Keresés

Részletes keresés

moes Creative Commons License 2005.05.05 0 0 204
van már bodza??? akarok bodzaszörpöt az idén. a tavalyi ugye tönkrement, de megpróbálnám újra...
Előzmény: Zitka (203)
Zitka Creative Commons License 2005.05.05 0 0 203
Aszondod, hogy nyugodtan menjenek bele a virágszirmok is? Tkp. csak azért csináltam volna "szörpöt", hogy csak a bodza (ill. virágpor) íze kerüljön bele, lehetőleg plusz fehérje ;-) nélkül. Remélem, találok még itt a környéken tetűmentes bodzát... Sajnos a kedvenc lelőhelyünket javarészt felparcellázták lakóparknak :-((((((, és ősszel kiirtották a bodzást. Pedig garantáltan benzingőzmentes helyen volt, jó távol minden nagy úttól.
Előzmény: TTAMAS (202)
TTAMAS Creative Commons License 2005.05.04 0 0 202
A bodza és az eperszezon egybeesik, tehát nem kell szörpöt használnod, belefőzheted a virágokat is. Akkor nem kell semmi +víz.
Előzmény: Zitka (201)
Zitka Creative Commons License 2005.05.04 0 0 201

Sajnos recept még nincs, pontosabban mondva kitalálás alatt van. :-)

Nem túl 1xű, mert elvileg az eperhez nem kell plusz vizet adni, van abban elég... Viszont a bodzavirágot csak vízben lehet kiáztatni, tehát így - bármilyen töményre csinálom - valamicske kevés plusz folyadék megy majd bele. Ezt pedig meg kell kötni, másképp bodzás eperszörp lesz a  végeredmény. :-) Valószínűleg a bevált Quittint fogom használni...

Előzmény: ribizli (199)
moes Creative Commons License 2005.05.04 0 0 200

előkotortam a dr. oetkeres füzetkémet, tavaly kaptam valami újsághoz.

ilyenek vannak benne:

eper-málna lekvár tojáslikőrrel

eperlekvár fehér csokival

mákos-mazsolás baracklekvár

nektarinlekvár fügével

vörösboros ribizlizselé egressel

puncsos meggylekvár

alma-szilva lekvár mentával

marcipános szilvalekvár

körtelekvár feketeáfonyáva

vörös áfonyalekvár

narancs-kivi lekvár

ananászos almalekvár

sárgadinnye ginben (itt felhördülök és gint akarok hozni legközelebb külföldiából)

pityókás körtekompót borókával

van még 2 szörp és 2 savanyúság. szóljatok, ha köll valami :)

Előzmény: ribizli (197)
ribizli Creative Commons License 2005.05.04 0 0 199
Bodzaszörpös eperdzsem receptjét oszd meg lécci, Zitka!
köszi
ribizli
Előzmény: Zitka (198)
Zitka Creative Commons License 2005.05.04 0 0 198

chupi, a nagymamám egy kis rumot öntött a piros lekvárok tetejére, mielőtt rátette volna a celofánt. Soha nem romlott meg, és nem is fakult ki.

Az epret én inkább Quittinnel csinálom, abban nem zselatin, hanem almapektin van. És összesen 5 percig kell főzni, nem kell órákat fölötte állni... Az előírtnál kevesebbet teszek bele, így egyáltalán nem lesz bolti állagú, csak egy picikét sűrűbb, mintha semmi nem lenne benne. Annyira, hogy nem folyik le a kenyérről. :-) Ja, és van benne kevés citromsav is, tehát nem oxidálódnak a gyümölcsök.

ribizlivel ellentétben nekem a színültig töltés + fejreállítás jött be a legjobban. Nulla dunsztolás. Ha túl folyós az eperdzsem, a darabok feljönnek a tetejére, és az színtelenedik el :-) a legjobban.

Idén a bodzaszörpös eperdzsemet szeretném kipróbálni elsőként.

Előzmény: chupi (195)
ribizli Creative Commons License 2005.05.04 0 0 197
Ananászos töklekvárt még nem próbáltam, ill. ismeretségi körben más se, viszont régóta izgatja a fantáziámat. simán tökből nem csinálnék - főzőtökről beszélünk -, annak nincs igazán saját íze, ezért lehet mindenféle egyébhez keverni "térfogatnövelőként".

A szezon előtti napokban topicfelhúzás :) jó ötlet, fogjunk össze!

Én nem szeretem a zselésítőket (pontosabban a családom legkevésbé), ezért nem alkalmazom, hanem sima cukorral addig rotyogtatom a masszát, míg a megfelelő állagot eléri. Mielőtt üvegbe tölteném, kevés nátrium-benzoátot keverek hozzá - ha el nem felejtem. A hosszú főzési idő nyilván nem támogatja a mikroorganizmusokat, így jobbak az esélyek a nem-romlásra tartósító nélkül is. Az üvegre én minden esetben teszek befőző fóliát, és ha van csavaros tető, az jön még rá. Ilyen fejreállítás, tartósítószerrel üveg-fedő-bűvölés nálam nincsenek, csak egy-két réteg újságpapírba csavarás után megy a szárazdunsztba egy kosárba, aztán meg a kamrába.
A legtöbb gyümölcshöz mindjárt az elején teszek kevés citromsavat, ami a színtartósságot növeli, de persze mindennek változik kissé a színe a főzés során.

Ha nem sötétben tárolja a kész cuccot az ember, előfordul, hogy kifakul, de ez többnyire olyan, mint a fehéres bevonat a csokin: az élvezeti értékét nem befolyásolja. :)

A receptek frissebb-régebbi Oetker meg hasonló füzetekből vannak, ill. egyéni fejlesztések. A banános eper emlékeim szerint épp Oetkeres.

Nálunk elég nagy lekvárkultusz van családilag, tehát Anyukám is főz rendesen, így én a különlegesekre álltam rá, amiket szülinapra-karácsonyra ajándékozni is jó.

Epres recepteket meg keresek nemsokára, és jövök, de moeske, ne tartsd vissza Magad! :)
ribizli
moes Creative Commons License 2005.05.01 0 0 196

nekem tavaly szinte minden megromlott, amit eltettem, kivéve amibe raktam tartósítót... a zakuszka, a paradicsomszósz, a lekvárok, minden (persze nem volt olyan nagy mennyiség, de mégis)

ribizli, jó hogy felhoztad a topikot, valami olyat kellene, hogy mindig egy pár nappal-héttel az aktuális előtt beírnánk a különleges recipéket. ez nem felszólítás :) csak témafelvetés :)) van tavalyról valami tina extrám tele különleges lekvárokkal, a tieid is onnan vannak?

idén újabb esélyt adok a rumtopfnak is, de tartósítani fogom. és minden mást is.

Előzmény: chupi (195)
chupi Creative Commons License 2005.05.01 0 0 195

A tavaly Zseléfixszel főzött 2:1 gyümölcs:cukor arányú eperdzsem teteje néhány hónap múltán elszíntelenedett. Az íze nem változott.

Az ugyancsak eper, de 3:1 gyümölcs:cukor arányú dzsemmel ilyesmi nem történt.

Ja, és a 2:1-es sárgabarckkal sem. Úgy látszik, hogy csak az eper ilyen érzékeny?

Az idén szeretnék adalékok nélküli lekvárokat készíteni (azaz no tartósítószer, no zselírozó cucc stb.) Csak attól félek, hogy hamar rámromlik az összes.

Előzmény: ribizli (193)
Moka25 Creative Commons License 2005.05.01 0 0 194
Sziasztok!:)

Repas narancs remek lehet!:))
Ananaszos vagy natur toklekvart probalta mar valaki?
Előzmény: ribizli (193)
ribizli Creative Commons License 2005.05.01 0 0 193
Lassan indul a szezon, a spanyol eper árban már egész vállalható...

A tavalyi banános eper kísérletet a család nagyra értékelte, így idén "ipari" mennyiséget tervezek.
Ugyancsak kitűnőre sikeredett a korianderes-mentás szilva, meg a citromfüves málna is.
A répás narancslekvár szintén príma lett, gyömbéres répával meg lebuktam, ki kellett dobni, olyan pocsék lett...
És amire külön büszke vagyok, hogy semmi nem romlott meg.

Tessék beszámolni szépen minden kedves topictársnak a tavalyi tapasztalatokról, hadd okuljunk! :)
ribizli
petike23 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 192

Felhozom.. :)

A GRobyban lehet venni bolgár rózsaszirom-dzsemmet, 300 Ft, és

valami eszméletlenül finom..

Előzmény: ribizli (191)
ribizli Creative Commons License 2004.10.11 0 0 191
Igen, ez madárberkenye, és lehet is befőzni, csakhogy ez a rigók egyik fő őszi-téleleji tápláléka, ne együk el előlük...
A csipkelekvárhoz szerintem a dércsípte, puha bogyó jó.
ribizli
Zitka Creative Commons License 2004.10.10 0 0 190

berkenye

Ez lenne az?

Ezt írják róla:
http://www.terra.hu/haznov/htm/Sorbus.aucuparia.html

Latin név: Sorbus aucuparia L.    Familia:Rosaceae 
Magyar név: Madárberkenye     Család:Rózsafélék 

Jellemzők:
3-10 m magas, gyakran többtörzsű fa. Kérge világosszürke, fényes, sima, idős korban repedezett. A fiatal hajtások szőrösek, vörösesbarnák. Rügyei nagyok kúpos-tojásdadok, szőrösek, ibolyásfeketék. Levelei páratlanul szárnyasan osztottak, 9-15 levélkéjűek, a levélkék lándzsásak, alul épek, felül fűrészes szélűek, lekerekített, asszimetrikus vállúak. Virágai bogernyőben nyílnak, fehérek, jellegzetes illatúak, kocsányuk molyhos. Termése gömbölyű, piros, ehető almácska.

Itt is megerősítik az ehetőségét:

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok10.htm
Madárberkenye (Sorbus aucuparia) Levelei páratlanul szárnyaltan összetettek. A levélkék ferde vállúak, aszimmetrikusak, fogazottak. Sárgásfehér virágai összetett bogernyoben állnak. Termése skarlátpiros, savanyú, csípos, de eheto. Termését télen a madarak eszik. Gyógynövényként is alkalmazzák.

Itt pedig:
MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV
http://www.omgk.hu/ELELM/1/132001113.pdf

valami vegyes dzsem összetevőjeként is felsorolják. Tehát hajrá, nyugodtan kisérletezhetsz! :-) De ne felejts el beszámolni az eredményről.

Előzmény: niamano (187)
Zitka Creative Commons License 2004.10.10 0 0 189

Úgy emlékéztem, hogy már ide is beírtam a kökénylekvár receptjét, amit saját kútfőből alkottam, de most nem találom. :-O Mindenesetre a HIX KONYHA listán megleltem, íme a Kökénylekvár .

> A csipke íz/lekvár etalon, csak piszok körülményes az elkészítése

Pár napja volt szó erről az egyik konyhalistán. Az egyik kedves listatárs ilyen röviden és velősen írta le :-)))

" Csipkebogyó leszed. megmos, megfőz,
átpaszíroz, almával összefőz, cukroz, beüvegel, kamrába tesz, kenyérre ken."

Én nem szeretem, nem is csináltam soha, de állítólag a paradicsompaszírozó (Flotte Lotte, avagy quodlibet) nagyon jól elvégzi a szösztelenítést (is).

Előzmény: CORTEN (188)
CORTEN Creative Commons License 2004.10.10 0 0 188
Szerintem a gödöllői-dombság erdőinek széle kiváló csipkebogyó, galagonya, kökény és néhol szeder lelőhely.
Ha valakinek van konkrét lekvárreceptje, ami akár vegyes erdei gyümölcslekvár is lehet , az ne tétovázzon! Tegye közzé.
A csipke íz/lekvár etalon, csak piszok körülményes az elkészítése. (szösztelenítés)
Előzmény: e_gér (185)
niamano Creative Commons License 2004.10.09 0 0 187
Ja! Azt nem tudom, hogy lehet-e lekvárt csinálni belőle, de ismeri vki a madárberkenyét? (Madárbogyót?) Mi így hívjuk, BPen sok fa van, most kezd sárgulni a levele, kicsi meggymag méretű bordós-lilás-majdnem fekete bogyói vannak, lassan jók is lesznek. Nagyon finom sárga húsa van, (csakl nagyon vékony rétegben) szóval a rendes neve érdekelne, meg hogy lehet-e használni vmi főzéshez....
niamano Creative Commons License 2004.10.09 0 0 186

Sziasztok!

Múlt hét hétvégén kéklett a Sástó környéke a kökénytől! (Láttam a kilátóból :))) ) Na jó meg az út mellett is...

e_gér Creative Commons License 2004.10.06 0 0 185

Kökényt nem, bár láttunk azt is, meg szedret is...

Egyszerre sok lett volna..:-)

Sejtésem volt róla hogy Pest közelében is vannak lelőhelyek, csak ahhoz hogy egy lekvárra való összejöjjön ahhoz komoly mennyiség kell.....

Ezért gondoltam hogy megkérdezem hátha tud valaki olyan helyet ahol sok bokor van....:-)

Előzmény: Zitka (184)
Zitka Creative Commons License 2004.10.05 0 0 184

Örülök, hogy sikerült. :-)

e qér

szerintem szinte minden kirándulóerdőben van csipkebogyó, itt a közelünkben a Kamaraerdőben is. De konkrét GPS-es koordinátát sajnos nem tudok adni. :-)

A Mátrában kökényt nem szedtetek? Hogy abból milyen finom lekvárt lehet főzni...!!! A recski munkatábor közelében rengeteg van, de biztos máshol is... Még a Sástó környéke rémlik...

Előzmény: földikutya (183)
földikutya Creative Commons License 2004.10.05 0 0 183
MEgcsináltam, nagggyon finom lett. Csak annyi ecetet öntöttem, amivel körbefolyattam a lábos alját, majd a sütőben 4 órát. Annyira finom volt a szilva, hogy egyáltalán nem tettem bele cukrot. Aszonta a néni a piacon, hogy muskotályszilva. Egyáltalán nem kavartam, nem ragadt le.
Előzmény: Zitka (161)
e_gér Creative Commons License 2004.10.05 0 0 182

Sziasztok!

Tud valaki abban segíteni, hogy hol lehet Budapest közelében csipkebogyót szedni!?

A hétvégén voltunk a Mátrában szedtünk egy 4-5 kilót.

Nagyon finom lekvár lett belőle (csak kevés :-))

Szeretnék még készíteni csak ha lehet akkor Budapest közelében szeretnék szedni...

Köszi!

ribizli Creative Commons License 2004.10.04 0 0 181
Ellenőrzitek az állományt, hogy minden rendben van-e?
Semmi alattomos forrás, penész, miegymás? :)
ribizli
TTAMAS Creative Commons License 2004.09.22 0 0 180

TTAMÁS, a vilmoskörte zamata nem illant el főzés közben? Vagy nem tudod, mert a bodza mindent elfed?

Amit tudtam, megtettem az ügy érdekében, lefedve, rövid ideig főztem. Azért érezni a körtét is, csak annyi bodzát tettem, hogy ne nyomja el teljesen.

Előzmény: ribizli (179)
ribizli Creative Commons License 2004.09.22 0 0 179
Felmenőt szerintem nagyjából hiába kérdeznénk, sajnos a magyaros konyha nem arról volt híres pár évtizeddel ezelőtt sem, hogy sokféle fűszert használt volna - tisztelet a kivételnek persze.

Viszont a múltkor ráakadtam Zilahy Anna híres szakácskönyvében némi befőzős receptekre, hát igen jól szórakoztam rajtuk, azt hiszem, egy elfoglalt mai háziasszonynak égnek állna a haja a módszerektől.

Szederdzsemen én is gondolkodom, valahol láttam nagyon szép fotót is valami citromos verzióról. Az alma is jó ötlet szaporítónak, mint a tök. :)

TTAMÁS, a vilmoskörte zamata nem illant el főzés közben? Vagy nem tudod, mert a bodza mindent elfed? ;) Hja, aki készül, annak könnyű... :))
ribizli
Zitka Creative Commons License 2004.09.20 0 0 178

:-)))))))))))))))))))))))))

Engem azért érdekelne, hogy ezt tényleg ismerték régen is, használták is? Nekem már sajnos nem élnek nőnemű felmenőim :-((, esetleg valaki megkérdezné anyukáját, nagymamáját? Nagyon kíváncsi lennék, milyen ételekhez használták.

Előzmény: CORTEN (176)
TTAMAS Creative Commons License 2004.09.20 0 0 177

Fújjj, ezt a rasszista megjegyzést!

Egy semmire sem jó, büdös, kiirthatatlan, szapora növényre ilyent mondani...

Moderátor!!!

:)))))))))))))))

Előzmény: CORTEN (176)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.18 0 0 176
Na én meg kiirtani nem tudom. Szétszórta a magját, azóta hol itt hol ott tűnik fel a fóliában.
A cigánypetrezselyem név nagyon találó...;)
Előzmény: Wormie (174)
Zitka Creative Commons License 2004.09.18 0 0 175

Hirtelen felindulásból csináltam szeder-alma dzsemet. :-)

Egész jó áron lehet most kapni feketeszedret a piacon. Vettem néhány dobozzal, és egyet megmentettem a siserehad elől. :-) Nincs olyan kis üvegem, ami tele lenne 25 dkg szederrel, ezert feldúsítottam ;-) egy kis almával. Kb. ugyanennyi jonatánalmát apróra vágtam, pici citromos vízben előfőztem. Aztán ebbe beletettem kb. a szeder felét + a Quittint, összeturmixoltam, és csak utána raktam bele a szeder másik felét, ami így darabos maradt. A fél kiló gyümölcshöz 13-15 dkg cukrot adtam. Bő fél liter dzsem lett belőle.
Nagyon finom lett, alig venni észre, hogy nem csupa szederből van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!