott a sarokban, vagy lent. Most elkülönítettük egy másik kalitba, amelyet másik mellé raktuk azért, hogy ne legyen teljesen külön. Mostmár láttuk, hogy piros a combikája, és nagyobb a toll hiány. Mit javasoltok - kenegessük valami emberi kenőccsel - akkor mivel? - vagy hagyjuk gyógyulni magától! Esetleg állatgyógyász?

Előre is köszi

csicsörke Creative Commons License 2004.10.18 0 0 360

Hello Evribodri,
Kaptam egy házilag készített röpdét, csak le kell cserélnem a rácsozatot, mert előtte csíkos mókust tartottak benne és túl nagy lyukú háló van rajta. Szerintetek hól tudnék olcsón beszerezni 1x1cm-es madárháló? Ha valaki tud segíteni, az emilemre írhat. Köszi.
Ha elkészül, akkor veszek egy tojót is a mozambiki csicsörke hímem mellé. Apropó, érdekelne egy fiatal mozambiki csicsörke tojó megvételre! Ha lehet, akkor a törzsalakból (Serinus mozambicus mozambicus).

csicsörke Creative Commons License 2004.10.11 0 0 359

Hello Evribodri, gondoltam felrakok egy-két képet a mozambiki csicsörkémről.

Úgy trónol ott, mint egy törökpasa :-)És a hangja...

sparrowhawk Creative Commons License 2004.10.07 0 0 358

Szia rég nem látott barátom:) alább két basztardom:)

szí Spar

hibát csak a himlő okozott egy ujján, de a hangja...:)

egy apától és egy anyától való basztardok:)
Előzmény: canary1 (356)
csicsörke Creative Commons License 2004.09.27 0 0 357

Jó reggelt Canary1!

Tényleg jól eltűntél, mint Kossuth a ködben. Köszi az m. cs. árfolyamot. Jó tudni (de azért nekem ennél sokkal többet ér ám :-).

Hát eléggé sántít az a kép, ráadásul a Google kiadja találatnak, mint mozambiki csicsörke és már egy másik (ámátőr)kisállatos honlapon is láttam ezt a fotót m. csicsörke leírással.

Jó ötlet az ánizsolaj a fürdetőbe. Majd én is kipróbálom.

Üdv,

csicsörke

Előzmény: canary1 (356)
canary1 Creative Commons License 2004.09.26 0 0 356

Halihó !

Bocsi, hogy csak most írok, de el vagyok veszve, mint Hortobágyon a furulyaszó. Nos, legjobb tudomásom szerint a mozambik csicsörke jelenlegi árfolyama 2500-3000 forint körül mozog egyedenként, csupán érdekességként említeném +, hogy kb. egy hónapja Taljánföldön "mindössze" 7€ (mai árfolyamon kb. 1800 forint) volt egy Serinus mozambicus.

A képen nem mozambik csicsörke látható, faját pontosan még nem voltam képes meghatározni, ám ahogy mondani szokás, rajta vagyok az ügyön.

Nem igazán tudom, hogy létezik-e ánizsmag, mindenesetre én ánizsolajat szoktam használni, egy cseppet madárkáim fürdetőjébe. Szagtalanítja kedvenceim ürülékét.

Üdv:

canary1

csicsörke Creative Commons License 2004.09.24 0 0 355

Szia Böszőke!

Minden megoldás érdekel. Küldtem egy emilt. Ahonnan küldtem, arra vissza is válaszolhacc.

Üdv,

csicsörke

Előzmény: boszoke (354)
boszoke Creative Commons License 2004.09.24 0 0 354

Csicsörke!

Lenne egy ajánlatom,de nem tudom az emil címed,ha megírnád akkor elmondanám.

Üdv Böszőke

Előzmény: csicsörke (353)
csicsörke Creative Commons License 2004.09.23 0 0 353

William Wharton: "Madárka" című regényében a főhős "ánizs illatú édes magvakkal" szoktatta kézközelre a kanáriját. Szerintem itt egyszerüen ánizs magvakra gondolhatott a szerző.

Van valakinek esetleg etetési tapasztalata ánizs magokkal énekesmadarak esetében?
Egyébként a könyv és az abból készült film nekem nagggyon tecccett! Ajánlom minden madárbarátnak.

csicsörke Creative Commons License 2004.09.16 0 0 352

Szerintetek milyen énekesmadár látható az alábbi linkről elérhető weblapon?

http://www.matuschek.net/vacation/botswana2003/pics/index_3.html

Itt két felvétel is található erről az élénksárga tollazatú madárról. A fotók készítője is csak kérdőjelesen merte ezt a nevet adni a képeknek:

Mossambikgirlitz?/Yelloweyed canary?/Serinus mozambicus?

Érdekes, hogy a különbségek ellenére a szárnya szegélye a mozambiki csicsörkére emlékeztet, de a lába például aránytalanul nagyobb annál és a fejformája sem passzol.

csicsörke Creative Commons License 2004.09.10 0 0 351

AdjonIsten jó hétvégét!

Az igen, Te aztán nagy madár-világ-járó vagy J Ha már szóba kerültek az árak, oszt hogyé aggyák darabját a mozambikinek? J Mivel én úgymond örökbe fogadtam az enyémet, nem nagyon vagyok tisztában a jelenlegi árfolyamával.

Szívesen belenéznék abba a német színkanári atlaszba. Én még elég tájékozatlan vagyok ezen a téren. Egyes színekről elképzelésem sincs, hogy milyen lehet (achát, eumo, topáz, kobalt??). Esetleg, ha a kép-archívumodban van ezekről egy-két példa, felrakhatnád őket ide a fórumra.

Üdv,

csicsörke

Előzmény: canary1 (350)
canary1 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 350

Halihó !

Legjobb tudomásom szerint a kapucinus csíz normál, vadszínű példányait 12-15 ezer forintért vesztegetik, jómagam talán szerencsésnek mondható módon Németországban tavaly októberben 65 €-ért vettem két tojót. A színváltozatok áráról sajna még nincs tudomásom, de mivel viszonylag új, néhány éves mutációkról lévén szó, akár a többszöröse is lehet a normál színűéhez képest. Tavaly decemberben egyik ismerősöm vadszínű hímet vásárolt 70 €-ért Ausztriában. Idén augusztus 22-én kint jártam Olaszországban egy neves és igen színvonalas díszmadárbörzén, nos ott 60 € volt egy normál színű csuklyás csíz (néhányan így is hívják). Láttam mutációkat is élőben (életemben először idén januárban, Svájcban, egészen pontosan Lausanne-ban volt alkalmam +csodálni eme színvariánsokat), de az áruk felől valami ok folytán elfelejtettem érdeklődni.

Szóval, nemcsak kapucnisokat tenyésztenek már a legkülönfélébb színekben, mint említettem volt, ezek eléggé új "termések", hanem szinte az összes díszmadarat. Csak színkanáriból egy 1999-es kiadású német könyvben (Színkanári atlasz) 239 elfogadott színt írnak le, már standard-jük is létezik rég óta. Az ismert sárga, piros, fehér színek mellett többek között létezik achát, eumo, topáz, mozaik, pala, zöld, valamint ezek variánsai, úgymint achát mozaik sárgában, pirosban, fekete mozaik vörösben, sárgában, stb., de ezzel nem akarlak untatni. A legújabb színű kanári kobalt, én azon kevesek közé tartozom, akik már láttam ilyent.

De említhettem volna a Gould-amandinákat, zebrapintyeket, hullámos papagájokat, törpepapagájokat, merthogy ezeknek is csodás színváltozatait állította elő az emberi leleményesség. Természetesen ezekről akár több oldalnyit is képes lennék írni, ám itt most nem térnék ki a részletekre, ezek ugyanis "keményen" szakzsargonok, a legtöbb halandó számára nehezen érthető, száraz olvasmányok.

Üdv:

canary1

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!