Istenem, a régi szép idők amikor ezeknek a magyar megfelelőjét is tudtam, latinul pedig a családfájukat; az egyetemen vizygára készülve pedig azon röhögtünk, hogy a Poa nemoralis-t hogyan kell bevenni ha nem orálisan... :-)
Szerintem vesd be tavasszal és gondozd sokat a diófa alatt, hogy őszre megerősödjön. Majd amikor jön a lombhullás takaríts gyorsan és sokat. Talán meg lehet akadályozni a pusztulást.
De mivel én nem vagyok szakértő csak hobbikertész, kérdezz meg egy hivatásost is, talán tudnak javasolni valamit hiszen nem csak a diófa az egyetlen csersavat tartalmazó növény.
Amúgy szerintem nem a gyökerében van a sav hanem a levelében, termésében, terméshéjában, de ne üssetek nagyot ha tévedek.
Az élénk zöld színű, lágy de a taposást jól tűrő vetőmagkeverék a kert dísze lesz. A félárnyékos területeken ajánlatos a HESA Árnyékfűvel kombinálni, mivel a két fajta kiválóan harmonizál. 4-6 cm-re ajánlatos nyírni. Lolium perenne 68 % Festuca rubra 20 % Poa pratensis 12 %
Na, jól nézek ki! Ugyanis van egy hatalmas saját diófám, ami jóformán az egész kertet beteríti levéllel, amit meg megkímél, azt a szomszéd néni diófája teríti be.
Ezek szerint két lehetőségem maradt.
1. Kivágom a diófát, de akkor semmi árnyék nincs a kertben, viszont szép füves.
2. Választom az árnyékot, és egész évben nyelem a homokot és bámulom a csupasz kertet.
Nem marad meg. Én idén tavasszal vetettem, a csapadékos időjárás és a gondos kezek révén a kertem még most is szebb mint amit vártam. A szomszéd diófájának átlógó ága alatt is gyönyörűen zöldellt a fű ... őszig. De jött a sárgulás, a szelek és hiába kapkodtam a leveleket a diófa alól csak kipusztult a fű. Lehet, hogy a néha egy hétbe is beletellő várakozási idő volt túl hosszú, nem tudom.
A diófában és levelében olyan csersavak (?) vannak amelyeket nem visel el az egyszikű
Ezt a helyi önkormányzat esetleg rendeletben korlátozhatja!
Pl. a budapesti XVI. kerületben, ahol lakom október egytől április 31-ig terjedő időszakban, péntek déltől szombat délig lehet a kerti hulladékot elégetni.
A többi időszakban ez tilos.
A népek többé kevésbé pedig be is tartják ezt.
Nyáron persze azárt a grilltüzet, meg a bográcsozást nem vesszük ez alá, és rakunk tüzet, de az egészen más.
Én már több alkalommal próbálgattam egy bizonyos részt befüvesíteni. Ráadásul ennek jó része majdnem nincs a fa alatt.
A fű gyönyörűen kihajtott, nagyon igéretesnek látszott. Aztán csinálhattam akármit, egy idő után hol itt, hol ott eltünt. Aztán megint előjött, de máshol tűnt el.
Persze ennek nem biztos, hogy a diófa volt az oka, de máshol a kertben egész szépen megmaradt, pedig ugyanabból a csomagból szórtam, ugyanúgy kezeltem, "gondoztam", locsoltam.
Lehet égetni, ha nincs égetési tilalom. Ilyenkor nincs.
Mindenhol meg van szabva, hogy mikor lehet égetni. Pesten legalábbis.
Nálunk péntek estétől szombat estéig.
Vidéken még nem tudom mi a helyzet, de ideje lenne utána nézni!
Egyébként lehet levelet égetni a kertes házakban? Most hogy van ez, mert nem vagyok ebben valami tájékozott. De majdnem mindenhol látom a füstöket esténként.
Mindenhol a helyi rendelet szabályozza. Nálunk hétköznap kora reggel lehet(ne), csak éppen aki nem nyugdíjas az nem ér rá ilyennel foglalatoskodni, mert utána még hajmosás és tsai is szükségesek, nehogy Fürtöskét Füstöskének szólítsák munkahelyén.
Nekem az udvarba van egy bazi-nagy diófa. Most kb. 40 éves, olyan 8 méter magas, és közel 10 méteres átmérőbe hullik róla minden (amit a szél nem fúj még messzebb). Mintegy 5 évvel ezelőtt még 2 ruháskosárnyi dió potyogott (ráztam) le róla, de az utóbbi időbe már egy sem telik meg. Az idén is csak egy lett félig.
Már a dió sem a régi!! :))))
Aki söpört már diólevelet, biztos találkozott olyannal, hogy mintha félig beleállt volna a földbe, csak gereblyével, vagy kézzel jön ki. Na!, ezt a giliszták csinálják. Azt nem tudom miért, de imádják a dió-levelet.
Egyébként jól megfigyelhető, hogy a diófa alatt, és közvetlen környezetében egy-két növény kivételével semmi nem marad meg. Ráadásul szinte tavasztól őszig mindig takarítani kell valamit alatta.
Az enyémen már nem sok levél van, de mostanában az esőcsatornát negyedszer takarítottam ki.
Egyébként lehet levelet égetni a kertes házakban? Most hogy van ez, mert nem vagyok ebben valami tájékozott. De majdnem mindenhol látom a füstöket esténként.
El tudom képzelni, de csak addig, míg valaki rá nem lépett. ( A hóra.)
Egyébként tényleg olyan hangja van, hogy az összes szomszéd kiszalad megnézni, hogy mi az.
Én asszem inkább a havat is lapátolom és söpröm.