Elvileg nem, hanem a PH-értékekre is figyelned kellene, kaktusztól függően, az földkeveréket illetően meg mindenki másra esküszik. Ezzel szemben olykor abszolút hozzá nem ért 110 éves nénik a többi növényük "levetett" földjébe ültetik a kaktuszokat, "mert az kevéssel is beéri", és meglepő eredményket produkálnak (a szelekció áldozatai bizonyára hamar a szemétbe kerülnek). Azaz: jobb kikevert földet használni, de ahhoz meg érteni kell, amely tudással én például nem rendelkezem. A virágboltokban kapható kaktuszföl viszont még mindig jobb, mint az általános.
Egyébként miért nem vettél egy zacskó virágföldet? Bocs, csak én - lehet gyávaságból - sokkal inkább veszek <200 Ft-ért, semmint a szállodánál kalandozzak.
Kaptam ajándékba egy kaktuszt, elég szépen nőtt, úgyhogy most átültettem egy nagyobb cserépbe. A földet a szemközti szálloda egyik nagyobb virágtartójából hoztam el. Elég jó minőségűnek tűnik, de nem tudom, hogy a kaktuszomnak is jó-e. Szóval az lenne a kérdésem, hogy megfelelő-e a kaktusznak a síma virágföld?
Próbáld meg a feltöltést úgy, hogy az új hozzászólás írásakor kiválasztod lent az új kép opciónál a tallózást, így fixen megvan a kép, töltsd fel, utána lent, a sárga mezőben megjelenik a képe, akkor a kurzort rakd a szövegmezőben oda, ahova a képet rakatni akarod, majd válaszd ki a sárga tartományban a kép mellett a beszúrás-opciót. Aztán már csak egy Mehet, és remélhetőleg kész :)
nyáron bátran,télen meg óvatosan,vagy egyáltalán ne.nagyon jó vízelvezető talajba ültesd.
nem muszáj tápanyagdúsnak lennie.tápanyag nélkül szép nagyra nő meg.
amúgy meg csak rendszeres törődéssel lehet őket tartani.
nekem asszem 4 db van.kb 30 volt.
de így jártak,és nem is veszek többet.de ne öntözd agyon,mert berohad a gyökere.
legtöbben perlitbe szokták ültetni.abban tökéletesen fejlődnek.gyulán van egy hely,ő csak lithopsokkal,és társaival foglalkozik./magyarországon a legnagyobb/
ott meg lehet nézni,mit és hogyan kell.lehet venni is bármennyit,és bármilyet.
az ott felsoroltak 80% -a csak akkor bírja a hideget,ha vizet egyáltalán nem kap.meg max minusz 5-10 fokig.
tehát a mi klímánkon egyáltalán nem bírják ki.vagy sima hidegház a lelke.
de akkor ha az van,már csak egy fűtés kell az üvegházhoz.és no problem.nálam mivel decemberben lett kész a fűtés,a kaktuszok kibírták a -25 fokot is.kb 40 szétfagyott,kb50 károsodott,a többi kb500 kibírta minden gond nélkül,a 3 hónapnyi hideget.
persze vizet azt nem kaptak.ami az igazán érzékeny az a pachycereus,weberbauerocereus,ritterocereus,pozsgások,azureocereus,hertrichocereus,macherocereus,aztekium
euphorbia,lithops
nos ezek ki is máltak.persze szinte mindegyik fajtájuk.
a károsodottak:oreocereus,espostoa,agave,1-2 opuntia,austrocephalocereus,marshallocereus,echinocereus,neochilenia,rebutia.
a többi féle bírta.
de túléltem.ismét sikerült visszavenni mindegyik fajtából.azaz 4 félét még nem azok sajna ritkák.
hmvhelyen is ha minden igaz Petinél még akad!de ez nem tuti,hogy eladó is van.
szelevényen is tavaly volt sok.
én meg nem gyüjtöm a télállóakat.
mindössze 1db 1.5 m-es,meg 1db 1 m-es c.opuntia imbricatám van.amúgy van télálló amit kint is tarthatsz kb 50-60 féle tuti.-Izsákon-de lehet hogy 100 is.
A tiszta szesszel történő lemosás segített a kaktuszomon, melyet kártevő támadott meg, valamelyik a sok közül. ecsettel lemostam alkonyatkor, hogy ne égjen meg és letisztult.
A Fitolandban, a Klinikáknék vannak télállók. Mellette, a Füvészkertben nemrég volt vásár, rengeteg télállóval - a következő szeptmeberben lesz, de a többiek talán meg tudják neked adni pár kaktusztermesztő (így hívják ezt?) címét. Érdemes próbálkozni más kertészetekkel is, főleg vidéken (nem tudom, hol készül a télállókaktusz-kert), valamint ha látsz kiültetve télálló kaktuszt egy kertben, becsöngethetsz, hátha adnak, én pl. szereztem így növényt.
Télálló kaktuszokról külön könyv is létezik, kb. 20 éve adták ki.
Tudnátok nekem segíteni? Ha minden igaz tanácsatkák támadták meg pár kaktuszomat. Legalábbis a leírás szerint, de alig lehet látni őket olyan inci-fincik és pirosak. Az egyik kaktusz pedig olyan, mint ami rozsdásodna. Elkülönítettem őket és a többi is megfigyelés alatt van. Fitola rovarölővel kezeltem a betegeket, de nem tudom, hogy azokat is kezeljem-e, amiken eddig nem láttam. És ez mennyire hatásos? Tudtok más módszert is erre a dologra? Egyáltalán ki lehet őket írtani, vagy dobhatom ki szegény kaktuszokat. Pedig egypár virágzásra készülődik! Segítsetek!!!
a pálmára ugyanaz vonatkozik.
egyébként is egen kényes fajta.
az enyém is elrohadt,csak nálam 2 év után.valszeg a sok locsolás.de én is 2 hetente locsoltam.
de ha az alja ép lehet hogy ellehetne vágni.
de hogy ki is hajtana e azt nem tudom.bár kellene neki.
Ha tényleg gombásodás akkor mentsd ami menthető!
ha nagy kaktusz akkor vágással meg lehet menteni.ha kicsi akkor nemigen.
de minden más kártevőre van megoldás.
ha egyszer elkap gombásodást,ami rohadással?? jár,azt nem igen lehet megmenteni.
vagy nagyon időben észre kell venni.
de az meg a szinén látszik a növénynek elég korán. és lehet vágni.
pozsgas kutyatej gyokereztetese ugyeben kerdeznek. a konyv szerint az a menet, h az ember levagja, var 2-3 napot, amig kifolyik belole a tej es foldbe dugja. na ez nekem eddig sose sikerult. mas tipp?
koszi
Szerintem ha kicsit még visszább fogod az öntözést,nem tudom,alulról szívatod?És gombaölőszerrel befújod,vagy az öntözővízbe feloldol,de az előírás szerint.