Aszondod, hogy nyugodtan menjenek bele a virágszirmok is? Tkp. csak azért csináltam volna "szörpöt", hogy csak a bodza (ill. virágpor) íze kerüljön bele, lehetőleg plusz fehérje ;-) nélkül. Remélem, találok még itt a környéken tetűmentes bodzát... Sajnos a kedvenc lelőhelyünket javarészt felparcellázták lakóparknak :-((((((, és ősszel kiirtották a bodzást. Pedig garantáltan benzingőzmentes helyen volt, jó távol minden nagy úttól.
Sajnos recept még nincs, pontosabban mondva kitalálás alatt van. :-)
Nem túl 1xű, mert elvileg az eperhez nem kell plusz vizet adni, van abban elég... Viszont a bodzavirágot csak vízben lehet kiáztatni, tehát így - bármilyen töményre csinálom - valamicske kevés plusz folyadék megy majd bele. Ezt pedig meg kell kötni, másképp bodzás eperszörp lesz a végeredmény. :-) Valószínűleg a bevált Quittint fogom használni...
chupi, a nagymamám egy kis rumot öntött a piros lekvárok tetejére, mielőtt rátette volna a celofánt. Soha nem romlott meg, és nem is fakult ki.
Az epret én inkább Quittinnel csinálom, abban nem zselatin, hanem almapektin van. És összesen 5 percig kell főzni, nem kell órákat fölötte állni... Az előírtnál kevesebbet teszek bele, így egyáltalán nem lesz bolti állagú, csak egy picikét sűrűbb, mintha semmi nem lenne benne. Annyira, hogy nem folyik le a kenyérről. :-) Ja, és van benne kevés citromsav is, tehát nem oxidálódnak a gyümölcsök.
ribizlivel ellentétben nekem a színültig töltés + fejreállítás jött be a legjobban. Nulla dunsztolás. Ha túl folyós az eperdzsem, a darabok feljönnek a tetejére, és az színtelenedik el :-) a legjobban.
Idén a bodzaszörpös eperdzsemet szeretném kipróbálni elsőként.
Ananászos töklekvárt még nem próbáltam, ill. ismeretségi körben más se, viszont régóta izgatja a fantáziámat. simán tökből nem csinálnék - főzőtökről beszélünk -, annak nincs igazán saját íze, ezért lehet mindenféle egyébhez keverni "térfogatnövelőként".
A szezon előtti napokban topicfelhúzás :) jó ötlet, fogjunk össze!
Én nem szeretem a zselésítőket (pontosabban a családom legkevésbé), ezért nem alkalmazom, hanem sima cukorral addig rotyogtatom a masszát, míg a megfelelő állagot eléri. Mielőtt üvegbe tölteném, kevés nátrium-benzoátot keverek hozzá - ha el nem felejtem. A hosszú főzési idő nyilván nem támogatja a mikroorganizmusokat, így jobbak az esélyek a nem-romlásra tartósító nélkül is. Az üvegre én minden esetben teszek befőző fóliát, és ha van csavaros tető, az jön még rá. Ilyen fejreállítás, tartósítószerrel üveg-fedő-bűvölés nálam nincsenek, csak egy-két réteg újságpapírba csavarás után megy a szárazdunsztba egy kosárba, aztán meg a kamrába. A legtöbb gyümölcshöz mindjárt az elején teszek kevés citromsavat, ami a színtartósságot növeli, de persze mindennek változik kissé a színe a főzés során.
Ha nem sötétben tárolja a kész cuccot az ember, előfordul, hogy kifakul, de ez többnyire olyan, mint a fehéres bevonat a csokin: az élvezeti értékét nem befolyásolja. :)
A receptek frissebb-régebbi Oetker meg hasonló füzetekből vannak, ill. egyéni fejlesztések. A banános eper emlékeim szerint épp Oetkeres.
Nálunk elég nagy lekvárkultusz van családilag, tehát Anyukám is főz rendesen, így én a különlegesekre álltam rá, amiket szülinapra-karácsonyra ajándékozni is jó.
Epres recepteket meg keresek nemsokára, és jövök, de moeske, ne tartsd vissza Magad! :) ribizli
nekem tavaly szinte minden megromlott, amit eltettem, kivéve amibe raktam tartósítót... a zakuszka, a paradicsomszósz, a lekvárok, minden (persze nem volt olyan nagy mennyiség, de mégis)
ribizli, jó hogy felhoztad a topikot, valami olyat kellene, hogy mindig egy pár nappal-héttel az aktuális előtt beírnánk a különleges recipéket. ez nem felszólítás :) csak témafelvetés :)) van tavalyról valami tina extrám tele különleges lekvárokkal, a tieid is onnan vannak?
idén újabb esélyt adok a rumtopfnak is, de tartósítani fogom. és minden mást is.
A tavaly Zseléfixszel főzött 2:1 gyümölcs:cukor arányú eperdzsem teteje néhány hónap múltán elszíntelenedett. Az íze nem változott.
Az ugyancsak eper, de 3:1 gyümölcs:cukor arányú dzsemmel ilyesmi nem történt.
Ja, és a 2:1-es sárgabarckkal sem. Úgy látszik, hogy csak az eper ilyen érzékeny?
Az idén szeretnék adalékok nélküli lekvárokat készíteni (azaz no tartósítószer, no zselírozó cucc stb.) Csak attól félek, hogy hamar rámromlik az összes.
Lassan indul a szezon, a spanyol eper árban már egész vállalható...
A tavalyi banános eper kísérletet a család nagyra értékelte, így idén "ipari" mennyiséget tervezek. Ugyancsak kitűnőre sikeredett a korianderes-mentás szilva, meg a citromfüves málna is. A répás narancslekvár szintén príma lett, gyömbéres répával meg lebuktam, ki kellett dobni, olyan pocsék lett... És amire külön büszke vagyok, hogy semmi nem romlott meg.
Tessék beszámolni szépen minden kedves topictársnak a tavalyi tapasztalatokról, hadd okuljunk! :) ribizli
Igen, ez madárberkenye, és lehet is befőzni, csakhogy ez a rigók egyik fő őszi-téleleji tápláléka, ne együk el előlük...
A csipkelekvárhoz szerintem a dércsípte, puha bogyó jó.
ribizli
Úgy emlékéztem, hogy már ide is beírtam a kökénylekvár receptjét, amit saját kútfőből alkottam, de most nem találom. :-O Mindenesetre a HIX KONYHA listán megleltem, íme a Kökénylekvár .
> A csipke íz/lekvár etalon, csak piszok körülményes az elkészítése
Pár napja volt szó erről az egyik konyhalistán. Az egyik kedves listatárs ilyen röviden és velősen írta le :-)))
Szerintem a gödöllői-dombság erdőinek széle kiváló csipkebogyó, galagonya, kökény és néhol szeder lelőhely.
Ha valakinek van konkrét lekvárreceptje, ami akár vegyes erdei gyümölcslekvár is lehet , az ne tétovázzon! Tegye közzé.
A csipke íz/lekvár etalon, csak piszok körülményes az elkészítése. (szösztelenítés)
Ja! Azt nem tudom, hogy lehet-e lekvárt csinálni belőle, de ismeri vki a madárberkenyét? (Madárbogyót?) Mi így hívjuk, BPen sok fa van, most kezd sárgulni a levele, kicsi meggymag méretű bordós-lilás-majdnem fekete bogyói vannak, lassan jók is lesznek. Nagyon finom sárga húsa van, (csakl nagyon vékony rétegben) szóval a rendes neve érdekelne, meg hogy lehet-e használni vmi főzéshez....
szerintem szinte minden kirándulóerdőben van csipkebogyó, itt a közelünkben a Kamaraerdőben is. De konkrét GPS-es koordinátát sajnos nem tudok adni. :-)
A Mátrában kökényt nem szedtetek? Hogy abból milyen finom lekvárt lehet főzni...!!! A recski munkatábor közelében rengeteg van, de biztos máshol is... Még a Sástó környéke rémlik...
MEgcsináltam, nagggyon finom lett. Csak annyi ecetet öntöttem, amivel körbefolyattam a lábos alját, majd a sütőben 4 órát. Annyira finom volt a szilva, hogy egyáltalán nem tettem bele cukrot. Aszonta a néni a piacon, hogy muskotályszilva. Egyáltalán nem kavartam, nem ragadt le.
Felmenőt szerintem nagyjából hiába kérdeznénk, sajnos a magyaros konyha nem arról volt híres pár évtizeddel ezelőtt sem, hogy sokféle fűszert használt volna - tisztelet a kivételnek persze.
Viszont a múltkor ráakadtam Zilahy Anna híres szakácskönyvében némi befőzős receptekre, hát igen jól szórakoztam rajtuk, azt hiszem, egy elfoglalt mai háziasszonynak égnek állna a haja a módszerektől.
Szederdzsemen én is gondolkodom, valahol láttam nagyon szép fotót is valami citromos verzióról. Az alma is jó ötlet szaporítónak, mint a tök. :)
TTAMÁS, a vilmoskörte zamata nem illant el főzés közben? Vagy nem tudod, mert a bodza mindent elfed? ;) Hja, aki készül, annak könnyű... :))
ribizli
Engem azért érdekelne, hogy ezt tényleg ismerték régen is, használták is? Nekem már sajnos nem élnek nőnemű felmenőim :-((, esetleg valaki megkérdezné anyukáját, nagymamáját? Nagyon kíváncsi lennék, milyen ételekhez használták.
Hirtelen felindulásból csináltam szeder-alma dzsemet. :-)
Egész jó áron lehet most kapni feketeszedret a piacon. Vettem néhány dobozzal, és egyet megmentettem a siserehad elől. :-) Nincs olyan kis üvegem, ami tele lenne 25 dkg szederrel, ezert feldúsítottam ;-) egy kis almával. Kb. ugyanennyi jonatánalmát apróra vágtam, pici citromos vízben előfőztem. Aztán ebbe beletettem kb. a szeder felét + a Quittint, összeturmixoltam, és csak utána raktam bele a szeder másik felét, ami így darabos maradt. A fél kiló gyümölcshöz 13-15 dkg cukrot adtam. Bő fél liter dzsem lett belőle. Nagyon finom lett, alig venni észre, hogy nem csupa szederből van.