Mindenesetre eleg nagy,a szokott methodus,eloszor Koraniskolak,aztan imahazak epitese,a nemzeti erzes es a vallas oszefonasa (a legtobben a mi rokonaink,ujgurok de turkmenek is elnek ott fent az Amur kozeleben).
Kina mar a 80-as evek vegetol nagyon erzekenyen reagal ra,titkos diplomacia utjan szovetsegek keletkeznek az orosz csecsenek elleni erokkel de az izraeli segitseget sem vettik meg,koztuk van fegyverlicenc bussines is.Bar ez elege nehez dolog,mert a kinai hivatalos politika tovabbra is tamogatja az arab celokat.
1.A megmaradt szovetseg magva(kulonben eppen mostanaban talakoztak) Oroszorszag,Ukrajna,Feheroroszorszag es Kazahstan (amelynek a fele lakosa orosz).Itt varhato egy valodi gazdasagi unio is.
A tobbi allamok,kivetel Uzbegisztan akikel most kotott Putin egy ujabb gazdasagi szerzodest,cssak formailag tagjai meg a szovetsegnek,de van katonai sziovetseguk a hatarok orzese miatt.
Tadzsikisztan es Turkmenisztan a siita illetve a szunita expanszio celja ...
2.Kina eszaki reszen a muszlim mozgalmak,kulonosen szaudi penzel tamogatva erosek,komoly problemaik vannak a selyem utja menti reszekkel,azzon terjedt valaha is az izlam..Terrorveszely van.
3.Bulgaria es romania valobban uj szinkep az EUU-ban,de mar nem szenzacio mert elszor Gorogorszaggal majd most a gorog Cipruszal mar vannak orthodox keresztenyek kepviselve (ne kerdezd milyen minositest kapnak a tobbiektol..)
Akár ez alapján is felvetődhet a kérdés, hogy az iszlám, ha tényleg expanzióban van, és tűzzel-vassal igyekszik befolyását növelni, az afrikai országokat miért hagyja "parlagon" ?
Ezen országok egy részében nagyon jelentős keresztény közösségek élnek, de lényegében "védtelenek" törzsi kultuszaik egy fejlett vallással szemben.
u.i. :
1. A SZU volt tagállamai a balti államokat és Ukrajnát kivéve (Ukrajnában nem vagyok biztos) szorosan függnek, kötődnek Oroszországhoz, a muszlim államok is.
2. A túlnépesedő Kínából már most igény mutatkozik a gyéren lakott Kelet-Orosz területek benépesítésére. Az oroszok elvándorlása az európai területre a SZU szétesése óta tart...
3. Románia, Bulgária, ... stb. (?) néhány év múlva EU tagok lesznek, így politikájuk az EU-éval lesz azonos, a kulturális határok ebbe nem szólnak bele.
Az egyes sorok, amiket leírt Huntington, a képek, amiket sugall, a következtetések, amiket levon a történelemből a jövőre nézve, azokkal van gondom.
Lépésről lépésre fogok haladni, és a szerintem egyoldalú megállapításokat vitára szeretném bocsátani.
u.i.: amit általánosságban el tudok mondani H. alapgondolatáról, hogy a kultúrák nem a semmiből nőttek ki, folytonosak, nem , vagy csak nehezen tudták politikai változások megrengetni, megváltoztatni őket.
A kultúrák ezelőtt 50, 100, ... stb. évvel kb. ugyanezt a képet mutatták, legfeljebb a kultúrákhoz tartozó országok súlya változott meg.
H. 13.o. : 1994. április 18-án Szarajevóban 2000 egybegyűlt lengette Szaúd-Arábia és Törökország lobogóit. Azzal, hogy az ENSZ, a NATO vagy az Egyesült Államok zászlaja helyett éppen ezt a kettőt lengették, azt mutatja : a szarajevóiak muzulmán testvéreikkel azonosították magukat, és a világ tudtára adták, hogy kik is az ő igazi barátaik, illetve hogy kiket nem tekintenek a barátaiknak.
A bosnyákokat pontosan azért gyilkolták a szerbek, mert muzulmánok, ezért indult irtóhadjárat ellenük.
Ezért lengették a muzulmán zászlókat, mikor győzedelmeskedtek a szerbeken, nameg azért, mert muszlim önkéntesek segítették őket.
Szarajevó és a bosnyák nép több százezer embert veszített a harcokban.
H. 14.o. :Ezen új korszak komor világnézetét jól fejezte ki egy velencei nacionalista demagóg, aki Michael Dibdin "Halott lagúna" c. regényében a következőket mondja :
"Nem lehetnek igaz barátaink, ha nincsenek igazi ellenségeink. Ha nem gyűlöljük azt, amik nem vagyunk, nem szerethetjük azt, amik vagyunk. Ezek régi igazságok, amelyeket fájdalmasan újra felfedezünk egy évszázadnál is hosszabra nyúló szentimentális szenvelgés után. Akik tagadják ezeket az igazságokat, azok tagadják családjukat, örökségüket, kultúrájukat, születésüknél fogva őket megillető jogaikat - tulajdonképpen önmagukat! Nem lesz könnyű megbocsátani nekik."
E régi bölcsesség sajnálatos igazságát az államférfiak és a tudósok sem hagyhatják figyelmen kívül. Az identitásukat kereső és az etnikai sajátosságokra újra rátaláló népek számára nélkülözhetetlenek az ellenségek, és a legnagyobb veszélyeket rejtő ellenségeskedések a világ fő civilizációs törésvonalai mentén alakulnak ki.
Ezt egyenesen marhaságnak tartom (mint annyi kritikus is...). A barátokat (legyen szó emberről vagy népről) szerethetjük akkor is, ha nem gyűlölünk senkit. A gyűlölet potenciális tárgyának lehetnek ismérvei, de ez a tárgy nem szükségszerűen realizálódik.
Magyarul : az ember ne gyártson ellenségeket magának.
Eddig nincs mit elvitassak abbol amit allitsz,engem azzonban a vegleges conclusio erdekel,meg ha a hideghaboruba lett tudos,meg akkor ilyen etalonokba (meretekben)gondolkozott is amit ma anacronikusnak (idoszerutlenek) talalunk..
A lenyeg:a mai vilagba a vilagfelfogasa,az igazsag fogalmazasa es az erdekek teoretizalasa hataroza meg az orszagok,partok hozzaallasat. Ebben nagyon nagy resze van az atoroklodott ertekeknek,erteksorendnek es ebben pedig termeszetesen nagy szerepe van az kiellemezett reteg,nep,orszag,kulturajanak,vallasanak,vallas ritualeinak...
Ha megengeditek, a Huntington-könyvvel kapcsolatban harmarosan vitába szállnék néhány konkrét állítással, kijelentéssel. A könyvet még olvasom, nem fejeztem be, de folyamatosan jegyzetelek... .
Első észrevételem : a könyv eleje táján látható három térkép, 1920-ból, a hidegháború idejéből, és jelen korunkból.
Ezek egymás után helyezése, és ezzel egy "folyamat" sugallmazása nekem csúsztatásnak tűnik.
Az 1920-as térképen Nyugatként tünteti fel az európai országokat, az USA-t, és a gyarmatokat. Ez utóbbi felett hatalma volt a gyarmatosítóknak, akik egyes esetekben nagyban hatottak a területekre (India), de máskor alig csináltak mást, mint kitermelték a nyersanyagokat (Afrika jelentős részén).
A hidegháborús térképen van kommunista tábor és szabad világ (valamint a többi...).
USA és EU még o.k. , de egy tömbként ábrázolja Kínát és a SZU-t... ?
A harmadik térképen a szerző elvei szerint a fő kultúrák vannak ábrázolva.
Ezt a harmadik térképet akár az 1920-as, akár a hidegháborús korhoz is illeszthetjük, mint kultúrális térkép megállja a helyét.
Oké, nekem elvileg megvolt videón, megkeresem. Ha esetelg kölcsön adtam és nem kaptam vissza, akkor is valszeg meg fogom tudni szerezni.
Ha meg lesz jelentkezem.
"szerint az amerikai tarsadalom tobb mint 60%-a (!!!) szerint a Teremtes konyve szoszerint igaz. Ettol nekem, mint biologusnak a szavam is elakad: lehet, hogy sokan nem ertenek velem egyet, de szvsz ez mar nem vallasosssag, hanem joszerivel vakhit, fundamentalizmus. S az ilyen, bizonyitekok nelkuli, egyszeru "eros" hiten alapulo gondolkodasmod, a tortenelem soran eleg sokszor bizonyitotta (napjainkban epp a Azsiaban teszi), hogy nem jo vert szul."
Neked, mint biológusnak, tudok szerezni olyan előadást, ahol egy kreacinosta szintén biológus elég meggyőző bizonyítékokkal szolgál. Legalább is nekem, nem biológusnak elég meggyőző volt. Minden esetre úgy tünt utána, hogy az evolucionista állásponthoz több (vak)hitre van szükség, mint a kreacionista álláspont elfogadásához. Az evolucionista alapokon nyugvó (vak)hitek is szedtek éppen elég áldozatot, hogy ez se szolgálhasson támpontul különböző hitek megítélésére.
Én, sajnos, nem vagyok meggyőződve arról, hogy a nagy világvallások egymásraborulása eredményeként ránk köszöntene az ezeréves béke, a földi paradicsom. A vallások alapvetően kirekesztőek, jobban mondva csak akkor vesznek emberszámba, ha elfogfadod hitelveiket.
Hogy csak egy példát mondjak: a homoszexualitást mindhárom világvallás (sőt még Őszentsége, a tibeti láma is) istentelen állapotnak tartja.
De ott van az érem másik oldala, ti. az, hogy az istentagadás sokszor együtt jár mindenféle erkölcsösség tagadásával.
Tehát egyrészt vannak a vallások pogromjai, máglyái, másrészt az ateizmus gulágjai, koponyahegyei, lágerei.
Az egyetlen, ami kiutat jelenthet, szerintem, a racionális, humanista gondolkodásmód. Persze nem az 1794-es francia forradalom Ész istennő-kultuszára gondolok, amely a nyaktilók árnyékában fuccsolt be gyakorlatilag, hogy ideológiailag lényegében túlélje önmagát, és elvezessen a Kommünhöz majd a kommunizmushoz.
Lényegében ugyanazokkal a problémákkal viaskodunk ma is, mint Ekhnaton idején az egyiptomiak, vagy később a görögök, rómaiak.
A harom nagy, egymassal a tortenelem soran rendszeresen erintkezo vilagvallas (zsido-kereszteny-iszlam) esetben szerintem sokan elfeledkeznek arrol, hogy sokkal tobb ami kozos, mint ami elvalaszt. Egy kiragadott pl.: kereszteny hagyomanyokrol sem nagyon beszelhetnek itt es ma, ha nem lettek volna a morok, mert ha Ok nem viszik tovabb a gorog-romai kultura ertekeit, akkor nem nagyon lett volna Reneszansz sem, mert a mi, akkori kereszteny "kulturank" mindent megtett a szellemi sotetseg fenntartasara.... Vannak es mindig lesznek szelsosegesek, de ha megertjuk, megismerjuk es elismerjuk azt ami kozos sokkal konnyebb lesz(lehetne ?) az egyutteles....
Az én véleményem az, hogy a civilizációk összecsapása javában zajlik. Ebben a harcban nekünk, úgymond fehér embereknek nem szabad elengednünk magunkat. Újra kell bizonyos dolgokat értékelni. Ezt azóta tudom, amióta Zimbabweből kezdték kiűzni a fehér telepeseket.
Sajnos, az egykori elnyomottak semmivel sem különbek egykori gyarmattartóiktól, sőt, még kegyetlenebbek. Ezt támasztja alá Kelet-Timor esete is.
Határozottan meg kell védenünk a kultúránkat, és ebben, ha tetszik egyeseknek, ha nem, benne vannak a keresztény hagyományok is.
Az utobbi idok alitolagos Al Quaida level amely bejelenti egyarant a zsiodk es a keresztenyek elleni harcat,Roma ellenes akciokat mutatja a legjobban hogy itt nem antiimpoerialista sot nem csak zsido ellenes harcrol van szo,hanem igenis a vallasra epult kulturak megjosolt haboruja..
Errol a terkperol, most ez a lap (Active U.S. Hate Groups in 2002) jut leginkabb az eszembe:
A kulonbozo szinu pottyok ezeket a csoportokat jelolik:
Black Separatist
Christian Identity
Ku Klux Klan
Neo-Confederate
Neo-Nazi
Other
Racist Skinhead
Egy harc szintere:a tegnap a francia szenatustol is elfogadott ugy nevezett "fejkendotiltas" a muszlim diaklanyok viselete.az iskolaba..
Hat millio ,legtobb a maghrebi allamokbol szarmazo francia valsztopolgara van az orszagnak.Kivancsi vagyok hogy reagaljak majd le.
Coast to coast. Proposals to encourage teaching creationism and "intelligent design" have been advanced in 37 states since 2001.
SOURCE: NATIONAL CENTER FOR SCIENCE EDUCATION
[...] The current battle lines are the result of a 1987 decision by the U.S. Supreme Court that creationism is religion and can't be taught in science class. Since then, the antievolution movement has gathered adherents under the rubric of "intelligent design" (ID). Instead of going to court, ID supporters are trying to build grassroots support. And their success, says Moore, is premised on the perception that, "on its face, ID is not linked with religion."[...]
Scientists should not underestimate the threat to science from such grassroots efforts, says Moore: "In every survey that I've seen data for, 15% to 20% of high school biology teachers teach creationism. University faculty have no idea what is happening in high school classrooms across the country." (kiemeles tolem)
Despite new arguments to the contrary, the relentless Latino influx is still good for America
IN 1993 Samuel Huntington caused consternation by arguing that globalisation would produce not harmonious growth, but a clash of civilisations. He was particularly criticised for talking about Islam's “bloody borders”. Now the Harvard professor has decided to gore another sacred cow—the idea that mass Latino immigration is an unqualified blessing for America. For Mr Huntington the truth is the opposite. Hispanic immigration is in danger of dividing America into “two peoples, two cultures and two languages”: another “clash of civilisations”, in effect. [...]
Mr Huntington also has some serious points on his side. America may be a land of immigrants, but the current wave of Latino immigration is unlike anything that has gone before in at least two respects. One is the proximity of the immigrants to their homelands. The millions of Europeans who crossed the Atlantic before the first world war purchased one-way tickets. Today's Latino immigrants are forever hopping back over the border to visit their relatives, or even to vote. The sheer scale and relentlessness of their immigration is new, too. In 1998 “José” replaced “Michael” as the most popular name for newborn boys in both California and Texas. [...]
A large opinion poll co-ordinated in 2000 by the Washington Post found that 90% of new arrivals from Latin America believe that it is important for them to change in order to fit in with their adopted country. Only one in ten of second-generation Latinos relies mainly on speaking Spanish.[...]Mr Huntington is right to point out that absorbing large numbers of people from a next-door country poses unusual problems. The United States needs to heed George Bush's call to bring immigrants out of the shadow economy where millions of them now work. It needs to scrap the failed experiment with bilingual education which has left so many immigrants unable to speak English. And it needs to stop pandering to ethnic demagogues with special programmes for ethnic minorities. [...]
--------------------------
(Szerintem az Economist kovetkeztetese, az anyanyelvi okatatasrol vitathato - bar nyilvan lehet ugy tekinteni, hogy mas kategoria ez az immigransok es az "tortenelmi" kisebbsegek eseteben.)
Az elmult hetekben kezdett el foglalkoztatni, annak a lehetosege, hogy egyfajta civilizacios osszecsapassal maga Huntington sem szamolt.
Europaban nem is annyira, de Amerikaban egyre inkabb nyilvanvalo, hogy letezik egy tarsadalmon beluli toresvonal, ami valoszinuleg valasztasi ev reven fel fog erosodni. A szakadek ket szelen a melyen vallasos illetve a szekularis Amerika all es szvsz ezek osszecsapasanak kimenete konkretan hatassal lesz Europa es Amerika, ill Amerika es az iszlam orszagok viszonyara.
A ket csoport kozt mindig is volt egy tores, de Clinton orszaglasa alatt egy ideig ugy tunt, hogy a szekularis vonal gonodlkodasmodja vegul megis felulkerekedik. Ma mar ez korantsem evidens, sot vannak jelek, amelyek ennek azz ellenkezojere utalnak.
A BBCNews-on egy sorozat olvashato a kulonbozo vallasokrol es ennek kereten belul figyeltem fel Richard Land irasara, amelyben az amerikai vallasosaagot boncolgatja. Az irasban volt nehany (szamomra) meghokkento adat, amelyeknek utannanezve a kovetkezo dolgokkal talalkoztam: az ABC egy kozvelemenykutatasa szerint az amerikai tarsadalom tobb mint 60%-a (!!!) szerint a Teremtes konyve szoszerint igaz. Ettol nekem, mint biologusnak a szavam is elakad: lehet, hogy sokan nem ertenek velem egyet, de szvsz ez mar nem vallasosssag, hanem joszerivel vakhit, fundamentalizmus. S az ilyen, bizonyitekok nelkuli, egyszeru "eros" hiten alapulo gondolkodasmod, a tortenelem soran eleg sokszor bizonyitotta (napjainkban epp a Azsiaban teszi), hogy nem jo vert szul.
Eddig is lehetett hallani arrol, hogy egy-egy allam elutasitja az evolucio tanitasat, de ami aggaszto, ahelyett, hogy ez a latasmod visszaszorulna, egyre inkabb terjedoben van. Az Economist eheti szamaban szamol be egy olyan magan egyetemrol (Patrick Henry College, Virginia), ahol a professzorok egy "Bibliai vilagszemlelet nyilatkozatot" kell alairjanak, amely a szeplotelen fogantatas es a kreacionuzmus valodisaga mellett tesz hitvallast. Es, hogy mennyire nem valami szelsoseges aramlatrol van szo, hanem valami olyasmirol aminek komoly hatasa lehet/lesz/van(?) az amerikai politika alakulasara azt az is bizonyitja, hogy a vegzos diakok az elnoki tanacsado, Karl Rove irodajaban, vagy epp Paul Bremer iraki missziojaban dolgoznak, s az egyetem tanacsanak egyik tagja tortenetesen Ashcroft felesege.
Szerintem ha egy ilyen beallitottsagu csoport valoban nagyobb befolyast szerez az amerikai politika alakitasa felett, az Amerika es a vilag tobbi resze viszonyanak kielezodesehez vezethet. Mit gondoltok?