Fatherom nemrég tett hátra övet. Nem automatát, hanem akasztósat. Bement egy bontóba (Érd közelében) és kért Skodába hátra övet. Azt hiszem 1500HuF-ért kapta meg a kettőt. Nem gyári Skoda öv, valami más típusú. Rövid idő alatt beépítette. Megvolt mindenhol a helye.
Eddig 4 skodát hajtottam,és kb mindent szétkaptam már benne..nem vagyok autoszerelő,eleinte az első skodira bizony súlyos (akkori!!) 100ezreket fizettem holmi autoszerelőknek,hasonlo problemák miatt,mint ez a bizonyos hőgomba-kapcsoló kérdéskör.
Azóta nem is igen szeretem az említett szakma képviselőit,és ha lehet semmilyen okból nem viszem szervizbe a kocsimat.
(azóta volt pár kocsim,skodákon kívül is,legtöbbet valóban majdnem utolsó alkatrészig megismerni kényszerültem:))
Bocsi a hosszu bevezetőért,a lényegről:
SZERINTEM ez a következőképp működik:a skodi nagyon jo kis auto,csak épp nehány dolgot rajta nem a mai forgalomra terveztek,pl a hűtés/fűtést sem..
Ha van is olyan hőgomba ami működik,igazán nagy dugaszban(péntek du 4-5 óra,bp belváros,augusztus közepe 40 fok árnyékban) beindul a "rég rossz effektus"...Azaz MIRE a víz olyan meleg,hogy a hőgomba kapcsol,és a (nem épp egy szélvihar erejű) SEGÉD ventillátor elkezdi visszahűtögetni a hűtőt és ezzel a vizet,eddigra már olyan mértékű a túlmelegedés,hogy alapjáraton nem forgatja körbe a vízpumpa olyan gyorsan a vizet,hogy fel ne forrjon.Ha ilyankor vészintézkedés gyanánt ráteszi az ember a fűtést és tapossa a gázt,akkor is 2 esélyes a dolog,vagy már MEGSZALADT a dolog és rég rossz vagyis felforr igy is,vagy még ideje korán észrevettük a dolgot és akkor talán nem forr a víz el.(csak az agyvizünk,hogy magunkra fűtjük a kocsit,nyári 40fokban:))A kapcsolo is csak akkor ér valamit,ha kialakul a skoda reflex az emberben,vagyis nyári melegben,dugóban kapcsolja szinte automatikusan.De annál egyébként tényleg nincs jobb,mint a kézikapcsolós megoldás.Persze csak akkor működik a dolog,hogyha pl nem levegős a hűtőrendszer(nem egy öröm légteleníteni) vagy nem NAGYON hengerfejes a gép már.Én úgy tapasztaltam,hogy kicsit minden skodi hengerfejes lesz az idő múlásával/konstrukciós probléma/(+ez azért bosszantó,mert ha valamért lekapja az ember a hengerfejet,akkor már nem teheti ugyanugy vissza..lehet hegeszteni,sikbahuzni,stb..)
Termosztát hiba: nem akar egyáltalán felmelegedni a víz (teljesen nyitva maradt), vagy pár perc járás után forr (nem nyit). Neked inkább a ventillátor vagy az azt kapcsoló gomba romlott el.
Ez a termosztát dolog most akkor hogy van? Mert nekem sincs beépítve az autómba kapcsoló, viszont csak akkor volt gond nyáron, ha dugóba keveredtem és hosszabb ideig állt, illetve lassan araszolt a kocsi. Egyszer majdnem fel is forrt a víz, a mutató már 100 fokot mutatott, de aztán hirtelen beindult a forgalom, és ahogy folyamatosan tudtam haladni, a hűtővíz hőmérséklete látványosan esni kezdett.
Ezek szerint csak álláskor tud felforrni a víz, mert egyébként a menetszél hűti?
És ez a majdnem felforrás arra utalhat, hogy termosztátot kellene cserélnem?
Bocsika, csak véletlenül beestem ide, de régen nekem is Skoda 120-asom volt. XIII. ker. Jász utcában, a Gellért Kft-nél mindig mindent kaptam hozzá. Tel: 06-1-3298056
A Kelet-európai Járműipar Gyöngyszemeinek Őszi Seregszemléjét most szombaton /okt. 9-én/ tartjuk a Camponában. Részletesebbenn a Trabant Wartburg Klub honlapján, a meghívót olvasva informálódhattok.
Nekem is van külön direkt kapcsolóm a ventillátorhoz, illetve a hőgombám is működik immár 2 éve. És olyan mázlim van, hogy a hőgomba 75 foknál kapcsolja a ventillátort, és ezáltal a 80 fokos vizemet szinte mindíg hűti. Többször megtettem már zsinorba 400 km. nyáron forróságban 4 fővelk telepakolva 120-as tempóval autópályán illetve a 4-es úton de soha nem forrt fel a vizem.
Apropó leírtam a Skoda Tuning roivatba hogyan lehet baromi jó fűtést csinálni a skodriba!
Akit érdekel olvassa el, és a ha kellenek képek akár mától is a /ganyaib@freemail.hu/címre írjatok és küldöm hogyan csináltam meg.
A hűtőventi kapcsoló igenis kötelező, szar dolog amikor ez miatt felforr a víz. Drága mulatság egy hengerfej síkolás. Nekem például fél évig bírta a hőgomba. Pl a kapcsolót meg lehet csinálni hogy gyújtás levétele után sípuló hangot hallunk ha be maradt kapcsolva, mint pl a világítás esetén :) Vagy ti is fényérzékelős lámpát használtok mert az is égve maradhat? :D
Én meg amoindó avgypk, hogy muszály neki múködni kézikapcsoló nélkül is. Eleinte nekem is voltak ilyen gondjaim, hogy rossz volt a hőgomba, de aztán vettem egy LADA gombát, és azüta semmi gond sincs. Régen a nagyöregek is ezzel jártak... Szóval szerintem tök fölösleges a kézikapcsoló.
Hüm..... Az a hűtő elötti gyári ventillátor kézi kapcsolója. A ventillátor ki/be kapcsolása elvileg autómatikusan történik egy termosztát vezérlésével, de mivel ez a termosztát gyakran ájul el, és nem kapcsol be, amikor kellene, ezért majdhogynem kötelező otthoni tunning a kapcsoló beépítése. Hátránya: nem megfelelő bekötés esetén ha bekapcsolva hagyjuk miután a kocsit leállítottuk, akkor szépen leszívja az aksit.
Gondoltam, hogy arról van szó. Én a kispókomhoz is olyat vettem először, de aztán állandóan leesett a tappancs. Aztán a bátyám hozott nekem a Baum*x-ból négy tappancsosat (az oldalamon találsz róla képet, ha esetleg érdekel - http://poetryatwinteam.fw.hu - hangsúlyozom kispolskis oldal), az jó. De - és most egy kicsit gusztustalan leszek (!) - be kell jól nyálazni, feltappancsolni és egy kicsit ide-oda tolni az üvegen. Kimegy alóla a levegő és nem dobja le...