Keresés

Részletes keresés

villa Creative Commons License 2004.10.25 0 0 12685
Szombaton délután volt a Tóth József utcai közösségi ház (ismételt) avatása - hiszen jó egy évig itt működött a Művelődési Központ -, ezúttal a Baráti Körök Egyesülete vette birtokba, nyitotta meg a házat (alabárdosok nem voltak e bajáratnál, igaz Bóvaszilasi beírását sem láttam előtte). Mindenképpen örömteli a dolog, nagy hiány volt jó pár éve Budafokon egy közösségi ház tekintetében. A házat jól ismerjük, a Campona építette át, újította fel közel 100 millióért anno a Művelődési Ház bontása fejében, bónuszként, az átmeneti egyéves működés érdekében, egyébként szépen, ízlésesen.

A program a szokásos köszöntésekkel, és köszönésekkel kezdődött – nem vagyok biztos benne, hogy szerencsés az, ha egy civil szervezet lekötelezettje az önkormányzatnak, itt ezt érzem, miután „beleültek a készbe”, én inkább fordítva kedvelem -. Azonban van még arra is lehetőség, esély, hiszen sokat tehetnek a helyi közösségért, programokkal, közösség fejlesztéssel, sok mással. Nekem azonban kissé más a civil felfogásom, pl. egészen komikusnak éreztem, hogy az elnöknek, és a két alelnöknek külön irodája van az emeleten, ez még a nagy, kliens-orientált, több tízmilliós költségvetésű civil szervezeteknél, amikből egyet kettőt ismerek, (egynek kettőnek elnöke is vagyok) sem szokásos. Itt az un. intézményes, államosított civilséget érzem megjelenni, nem akarom bántani őket, Bódvaszilasi és Zsuzsa, ne sértődjetek meg, ez egy vélemény, ezt is lehet jól, és hatékonyan csinálni, remélem sikerül.

A másik a befogadó ház jelleg ami kérdés, a kiosztott előzetes programból ez csak részben látszik, mert az, hogy esküvőket, meg nagy rendezvényeket befogadnak, az természetes – térítés mellett nyilván -, de a helyben működő civil szervezetek programjaira mennyire nyitott a ház, pl. írtak e a kerületi, legalább a budafoki civil szervezeteknek, hogy itt vagyunk, leszünk, kérünk javaslatokat, ne mi izzadjuk ki az egész ház minden programját, töltsük meg tartalommal. (A Zöld Jövő írt ilyen levelet, javaslatokkal, nem kaptunk rá választ.)

A programhoz visszatérve, előbb Munkácsy Karcsi bácsi legújabb faszobrát, vagy domborművét avatták, ami Tóth Józsefet ábrázolja, és ott lesz a Házban, akár el is nevezhetnénk a Házat róla, már Tóth Józsefről – mielőtt még ez is kap valami „kusza” nevet -. Kellemes meglepetésemre ezután a Budafok Jazz Big Band következett, szokásos ragyogó műsorával, - én, lehet hogy gonosz vagyok, de a zömmel idős hölgyekből álló közönségből kiindulva Leblanc Győzőre, és / vagy magyar nótára számítottam – de majd lesz az is bizonnyal, viszont Big Band is.

Vasárnap délután a jelzett keresztállítás is megvolt a Kereszt utcában, a KÉSZ szervezésében. A Kálváriától indultunk, öten hatan vittük a keresztet, és énekelve, stációkkal jutottunk el a Kereszt utcában az Agár utca sarkánál lévő majdani végleges helyre, ahol a posztamens áll majd és bele lesz téve a fakereszt. A méltatók szóltak arról, hogy annak idején számos kereszt volt a kerületben, ma már alig akad, így legalább a Kereszt utcában aktuális ez. Az építési engedély kérelmet június 16.-án nyújtotta be a KÉSZ, és a helyi műszaki iroda hozta a formáját, hónapokig tartott, amíg eljutottak az építési engedélyig, ami most még nem jogerős, de szimbolikusan megtörtént a keresztállítás. Az ezúttal Kapisztrán Szent János halálának 548. évfordulójának szentelt kereszthordozást egy fiatal verbita atya vezette, majd csatlakozott a keresztállításnál a budafoki református és evangélikus lelkész is, akik áldást mondtak, ill. beszentelték a keresztet. A résztvevőkön kívül Kubik Anna mondta el a stációknál az aktuális igéket, majd a végén egy Babits verset. Szép volt.

Nyitva maradt a kérdés az évfordulós topic találkozó ügyében, mikor, hol? Két novemberi péntek marad még: 19. és 26. este, Lics vagy König pince, netán Szt.Imre ház, netán Tóth József Ház?

Ha már arra jártunk megkérdem a többet tudóktól, mi a helyzet a Kereszt utcai volt Kht épületével? Udvarát felveri a gaz, homlokzatán megjelent az első graffiti.

Más, nyílt titok, hogy elindul a Sugárbiológia privatizációja, már az ingatlané, a parkkal, a kastéllyal és az épületekkel. A kutatóintézet sorsa sem örömtelinek látszik. A koncepció szokás szerint az, hogy pozitívan akarnak az illetékesek, vagy inkább illetéktelenek kijönni az ügyből, tehát eladni az egészet egyben, majd építeni egy új épületet valahol a Nagyvárad tér környékén, és még megspórolni pár száz milliót, ez az ami nem szokott sikerülni, odáig megy, hogy eladják….

Itt meg az a helyzet, hogy elég rossz állapotúak az épületek, a kastély is szétszabdalt, eléggé barbár módon, és az egész csak elméletileg értékes, sok százmilliót kellene ráköltenie a befektetőnek.

Zegzug Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12684

Ha már itt vagyok egy másik téma, mivel meglettem róva hogy mostanában kissé ritkán jövök a topicra:) De hát az a kevés idő...

Láttam most hétvégén, hogy a Campona parkolójában nekikezdtek a "Konstruktív" építésének. Személy szerint nem látok benne túl sok fantáziát, semmi különleges nincs szerintem abban a 3 üres kockában. A róla olvasottakból pedig azt tudhattam meg, hogy ez egy ideiglenes építmény csupán, tervezői annyk szánták. És itt a bajom, hogy ez az ideiglenes építmény kedvéért szépen letarolták a Campona parkolójának egy részén az odaültetett fákat. Pont olyan fákat amik épp beindulhattak volna, hogy egy kissé szebb környezetet varázsoljanak a betonkolosszusok világába és hűsíthették volna a nyári napon gőzölgő aszfaltmezőt. Most ezeknek annyi.  Bár gondolhattam volna máskülönben is, hogy egy ilyen áruház előtt nem lehet céljuk az tulajoknak nagy fákat kinevelni, hiszen eltakarja akkor az út felől a komplexumot, így gondolom a többi fa is hasonló sorsra jut majd arra felé.

Zegzug Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12683
Zegzug Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12682

Ma délután 3-kor a budafoki, Kálváriahegy utca teteji Golgotától indulva a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kerületi szervezete keresztállítási ünnepséget tartott, amelyen erre az elkészült fakeresztet ünnepélyes keretek között az elég szépszámmal megjelentekkel együtt elvitte a Kereszt utcához, ahol elnyeri majd végső helyét. A mai avatás egyelőre csak jelképes volt mivel még nem jogerős az elhelyezési engedély.

Történeti ismeretek szerint a Kereszt utca a névhordozásában utal arra, hogy egy feszületről kapta a nevét ahogyan egykoron kerületszerte másfelé is elterjedtek voltak a keresztek amelyek azóta egy átkos rendszerben szépen eltüntek. Ez a mai egy ilyennek az újraállítása.

dobka Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12681

Szívesen látnám a régi fotókat a budatétényi volt temetőről. A temető kéziratban elég jól dokumentált. Viszont kevésbé ismert. Most hirtelen az jut eszembe hogy a Pelger jegyző úr sírja is ott volt.

Előzmény: kerub (12677)
bódvaszilasi Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12680

Kedves "zygota"!

Az Egyesület vezetése valószínűleg pontos választ tud adni...

Üdv.:

bódvaszilasi 

Előzmény: zygota (12679)
zygota Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12679

Kedves bódvaszilasi!

Távol áll tőlem, hogy a szervezet működésének szabályosságát illetően bármi kételyem is legyen, ilyen eszembe sem jutott. Nem erre gondoltam, amikor kérdéseimet feltettem. Csak az érdekelt volna, hogy szervezetek hozták-e létre, vagy magánszemélyek, és kik, mik alkotják tagságát.  Ha személyek a tagjai, akkor a szervezet neve kissé megtévesztő, mert azt a benyomást kelti, mintha baráti körök, mint szervezetek egyesültek volna. Válaszod utolsó mondata ezt a benyomást tűnik igazolni. Ugyanakkor viszont mai tagjai magánszemélyként tagok.

Előzmény: bódvaszilasi (12676)
Zitka Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12678

>Mármost hol lesz a golfpálya meg a sportcsarnok ???

Valamelyik nap olvastam erről egy kicsit poénkodó bejegyzést az Albertfalva topicon, pedig akkor még meg sem jelent a cikk. Azt írta vki, hogy van már golfpálya - a Fehérvári út kátyúi a lyukak - csak az autók egy picit bezavarnak a játékba. :-))

Előzmény: johnsilver (12669)
kerub Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12677

"Budatéténynek is volt temetője, a Kistétényi temető, amely a (mai) Terv utca és a Gyula Vezér út sarkán volt megtalálható. Ma már építési terület van a helyén, egyetlen megmaradt sírja a szépen felújított Wolf-kripta, körülötte pár sírkővel, amely a temetőből megmaradt."

A kistétényi temetőt egyszer csak felszámolták nek kérdezték a benntlakókat  de még az utodokat sem.

Aki tehette az vihette a halottjait a szomszédos temetőkbe.

A többiek sorsa  mi lett nem tudom.

A szép gondozott temető helyére egy lakótelepet építettek  .

Van néhány fotó a régi temetőről, igérem bescannelem és valami elérhető helyre kirakom ha van rá érdeklődés.

Mostanában a helytörténeti témák kissé háttérbe kerültek, de ez csak átmeneti állapot. 

bódvaszilasi Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12676

Kedves zygota!

Úgy gondolom, hogy a Baráti Körök is az Egyesülési Törvényben meghatározottak szerint tevékenykedik, tehát bírósági jóváhagyással (bejegyzéssel), ügyészségi felügyelettel stb., ily módon törvényesen.

Minden egyesületnek van alapszabálya, jobb esetben még szervezeti és működési szabályzata is, melyekben rögzítik a működésük kereteit. Jómagam is tagja vagyok néhány civil szerveződésnek és tudom, ahogy te is, hogy melyek azok a legfontosabb kritériumok - pl. természetes, illetve jogi személy tagsága, ezek jogai, kötelezettségei, a tagságuk megszűnése stb. -, melyeknek "illő" benne lennie egy jó alapszabályban.

Nem feltételezem, hogy a Baráti Körök ettől eltérő módon szerkesztette volna meg az "alkotmányát".

Felvetésed második részére, mintegy megelőzve a jelen sorokat, a "ppapá"-nak írott reflexiómban már válaszoltam.

Az ott leírtak természetesen itt is érvényesek.

Arról, sajnos, nem tudok mit mondani, hogy az egyesület neve hogyan, milyen körülmények között alakult ki. Szinte biztosnak tartom azonban, hogy arra utalhat, miszerint több civil szerveződés egyesülésével jött létre, mégpedig a kezdet kezdetén, 1990-ben, a hazai civil szerveződések alakulásának ősidőszakában. 

Üdvözlettel:

bódvaszilasi

Előzmény: zygota (12672)
bódvaszilasi Creative Commons License 2004.10.24 0 0 12675

Kedves >>ppapa<< !

Most, mint "magánember" írok, hiszen valószínűleg tudjátok, nem vagyok a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének tagja. No persze, az iménti mondat nem valamiféle >>elhatárolódás<< az Egyesülettől, nehogy bárki is félreértse, aki e sorokat olvassa.

Az Egyesület nevében, a >>bódvaszilasi<< név alatt megjelent, egyesületi jellegű és tartalmú dokumentumok, közlések az Egyesületnek általam nyújtott internetes segítség alapján kerültek ide a fórumra... Valószínűleg így lesz ez a jövőben is mindaddig, amíg az Egyesület, a saját honlapján meg nem kapja a kellő jogosultságokat arra, hogy gyors, aktuális információkat tehessen közzé, mégpedig időkésedelem nélkül.

Tehát az anyagok "felrakása", "levétele", archívumba tétele, és az egyik legfontosabb: azok esetleges módosítása, helyesbítése stb. a Baráti Körök honlapján önállóan még nem lehetséges, csupán csak "áttétellel", "drbit" barátunk segítségével. Ezeknek a fontos jogosultságoknak a megadása csak a honlap viszonylag hosszú fejlesztési folyamatában fog majd megvalósulni, valamikor a jövőben, és nagyon remélem, hogy nem a távoli jövőben.

Mindenesetre megtisztelő, hogy ilyen gondosan figyelemmel kíséritek és számon is tartjátok az e fórumon, illetve a kerületi nyomtatott sajtóban, illetve az egyesületi honlapon megjelenő Baráti Körös anyagokban foglaltakat. Kérem, ahogy eddig, így legyen ez a jövőben is. 

Hogy a sajtó és más médiák, így a jelen, általam nagyra becsült "Budafok-Tétény, múlt, jelen jövő" topic vagy az egyesületi honlap által nyújtott nyilvánossággal, mint igen komoly lehetőségekkel, hogyan, milyen módon lehet, kell tökéletesen (!) bánni és élni, ez, nyilvánvalóan csak egy tapasztalatszerzési folyamat végére alakul(hat) ki. És addig, már-már törvényszerűen, sok-sok valóban jószándékú hozzászólással, számos jogos, netán kevésbé jogos kritikával, egyetértő vagy egyet nem értő nyilvános véleménnyel kell szembenézni.

Jogos kritika akkor keletkezhet, amikor egy közzétett dokumentum szövegéből bizony hiányzik valami. Az pl., hogy csak a tagság részére szól, vagy csak meghívóval lehet belépni stb. Azt hiszem ez történt most is, és a tanulságoknak mindenképpen úgy kell hatniuk, hogy a jövőben az ilyen hibák mindenképpen elkerülhetők legyenek.

Határozott véleményem, sőt, meggyőződésem, hogy a Baráti Körök vezetésének – úgy mint személyemnek - nem állt szándékában senkit sem megbántani, pláne nem kirekeszteni... Kérem ezért, és kívánom is, hogy témabéli "szomorúságodat", "csalódottságodat" mihamarabb az öröm váltsa fel. Örülnék neki. 

A régi barátsággal üdvözöllek:

bódvaszilasi      

Előzmény: ppapa (12671)
dobka Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12674

Szép ezen a fotón is a Tóth József emléktábla.

A fal állapota annál inkább lehangoló.

Előzmény: azbeszt (12673)
azbeszt Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12673
Táblaavatás
zygota Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12672

Kedves bódvaszilasi!

Jómagam is hasonlóakat gondoltam, mint ppapa. mikor beírásodat olvastam, jóllehet más megfontolásból. Ki. mi, mely szervezet (?)  lehet tagja a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének? Magánszemély is lehet tagja? Ha igen, akkor az egyesület neve megtévesztő. Ha nem, akkor mely szervezet lehet tagja? Ha szervezetek a tagjai, akkor a tagi jogok az adott tagszervezet tagjaira is érvényesek? Ha csak a szervezet tagjaira vonatkoznak a jogok, akkor miért kellett a megnyitást ilyen széles körben propagálni, hogy aztán az utolsó pillanatban becsapjátok az ajtót az orrok előtt. Ha már közzétettétek a székház megnyitásának időpontját, akkor hozzá kellett volna tenni, hogy "Belépés csak meghívóval!", és akkor annak adtok meghívót, akinek ti akartok. Ez a megoldás így nem volt igazán stílusos, nem volt az alkalomhoz, az eseményhez illő.

Előzmény: bódvaszilasi (12667)
ppapa Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12671
Kedves bódvaszilasi!

Nagyon köszönöm a beírásodat, így megkíméltél attól, hogy a Tóth József utcai kapunál értetlenül vitába keveredjek a feltehetőleg a kaput a betódulni igyekvő, be nem avatott mohó idegenek elől a testükkel is védelmező alabárdosokkal, hiszen valószínűleg nem hittem volna el nekik, hogy ezentúl számomra (számunkra?) már nincs hely a Tóth József utca 45-ben, ott ahol még évtizedekkel ezelőtt, fiatalkoromban is szabad belépésem volt táncrendezvényekre, kertészeti előadásokra, bármire.
Elmenetelem előtti utolsó pillanatban olvastam a hirdetményt, pedig nagy várakozással tekintettem a civil(?) megnyitó elé, gondolván, hogy az egylet tárt karokkal várja az érdeklődőket.
Naptáramba már két hete be van írva mára: "16 óra, Németh", miután olvastam kedvenc kerületi lapunkat:

Városházi Híradó XII. évfolyam 17. szám (október 8.) 13. oldal:

Október 23., szombat: 16.00 óra, a Budafok–Tétény Baráti Körök Egyesülete Tóth József u. 45. sz. alatti székházának megnyitó ünnepsége, koncertet ad: Budafok Big Band,...

Aztán örömmel köszöntöttük az új honlapot (www.baratikorok.hu), amelyen (hasonlóan a 12292-es hozzászólásodban írtakhoz) ez állt, ez áll:

Októberi programajánlat

- 23-án, szombaton 16 órakor a Budafok–Tétény Baráti Körök Egyesülete Tóth József u. 45. sz. alatti székházának megnyitó ünnepsége.

Mérhetetlen csalódással olvastam hozzászólásodat, ami - az előzetes hírveréshez képest - ezek szerint már azt kell hogy jelentse, az egylet jó előre érzékelteti, hogy a beltagokon kívül másnak az új Németh-hez semmi köze, azt kizárólag csak saját magának tartja fenn, zártkörű rendezvényeire.

Úgy vélem, a nevezett egyesület nagy lehetőséget, sok baráti közeledést (ahogy írod is:... számos megkeresés érkezett hozzánk a mai székház megnyitónkkal kapcsolatban ...) szalasztott el azzal, hogy az új ház (tágabb közönségnek hitt) megnyitásából kirekesztette az egyleten kívüli érdeklődő lakosságot.
Sajnálatos.

Szomorú vagyok, de azért Téged barátsággal üdvözöllek: ppapa
Előzmény: bódvaszilasi (12667)
ppapa Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12670
Próbáld ki a Mozilla Firefox tudását. Egy ideje már én is azt használom, egész jó.
Előzmény: johnsilver (12669)
johnsilver Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12669
Elnézést , újabb próbálkozás , Operával nem tudok szerkeszteni, még egy nyavajás sorvéget sem tudok betenni. http://www.piac-profit.hu/?r=6132 "2004. október 20. | Gergely László Elkészült a Savoya Park Auchanja és OBI-ja A karácsonyi bevásárlás nyitánya Újabb Auchan hipermarkettel és OBI barkácsáruházzal gazdagodott október 20-án Budapest. A XI. kerületben, Albertfalván elkészült a Savoya park első üteme, a francia GRC-Emin DCA cégcsoport mindemellett jelentős önkormányzati fejlesztést is magára vállalt: a közlekedés helyi feltételeire 3,5 milliárd forintot költött. A folytatás arról szól, hogy Budapest második Váci útja valósul meg a dél-budai térségben. h i r d e t é s Budapesten a 29-dik, Magyarországon az ötvenedik bevásárlóközpont a Savoya Park. A tekintélyes méretű, október 20-án rendeltetésének ünnepélyes keretek között átadott létesítményt a beruházó, a lyoni székhelyű francia GRC-Emin DCA cégcsoport sokkal korábban, már 1996-ban eltervezte, sőt el is indította, de hosszú időn át főképp bürokratikus akadályok miatt nem kezdődhetett meg a megvalósítás. Az elmúlt körülbelül egy esztendő alatt azonban részben maga a bevásárlóközpont, részben pedig annak kiszolgáló infrastruktúrája is megépülhetett a francia befektetők jóvoltából, s záros határidőn belül elkészülnek a tervezett kiegészítő létesítmények is. A Savoya park első üteme, a bevásárlóközpont már az idei karácsony előtti kereskedelmi nagyüzem meghatározó vállalkozása lesz. Az Auchan hipermarkettjét, az OBI barkácsáruházát és számos kisebb kereskedelmi és szolgáltató üzletet magába foglaló bevásárlóközpont gyakorlatilag 12 hónap alatt készült el, a közvetlen folytatás pedig egy A kategóriás irodaház épületegyüttese lesz. A GRC-Emin DCA cégcsoport, amely világszerte már több mint egymillió négyzetméternyi kereskedelmi területen épített áruházakat, szakáruházakat, bevásárlóközpontokat, hipermarketeket, valamint irodaházakat, először Dél- Európában, majd Közép- és Kelet-Európa országaiban hozott létre leányvállalatokat. Az Albertfalván lévő terület megvásárlása után sor került régészeti feltárásra is, s a szakemberek: 11 gerendavázas, íves oldalú, csónak alakú ház alapjaira leltek. A helyszínen talált régészeti objektumok száma meghaladja az ezret. E kora bronzkori objektumokon kívül a terület északnyugati részén néhány még korábbi, középső rézkori gödröt tártak fel. A keleti részen is nagy kiterjedésű őskori telep került elő. A telepen talált, a lovak temetésére szolgáló sírgödrökből római kerámiatöredékek is előkerültek. Ugyanitt még két észak-déli irányú árok is utal a római kori jelenlétre. A XI. kerület alpolgármestere, Lakos Imre a Piac & Profitnak még a beruházás indításakor azt nyilatkozta, hogy hatalmas erjesztő erő a Savoya park, hiszen Budapest második Váci útja épül fel Albertfalva térségében, az odavezető főútvonalak melletti gyárak helyén. Kölcsönösen erősítette, illetve erősíti egymást az egyszerre folyó kétféle beruházás, a Budafoki út - Fehérvári út mentén - például a kábelgyár helyén - épülő, összesen mintegy 4 ezer új lakás, valamint a GRC DCA projektje. Ez utóbbi építkezés eleve többet jelent, mint 35 ezer négyzetméternyi kereskedelmi létesítményt és 10 ezer négyzetméternyi irodaházat: az útépítésekkel, felüljáró kialakításával, villamos végállomás létesítésével tipikus önkormányzati infrastruktúrális beruházásokat vállaltak át a vállalkozás gazdái a fővárosi és a kerületi helyhatóságtól. A Savoya park hatására, az építmények közvetlen közelében újabb fejlesztések is elindulnak. Az egykoron a rómaiak lakta táborhely helyén gyakorló golfpályát, sport- és jégcsarnokot épít a város." Mármost hol lesz a golfpálya meg a sportcsarnok ??? A jégpályát tudom, jön a tél .............
Előzmény: johnsilver (12668)
johnsilver Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12668
http://www.piac-profit.hu/?r=6132 "2004. október 20. | Gergely László Elkészült a Savoya Park Auchanja és OBI-ja A karácsonyi bevásárlás nyitánya Újabb Auchan hipermarkettel és OBI barkácsáruházzal gazdagodott október 20-án Budapest. A XI. kerületben, Albertfalván elkészült a Savoya park első üteme, a francia GRC-Emin DCA cégcsoport mindemellett jelentős önkormányzati fejlesztést is magára vállalt: a közlekedés helyi feltételeire 3,5 milliárd forintot költött. A folytatás arról szól, hogy Budapest második Váci útja valósul meg a dél-budai térségben. h i r d e t é s Budapesten a 29-dik, Magyarországon az ötvenedik bevásárlóközpont a Savoya Park. A tekintélyes méretű, október 20-án rendeltetésének ünnepélyes keretek között átadott létesítményt a beruházó, a lyoni székhelyű francia GRC-Emin DCA cégcsoport sokkal korábban, már 1996-ban eltervezte, sőt el is indította, de hosszú időn át főképp bürokratikus akadályok miatt nem kezdődhetett meg a megvalósítás. Az elmúlt körülbelül egy esztendő alatt azonban részben maga a bevásárlóközpont, részben pedig annak kiszolgáló infrastruktúrája is megépülhetett a francia befektetők jóvoltából, s záros határidőn belül elkészülnek a tervezett kiegészítő létesítmények is. A Savoya park első üteme, a bevásárlóközpont már az idei karácsony előtti kereskedelmi nagyüzem meghatározó vállalkozása lesz. Az Auchan hipermarkettjét, az OBI barkácsáruházát és számos kisebb kereskedelmi és szolgáltató üzletet magába foglaló bevásárlóközpont gyakorlatilag 12 hónap alatt készült el, a közvetlen folytatás pedig egy A kategóriás irodaház épületegyüttese lesz. A GRC-Emin DCA cégcsoport, amely világszerte már több mint egymillió négyzetméternyi kereskedelmi területen épített áruházakat, szakáruházakat, bevásárlóközpontokat, hipermarketeket, valamint irodaházakat, először Dél- Európában, majd Közép- és Kelet-Európa országaiban hozott létre leányvállalatokat. Az Albertfalván lévő terület megvásárlása után sor került régészeti feltárásra is, s a szakemberek: 11 gerendavázas, íves oldalú, csónak alakú ház alapjaira leltek. A helyszínen talált régészeti objektumok száma meghaladja az ezret. E kora bronzkori objektumokon kívül a terület északnyugati részén néhány még korábbi, középső rézkori gödröt tártak fel. A keleti részen is nagy kiterjedésű őskori telep került elő. A telepen talált, a lovak temetésére szolgáló sírgödrökből római kerámiatöredékek is előkerültek. Ugyanitt még két észak-déli irányú árok is utal a római kori jelenlétre. A XI. kerület alpolgármestere, Lakos Imre a Piac & Profitnak még a beruházás indításakor azt nyilatkozta, hogy hatalmas erjesztő erő a Savoya park, hiszen Budapest második Váci útja épül fel Albertfalva térségében, az odavezető főútvonalak melletti gyárak helyén. Kölcsönösen erősítette, illetve erősíti egymást az egyszerre folyó kétféle beruházás, a Budafoki út - Fehérvári út mentén - például a kábelgyár helyén - épülő, összesen mintegy 4 ezer új lakás, valamint a GRC DCA projektje. Ez utóbbi építkezés eleve többet jelent, mint 35 ezer négyzetméternyi kereskedelmi létesítményt és 10 ezer négyzetméternyi irodaházat: az útépítésekkel, felüljáró kialakításával, villamos végállomás létesítésével tipikus önkormányzati infrastruktúrális beruházásokat vállaltak át a vállalkozás gazdái a fővárosi és a kerületi helyhatóságtól. A Savoya park hatására, az építmények közvetlen közelében újabb fejlesztések is elindulnak. Az egykoron a rómaiak lakta táborhely helyén gyakorló golfpályát, sport- és jégcsarnokot épít a város." Mármost hol lesz a golfpálya meg a sportcsarnok ??? A jégpályát tudom, jön a tél .............
bódvaszilasi Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12667

Tisztelt Olvasók!

Mivel számos megkeresés érkezett hozzánk a mai székház megnyitónkkal kapcsolatban, tájékoztatjuk a kedves érdeklődőket, hogy a megnyitót alepvetően a csak a tagságunk részére szerveztük. 

Köszönjük szíves megértésüket:

A BTBKE Elnöksége  

dobka Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12666

Most néztem végig a képeidet. Szépek és elgondolkoztatóak.

Egy kicsit mindig más, amit látáéssal figadunk be és más az amit a fénykép által. A fénykép jobbal fókuszál, jobban összpontosít. Továbbá kiemel.

Gratulálok.

Előzmény: gxy_gfx (12648)
ppapa Creative Commons License 2004.10.23 0 0 12665
Örömmel értesítem a tisztelt társaságot, hogy emailban jelentkezett Piscator barátunk és a budapesti temetőkről szóló, a fórumunkat is érdekelhető tanulmányra hívta fel a figyelmünket:

http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=7907

A kerületünket érintő részt be is másolom:

Budafokon az írott források szerint az 1885-ben létesült jelenlegi (Temető u. - Tóth József u. sarkán lévő) temetőn kívül négy sírkert létezett: a Péter-Pál kápolnánál (ez volt a legrégebbi, 1740 körül létesült), a Városháza környékén, a Duna-parton (az ún. Pestis-temető), és az Árpád utcai iskolánál lévő (amelyet egy 300 forintért megvásárolt, használaton kívüli szőlő helyén hoztak létre). A Budafoki temető bízvást állíthatjuk, hogy a legszebb a külvárosi temetők közül. Az első temetés 1887-ben történt, a Wineczhein-sírboltba. Ma itt áll a Mindenki Keresztje, amelynek keresztrésze valószínűleg az Árpád utcai temetőből került át, a két szobor pedig - ez is csak feltételezés - nem temetőbe készült, a megmunkálás kifinomultsága miatt (valószínűleg a Savoyai-kastély homlokzatát díszítették). A 20-as parcellasor műemléki védettséget élvez. Itt impozáns sírok, festői mauzóleumok tárulnak az ember szeme elé, amelyekben nagyrészt a korabeli szőlőműves-, borkereskedő elit többségében német-, és francia tagjai nyugszanak. A szép sírboltok túlélték azt is, mikor a II. világháború idején a szövetségesek által a csepeli Weiss Manfréd gyárnak szánt szőnyegbombázás tévedésből Budafokot sújtotta, és a temető nagy része is romba dőlt. Mindenképpen kiemelendő a Kriszta-, és a Francois-mauzóleum, az oroszlánokkal díszített Dér-sírbolt, a Krisztus-ábrázolásos Bárdossy-, és Kremer-, a domborműves Brückner-, a Zeeb-, és a díszes gyertyatartós Paitz-kripta. Viszont ez számít az egyik legzsúfoltabb temetőnek Budapesten, és nem igazán bővíthető (ezt a temető melletti műköves műhely megvásárlásával akarják megoldani). Itt nyugszik Suták József matematikus, Csordás Lajos egykori válogatott labdarúgó, Térey Pál 48-as honvéd huszár hadnagy , és Dietzl Károly, a híres borkereskedő dinasztia alapítója is. Ugyanakkor felszámolták Dáni Gézának, a Kastélymúzeum első igazgatójának sírját, és 2000-ben Farkasrétre temették át innen az 1947-ben koncepciós perben kivégzett Donáth Györgyöt. Meg kell még említeni a Waltz család sírját (a kerület talán legrégebbi családja, számos malom tulajdonosai voltak a Duna-parton), Macskássy Sámuel főjegyzőét, Záborszky Nándor polgármesterét, a vele együtt nyugvó Erdély Sándor igazságügy miniszterét, és Czermann Jánosét, a község legendás bírájáét, akinek idején Budafokon megépült a vízmű -összehasonlításként: Siófokon és Debrecenben ekkor még nem is volt.
Budatéténynek is volt temetője, a Kistétényi temető, amely a Terv utca és a Gyula Vezér út sarkán volt megtalálható. Ma már építési terület van a helyén, egyetlen megmaradt sírja a szépen felújított Wolf-kripta, körülötte pár sírkővel, amely a temetőből megmaradt.
Nagytétényben az első temető 1750-ben létesült a katolikus templom mellett. A templomban a kastélyépítő Rudnyánszky-család sírboltja elfalazva, a kertben néhány régi sírkő található meg. 1780-ban nyitották meg a régi temetőt, de ezt az 50-es években lezárták. Ma az 1985-ben nyílt Angeli úti urnatemetőt használják, a régi sírkert helyén építési törmelék és szemét van benne, a sírok már eltűntek (egyedül a romos Kray-kápolna dacol az idővel). A régi temetőből temették át Zámbelli Lajos 48-as hőst a Kerepesi temetőbe. Érdekes látvány a modern urnatemetőben a 803-as számú Boldogasszony - cserkészcsapat emlékműve a múlt század húszas éveiből.

Köszönjük Piscator figyelmét és reméljük, hogy előbb-utóbb ismét körünkben üdvözölhetjük.
www.dimanche.hu Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12664

Igazad lehet, nem vagyok járatos a témában, csak azt tolmácsoltam, amit innen-onnan olvastam róla. Ezért írtam, hogy javítson ki, aki többet tud.

Előzmény: HG4I (12637)
gxy_gfx Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12663
Juteszembe, az igényes világítást a földbe süllyesztve is meg lehet oldani, legfeljebb a mai EU-konform ifjoncok kedvéért rácsot teszünk elébe, mellé meg az aktuálisan érvényes figyelmeztetések listáját:)

Hegymagason pl. alulról világítják meg a templomot, nem hiszem, hogy itt a kerületben ne lehetne megcsinálni. Persze pénz kérdése. Itt a Földön még sajnos minden pénzkérdés. De ha már kikerülünk egy bolygou körülli térbe, vagy keit csillag körülli térbe, ott má minden csak anyag, ereü, meg eneergia kéirdéise lesz. ((C) Hátárpád)
Előzmény: zöld küllő (12661)
gxy_gfx Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12662
Na, lehet, hogy ezért találták ki a Photoshop-ot:)
Előzmény: zöld küllő (12661)
zöld küllő Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12661

Ahhoz vagy a kisházunk magaslati nyílászáróit kellett volna áthelyezni, vagy valamiféle csillagászati paramétereket módosítani :-)

Amikor meg kedvező volt a csillagok (azaz csillag+kémény) konstellációja, nem volt még köd, anélkül meg csak a kies Csepelt vagy a letarlott kajszist lehetne látni, ami ugyan még mindig jobb, mint a helyére beígért lakótelep :-(((( 

Amúgy a szép nagytétényi templom kapcsán megint eszembe jutott, hogy legalább a műemlékek körüli világítást földkábellel és rendes lámpaoszlopokkal kellene megoldani. Tudom hogy nem olcsó mulatság, de hogy néz ez így ki?

Pedig ez legalább csak egy, és nagyjából függőleges, de ha szemből nézzük szegény btététnyi templomot (Wolf-kriptát, Péter-Pál kápolnát, nagytétényi templomot stb), hát az valami katasztrófa...

Előzmény: gxy_gfx (12660)
gxy_gfx Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12660
Ez nem elég jó? Csak akkor lett volna jobb, ha a kéményből jön elő a napkorong, egyébkét a színek nagyon bejönnek!
Előzmény: zöld küllő (12659)
zöld küllő Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12659

Érdekes, még sosem vettem észre ezeket a sírköveket, pedig kisgyerekkorom óta járok arra.... Na lám, mit tesz egy jó fotó :)

A téli verzió is meglepően derűs hangulatú lett, különös képek, egyikről sem az elmúlás, hanem inkább az időtlenség jut eszembe.

A napfelkelte, az a Hűség utca témája, a szép, vastag köd újabban rendszeres errefelé, csak nem tudom jól lekapni, de majd még gyakorlom.  

Előzmény: gxy_gfx (12658)
gxy_gfx Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12658
Hinnye, ez a napfelkelte igen brutális! Különösen azzal a házzal! Ez merre volt?
Előzmény: zöld küllő (12656)
gxy_gfx Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12657
A gathering ott van Tétényben a templom mellett, a mellette levő műintézmény falánál. Ugyanaz 2003. elején:

http://impulzus.sch.bme.hu/galaxy/tmp/030108/gathering.jpg
Előzmény: zöld küllő (12656)
zöld küllő Creative Commons License 2004.10.22 0 0 12656

Élvezettel végiglapozgattam, különösen szépek a régi Nagytétény képei!

Nem osztok babért, mert nem marad a krumplifőzelékbe :-) de azért a Sztmihály3-ra, a standstill vaskeresztjére, meg a gatheringre (ez kerületi kép?) még jó ideig emlékezni fogok (csakúgy mint az off balatonfelvidéki treasure-re:)

Jó hír Chapelle-nek, hogy a Kápolna utcát talán végre járhatóvá teszik! Reggel érthetetlenül széles sávban ugyan, de marták fel az aszfaltot (mondjuk a leaszfaltozandó sáv háromszoros szélességében), gondolom, ez a végső aszfaltozás felvezetése. Hogy miért ilyen pazarló a teknolougija, azt nem tudom.  

Ilyen volt a napfelkelte

Előzmény: gxy_gfx (12648)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!