Keresés

Részletes keresés

aranyparipa de gold e loo Creative Commons License 2004.06.30 0 0 21

No, jövök rendszereskedni, számíthatsz rám BB.

 

Szinház ügyekben érintett vagyok, majd később belemgyünk a témába, később hozzászólok ehhez is, most nekiállok átlovasni a topikot...

 

Vagyok innentől...

 

:)

banyaszbeka Creative Commons License 2004.06.30 0 0 20
Bocs, a Migrénes csirkét említő topik nem indexes: http://www.theatre.org.hu/forum.php?a=2&id=106&c=226
Előzmény: banyaszbeka (19)
banyaszbeka Creative Commons License 2004.06.30 0 0 19
Zsámbéki Nyári Színház nincs többé, van helyette Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis. Az önkormányzat kiszállt, az előadások nagy része a rakétabázison. Program a Pesti Estben: hét végén kétszer Filó Vera darabja, Pulcinella közlegény, Migrénes csirke (valamit róla a Katona József Színház topikban), egyetemisták musicalestje, augusztusban Hamlet-fesztivál, egyebek. A honlap már működik, de a programok még hiányosak: www.zsambekiszinhazibazis.hu A hivatkozott Színház-interjú hosszan és részletesen ismerteti a zsámbéki történéseket, neten viszont csak egy-két hónap múlva olvasható.
Előzmény: banyaszbeka (18)
banyaszbeka Creative Commons License 2004.06.22 0 0 18
Idézet a színházi portál egyik topikjából:

"Az idén Hamlet-fesztiválra készülünk. Lengyel, orosz, talán grúz előadás mellett látható lesz a kolozsvári Román Nemzeti Színház produkciója, amely Vlad Mugur utolsó rendezése, s amelynek Claudiusát Bogdán Zsolt játssza. Természetesen saját bemutatónk is lesz: Bertók Lajossal a címszerepben Jámbor József, több sikeres zsámbéki előadás színre állítója rendezi azt a Hamlet-variációt, amelyet akár új magyar bemutatónak is mondhatnánk, mert Garaczi László nemcsak újrafordította a drámát, hanem át is dolgozta, például keretjátékot írt hozzá."
(Nánay István: Zsámbék: Rakétabázisból színházi bázis. Beszélgetés Mátyás Irénnel. Színház, 2004. június)

Csak jó volna, ha volna neki legalább egy ici-pici információs oldala, és nem morzsánként kellene összeszedni...

Előzmény: banyaszbeka (17)
banyaszbeka Creative Commons License 2004.06.21 0 0 17
A Máté-rendezésről a literán és a kontextuson volt szó, idézik a Magyar Színházi Portál fórumában.
Előzmény: banyaszbeka (14)
krég Creative Commons License 2004.06.21 0 0 16
huhh
Előzmény: banyaszbeka (15)
banyaszbeka Creative Commons License 2004.06.21 0 0 15
Ugyan már történelem, legyen itt az a bizonyos Tolnay Kláris nyilatkozat, most találtam meg.
Előzmény: banyaszbeka (4)
banyaszbeka Creative Commons License 2004.06.20 0 0 14
Kezdődik a nyári szezon, és alig van hír.

Egy Népszabadság-cikk szerint új néven -- Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis -- folytatódnak a programok. Konkétan viszont csak egy Máté Gábor-rendezésről olvastam egyelőre, részletek nélkül.

Találtam viszont egy valószínűleg tavaszról származó Demokrata-cikket (2004. 11./?/)

banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.09 0 0 13
Ennyi, amit a témáról tudtam.
Ha új fejleményről olvasok, vagy ha hozzászólás érkezik, melyre érdemes reagálni, akkor jelentkezem.
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.08 0 0 12
Javaslat Zsámbéki Nyári Színház vezetőjére. Magyar Hírlap, 2000. augusztus 1.
Előzmény: banyaszbeka (11)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.08 0 0 11
"A szabadtéri színpadokon folyó zenés szórakoztatás sokak szerint most a nívós színházművészet rovására készül terjeszkedni, mégpedig Zsámbék irányában. (...) azzal, hogy igazgatóváltásra készül az önkormányzat, veszélybe kerülhet a jó nevű Zsámbéki Nemzetközi Nyári Színházi Fesztivál. (...)
Azért szomorú a zsámbéki színházi pályázat sorsának alakulása - véli Ascher Tamás -, mert az elmúlt tíz évben a zsámbéki szabadtéri színház különleges, összetéveszthetetlen jelenséggé nőtte ki magát a magyar színjátszásban. Nyáron, amikor olyan hihetetlenül sivár a budapesti kulturális kínálat, s a könnyű műfajon kívül, mondhatni, semmi egyéb nincsen, itt sorozatosan olyan fajsúlyos, értékes és színvonalas produkciók születtek, mint sehol másutt az országban. (...)
Koltay Gergely nemigen elemezte a valóságos helyzetet, óhajokat és kívánságokat fogalmazott meg hangzatos szavakkal. Nagy történelmi személyiségekről szeretne rockoperákat íratni. (...)
A jelenlegi színházi fesztivált a bizottsági tagok mélységesen lefitymálták, megérzésem szerint nem is nagyon láttak ott előadást. Egyáltalán nem tértek ki annak az elemzésére, ami a zsámbéki nyári színházban az elmúlt évtizedben történt. Aschert kivált az lepte meg, hogy egy olyan nagyra becsült szobrászművész, mint Melocco Miklós, amatőrnek minősítette a színházi sorozatot. (...)
Összegzésképpen, itt nem egyébről van szó, mint hogy egy rockzenész és köre szert akar tenni egy igen jól bejáratott, országos hírű szabadtéri helyszínre, s a show-biznisz, a kommersz újabb hadállásokat szerezne, holott tele van ilyesmikkel az ország. Lapunk megkereste Koltay Gergelyt, a kuratórium által támogatott jelöltet, aki - mint elmondta - egyelőre nem kíván véleményével a nyilvánosság elé állni."

(Metz Katalin: Színház és könnyűzene a zsámbéki romtemplom előtt. Magyar Nemzet, 2000. augusztus 8.)

Előzmény: banyaszbeka (10)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.08 0 0 10
Előzmény: banyaszbeka (8)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.08 0 0 9
(zárójel nélkül)
Előzmény: banyaszbeka (8)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.07 0 0 8
(Metz Katalin: Színházi viharok Zsámbékon. Magyar Nemzet, 2000. október 3.)
Előzmény: banyaszbeka (7)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.07 0 0 7
"Kérdésünkre dr. Fodor Miklós polgármester elmondta: ő személy szerint nagyra tartja Mátyás Irénnek, a zsámbéki színház megteremtőjének két évtizedes tevékenységét, ám több képviselővel együtt elégedetlen az év közbeni helyi közművelődési feladatokkal kapcsolatos munkájával. Ami pedig a nyári színházat illeti: a polgármester szerint ezen a téren is előre kellene lépni a könnyebb műfajok irányába, amelyek nagyobb közönséget vonzanak."
(Nincs új színházigazgató Zsámbékon. Népszabadság, 2000. október 5.)
Előzmény: banyaszbeka (4)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.07 0 0 6
Várd ki a történet végét (valójában az elejét).

(Örülök, hogy nem vagyok itt tök egyedül. De még az is inkább, mint a Politika fórumba tenni a témát.)

Előzmény: snakeskin cowboy (5)
snakeskin cowboy Creative Commons License 2003.12.07 0 0 5
Ez a szarkavarás még mindig megy? A magyarellenes Mátyás Irén? Persze, tegyék meg Koltay Gábort ennek is az élére, az alapítók és az eredeti célkitűzések pedig legyenek elfelejtve. Én évek óta nem voltam Zsámbéki Szombatokon vmiért, de ha valaki, aki a legkövetkezetesebben viszi és teljesíti ki mindazt, amit néhai Bicskei Gábor talált ki és indított el, az Mátyás Irén. És ez pedig a piaci körülmények között is szemmel láthatólag működik.
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.07 0 0 4
"Zsámbék hosszú évek óta a legjobb színház a nagy magyar nyári sivatagban. Mondhatnám egyszerűen: színház. Szemben a kolbászsütő szélesvásznú hacacárékkal és az előszezoni haknikkal. Zsámbékra büszkék lehetnek a zsámbékiak, és tudom, hogy azok is, szeretik a színházukat. Akár a kaposváriak, akik tudják, hogy ők ringatták a legújabb kori magyar színház bölcsőjét. (...)
De ne legyünk egyoldalúak. Meg lehet kérdezni: miért ne csinálhatna más másféle színházat Zsámbékon? Körvonalazódik is, milyet. Melocco Miklós, egyike a derék, becsületes férfiaknak, akiket a polgármester delegált az elfogulatlan zsűribe, nyíltan kijelentette, hogy hírneves, nagy színészeket kell meghívni játszani, például Tolnay Klárit. Úgy is van. Meg Törzs Jenőt, Csortos Gyulát, Somlay Artúrt, Bajor Gizit, Timár Józsefet, Dayka Margitot, Kiss Manyit, Pécsi Sándort, Gobbi Hildát, Latinovits Zoltánt, Ruttkai Évát. Istenem, micsoda előadás lesz! És még a gázsit is meg lehet spórolni."
(Koltai Tamás: Színigazgató-jelöltek hosszú futása. Magyar Hírlap, 2000. október 14.)
Előzmény: banyaszbeka (3)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.06 0 0 3
"Egészen váratlan és furcsa kifogás merült föl a Zsámbéki Nyári Színházzal kapcsolatban. Egy falubeli polgár, aki egyébként nem testületi tag, bár indult a választáson, és akkoriban helyi kisgazda vezető volt, most MIÉP-es, azt mondta, baj van, mert a Zsámbéki Nyári Színház nem eléggé magyar. Pedig a Zsámbéki Szombatok többek között éppen arról ismert, hogy a határon túli magyar színházak kisvárdai fesztiválja mellett a hazai közönség elsősorban itt láthatja e színházi műhelyek legjobb produkcióit. Beregszász vagy Sepsiszentgyörgy a kortárs magyar színház legizgalmasabb dolgai közé tartozik.
- Mit válaszolt erre?
- Azt, hogy az előző évad műsorfüzete a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Madách Az ember tragédiája című előadásával kezdődik. Mire ő: Beregszász? Hát az Ukrajna. Én az állástalan pesti művészekre gondolok. (...)
Domonkos Kázmér, a képviselő, akit említettem, idén tavasszal az új polgármesterrel, Fodor Miklóssal együtt szervezett egy megyei MIÉP-rendezvényt a Bocskai Színkör irredenta magyar irodalomból összeállított, nevezetes műsorával. Utána a Zsámbéki Polgár című önkormányzati lapban Domonkos azt írta, végre méltó műalkotások szólaltak meg Zsámbékon."

(A körülmények ellenére. Magyar Narancs, 2001. július 12.)

Előzmény: banyaszbeka (2)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.06 0 0 2
"A zsámbéki önkormányzat kulturális bizottsága (...) határozatot hozott arról, hogy a Zsámbéki Nyári Színház igazgatónője, Mátyás Irén fegyelmi felelősségének tekintendő, ha újabb 'nemzetellenes' előadások bemutatására ad lehetőséget (lásd: a tavalyi Krétakör-produkciót, a Hazámhazámot), illetve teret enged olyan színdaraboknak, amelyben a szereplők 'csúnyán beszélnek'. Filó Vera szakmai szempontból meglehetős sikert elért darabja, a Szobalánynak Londonban bemutatása után a helyi lapban Domonkos Kázmér alpolgármester a falu lakossága nevében kérte ki és nevezte minősíthetetlennek, ami az előadáson zajlott."
(litera.hu)
Előzmény: banyaszbeka (1)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.06 0 0 1
Az ügy nem most kezdődött, az erre vonatkozó újságcikkekből adok ízelítőt; apránként, hogy "ne süllyedjen el" a topik. (Újszülötteknek: ti. azok a topikok, ahol nincs rendszeres hozzászólás, a témalistán egyre lejjebb kerülnek, és már csak ezért sem veszik észre.)

A cikkrészleteket fordított időrendben teszem fel. S bár ismertem a történetet, én is meglepődtem a "poénon", ti. hogy idővel mennyire átlényegültek a kifogások.

banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.06 0 0 0
Az alábbi mailt küldtem a zsámbéki polgármesteri hivatal címére:

Tisztelt Képviselő-testület!

A sajtóból szereztem tudomást a zsámbéki kulturális intézményeket érintő átszervezés tervéről.

Nyilvánvalóan nem vagyok abban a helyzetben, hogy a tervezett szervezeti változtatás célját és gazdasági indokoltságát megítélhessem. Abban azonban biztos vagyok, hogy a Mátyás Irén vezette Zsámbéki Nyári Színház a magyar kultúra fontos értéke, mely jelentős mértékben hozzájárul a település ismertségéhez és jó híréhez.

Minden jel, többek közt a korábban ismertté vált kifogások és személyi elképzelések azt igazolják, hogy Mátyás Irénnél alkalmasabb vezető nincs a színház, de azt sejtem, a többi kulturális intézmény irányítására sem.

Úgy érzem tehát, a zsámbéki önkormányzat akkor jár el a település érdekében, ha - az esetleges ízlésbeli különbségek ellenére - a Mátyás Irén vezette, jelenleg integrált intézmények működését támogatni, nem pedig akadályozni igyekszik.

Tisztelettel:

(Név és lakcím)

Előzmény: banyaszbeka (-)
banyaszbeka Creative Commons License 2003.12.06 0 0 topiknyitó
"A tervek szerint január 1-jétől négy részre tagozódna az a kulturális intézmény, mely az országos hírű, szakmailag is igen elismert zsámbéki nyári színházat is működteti. Felmerülhet a gyanú, hogy mindez azért is történik, mert így könnyen eltávolítható az intézmény éléről Mátyás Irén, akitől bizonyos erők már korábban is szerettek volna megszabadulni."
Bóta Gábor: Veszélyben a zsámbéki színház. Magyar Hírlap, 2003. december 4.

A Zsámbéki Szombatok Nyári Színház honlapja

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!