A Postojna barlangnál lehet kombinált jegyet is venni (barlang + vár, illetve barlang + vár + terrárium, vagy mi :-)), ezzel néhány százast meg lehet spórolni (azt nem tudom, hogy egy napon belül kell-e felhasználni, feltételezem, hogy igen).
Ezen az oldalon találsz infót a Postojna barlangról és a Predjama várról (klikkelj az 'Info' fülecskére). Tapasztalatom szerint délelőtt több a turistabusz, érdemesebb a délutáni órákban menni. Skocjan barlangban a nyári hónapokban 7 vezetés van naponta: 10.00, 11.30, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00. (Itt nincs olyan hűvös, mint a Postojna barlangban, fölöslegesen cipeltem a dzsekit, egy vékony pulcsi elég, ha fázós vagy, ha nem, még az sem kell.)
Emlékeim szerint a Vogelre a felvonó minden egész és fél órában indult, de hogy mikor ment az első, azt passzolom.
Két nap múlva megyek Szlovéniába másfél hétre. Ljubljanaban fogok lakni. Kérlek, mondjatok ötleteket, hogy esténlént hova üljek be, ahol pl.: van zene, (de nem disco). Tudnátok ajánlani olyan helyeket, ahol jó a hangulat, érdekes arcok járnak? Én csak a Macek nevű helyet ismerem, oda biztos elmegyek, de kíváncsi lennék más helyekre is. Segítsetek, lécci.
Sziasztok! Irta nemreg valaki, hogy Bledben egy fotosboltban tudnak cd-t irni. Ha valaki jar arra addig, megnezne, hogy mennyiert vallalnak egy 128 MB-s kartyarol egy mentest? En is aggodok, hogy nem lesz eleg ez meg egy 16 MB-s kartya... Remelem nem horribilis osszeg.
Mas: tudja valaki, vannak Szloveniaban kisebb varosokban mindenes szupermarketek (Spar, Tesco....)?
Kicsit láma a kérdés, hiszen nem olvastam végig a topikot: van valami magyar oldal (mint pl. a www.adriatika.net) ahol szlovén tengerparti appartmanokat lehet keresni? Másik kérdésem, hogy egy-egy ilyen app. mennyibe kerül 2 főre egy hétre?
Előre is köszönöm!
Sziasztok!
Most indulunk Szlovéniába, köszi mindenkinek a sok segítséget a fórumon amit az út szervezésével kapcsolatban kaptam (szállás, túrák, stb)!
Ha megjöttünk, majd beszámolok, milyen volt az első szlovén élmény.
Az írásod alapján országunk keleti feléből indulsz. Na most: ha a Triglavba mész, az Én javaslatom az lenne, hogy Ausztrián keresztűl menjetek. Erről a Triglav keleti és nyugati oldala is elérhető. Ebben a formában félút valahol Győr környékén lenne, itt szállásban sskgbr biztos tudna segíteni.
Augusztusban megyunk a Triglav NP-ba 2 hetre, le van minden foglalva, stb., de arra gondoltunk, hogy csak nem huzzuk le egyhuzamban az utat (innen ahol lakunk, csak a szloven hatar kb. 400 km), hanem megallunk valahol feluton, s masnap folytatjuk. Ez ugyben irok. Szerintetek erdemes nem sokkal a hatar utan valahol megszallni? Marmint hogy vannak Szlovenia keleti felen (utkozben) olcso szallasok, amit nem kene elore lefoglalni? Vegulis, mivel ugyis csak egy gyors atmeneti szallasrol lenne szo, inkabb az "olcso" lenne a lenyeg... Tudtok ajanlani valamit?
Mas: volt mar szo itt mostanaban a bankkartyakrol. Konkretan van valakinek tapasztalata arrol, hogy a Maestro kartyakat hol fogadjak el? Nehogy az legyen, hogy csak a Visa meg a Mastercard megy, ezzel meg elhajtanak... (Vagy csak en vagyok lemaradva, es mindenki beruhazott mar dombornyomottra?:)
Na, mara ennyi kerdesem van.
Én csak a Jurcekben ittam, ezért hangsúlyoztam hogy náluk ilyen néven fut. Van még valami ciklámen színű ami jó volt, de annak a neve már... hát... izé, nem maradt meg :))
A mézbrandy (honeybrandy) szlovén neve: MEDENO ZGANJE.
Én a FerMedica cég által gyártott és palackozott változatot szeretem a legjobban. (Persze jó az bárhol is lelsz rá, mindenféle formában :-)) Ez az egész országban kapható - tudtommal. Mi az említett bledi fesztiválon szoktunk betankolni egy évre. De ajándékboltban nem szabad megvenni, mert ott iszonyúan drága. Meg hát, kit hat meg a csicsás üveg?! Az említett cégnek létezik 0.5 és 1 literes kiszerelése is - itt van mellettem.
A honlapjukat is küldöm: http://www.fermedica-sp.si
Mindenki kedves egészségére.
A beszámolókat várom. Természetesen én is tájékoztatok. Ha tehetem útközben is....
sskgbr, NAGYON NAGY VAGY! Pont ilyen infókra gondoltam, amit egy utikönyvbe soha sem fognak leírni. Sokat segítettél, köszi! Mi sajnos nem tudunk most júliusban menni, csak augusztusban a szabik miatt. Néztem én is, hogy most lesz Bled 1000 éves, valahol találtam egy panorámás tüzijátékos képet, hát elállt a lélegzetem is. Remélem neked lesz benne részed megint élőben! Triglavról majd írok, hogy mentünk fel a déli oldalról... Postojnáról hallottam mástól is, hogy nem olyan szupi, mint a Skocjan. A mézbrandy-nek van valami helyi neve? Vagy könnyű rátalálni... isszák, mint görögök az ouzo-t? :-) Megnéztem a Logarska Dolinát a neten, tényleg szép. Ajánlom figyelmedbe a http://www.slovenia-tourism.si/?stranske_poti=0 oldalt, ott régiónként rá lehet keresni a látnivalókra, sokhoz vannak képek is. A TNP nyugati oldaláról akkor majd megírom az információkat.
Ha valakinek van még hasznos infója, kérem ne habozzon, írjon... :-)) üdv, jm26
sskgbr, nem baj ha hosszú a leírás, így élvezetesebb :))
jm26, Srpenicában ( Bovec és a Napoleon híd között ) keresd a Jurcek pizzériát, itt kipróbálhatod sskgbr ajánlatát, a mézbrandyt, náluk honeygrappa néven fut. Pizzáik fantasztikusak és hatalmasak, ha van helyük szállást is kaphatsz.
igen, itt (Bp.) eddig csak 1,3-ért láttam, de végülis tökmindegy, mennyiért adnák, mert nincs (vagy csak elvétve). Legalábbis én nehezen szedtem össze 25 ezer Ft-nyit, állítólag nincs közvetlen banki kapcsolat Szlovéniával, így mindig csak annyi készletük van, amennyit beváltanak. De a kérdés csak elméleti, mert szvsz sokkal jobban megéri kártyával fizetni, és csak minimális kp-t vinni. A Vogel felvonónál lehet kártyával fizetni, a barlangoknál is (Postojna, Skocjan), a Mercator üzleteiben is azzal fizettünk. Hogy kisebb vendéglőkkel mi a helyzet, nem tudom, de szerintem a legtöbb helyen elfogadnak kártyát.
Jó utat mindenkinek, aki mostanában indul (de jó Nektek... :-)).
Szia jm26!
Először is egy rossz hír: a Triglav Nemzeti Park nyugati fele számomra is felfedezés alatt álló rész. A Kranjska Gora- Vrsic-Bovec-Most na Soci útvonalon jobbára csak átutaztam. De! Trenta után (Vrsic-től) egy kis faluban (a nevét nem tudom) a templom mögött - nehezen észre vehető - van egy I. vh-s katonatemető, hatalmas kőkereszttel a domboldalban. Soca település előtt ugyancsak. Kranjska Gora-nál az úttal párhuzamosan fut egy glecsservölgy, nyáron éppen csak csordogál benne a víz, de érdemes megállni, lemenni a mederbe. Vakítóan fehér kövek közt folyik olyan tiszta víz, ami nálunk még csak mutatóben sincs és nyáron is dermesztően hideg, - és! iható.
A Pericnik is eltéveszthető, túl lehet futni előtte. Jobbra található az úttól. Az út mellet balra egy fából épült - valamikori - szolgáltató ház van, szembe vele padok. Itt indul a könnyebben megjárható út kb. 10 perc. A háztól kb. 20-30 méterre indul a meredekebb út. Innen a műútról is látható a vízesés. Okvetlen menjetek mögé is, és menjetek eggyel feljebb, mert ez dupla vízesés és a felső része is szuper.
A Triglav megmászása részünkről sajna még várat magára, mert kisgyerekkel megyünk és a leírásoik alapján nem merünk nekivágni.
A barlangok közül Postojnáról nem akarlak lebeszélni, de szerintem nem akkora durranás, mint ahogy eladják. Ami élmény ott, az a barlangba vezető vasút. De Skocjan az igen-igen szuper (nem hiába Vilgörökség). A partizánkórházat mi is idén nézzük meg.
A bledi várba érdemes felmenni, maga a vár is szép és a panoráma pedig egyszerűen pazar. A bledi kemping előtt lévő strandtól (pont szemben a várossal) indul egy fahíd a víz felett a parton, annak a másik végénél - szintén nehezen észrevehető - az út máik oldalán indul felfele egy ösvény. Ez felvezet arra a pontra, ahonnan a tóról készült panoráma képeket is készítik. Leírhatatlan látvány. De azt tudni kell, hogy borzalmasan kapatós, nyelved lóg mire felérsz, de ki ne hagyd. A strand másik oldalán is van egy kilátó. Ide a bledi vasúttól vissza kb 100-150 méterre vezet egy ösvény, vele szemben van egy "egykocsis" leállóhely. Bledben még javaslom a tó körbe járását, főként az északi oldalát.
Mindenkinek szól: minden évben július 3. hétvégéjén hatalmas buli van Bledben.Szombaton pl. éjszaka 11-kor tűzijáték, amit a tóról lőnek fel. Akkorát szól ott a hegyek között, mint 25 ágyú. Pompás! Idén 1000 éves Bled, szerintem még nagyobb lesz a körítés. Mi minden éven ehhez igazítjuk a menetelt. Szombat de. Vintgar; du. fürdés, kilátó, tó környéke; este kirakodó vásár, koncertek, tűzijáték.
Még valami. Szlovéniában a mézbrandy kihagyhatatlan. Nem tudom hogyan csinálják, de fenséges az íze.
A legnagyobb sólepárló az Portoroz és a horvát határ között van. Ez látogatható is. Nagyon jó. Piranra kell egy nap. Ha Fiesa felöl közelíted meg megúszod a parkolási díjat. A bástya mellett van egy kis parkoló, az díjmentes. A bástyára fel kell menni, jó a kilátás!!! A kikötőnél lévő fagylaltos tudja a fagyik magyar nevét. Szlovéniában az olasz fagyis magyarul kinálja a fagyit :-)) Érdemes gyalog is megtenni a Fiesa-Piran utat a parton. Bár az én kedvencem Izola. Koperben az Aquapark a kipróbálandó.
A többi helyről azért nem írok, mert érdemben mem tudok hozzászólni - ma még.
Mi idén elmegyünk Solcava-ba a Logarska dolina-t megnézni. Mindenki áradozik róla. http://www.logarska-dolina.si
Olcsó szállás a tengerparton: A nagy sólepárlóval szemben Parecagban szoktam megszállni (én már viszajáróan). Az út mellett van egy Marishka nevű étterem, e mellett vezet fel egy kis út a szőlőhegyre. Itt találhatóak olcsó apatmanok. Én midig a Sonja apartmanban szállok meg. 35 euró. Ez az ár megéri azt a plusz utat.Bohinj- Bled vonalon egységesek az árak. Bár Bled sokkaldrágább, mint többi. (www.bohinj.si) Itt meg kell póbálni alkudni.
Bocs a hosszú leírásért, de ha egyszer elkezdek SzLOVEniáról írni, beszélni leállíthatatalan vagyok. Valahol a neten olvastam, valaki egyszerűen így fogalmazott: ha újraszületek szeretnék Szlovéniába születni. Hát, ezaz.
Jó utat.
Kedves dekle!
Én is győri vgyok. Félő, hogy te a vételi árat láttad, mert Győrben 1,3 a tolár. Annyiért nem szabad megvenni. A Déli pu-nál valóban 1,1 vagy 1,09. De ha a
http://www.bsi.si/html/eng/financial_data/daily/tecajna_lista.asp
webhelyen megnézed a rátát, kiderül, hogy Szlovéniában 1,045-ért kapható a tolár. 1,1-nél ez elhanyagolandó, de 1,3-nál már nem.
Szia!
Az autozugot okvetlen próbáld ki! Fordított irányba is működik BB-ből MnS-ba. Szép a táj!
A pénzváltáshoz itt van két webhely. Az egyik az aktuális átváltási rártát tartalmazza. Ma éppen 0,95-öt ér a forint.
http://www.bled.si/index2.sxp?menu=&submenu=25?=2
http://www.bsi.si/html/eng/financial_data/daily/tecajna_lista.asp
BB-ben a bank címe: GORENJSKA BANKA, Trg svobode 2b, 4264 BOHINJSKA BISTRICA
Portorozban (pontosabban Lucijaban) a főút mellett van, eltéveszthettelen. Én többnyire ott váltottam, mert épp úgy jött ki a lépés. De a második webhelyen látható rátát alkalmazzák mindenhol. A lényeg az, hogy ne pénváltónál válts.
Jó utat és kellemes nyaralást
Szia sskgbr!
Örülök a beszámolódnak, az autozug-ról még nem hallottam, de tényleg jól hangzik.
Bledben vagy B.Bistricában van ilyen "nemzeti" bank, ahol kb. 1:1-ben váltják a forintot?
köszi
Sziasztok!
Nagyon örülök, hogy találtam azon kevesekre, akik Szlovénia rajongók. Én és a családom e körbe tartozunk. Évekig (most már egy évtizede) abban a hitben voltunk, hogy egyedül vagyunk. Hál' Istennek nem.
A korábbi hozzászólásokban leírtakat a magam tízéves tapasztalatával igazolni tudom. A pénzváltáshoz még annyit, hogy a helyi (nemzeti) bankban (nem a pénzváltóknál!!!) megközelítőleg egy az egyben váltják a forintot. Ergo, nem kell eurot vinni, sem tolárért futkosni idehaza. Bár én magam is ezt tettem, de én abban a könnyebbségben voltam, hogy naponta utazom vonattal és a bp-i pályaudvarokon általában jó áron beszerezhető. Főként a Délit javasolom, mert oda fut be a Triest-Ljubljana-i gyors.
A fotók CD-re írási lehetőségéről szóló tanács számomra is jól jött, mert szintén ezzel a gonddal küzködöm(tem).
Egy két tapasztalaton alapuló jó tanács minden kezdő és gyakorlott Szlovénia funnak:
A Bohinj-Bled úticél kihagyhatatlan! Ha valaki nem látott még földi ékszerdobozt, akkor ide zarándokoljon el. Ha nem tetszene neki, akkor kezeltesse magát. De ha már itt van okvetlen menjen el a Vintgar völgybe.
Ha ez az úticélod, akkor azt javasolom, hogy Bohinska Bistricában foglalj (vagy keress) szálást, mert kb. féluton van a két tó között és sokkal olcsóbb, mint az említett helyeken. Foglalás nélkül is lehet találni (csak korán érkezzél!).
Ha autóval vagy ki ne hagyd a Boninska B.-Bled-Kranjska Gora-Vrsic-Trenta-Bovec-Kobarid-Most na Soci-Boninska B. utvonalat, mert pazar. Most na Soci-ból "autóvonattal" (autozug) lehet visszautazni BB-be, ami annyit jelent, hogy vagonokra fel kell állni kocsival. Csodás az út és felejthettelen az élmény. Az említett útvonalon Mojstrana-tól a Vrata-völgyben egyedülállóan szép a Pericnik vízesés (pl.: mögé lehet menni).A Soca völgyében I. világháborús katonatemetők vannak magyar sírokkal (én mindíg viszek nemzeti színű szallagot). Bovec után a Boka vízesést kell megnézni, bár meglehetősen nehéz terep vezet oda.
Rengeteget tudnék írni. Lehet meg is teszem.
A tengerpartról ugyan az a véleményem, mint a korábbi funoknak. Majd írok arról is bővebben. Olcsó szállásfoglalási tanácsot is tudok adni.
R2R-hez hasonlóan (egy kis túlzással) én is arra keresek egyész évben, hogy évről-évre visszajárjunk SzLOVEniába. Nem tudok ráúnni.