Jerry Douglas-t és Pete Rowan-t mellesleg láttam 96-ban élőben Szlovákiában a dobrofesztiválon (a dobro szlovák származású hangszer). A bluegrass a monotonsága miatt idegesít de a kortárs country-ban szivesen hallgatom pl a banjo-t is, pl BIG & RICH vagy Shannon Lawson zenéjében.
Johnny Cash-t azért nem szerettem soha, mert a zenei világa egyetlen akusztikus gitárra volt korlátozva. Nem a hangszerek száma határozza meg hogy jó-e a zene, de ha már countryzene, akkor szóljon benne minél több.
Tim McGraw, Diamond Rio, Travis Tritt... Meg szegény Jerry Douglas... most akkor nem játszhat bluegrass-t a dobrójával? ;)
Ja, és Belasi-ék gitárosa kacsóból megoldotta a steel-hangzást, amit (hogy ptolgyes-t idézzem) egy tisztességes country-gitárosnak tudnia kell.
Az igazi honky tonk stílus, ami a country alapja bizony használja ezeket a hangszereket. Nem a bluegrass-ról beszéltem, azt nem igazán szeretem és nem is az alternatív vonalról. A kortárs illetve neo és új tradicionalista vonalról beszélek, ez az igazi country. Alan Jackson vagy George Jones, George Strait meghalnának steel guitar nélkül. Persze hogy van country zene steel, hegedű és dobro nélkül, de az a hangzásvilágában nagyon szegényes. Persze kinek a steel, kinek a papné.
A hangszeres kikoteseddel nem tudok egyeterteni. Szamtalan jo country eloado van, akik nem hasznaltak ezeket, es megis teljesen jok. Sot, komplett countryn beluli iranyzatok nem hasznaljak ezeket.
Na ezért nem megyek ilyen "country-nak" csúfolt magyar zenei összejövetelekre! Aki volt már igazi country fesztiválon akár csak Svájcban vagy Ausztriában az tudja, hogy ami itt nálunk folyik az kész röhej és az izzadságszag ehhez képes üdítő illat. Steel guitar, dobro és fiddle nélkül nincs countryzene, ezt már jó lenne tudomásul venni. Ha pedig nincs aki játszon ilyen hangszereken és igény sincs az ilyen zenékre, akkor meg nem kell erőltetni. Lássuk be, ez nálunk nem megy, totál nincs rá igény. Amikor pedig együttesek western ruházatban gyerekzenéket kezdenek játszani egyenesen rosszul vagyok. A kettőnek egymáshoz semmi de semmi köze.
Tamas velemenyet kb. meg tudom erositeni, fokepp a Becherovkat tekintve... :-) A Belasi (mert hogy igy hivjak a szlovak bandat) nekem is fenyevekkel jobbnak tunt. Rajottem, hogy elobb-utobb tenyleg ki kene menni valami jo kis fesztivalra. A bemutatas szerint ok a legjobb szlovak banda (ami nekem csak azert is santit, mert akkor legalabb tudjon mar angolul az enekes, meg legyen mar a gitarjanak gitar hangja). Ha az ajnarozast elosztom harommal, akkor ott nagyon jo dolgok tortenhetnek.
Azt rögtön láttuk, hogy hiba volt a fürdőgatyát otthon hagyni. :)
Zene: Timi meg fog kövezni, de a River elég gyatra volt. Az rendben van, hogy vigyorogtak, meg jópofiztak, de a nyújtott teljesítmény gyenge volt.
Amolyan "jóleszezideparasztoknak" hozzáállás jött le nekem, irgalmatlan hakniszaga volt a bulinak. Pláne az a viccnek szánt fülesmackó, amivel leereszkedtek rajongótáboruk legaljához...
DE! Az utánuk levő szlovák tehenészlegényeknek még azt is megbocsájtom, hogy végig tótul beszéltek, meg hóhányóztak. Volt jó hangulat, figyeltek a közönségre, a nótákat is jól prezentálták.
Szóval: Magyarország - Szlovákia: 0-1
Ui.: A szervezőknek kérem továbbítani, hogy nem találtunk becherovkát egyik italsátorban sem! :(
A koncertek (úgy értem a country-k) 20.00 órakor kezdődnek. Ne olyanra számítsatok, mint a gárdonyi, mert magától a szervezőtől hallottam, hogy populárissá akarják tenni a találkozót... kb. annyira, hogy a Nox-szal tárgyaltak, hogy jöjjenek (az meg max. magyar country-nak, folknak nevezhető).
Mellesleg akkor lesz a városban a bográcsozó-fesztivál (tele "populáris" programokkal), úgyhogy van ám itt szervezés!:) Egyik hétvégén semmi, aztán 5 program egyszerre...:( Jellemző! Ja, és persze direkt van így ránkszervezve, mert azért azt tudni szokták a városban a rendezvényszervezők, hogy július 3. hétvégje a kamionostali ideje... szóval ha már úgyis van itt "nesze nektek, ezt egyétek"-rendezvény, ami ráadásul ingyenes (olyan Lakodalmas Lajos-féle össznépi hepaj) nem értem, miért nem lehetett csak a country-ra hagyatkozni a kamionoson.
Na jó, most kidühöngtem magam, de ti legalább megértitek, miért vagyok felháborodva!
Nem tudom, vki tervezi-e, hogy ott éjszakázik, de elég barátságos áraknak tűnnek.
Gárdonyi programról tudtok vmit? Én Bordács Atit kérdeztem Mórahalmon, ők szombat este lesznek (mondjuk, azért ezt én is gondoltam, de azért jó volt megbizonyosodni róla, hogy LESZ Bojtorján!:))).
Drága Timi! (elküldenéd sms-ben az új telszámodat?)
Az a helyzet, hogy egy éve várok már arra, hogy tervezhessek egy szegedi kiruccanást, most megint várhatok egy újabb évet :-(((
Ha egy hónapon belül két fontos esemény adódik, akkor tuti, hogy egy hétvégére esik, szóval csak lélekben lehetek ott a kamionos talin veletek, de remélem a gárdonyi össznépi bulin megint együtt áldozunk a country oltárán kivilágos kiviradatig.
Jönnek a kamionok<A href="http://szeged.uno.hu/print.php?cikk=6838" target=_blank> 2004.07.12 14:12:35
<P class=boxitem>
A hétvégén 11. alkalommal rendezik meg a Szegedi Kamionos Találkozót, amelyre 7 országból várják a vendégeket - hangzott el a fesztivál sajtótájékoztatóján. A Sziksósi víkenden a fuvarozók szakmai találkozókat is tartanak, a jármûforgalmazók bemutatják a legújabb kamionokat és teherautókat
A leglátványosabb program idén is a több mint 100 jármû szegedi felvonulása lesz. Kamion-szépségversenyt, ügyességi és gyorsulási versenyt is láthatnak az érdeklõdõk, ez utóbbit vasárnap tartják a Felsõ-Tiszaparton. Idén elõször választják meg Közép-Európa legjobb kamionosát.
... persze a country-ról egy árva szó sem esik... jellemző. No comment.