Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A "monstrum"-ot Latrúnában működő Izraeli Páncélos Fegyvernem Múzeumáról készült képes beszámolóban, mint T-34 páncéltestére az egyiptomiak által épített 122-es önjáró löveget láttam. Igaz, hogy ott valami rozsdavörös alapozó színe volt.
A legalsó kép bal oldalán serintem SU-100-as mellette nem tudom milyen monstrum, de T-34-es a toronyig. Felette lévő képen pedig sejtésem szerint T-55.
Vietnamban az M-41 könnyűhk. (76 mm löveg) is kinyeste a T-54-eket (dél vitnami kezelőkkel.
Perrsze nevében volt könnyű,(meg az M-26/46-hoz képest) hiszen súlyra azonos, páncélvédettségre, lövegre, sebességre sokkal jobb volt mint a Sherann.
Persze a Walker Bulldog baja - a rettentően kicsi hatótávolság és a fedetlen kipufogók hőképe és fénykibocsájtása éjjel - végig rányomta a pecsétját a sorsára.
Amerikai M-41-es nem harcolt élesben soha.
M-42 Duster (légv. változata 2*40 mm Boffors) viszont, vietnam hőse lett, persze nem eredeti szerepkörében, hanem konvoj támogatási szerepben.
Az a gép a T-34/85 koreai sikere miatt nagy sebességű 76 mm-rel épp ezek ellen készült, így a T-54 ellen is jó volt.
M-48 egyértelműen lenyomta a pár kínai/orosz gépet (Type59, Type-62, T-34, T-54) Vietnamban.
Az izreali M-48/M-60 egyértelműen jobb volt mint az arab T-54/55 (bár ott az M-48 hamar 105 mm-essé vált).
érdekesség:
Az USA hadsereg azért rendszeresítette az M-48A5-t, mert az 1973-as háború után az összes raktári M-60-ast Izraelnek szállították, és kiürültek a raktárak. M-48A3-akat gyorsan 105 mm-rel upgradeltek, és ebből lett a hiányt pótló A5.
Ez nem szerepelt Vietnamban,. az A2-t (senki nem értette, miért vetnek be benzines gépeket ilyen PRG veszélyes helyen) az A3 váltotta és harcolta szinte végig.
Alacsony T-54/55 inkább baj, mint előny hisz a löveg kis (-4/5 fok) negatív állsszöge miatt kevésbé tudott "hegymeneti beásás" szögből tüzelni (így védtelenebb lett).
nem nagyon olvastam T-55 vs Patton (m48/60) összecsapásról, melyik volt a jobb? Formára, sziluettre nekem a T-55 jobban bejön, alacsonyabbnak tünik, meg kisebbnek, más kérdés h biztos nem olyan vastag a bőre...
Akkor most pontosan milyen T-55 variáns is az, az első képen? Arra már rájöttünk, hogy ugye, hogy egy L7-másolat 105mm-es lövege van, mint a Type-59II.-nek. A Type-59 viszont ugye T-54 modifikáció.
Öröm, boldogság látni, hogy a T-54/55-ösökkel foglalkozik a Társulat.
Attis, szerintem a felső TO-55 (tehát a T-55 lángszórós változata), a löveg mellett, jobb oldalt látható a lángszóró csöve. Mellékelek egy képet szemből is erről a változatról.
A középső kép esetében Cifu Kartárs :o) véleményéhez csatlakoznék. Kínai Type 59-eseket láttam hasonló konfigurációban (105 mm-es löveggel).
Az alsót (van erről a harckocsiról több képem is, azokon látszik a füstgázelszívó), és mivel nincs Luna sugárvető, vezetői viszont van, továbbá ott a jellegzetes töltőkezelői búvórés és a torony tetején a ventillátor fedél, én T-54A-nak tippelném.
Tehát itt az én hozzászólásomban az első képen a TO-55, a másodikon Type 59-esek dísszemléje, a harmadikon T-54A látható.
mindenesetre, ha valamiféle szépségversenyt lehetne tankok között rendezni,akkor nálam a T-55 lazán nyerne... az a klasszikus forma, a kerek torony, stb. Egyből a T-55 formája ugrik ve nálam, ha harckocsiról esik szó, bármilyen kontextusban. Na jó, a T-34/85 is versenyben van.
Már ha lehet egy harckocsira azt mondani hogy szép...
Jogos, jobban megnézve a torony tényleg nem stimmel. Akkor talán valamelyik licencgyártású változat? Talán valamelyik Kínai Type-59 vagy Type-69 alváltozat?
Kíváncsi lennék, hogy melyik szerintetek T-55-ös és melyik T-54-es???
Elméletileg mind T-55-ös.
Figyelemmel legyetek a cső kompenzátorra és a géppuskás kupolájára (hegesztett vagy csavaros) Elméletileg ismerősöm által ez a két szempont, ami alapján meg lehet különböztetni a két modelt.
Tudomásom szerint a Tamiya készlete dobozból is szép makettet eredményez. Bár az alapkészlet drágább, mint a Szkif, de a szükséges kiegészítőkkel már jóval többet költöttem, mintha megveszem a japán kitet. De, most már ez van. "Amink van azt alkalmazzuk." :o)))