Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 67
Buzgó Mócsing: "Ez nem ugyanaz az effektus...?" - csak rokona. A filmben is két "fogaskerék" van, az egyik a kocsikerék (csak fogak helyett küllőkkel), a másik a filmszalag (fogak helyett képkockákkal). És nem együtt forognak, épp ez okozza, hogy a filmen a kerék vagy áll, vagy előre forog, vagy hátra, hol gyorsan, hol lassan.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 66
AndreWWW:
Legures ter nem letezik. A vilagur sem tokeletesen ures, mi itt a Foldon pedig meg ezt sem tudjuk megkozeliteni. Az altalunk eloallithato "legures ter" minden literjeben sokmilliard molekula hancurozik. Az aranyfust konnyu kis porteka, nem kell tul nagy impulzus ahhoz, hogy megmoccanjon, ehhez eleg ez a gyer zapor is...
A fenynyomast kimutatni azert nem ilyen egyszeru. Azt eloszor csak Lebegyevnek sikerult 1900-ban, torzios ingaval.
Egyebkent letezeset ekesen mutatjak az ustokosok a csovajukkal.
Te
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 65
"Addig meg tapogatózunk a sötétben, és kergetjük az illúziókat:((( "
miert a szomor?
szerintem az igen jo dolog ;-))))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 64
Ezt hívják vöröseltolódásnak, és színképelemzéssel így lehet megmérni egy jó távoli másik galaxis sebességét és irányát.
Azt vették észre a csillagászok, hogy ezek a galaxisok utálnak minket: mind távolodik... :)

Látod, énszerintem az ilyesmiben nagyon nagyot lehet tévedni, ha pl. kiderül, hogy valami egészen másért látunk valamit vörösnek. Lehet annak még millió más oka.

Pl. a közeg, esetleg a levegő, amin átmegy a fény, mind megmásithatja.
Szerintem nem szabadna ilyen messzemenő következtetéseket levonni, mert ezek a dolgok, ahol a tudomány félre szokott siklani, aztán pár száz év múlva rájönnek, hogy elhamarkodottan itéltek meg valamit. Addig meg tapogatózunk a sötétben, és kergetjük az illúziókat:(((

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 63
gyorsan forralt bort neki!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 62
teja: Az óra az időt méri több-kevesebb pontossággal, az idő meg máshogy telik ott, mint itt. Tehát az óra a lassuló időt méri ott, a nem lassulót itt.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 61
De nem ám, mert az nem a fény tulajdonsága, hanem a te szubjektív mérésed.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 60
Aha, emléxem. Végül is nem jutottunk a végére, azt hiszem; de ne itt tegyük, mer szegény Buzgó sztrovacsek gutaütést kap...
Amúgy barikád rulez! :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 59
Trebitschnek, OFF

Így már jó?

Itt nincs barrikád, de volt már, hogy ott ültünk a tetején, kapkodtuk a fejünket, úgy röpködött a hülyeség oda-vissza. Akkor mondtad, hogy mi ketten valószínűleg különböző oldalon állnánk.

ON

A linked szuper, csak éppen pár hét magányt feltételez. Úgy hogy...

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 58
OK, persze, így is lehet mondani. A végeredmény szempontjából mindegy, mert úgyis csak a saját pozíciómból tudom értékelni.
Eszembe jutott valami: Stella! A frigóban!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 57
teja:
Légüres térről volt szó, egyébként pedig kétlem, hogy egy aranyfüst lemeznek egyik oldala számottevően melegebb tudna lenni a másiknál.
Légkörben azért nem működik, mert túl nagy a légellenállás.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 56
Es ez nem ugyanaz? :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 55
Akkor megyek gyorsan a frigohoz....:)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 54
Még mindíg nem a fény frekvenciája csökken, csak hozzád érnek el ritkábban a hullámok.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 53
Bezony...

Viszont azt speciel kizárólag én tudom, hogy mitől volt ez az egész: nem kapott sört az őstojás, és felrobbant a méregtől.... :)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 52
teja

Hogy a hold mikor jon ki, abba bele van kalkulalva az ellipszis...:)
De ehhez kepest jelentkezik a + - differencia.

Arra gondoltam, hogy ha esetleg ha átellenben vagyunk egymástól, a pályája egy ellipszis lenne, ami a másik oldalára elnyúlik, az megmagyaránzá az időeltolódást.
De ha ez be van kalkulálva, akkor oké.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 51
Eljen a Big BANG ! :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 50
Igen, ismerem a jatekot...:)
Azonban ez egy kozismert atveres.
Nem a fennyomastol forog csorikam, hanem a megvilagitott (s ezert melegebb) oldalrol atlagosan nagyobb sebesseggel visszapattano levegomolekulak az okozoi. (Lenduletmegmaradas) Legalabbis ugy emlekszem, ez a magyarazata. Ettol persze meg a fenynyomas el es virul..:)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 49
Viszont: a tőled távolodó fényforrás fényének a frekvenciája csökken.
Ugyanúgy, mint a vonatfütty a távolodó vonatnál elmélyül (Doppler-effektus).
Ezt hívják vöröseltolódásnak, és színképelemzéssel így lehet megmérni egy jó távoli másik galaxis sebességét és irányát.
Azt vették észre a csillagászok, hogy ezek a galaxisok utálnak minket: mind távolodik... :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 48
nem ;-))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 47
Nem tudom, ki mérte meg először a fény sebességét, de tudtommal úgy lehet mérni, hogy közös tengelyen forgatnak két egyforma fogaskereket, a fogak között pedig átvilágítanak. Ahogy gyorsulnak a kerekek, lesz egy olyan állapot, amikor az egyik kerék fogai között átjutó fény a "lassúsága" miatt már éppen nem jut át a másik kerék fogai között. A forgási sebességből, a fogak számából és a kerekek közötti távolságból már megállapítható a fény sebessége.

Ez nem ugyanaz az effektus, mint mikor egy filmen a kerekek visszafelé forognak? Mert akkor az valami egészen mást jelent....

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 46
Kedves Újlaki:
Az ora nem mer semmifele lassulo idot.
Csak ketyeg, ahogyan a mechanika diktalja neki. Ezt a perdiodikus mozgats mi emberek persze az ido erzekeltetesere, meresere felhasznaljuk.
Buzgo Mocsing:
Nem arrol van szo, hogy ha te egy piszok gyors urhajoban ulsz, lelassul az ido szamodra,es alig birod kivarni, hogy kettyenjen egyet az orad. Ezt csak a kulso szemlelo latja ugy, akihez KEPEST e nagyon gyorsan mozogsz, szamodra semmi erzekelheto valtozas nem lesz ami onmagadat illeti. Mert ha mar azt a fickot nezed, aki teged lassunak lat, hat te is olyannak fogod ot latni...:) Szep uj vilag, mi? :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 45
Van, aki hanyatt is esik a napsütésben :-)(vákuumban az aranyfüst-lemezkre forog, ha megvilágítod).
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 44
Barikád? Hol látsz te itt olyat??? :)))
Sör, az igen, az van.
Meg olyan jó kis linket találtam ennek a Buzgó Mócsingnak, hogy az csuda...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 43
Á, kedves Trebitsch, mi ketten a barrikád egyazon oldalán??? Ugyanazt magyarázzuk egyidőben? (Néha tudathasadásom van, akkor én vagyok p.)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 42
Az nem jó, mer azt nem érti a pinecér... :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 41
A sebesseg relativ fogalom. Ez a lenyeg!
Mindig valamilyen vonatkoztatasi rendszerhez (hozzam, a foldhoz, a rendorhoz:) kepest ertendo, es merheto!
Szoval nem vizsugar, csak egyszeruen az a termeszete, hogy mindenhez kepest ugyanakkora sebesseggel terjed.
A teniszutos peldanal maradva: Bizony van visszaloko ereje a fenynek, ez a fenynyomas. Merheto, de nem tul nagy persze.... Meg szerencse. Hanyattesnenk maskent a napsutesben...:)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 40
nem kobmeterben?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 39
Buzgó Mócsing: Az a tévedésed, hogy ez a megfigyelés (a sebességek lineáris összeadódása) csak nagyon kis sebességekre igaz. De hiszen már a sebességek abszolút volta sem igaz. Nem tudom, a tanárnőd miért nem magyarázta meg akkor neked a legyes problémádat. A légy a járműhöz képest a saját sebességével repül, a földhöz képest v1 + v2, ha meg a busz egy hajón megy, v1 + v2 + v3 sebességgel.

Azonban ahogy a mozgás sebessége közelít a fényéhez, már jelentkezni kezd az idő relativitásának hatása, és a sebességek már nem úgy adódnak össze (az eredő sebesség a megfigyelő helyzetétől és sebességétől függ).

Nehéz elképzelni, de így van: a közel fénysebességgel haladó jármű fényszórójának fénye fénysebességgel távolodik a járműben ülő megfigyelőtől (az ő saját idejével mérve), de egészen más sebességgel (a fénysebességet meg nem haladó sebességgel) az "álló" megfigyelő számára. Ugyanez van, ha szembeszaladsz a fényszóróval: akármilyen gyors vagy, a fény csak fénysebességgel (vagy lassabban) jön szembe veled, és ugyanazzal a sebességgel távolodik, amikor visszaverődik. A melletted álló már máshogy látja, de hát az ő ideje másként telik.

Persze, te az idő eltérő folyását sem érted. Nem az óra megy lassabban a mozgó járművön, hanem az idő telik lassabban; az óra csak ezt a lassuló időt méri.

Ez nem csak misztifikáció, ha nehezen is, de mérhető. Ha jól tudom, hosszú évek óta repked egy repülőgép, fedélzeténe egy atomórával, míg az óra párja a földön jár. Arra várnak, hogy a két óra által mutatott idő eltérése meghaladja a mérési hibahatárt.

Nem tudom, ki mérte meg először a fény sebességét, de tudtommal úgy lehet mérni, hogy közös tengelyen forgatnak két egyforma fogaskereket, a fogak között pedig átvilágítanak. Ahogy gyorsulnak a kerekek, lesz egy olyan állapot, amikor az egyik kerék fogai között átjutó fény a "lassúsága" miatt már éppen nem jut át a másik kerék fogai között. A forgási sebességből, a fogak számából és a kerekek közötti távolságból már megállapítható a fény sebessége.

És itt kapaszkodj meg: akármilyen gyorsan mozgó lámpával világítanak át, a fény sebeségére ugyanaz az érték jön ki.

********************************************************************************************
6 June 1999 - European Telecommunications Boycott www.telecom.eu.org
1999. június 6. - Európai távközlési bojkott www.planet2001.hu/telecom.eu.org
********************************************************************************************

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
Bocsánat: a sört, azt négyzetméterben kell. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!