Itt is megkérdem, mert lehet hogy a másik topikban nem vetted észre a kérdést.
Tehát az volt a kérdésem, hogy mit tudsz a pala tetők veszélyességéről? Állítólag abban is van azbeszt. Egy építész barátom szerint viszont ez nem veszélyes, mert a pala egy kemény anyag, ahol az azbeszt cementtel van összedolgozva, így kiporladni nem nagyon tud, max csak akkor ha eltörik, és a törés mentén kirepülhet valamennyi.
Te tudsz valamit esetleg arról, hogy normál állapotában egy palatetős ház mennyire jelent veszélyt a környező lakosok számára?
Sajnos nem lehet megoldani a cucc bolygatása nélkül, ez akkor válna világossá számodra, ha a helyszínen láthatnád a helyzetet. Csak egy példát mondok: az elektromos elosztószekrény vas ajtaja plafonig ér, abból vagy levágsz, vagy meg kell bolygatnod az azbesztet.
Sajnos a szakirodalom is azt mondja, hogy ilyen ideiglenes szigetelések nem adnak jó megoldást, mert mind a felszereléskor, mind a letermeléskor kiporzást okoznak, és akadályozzák a korrekt eltávolítást.
Az egyetlen helyes megoldás a mielőbbi szakszerű eltávolítás. Vagy olyan, amit a hatóságok támogatni és menedzselni tudnak, vagy olyan, amit a lakók dolgoznak ki, és a hatóságok pedig hagyják nekik, hogy megcsinálják.
Jelenleg a hatóságok tevékenysége addig terjed, hogy a lakókat megfenyegetik arra az esetre, ha hozzányúlnának az azbeszthez, de a mentesítést és az azt megelőző ezernyi tevékenységet egyik hatóság sem hajlandó felvállalni.
Már mondtam egyszer asszem: nem lenne érdemes becsukni az azbesztet? Mondjuk valami erős fóliát aláerősíteni? Legalább nem szállna. Meg lehetne oldani a cucc bolygatása nélkül is. Ja és olcsó, házilag kivitelezhető.
Gyűjtsünk olyan ötleteket, amelyekkel a lakók önmaguk védekezhetnek az azbesztszennyezés ellen. Kezdem néhánnyal.
- Az azbesztes panelházak első és hátsó bejáratait folyosó köti össze. Ezen általában huzat van, ami szaggatja le az azbesztet a mennyezetről, és viszi a lakásokba. Viszonylag egyszerű beavatkozás az első és a hátsó bejáratot összekötő folyosó ajtóit légmentesen le kell szigetelni. Ezekre az ajtókra célszerű lenne csengőt, riasztót is szerelni, ami szól, ha az ajtó nincs becsukva. Ezzel a módszerrel sok felesleges azbesztterheléstől lehetne megmenteni a lakókat.
- Hasonlóan a lakások bejárati ajtóinak légmentes szigetelése. Természetesen ezzel egyidejűleg különös gondot kell fordítani az ablakon át szelőztetésre.
- A strangokat át kell vizsgálni. Legtöbb helyen a fürdőkád alatt és a WC eldugott helyein nyílás van a strang és a lakás között. Ezeket el kell zárni, mert azokon a réseken megy be a lakásba az azbesztpor.
- Át kell vizsgálni a konyhai, fürdőszobai, wc-beli szellőzőket, és a magán,ventillátorokat le kell szerelni. Csak a tetőn lévő szívó-ventillátor elfogadható, mert a lakásokban lévő befúvók a szokásos áramlással ellentétes irányban kavarva felszakítják a szellőzőben az azbeszt-lerakódásokat és befújják a többi lakásba.
nem alapitvány, egyesület. Abban igazad van, hogy tényleg az állam feladata lenne a katasztrófa elháritása, de attól félek sajnos abban is igazad van, hogy ezt nem várhatod meg. AZ egyesület arra képes, hogy nagyon könnyű alapitani, és gyakorlatilag nincs fenntartási költsége (kb. 10-20.000 Ft/év) ezért ajánlottam. 2 üzleti év után fogadhatja a felajánlott 1%-okat, és 10 ember kell hozzá minimum. Egy lakóközösség erre alkalmas lehet, főleg ha olyan sokan laknak ott, mint egy magasházban, kérdés, hogy mennyire lehetséges a lakókat közösségi dolgokra rávenni. Amit másodszorra, irtam, az tűnik a járhatóbb útnak szerintem (bocs, tudom, kivülállónak), tehát hogy hitelt vesz fel most a ház, és utána éveken keresztül törleszt, pl. részben ezekből az 1%-okból, és akkor az állam utólag még mindig kifizetheti a törlesztőrészleteket.
Vannak cégek, amelyek azt állítják magukról, hogy képzett, jogosított azbesztmentesítők. Kértem ajánlatokat annak érdekében, hogy saját lépcsőházunkat önerőből mentesíthessük. AZ ajánlat ahhoz kellett volna, hogy mi,a lakók tudjuk, mennyi idő, mennyi pénz és mit kell tennünk nekünk, de ahhoz is kellett volna, hogy az ajánlattal, kiviteli tervvel bankhoz mehessek hitelkonstrukcióért. A mentesítő cégek azonban nem tartották fontosnak, hogy a mi lépcsőházunk számára nekem használható ajánlatot készítsenek. AZ egyiktől sok hónapi könyörgés majd fenyegetés hatására kaptam egy használhatatlan, pancser ajánlatot, a másiktól egyáltalán nem kaptam. Még nem írom le a cégneveket, de egyszer meg fogom tenni.
Az alapítványt nem tartom jó megoldásnak. Mire egy alapítvány közhasznú lesz az több év és sok munka, az állításom pedig éppen az, hogy egyetlen további napot sem lenne szabad tökölni a megoldással.
Szerintem a katasztrófavédelem hatáskörébe kellene utalni és azonnal cselekedni, mint ahogy egy árvíz vagy tűzvész esetében sem várnak éveket a megoldással.
Továbbra is az a véleményem, hogy a problémát állami pénzből kell megoldani, de a magam részéről nem várnék annak előkerülésére, hajlandó lennék hitelt felvenni az azonnali megoldásra, elkezdeném törleszteni, majd ráérnék visszaperelni az államtól a költséget. Ezt azért is fontosnak érzem, hogy a törvényhozók és hivatalnokok is érezzék: az állam sem gyilkolhatja büntetlenül állampolgárait, és nem háríthatja el a felelősséget.
üdv azbeszt, gondolkoztam, szerintem úgy is szerezhetnél pénzt az azbeszttelentésre, , ha csinálnál egy egyesületet, és aház lakóival megbeszélnéd, hogy mindenki ajánlja fel az adója 1%-át. egy panelháznál talán 5-6 év alatt összejöhet a kellő pénz.
Aha. Akkor a tűzhely és a szekrény közötti lapot azt ki lehet venni, ill. lehet helyettesíteni valamivel? vagy az nem olyan veszélyes, maradhat?
Ahol a vízóra van ott nálunk is ki van vágva az a lemez, oda én egy papírlapot ragasztottam, mert néha cigiszag jött fel, az elég vagy jobban le kell ragasztani? Azt a lapot lehet, szabad valamivel kicserélni?
Számít-e az, hogy ez nem hagyományos panel ház, hanem ún. csúszózsalus, teház nem előregyártott panelekől van összerakva, hanem egybe beton.
Illetve számít-e az, hogy ez függőfolyosós ház, tehát a lakások nem zárt lépcsőházba nyílnak, hanem egy nyitott folyosóra, ami egy ajtóval van elzárva a lépcsőháztól? Akkor elvileg az alagsorból nem nagyon juthat fel túl sok, ha van ott egyáltalán.
Ha az alagsorban van, akkor persze az egész házban van. A panelház olyan, mint egy kémény. A felső ablakok szívják a levegőt a lakásból, a lakás a lépcsőházból. Tehát ha lent volt azbeszt, akkor a lakásokban is van. Fürdőkád alatt, szellőző járatokban, a radiátor elérhetetlen zugaiban, a panel rései közt.
Ami a tűzhely és a szekrény közt van, az is azbeszt, de egy kötöttebb forma, nem foszlik, nem terjed annyira.
Van még egy azbesztes hely: a strangot lezáró fém lemez. Az valójában dupla lemez, közte azbesztlap. Az a szerepe, hogy ha tűz ütne ki valahol és a strangban futó szellőzőn jönnek fel a lángok, lassabban tudjon kijönni és terjedni a tűz. Ezt a lemezt szinte mindenhol kivágták, ahol vízórát szereltek fel. Na ott úgy sérült a kemény azbesztlemez, hogy az már veszélyes. Érdemes a lukat úgy körberagasztani, hogy ne hulljon belőle a por.
Sok helyen állítólag csak az alagsorban van azbeszt. A mennyezetet szigetelték vele úgy, hogy egy nagyon laza, szálas szerkezetű, vatta jellegű anyagot géppel vastagon felszórtak a mennyezetre. Ezt leginkább nem fedték be semmivel, ezért ahol van, ott elég jól látható. Nézd meg a naptárt, ott van egy csomó kép.
Ugyancsak látod a naptárban, hogy van olyan hely, ahol a lakásoban is szórtak azbesztet a fürdőszobával egybeépített vízvezeték fel- és leszálló csatornában.
Azt honnan lehet tudni, hogy ahol lakom van e azbeszt és hol?
Ez egy 1987-ben épült 10 emeletes ház én a legfelső szinten vagyunk.
A másik hogy a konyhában a gáztűzhely és a konyha szekrény között egy lap, ami a szekrény oldalára van fölcsavarozva, gondolom tűzvédelmi jelleggel, az lehet, hogy azbeszt?
AZ elutasítás oka az, hogy a mentesítéssel másokat veszélyeztetnék. Ez így ebben a formában igaz is. Csak azt nem tették hozzá, hogy mindenki automatikusan sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, ha nem végezzük el a munkát.
A sajátkezű kivitelezést most én nem tudom forszírozni, ezért nem kezdek azonnal lebbezni. Lett egy kis betegségem, ami még nem múlt el teljesen, és ezzel nem tudom bevállalni, hogy egy egész napot végigdolgozok vegyvédelmi felszerelésben. A mentesítést pedig nem lehet félbehagyni, egyszerre meg kell csinálni elejétől a végéig.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy a sajátkezű és a sajáterős kivitelezés kényszerű mellékvágány. A jelenlegi azbeszt helyzetet katasztrófahelyzetként kellene kezelni, és állami költségen menedzselni a probléma megoldását. Az állam így csak abban reménykedhet, hogy a károsultak elég gyorsan meghalnak majd, különben egyszer majd nagyon sok pénzbe fog ez kerülni a költségvetésnek.
Ami a lebbezgetést illeti: az ország legnevesebb érdekvédő jogászainak egyikéhez fordultam, ő is esélytelennek látta a dolgot, az én erőmet pedig most többszörösen meghaladná egy ilyen meddő adminisztráció végigvitele.
Egy dolgot még tehetnék: feljelenthetném Magyarországot az emberi jogok nemzetközi bíróságán, ahhoz viszont nincs pofám.
Ezzel viszont fordulhatsz közvetlenül jogorvoslatért: alkotmánybírák, ombudsman, média, WHO, stb.
Ha szakvélemény támasztja alá az egészségkárosító hatást, akkor nehezen lesz védhető az elutasító hatóság(ok) válasza.
Elvileg van egy keret az azbesztmentesítésre, de semmi konkrétumról nem tudok. Országgyűlési képviselőnkkel (Lendvai Ildikó) és az EÜ minisztériummal levelezésben állok annak érdekében, hogy engedélyezzék számunkra a sajátkezű kivitelezést egy USA-beli állam környezetvédelmi hatóságának technológiai leírása alapján, amelyet azoknak a háztulajdonosoknak készítettek, akik maguk állnának neki az azbeszt mennyezetszigetelés eltávolításának.
A napokban kaptam meg az elutasító leveleket.
Megkerestem azokat az azbesztmentesítő cégeket, amelyek elvileg végezhetnek Magyarországon ilyen munkát, sőt éppen a mi lakótelepünkön egy demonstratív referencia-mentesítést már el is végeztek. Igaz, ez a referenciamunka nem volt életszerű, mert egyetlen, töküres helyiségből szippantották ki az azbesztet űrhajósruhába öltözve, vákuumot képezve. A valódi helyzet ennél bonyolultabb, mert az igazi alagsori helyiségekben már tíz- százkilónyi por vegyült az ott tárolt cuccok közé, tehát azok megmozdítása is életveszélyes.
Szóval ajánlatokat kértem, hogy megkezdhessem a sajáterős kivitelezés finanszírozásának előkészítését, amihez persze a bank kivitelezési tervet kér. A híres feljogosított cégek vagy nem adtak ajánlatot (annak ellenére, hogy kijöttek felmérni, bólogattak, megértettek és megígérték), vagy sokadszori baszogatásra küldtek egy 'kölletlenül összehányt' ajánlatot, mindenesetre olyat, ami nem tért ki még a legalapvetőbb munkákra sem, amelyeket a helyszíni bejárás során megbeszéltünk.
Most tehát az a helyzet, hogy ha nekiállok magam eltávolítani, akkor bebörtönöznek veszélyeztetés miatt (érdekes, azért nem börtönöznek be senkit, mert a cucc ott marad és terjed). Megrendelni nem tudom, mert a feljogosított cégek nem hajlandók lakosságnak árajánlatot adni, az állami azbesztmentesítési keret pedig számomra egy ködös, bizonytalan, távoli jövő, amely ráadásul valószínűleg azokra a pancser cégekre alapoz, amelyek nem voltak képesek nekem egy korrekt ajánlatot elkészíteni, ráadásul elhárították azt a feladatot, hogy a felhalmozott cuccokat mentesítsék.
A Ha a központi keret felhasználása még az idén megkezdődhet (amire ígéret van, de még nyomát nem látom), akkor már most késő elkezdeni az előkészítő munkát, a tervezést. Ha kapkodva állnak neki, nem készítik fel a lakosságot, nem biztosítják a pincékben tárolt dolgok mentesítését és átmeneti tárolását, akkor bizony katasztrofális adag fogja érni a lakókat, ahogy érte őket (és a dolgozókat) akkor is, emikor nekiálltak betonvágó berendezésekkel szétvágni az összes épületek alagsorát, hogy új fűtéscsöveket szereljenek be MENTESÍTÉS ÉS VÉDŐFELSZERELÉS NÉLKÜL.
Nem tudom, fejleménynek vagy fejlemény hiányának tekinthető, hogy miután ezerszer elmondtuk, leírták, hogy szuper-óvatosan kell bánni az azbeszttel, a takarító nénik továbbra is védőfelszerelés nélkül, SZÁRAZON SEPRIK az alagsort, ahol két takarítás közt félcentis azbesztcica-féteg halmozódik fel a padlón, és ami söpréskor sűrű felleget alkotva száll takinéni tüdejébe és a lakásokba.
A (termés)pala és az azbeszt természetes ásvány, kőzet. Mivel a terméspala nem áll rendelkezésre korlátlanul és így nagyon drága, műpalákat találtak ki. Ilyen az azbesztcement eternit is, amit Magyarországon legfőképpen a nyergesújfalúi Eternit-gyárban készítettek hosszú-hosszú évtizedeken keresztül. Tetőfedő palákat és csatorna-csöveket.
Az eternit-termékeknek az élettartama igen nagy, valószínűleg az elnevezés is erre utal. (latinul: aeternus, -a, -um = örök, örökkévaló, enyészhetetlen, maradandó; aeternum (főnévként) = örökkévalóság)
Mivel az azbeszt, így az eternit is kitűnő hőszigetelő, ellenáll a nagy hőnek, a nagy hidegnek, ideális tetőfedő anyag, és például lakások ezreiben, ha nem millióiban szolgáltak a talpas fém keretbe foglalt eternit-lemezek szobai kályhák mellett a bútorzat védelmére, a konyhákban az asztalok fedésére, ahová nyugodtan rá lehetett tenni az éppen a tűzhelyről lekerült edényeket is.
A tetőfedésnél nagy előnye még az is, hogy sokkal könnyebb a cserépfedésnél, vékonyabb tetőlécezés is elegendő alá, viszont csak hozzáértő, szakember tudja rendesen felrakni.
Ha felnézel az elmúlt 100 évben készült házak tetejére, ott ha nem cserépfedést látsz, nagy valószínűség szerint, javarészt eternit-palát szemlélhetsz. Persze az elmúlt 10-15 évet kivéve, amikor is újból megjelent a zsindelyfedés, de ez már nem az eredeti, régimódi fazsindely, hanem az újmódi bitumenes.
Terméspaláról és építészeti alkalmazásáról a www.termespala.hu honlapon találsz bővebbet, onnan idézem az idevágó passzust:
TERMÉSPALA
A pala üledékes kőzet. Az üledékképződés 400 millió évvel ezelőtt, különböző körülmények között történt meg. Csak ott, ahol kevés szennyezőanyag mosódott bele és optimális nyomás-és hőmérsékleti viszonyok uralkodtak, alakult ki jó minőségű pala, ami tetőfedésre és falburkolatok készítésre megfelel. A palát általában felszíni fejtéssel termelik ki, a kifejtett tömböket különböző méretekre feldarabolják, majd kézi munkával hasítják vékony lemezekké. A jó minőségű pala igen hosszú élettartalmú (200-300 év) megőrzi eredeti színét, jó a savállósága, fagyállósága, vízzárása kiváló melynek köszönhetően szinte nem mohásodik.
Csak úgy kiegészítésként teszem hozzá, hogy az azbesztnek összesen 6 módosulata van:
1. Krizotil (fehér/szürkee, a volt SZU-ból és Kanadából származik a zöme)
2. Amozit (barna, Dél-Afrikából)
3. Krokidolit (kék, Ausztráliából)
A ritkább rostos szerkezetűek:
Tremolit
Antofillit
Aktinolit
A többit Azbeszt elmondta, mindegyik veszélyes (ugyanazon anyag módosulatairól lévén szó), de a fehér kevésbé porlik. Ha viszont fűrészelik, fúrják, flexelik pl. az Eternitből készült tárgyakat, csöveket, tetőfedő műpalát vagy hullámpalát, a keletkező por nemigen jobb a kék azbesztnél.
Megbízom, önkormányzati képviselőnkben, hogy valóban el tudja érni az ITT leírtakat, csak azt nem tudom, ez a terv mikorra valósulhat meg: hónapok, egy év, két év vagy hosszabb idő. Több olyan környezetvédelmi terv volt már, aminek évekkel ezelőtt be kellett volna fejeződni, de még el sem kezdődött. Az azbeszt ne jusson erre a sorsra, de ha mégis, arra az esetre készülök a saját, illetve sajáterős / hitelfelvételes megoldással. Sajnos a legkomolyabbnak hitt kivitelező cég három hónapig nem volt képes ajánlatot adni, és három hónap után is egy olyat adott, amivel egy bankhoz és a lakókhoz nem fordulhatok, annyira gyenge.
ITT egy falinaptár. Ezen fogom karikázni a napokat és igyekszem, hogy a lehetséges megoldások közül valamelyik mielőbb megvalósuljon.
"Egyébként banki finanszírozást keresek, a lakás lenne a fedezet. "
Ezzel csak annyi a baj, hogyha egy lakás nem vállalja fel, akkor bukik a terv, vagy ráterhelődik a többire az a rész.
Nemrég volt szó a tv-ben az ügyről, de ha nem csal az emlékezetem a befejezés ott is az volt, hogy nincs megoldás, mert drága.
Meg kell győzni a lakókat, hogy az azbesztmentesítéssel emelkedik a lakások ára. Sőt akár negatív kampányt is lehetne indítani az azbesztes lakások ellen, hátha észbekapnának az emberek, hogy meg kell csinálni. Ha az egészség nem is fontos, a pénztárca az szokott lenni :(
mostanában pont nézelődtem ilyen témában, a jelzálog általában legfeljebb az ingatlan forgalmi értékének kábé 40-50%-a szokott lenni. az önkormányzati képviselő (érdemes lenne a parlamentit is megkeresni) talán ki tudja járni, hogy valami kedvezményes kamatozású hitelt kaphassatok. ez a lakásonként 2-400K sajnos hatalmas pénz. Azt nem tudom lehetséges-e, hogy a ház felvesz hitelt a közös helyiségre.
pályázati kiirások vannak a környezetvédelmi minisztérium honlapján (www.ktm.hu), de ezt biztos nézted már, és szerintem ott nincs most ilyesmi. a www.pafi.hu-t is nézd meg, hátha találsz valamit.
Az azbesztnek nagyjából minden formája veszélyes, de nem minden formája egyformán porlik, terjed. Azt mondják, van szürke azbeszt, az a kevésbé veszélyes, és van a kék azbeszt, az a csúnyább.
Vannak anyagok, amelyek erősebb cementes kötésben vannak, míg mások teljesen laza, vattaszerű állagúak. A kötöttebb formák azok, amelyeknél a lezárás eredményesebb lehet.