A munkadíj attól is függ, hogy kell-e állványozni vagy sem.
A külső hőszig. lakása válogatja, de általában 20-40%-os gázszámla mínuszt jelenthet. Bizonyos polisztirol vastagság felett a hőszigetelési érték már csak degresszíven növekedik.
én is épp most dilemmázok megéri-e az utólagos hőszigetelés a házunkra. Kértem árajánlatot 5 cm dryvit szigeteléssel + 2 cm-es keret az ablakok köré 200 nm-re 1 millára jött ki. Elég húzós, pláne hogy a felére számítottunk kb. Ebben benne van a színezés is. A munkadíj, amit tartalmaz 2500 Ft/nm. Szerintem ez az összeg min. 30-35 év alatt térülne meg és ki tudja milyenek leszenek az igények és lehetőségek már akár 10 év múlva.
Még egy dolog. Tesóm építész, és építési cége van (sajnos nem ott ahol én lakom, hanem Győr környékén és Pesten vállal munkát, így nem tudtam vele csináltatni az egészet) és nagyon sokat segített az anyagbeszerzésben, amin rengeteget lehet spórolni. Egy példa. a külső hőszigeteléshez 700 forint/nm áron vettem vakolható kőzetgyapotot... Ennyiért én EPS-t sem tudtam venni. A kőzetgyapot kb. 40 százalékkal drágább.
Sajnos egesz juliusban nem vagyok otthon es nincs nalam a fajl amiben irtam a dolgokat.
Amiert nem fizettem:
- alapozas munkadij (kalaka)
- fűtés és vizszerelés munkadíj )apósom csinálta szeretetből - ez kb 350e lett volna, mert kértem árajánlatot mástól
Sajnos fejből nem tudok többet mondani. Egyebkent a 100e mindenfele berendezes nelkul ertendő, tehát mondjuk a konyha ára, amit gépekkel együtt több mint 600e forintra becsülök, vagy a külső munkák, tereprendezés térburkolás, még erre ráfog jönni.
meg tudnád osztani velem a költségvetésedet? a 100 e körüli ár tényleg nagyszerű... mi mindent csináltál magad? minden lépést külön brigáddal csináltattál, vagy egy céget kerestél meg?
Mi most építkezünk és alig több mint 100e körül jön ki az új építésű 160nm házunk építési költsége. (38-as Porotherm fal, külső 5cm-es kőzetgyapot szigeteléssel, Bramac cserép, dupla garázs, 1,1W/nmK-s fa nyilászárókkal. Szóval régit felújítani tényleg csak végső esetben.
köszönöm mindenkinek a segítséget.. Ezek alapján szinte úghy néz ki, hogy csak akkor éri ez meg, ha a ház adott (pl. nagyszülőké volt, vagy örökölt). Egyébként pedig tényleg célszerűbb újat építeni akkor. Sajnos, ahol én lakom (dunántúli megyeszékhely) iszonyatosan elszaladtak a használt házak árai, nem szégyenlenek 30-40 Mft-ot is elkérni egy 40-50 éves házért.. Ezek alapján, ha tud venni az ember telket ca. 12-13 körül, akkor egy kb 140 nm-es házat fel lehet építtetni 22-23 Mft-ból (garázzsal és extrákkal) is már talán, tehát ez jobban megéri így...
Üdv Bélabácsi,
Azért gondold meg! Hasonló cipőben járunk, 2 éve vettük a házat (130 nm) és belevágtunk a felújításba.
Utólagos vízszigetelés (hagyományos, aláfalazásos módszerrel) + 2 rétegű aljzatbetonozás: kb. 1,3 milla anyag+munka (Villas+7000 km. tömör tégla+Austrotherm+vasalás) és ebben benne vannak olyan járulékos költségek, mint az összes vakolat leverése, állványozás, zsaluzás néhány helyen, stb. Anyag azóta sokat drágult, most kb. 1,5-re saccolom.
Tetőcsere: faanyag teljesen új, cserép részben a régi, részben újjal pótolva: 1,2 milla (anyag+munka, bontással együtt, bádogozás is benne)
Betonkoszorú az új tetőre: kb. 0,5 millió (anyag+munka)
Néhány egyéb elkerülhetetlen kőművesmunka (falak áthelyezése, áthidalók, új ablakhelyek, 2 új kémény, tervek, engedélyek, stb.): kb. 0,5 milla
Hőszig. ablakok + új bejárati ajtó: 0,9 milla ( igaz SOFA)
Új villanyhálózat + fővezetékcsere: 300 ezer (anyag+munka)
Víz+szennyvízrendszer + fűtéscsövezés aljzatban: 300 ezer (anyag+munka)
Belső vakolás: 600 ezer anyag+munka
Külső hőszigetelő rendszer: 1 milla anyag+munka
és akkor még nincs kazán, radiátor, belső ajtók, szaniterek, csempe, burkolás, festés...
Munkadíj erősen vidéki ár, anyag legtöbbször saját beszerzés.
A kőműves az első felméréskor, ajánlatadás előtt azt mondta, hogy szerinte 9-10 millió körüli összegben gondolkozzunk. Nem tévedett sokat a dolgok jelenlegi állása szerint.
Ha nagyon olcsón veszed a házat akkor milliókat spórolhatsz. (Eddigi költségek és a hátralévő alapján a ház komplett vételárát számolva nekünk kb. 105 ezer/nm-re jön ki a végére.
Ha nem olyan olcsón, egy ekkora méretű háznál a vége akár több is lehet, mintha újat építenél.
Üdv,
f.
Nem akarlak elkeserteni, de egy régi építésű ház esetében sokszor csak tényleg a falakat veszed meg. Ahogy már irtad is vezetékezést kell cserélni stb. Szerintem csak akkor érdemes megvenni egy régi építésű házat, ha kivételesen jó helyen van és esély sincs telek vásárlásra reális áron a környéken. Mi pont most építkezünk és a költségek több mint 70%-a azután jött, hogy már álltak a falak mondjuk a födémmel együtt, ahonnan te is kezdenéd. Általában mindenről kiderül, miután megbontottad a burkolatokat, hogy bizony már ráférne acsere...
gondolkodom egy nem új építésű családi ház vásárlásán, amin minimum a tetőt le kell cserélni, új nyílászárók kellenek, és a szigetelést is meg kellene csinálni, a villanyvezetékek és az épületgépészet cseréje mellett.
Mennyi költsélggel érdemes nekem számolni egy kb. 120nm-es ház esetén? anyaggal, mindennel együtt.
Előre is köszönöm mindenkinek, ez egy nehéz döntés nekem..
Utóbbinak sokkal kisebb a vízfelfétele, viszont nagyobb a nyomószilárdsága. Főleg lábazati hőszighez alkalmazzák, de 50 centiig homlokzatra is mehet. Középületeknél akár két méterig is felviszik. Sajnos sokkal drágább, mint az EPS!
Épp' az építéses topikban kérdeztem, mit takarhat a Homlokzati vakolat készítése, nemesvakolat készítése tétel 1600 Ft/m2-ért?
Ha ez alapvakolatot és nemesvakolatot is jelenr (csak ezt nem tudom, nem jött válasz), akkor soknak tűnik a csak nemesre 1500 Ft. A Drágább ajánlatomban 904 Ft/m2 volt az alapvakolat + 904 a homlokzati szinező felhordása.
Mivel még terv nincs, csak elvben érdeklődtünk. (Kíváncsiak voltunk, tényleg megadják-e az ígért kedvezményt. Meg.)
Annyit kérdeztem, lehet-e a téglát az építkezés helyén lerakni, szállításiköltség mentesen, azt mondták igen. De akkor derül ki, ha konkrétabban érdeklődünk/szerződünk.
Ezek szállított árak? (Már mint benne van az építkezés helyére a fuvarköltség is?) A Construma ideje alatt a Grand-Ács és a TOMM Kft. adott jó árakat (szállítás nélkül 295 ill 305 PH 38 N+F bruttó)
Arra akartam kilukadni, hogy nem volt jo az ajanlat. De mivel arban jo volt, ezert nem akartam elbaltazni. Le kell irni, hogy ki mit gondol. Es meg az ajanlat kerelem elott.
-alap: 50*100, 8-as kengyelek 35 cm-enkent.
Minel reszletesebb, annal jobb!
Három méteres munkamagasságig nem lehet belső állványt elszámolni. Egy 1,20 méteres bakról el lehet érni egy 2,70 méteres fal tetejét falazáskor vagy vakoláskor. Persze, ha van galériád...