Azt gondolom, hogy a garanciának abban az esetben is élnie kéne, ha ténylegesen már a megengedett időpont után lett üzembe helyezve, hiszen a garanciának annyi a feltétele, hogy meg legyen a vásárlási számla, azüzembe helyező zöldkártyás legyen, és természetesen gari-időn belül legyünk. Az én rossz tapasztalatom viszont azt mutatja, hogy a forgalmazók szívesen keresnek kibúvót a jótállás alól.
Más
Én is találtam egy jó kis példát az érdekesen telepített klímára. Tudni kell róla, hogy egy drága LG készülék, és az ügyfél elmondta, hogy a felszerelés sem volt túl olcsó. A szerelők nem voltak hajlandóak átfúrni a falat (28 cm, panel), úgyhogy az ablakfélfát küzdötték le. Na, és a cseppvízelvezetés, talán a legszebb, amit eddig láttam.
Nyugalom az ozon védelmi rendelet, meg a garancia az ég és föld.
Szinte szó szerint. ;-)
Garanciád szerintem tuti van, ha meg van a garancia leveled ha még üres is.
A nagyok nem szoktak ilyen apróságokkal vergődni.
Ha ők adták ki a magyar piacra, akkor ugy mond egy kicsi felelöséget válalnak a gép iránt.
És ezt az apró bélyegzőt a további szoros együtmüködés érdekében elnézik.
....
...
Más.
Szerintem azt mindenki belátja, elég nagy a gyanú hogy az R-22 veszélyes.
Akkor ha nem is vagyunk jogászok, érhetjük mit akar mondani a törvény.
Nézd,nem túl egységes a szakik állásfoglalása(én lógok ki a sorból),de nekem továbbra is az a véleményem,hogy a rendelet nem tiltja R-22 vel töltött készülékek üzembehelyezését,tehát szerintem a beüzemelés teljesen jogszerű volt,feltéve,ha ez egy korábban vásárolt,ill.eladott készülék volt.Én akárhonnan is nézem a rendeletet,nem találok olyan kitételt,mely tiltaná az üzembehelyezést és mint tudjuk,ami nem tilos,azt szabad.Természetesen visszavonom a fentieket,ha bárki idézi azt a jogszabályt,ami alapján a fenti ténykedés tilos lenne.Tudom,hogy ez már egy kicsit jogászkodás,de szerintem az én megközelítésem a helyes.
Szia!
Válasz mail ment!
Amit kifelejtettem belőle: Ha nem gond a mai nap folyamán küldenék egy alaprajzot a legkondiciónálandó helyiségeket bejelölve rajta. Hátha abból jobban meg tudod mondani a megfelelő teljesítményt.
Köszönöm szépen a segítségedet.
Ahhoz, hogy pontosan meghatározzuk a készülék szükséges teljesítményét több mindent kéne tudni róla, leginkább jó látni a helyszínt. A York , amit számodra ajánlottak, az 3,5 kW-os, én is ez alapján írtam a mélben a másik tipust.
Ez a gép az én tapasztalatom szerint a magyar piacon talán a legjobb ár-érték aránnyal rendelkezik a felső-közép kategóriában. Mint említettem egy darab kínai alkatrészt nem találtam benne, ellentétben a sok jólismert márkával. És ez legalább japán, nem dél-koreai. Masszív felépítésű komoly szerkezetek egyszerű és okos megoldásokkal. Itt nálunk Mo.-on is elég jó referenciákkal rendelkeznek, pl. a Matáv szerverhelyiségeit - többek között - ez a tipus hűti.
5§ 1 bek.: Tilos a szabályozott anyagok felhasználása a (2)-(10) bekezdésekben meghatározott kivételekkel
6.§ Tilos a szabályozott anyagokat tartalmazó vagy azokkal üzemelő termékek és berendezések importálása és forgalomba hozatala a (2)-(5) bekezdésekben meghatározott kivételekkel."
A kivételekben (amiket most nem szívesen másolnék be) nem szerepel az általános felhasználás, csak olyanok, mint honvédségi alkalmazások, stb.
"5§ (6) A HCFC-k (klórozott-fluorozott szénhidrogének) felhasználhatók:
...
d) hűtőközegként:
d/a 2003 szeptember 30-ig új hűtó és klímaberendezések gyártására
...
d/c 2004 április 30-ig reverzibilis légkondicionáló vagy hőszivattyú rendszerek gyártására
d/d 2010 jan.1-ig hűtőgépek és légkondicionáló berendezések karbantartására és szervitelésére."
Nem értem, hogy lehet ezekből azt értelmezni, hogy mégiscsak üzembe lehet helyezni az R22-vel működő gépeket.
Szia windy12! A nicked-nél levő weboldal alapján Te, hogy úgy modjam, ellége otthon lehetsz a témában. :-)) Kérlek, ha tudsz jobb ajánlatot ne kímélj. Nekem egy
kb 90-100 légköbméterű nappali-étkező hűtéséhez kellene, aminek van ablaka nyugatra és délre is. Kösz!
6. § (1) Tilos a szabályozott anyagok, a szabályozott anyagokat tartalmazó vagy azokkal üzemelő termékek és berendezések importálása és forgalomba hozatala a (2)-(5) bekezdésekben meghatározott kivételekkel.
(2) Az 5. § (6) bekezdésének da) pontjában meghatározott HCFC-vel töltött, új és használt hűtő- és légkondicionáló berendezések 2003. szeptember 30-ig hozhatók forgalomba.
Amit emlitesz,az egy fogalommeghatározás és nem egy tiltó pont.
Hát nem tudom. Bárhogy tanulmányozom is a rendeletet, és a rendelet értelmező rendelkezéseit, számomra csak az derül ki, hogy NEM szabad üzembe helyezni sem. Nem is lenne logikus, hogy gyártani, árulni nem szabad, de üzembe helyezni igen.
A király által idézett 'f' pont is erre utal.
A garanciával csak akkor lehet probléma, ha esetleg komolyan meghibásodik a készülék, és akkor a forgalmazó hivatkozhat arra, hogy 'kérem, ezt a berendezést abban az időben már tilos volt eladni, felszerelni, stb. hát akkor mi most hogyan is cseréljük ki?' De egyébként nagyobb a valószínűsége, hogy nem fog tönkremenni, a Panákra nem jellemző, hogy nagyon meghibásodnának az első három-négy évben. Utána meg már úgysincs gari.
C20xe
A Tekno Point saját néven futtat "vásárolt" klímát. Mi elég sokat szereltünk belőle, igazából nem volt velük baj, de - hacsak nem adják vele az öt év garanciát - inkább válassz olyan klímát, ami valós klímagyártótól származik. Vagy vedd meg ugyanazt a gépet feleáron, ugyanúgy a Tekno Pointtól, csak más fantázianévvel. Úgyis hátul a raktárban címkézik fel ugyanazt a készüléket kétféle logóval.
A véleményetek kérdezném a Technopoint klímákról. Annyit tudok, hogy Toshiba komp.-ral szerelt, olasz gépek?, saját matricával. Különböző tudás színtű osztályok léteznek.
Hát nem tudom, egyéb eljárás az lehet szerelés felszerelés beüzemelés etc.
f) felhasználás: szabályozott anyag alkalmazása termék vagy berendezés gyártásánál, javításánál, karbantartásánál, valamint egyéb eljárásoknál, az alapanyagként vagy reakcióközegként történő alkalmazás kivételével;
Köszi viricsi most már megnyugtattál! Csak azt furcsálottam hogy most kellett volna kijönni éves karbantartásra és azt mondta az üzembehelyező hogy nem volt megeg a nyáron majd jön! De nincs kitöltve a gari! Majd talán jövő nyáron!
Az R-22 vel töltött készülékekről már váltottunk emailt.Ezekben megállapítottuk,hogy a vonatkozó rendelet nem tiltja a fenti gázzal töltött berendezések felszerelését.A 94/2003.(VII.2.)számú kormányrendelet ezen berendezések gyártását és forgalmazását tiltja meg.
R22 na van abból az országban annyi hogy, ha ilyen nyár lesz mintidén akkor még két szezont is kibir.
Klímarendőrség nincs.
ÁNTSZ naszerintem ők sem vergödnekvele ...
HKVSZ na oda csak zöldkártya díja kell ...
Akkor vajon ki ellenőrzi?
Garanciád szerintem tuti lesz, én csak nagy multúcégeknél láttam árlistán Pana-t.
YORK made in U.S.A, na ez nekem ujdonság erejével hat.
De nem vagyok járatos a márkában.
Egy évig volt a nálunk, de akkor még 1-1 zöld-n volt.
klimakiraly
ps: Jó az a R22, nemkell szopogatni nyalogatni csővet fűrészelni és majd 20 év múlva az akkori zöldkártyások lefejtik addig jól fogyaszt a gép és csendesebb is és az ózont sem bántja.
Köszi a segitséget! Nekem most nyáron szerelték fel ezt a készüléket akkor gari kitöl mert az ám nincs kitöltve! Söt ez a gép amit vákuum nélkül (átengedéssel helyeztek üzembe! A tipus pana amit felhelyeztek az nagyon ok de gondolom ez még megmaradt nekik raktáron és azért adták oda!,és szerelték fel!
Sziasztok!
Airwell klímákról valami vélemény, hogy merrefelé foglalják el helyüket a légkondícionáló berendezések széles terepén?
Windy
lehet mégis maradjunk az utalásnál, mert sok lesz a kamat ;)
időközben elvittem az ótót egy kis karbantartásra, amibe a klímatisztítás is beletartozott. a srác olyan cuccot hozzott, aminek litere 60.000. Egy kézipermetezőhöz hasonlító cuccal permetezte be az egész fűtésrencert. A habos megoldással szembeni előnye, hogy a porlasztott folyadék minden zegzugba eljut.
Lmr
Kedves Klímaguruk!
A 2224. hozzászólásban leírt klíma ügyében várnék véleményeket. (az ott leírtak nemcsak virincsinek szóltak :-)) )
Esetleg tud valaki ajánlani elfogadhatóbb megoldást hasonló kategóriájú klímára?
Mi is hasonló cipőben jártunk, a mi építési vállalkozónk is horribilis összeget mondott a lakásunk klimatizálására, ráadásul nem is nagyon voltunk elégedettek az ő általa vázolt elhelyezéssel. Aztán az ikerszomszédunknál a Pannonklímások csinálták a klímát, és később nálunk is. Kb. fele lett árban, viszont teljesen figyelembe vették a mi elképzelésünket az elhelyezésnél. Érdemes megkeresni őket, én csak egy telefonszámot tudok, azt privátban szívesen megadom.