Ha szepnek akarod latni oket es nem akarod egy ejszakan at aztatni vagy kapargatni oket hasznald a mosogatogep mosoporat aztatasra. Nagyon rovid ido alatt leaztat barmit - es nagyon szep lesz utana az edeny.
Ha valami meg szebbet akarsz akkor lehet kapni stainless steel tisztito folyadekot, habot, az teljesen visszaallitja az ujkori szepseguket (jo lenne egy ilyen holgyek szamara is. . .)
Semmi karcolos tisztitoszert ne hasznalj, mert abbol nem lehet semmi jo. . . .
rollller,
nagyon szépen megköszönném, ha alkalomadtán megírnád a tojáshelyettesítő fortélyokat. Természetesen nem sürgős, ráér akkor, amikor ráérsz. :-)
(Egyébként mintha keményítőt is lehetne használni a tészta "összetartására" tojás helyett...?)
a tejtermek muffin eseten (is) tokeletesen kivalthato rizs- vagy zabtejjel, ha tejfol helyett teszi bele az ember, akkor az eredeti mennyiseg ketharmadat kell beletenni, es hibatlanul mukodik, es akkor az aztan novenyi de nagyon,
egyebkent a tojas kivaltasara is vannak eszkozok, ha fontos, eloszedem a specko receptkonyvemet, es beirom ide szivesen
Köszi az ötleteket!
Viszont sajnos lehet, hogy nem muffinozok a hétvégén, mert szomorúan tapasztaltam, hogy derékban megint szűkebb lett a farmernadrágom... :-(((
tej helyett tegyel bele frissen preselt igazi almalet (ne sokat) de tojas helyett????
probald ki amit Vének Tanácsa TM mond, legfeljebb szetesik ... max annyi tortenhet.
Az én okos muffinos könyvem a tojás helyettesítésére darabonként 8,5 dkg cukrozotlan alma- vagy sárgabarack pürét javasol. A tejterméket nem igazán lehet kiváltani, de íróval vagy zsírszegény joghurttal "reformosabbá" tehető a süti. Egyébként én mostanában Danone Könnyű és finommal sütök, a citromos vagy narancsos nagyon bejött!
:-)
Az "egészséges" muffin számomra elsősorban az íze (és nem a "gyógyhatása" ) miatt érdekes, mert - lehet, hogy valami nem stimmel velem, de - én szeretem a teljes kirőrlésű lisztes sütiket. Ki fogom próbálni a recipét.
...moes, köszi a tippet, de valószínűleg egy darabig nem veszek új tepsit (ha már ugye most adtam ki rá nemkispénzt). Majd ha már nagyon ragad a ráégésektől, lecserélem. Egyébként az IKEÁban láttam a szilikonos "tepsit", de valahogy ezekhez nincs bizodalmam, a fene se' tudja, nem szabadul-e fel valamilyen káros anyag a "sziló"-ból. (Persze biztos nem, de hátha mégis...)
...OFF:Zitka, köszi a tippet, a dm-es cuccot ki fogom próbálni. A well-done-t már régóta használom, de volt már olyan, hogy nem teljesen tudta leszedni a makacs ráégett foltot (mindjuk az krumplisütős-olajos ráégés volt).
Mallory, ma reggel, főzőlap suvickolás közben eszembe jutott a megoldás a rozsdamentes edényeidre: A DM-ben lehet kapni denkmit márkájú "Edelstahl-reiniger", azaz fémtisztító szert. Nem próbáltad még? Talán 3-400 ft. Nekem eléggé beváltak ezek a dm cuccok. Ha meg az alján van odaégés, stb, akkor a St.Moritz WellDone hideg zsíroldó a megoldás. De ezzel nagyon vigyázni kell, nagyon agresszív szer! Gumikesztyű, gázálarc :-), stb. ajánlott. Itt jön az ON vonatkozása: a legelső muffintepsimet, ami egy Baker's Secret márkájú amerikai szilikonbevonatos csodatepsi volt, ezzel a WellDone-nal tettem tönkre. Lekapta róla a tapadásgátló bevonatot is. :-((((( Úgyhogy óvatosan vele! :-)
tegnap láttam az intersparban muffinformát, igazi teflonosat, 1300 Ft-ért. sokkal szimpibb volt, mint az ikejás, de hát már nekem is megvan... mindegy... egyébként az ikeában láttam szilikonos sütiformát, ugyan nem írja, hogy muffinforma lenne, de szerintem az, és elég tűrhető ár rémlik.
nettomazsola egészséges muffinja rulez. akár reggelire egy kis vajjal, és tényleg hatásos :)
Hajjajaj, mosogatógép... ! Hát azt nagyon szeretnék, de egyelőre nem fér bele a kőccségvetésbe... meg igazából a konyhába sem...
...Az meg külön szomorúság, hogy eccer végre aszontam, hogy vegyünk "minőségi" cuccot (azaz IKEJA tepsit valódi Teflon® bevonattal), aztán ezexerint most éppen jobban jártunk volna a noname cuccal...
Viszont az "egészséges" muffin érdekelne, melyik h.sz.ban van?
nem is mertem leírni, hogy nem ronggyal törölgetem a holttérre csöppent cuccot, hanem a kis ujjacskámmal. aztán lenyalom jól, az összes muffintésztát szeretem nyersen :-)))
nekem egyébként az egyik ikejás, a másik meg nem, szerintem az valami sima bolti (mindkettőt ajandiba kaptam), de a másik jobb, sokkal teflonosabb és mégis kevésbé karcolódik.
a hétvégén kipróbáltam a "több szinten sütést", így mondja az okoska leírásom a sütőmről, 2 tepsi muffin sült egyszerre, kiváló. az "egészséges" muffint sütöttem, nekem még ízlik is ráadásul.
OFF A csillogó rozsdamentes lábosokhoz a mosogatógép a megoldás. :-) ON
Ezeket a muffintepsiket nem lehet betenni a mosogatógépbe. :-( Én is csak papírtörlővel törlöm ki őket, ha kapszlit v. sütőpapírt használok. Ha mégsem, és nagyon beleég (pl. múltkor a Stahl csokis muffinja), akkor egy éjszakára beáztatom. Eddig még lejött róla minden odaégett maradék. De én sem vagyok egy sikamikázós háziasszony.... :-)
moes,
ilyesmiket olyan örömmel olvasok ám! ;-))) Valamelyest csökken az állandó lelkiismeret-furdalásom háziasság-ügyben. ;-)
(Amúgy általában én sem mosogatom a tepsiket, mert hát ugye akkor minek a sütőpapír?! De olyan rossz szembesülni azzal, hogy kezdetben még milyen szép tiszták és csillogóak az edények, aztán később sose tudom igazán tisztára suvickolni őket... Külön bánatot okoznak a rozsdamentes lábasok, mert eleinte azok gyönyörűen tudnak kinézni, később viszont minden erőfeszítés ellenére mattá és foltossá válnak, és mindig azt hiszem, hogy én nem vagyok elég figyelmes és gondos hozzájuk :o) )
hát lehet, hogy én igénytelen vagyok, de én nem suvickolom a muffinformáimat :-) igaz, én kapszliban sütöm őket, de nálam is megesik, hogy lecseppen, túlfolyik, ilyesmi. vagy letörlöm egyből, és akkor csak a kis maradék sül oda, vagy odasül. ezeket a darabkákat aztán sütés után a papírtörlővel viszonylagosan jól le lehet törölni. engem marhára nem zavar mondjuk, hogy a csak muffinsütésre használt muffunformám holt tere kicsit dzsuvás :)) egyébként a belsejét is papírtörlővel szoktam kitörölni...
Sziasztok!
Teljesen kezdő muffinista vagyok, tegnap kezdtem a pályámat. ;-)
Vettünk egy teflon muffin-tepsit az IKEÁban, innen a topicból "levadásztam" a sárgarépás muffin receptjét (nem vagyok nagy édességes/sütős, így csak ilyen hozzávalóim vannak itthon), bekevertem, megsütöttem. Mivel a nagy sietségben nem vettünk "kapszlit", sütőpapírból formáltam többé-kevésbé megfelelő kosárkákat. Viszont a tészta formába kanalazása közben többször előfordult, hogy kicsöppent a cucc a tepsi "holt terére", a mélyedések közé. Mivel emlékeztem, hogy a StahlJudit az ilyen baleseteket mindig azonnal korrigálja egy törlőronggyal, én is így jártam el, a nagyját papírtörlővel eltávolítottam. A muffin szépen megsült a sütőben (kicsit sajnos mégégett az alja, még nem vagyok nagyon rutinos), és finom lett. Viszont a tepsit ma megpróbáltam elmosogatni, de nem igazán sikerült tökéletesre: hosszas áztatás és Vileda teflon-szivacsos vakarászás után is maradtak foltok a tepsin. A kérdésem: ez normális jelenség? A tepsi előbb-utóbb "patinássá" válik? Félreértés ne essék nem vagyok tisztaságmániás (sőt! inkább "háziatlan"), viszont úgy megsajnáltam az addig szép tiszta tepsicskémet... :-(
Én gyakran sütök töltött muffinokat. Leginkább a mogyorókrémes a nagyfiam kedvence, de csináltam már többször lekvárral megtöltötteket is.
A bekevert tésztából 1 evőkanállal teszek a muffinsütőbe, erre jön kb. fél evőkanálnyi mogyorókrém vagy lekvár, vagy nagyon keményre főzött puding. Erre jön újabb evőkanálnyi tészta és mehet sülni. Nagyon finomak, nem marad nyersen a tészta a lekvár körül. Szerintem ez így a legegyszerűbb.
Én még sose csináltam töltöttet, de a készen kaphatókat mindig utólag töltik. Ugyanúgy, mint a lekváros, csokis, stb. fánkot. Egy olyan tartályban van a lekvár, mint pl. a légpumpás kézmosó. :-) Csak hosszabb a csőre. Ezt a függőlegesen lefelé álló "csőrt" először beleszúrják a fánkba/muffinba, és aztán nyomják meg a pumpa "fejét". Így készül a töltött muffin. Ha alaposan megnézed a készen kaphatókat, mindegyiken felfedezhető a pici lyuk.
nagyon gyors segítségre lenne szükségem! (tészta bekeverve áll, most teszem a formákba). Lekvárral szeretném megtölteni. Ha nyersen beletöltöm a lekvárt, akkor is szépen meg tud sülni, vagy a lekvár környékén nyers marad? Süssem meg félig, és utána nyomjam bele?
vicces, mert nekem az a tapasztalatom, hogy bar nem szabad kikeverni, hanem tenyleg csak konyneden ossze, de igazibol akkor lesznek szep magasak, ha hagyom oket allni egy kicsit (mikor kikevertem, akkor kapcsolom be a sutot elomelegitesre, es kb 15 perc mig jo a hofok), de az is igaz, hogy en fele sutopor-fele szodabikarbonat hasznalok, es ez utobbi miatt jobb ha hagyom falhabosodni kicsit a tesztat
Nekem mindig szépen megnőnek és egyben maradnak a Stahl-féle csokis muffinjaim, pedig mindig beleteszem a 10 deka vajat.
Fogalmam sincs, hogy mi lehet a magyarázata, de azt szokták mondani, hogy a muffin tésztáját nem szabad túlságosan kikeverni, tehát amikor a nedves anyagokhoz (tojás, zsiradék...) hozzáadod a szárazakat (liszt....) akkor elég addig keverni, amíg nagyjából összeáll és már mehet is sülni.
Azóta gondolkodom, hogy miért lapult így le. Talán túl sok benne a zsiradék? A csoki is tömény kakaóvaj + a rendes vaj... Szerintem a Stahl eleve iszonyú sok vajat használ mindenbe. Némelyik receptjénél már olvasás közben ugrándoznak az epeköveim. :-)))))