Azért huzom össze a szemöldököm erre a mulcsozásos technikara mert par evig robbanómotoros funyirom volt amin nem volt fugyujtő. Gereblyézgettem én egy kicsit de igencsak sok fu ottmaradt a tett szinhelyén es hat igazan megmondva igen gusztustalanná tette a latvany ahogy takargatta a nuvekedni akaró uj fuvet. Persze tök öko volt de hat nem ugy nezett ki mint a valtdizniben. Én pedig közel olyan fuvet akarok.
Van egy biokertes topic,ott is szoktunk tippeket kapni.Könyvek pontos címére nem emlékszem,talán Fundai apátság,amit nagyapáink tudtak,Biokert.Könyvtárban is találhatsz sokat,még a biológiai védekezésről is,Jeszenszky-től.Örülök,hogy Te sem a vegyszerekkel kezded.
A nyargalászás helyett gereblyézek egyszer,tél végén,vagyis megszellőztetem,amit a hó lenyomott.Utána csak szétszóratom a fűnyíróval az aprított nyesedéket,ami mulcsot képez és nem szárad ki,illetve lebomlik és kész a komposzt.Igaz,most az esőre tekintettel fűgyűjtővel nyírunk,ami megy a szamócák tövére,ne legyen gyomos,többi a komposztdombra.Többet nem gereblyézek,tehát ugyi majd ott marad a mulcs.Most már így jó?
Nekem késes van es az badarság hogy 2-5 centi melyen belevag. 1000W-os képtelen lenne annyira hat meg a 300W-os.
2-5 mm esetleg 1 centi de az már nagy nagy ritkaság.
Ha belegondolsz akkor en is mulcsozok. Funyirom muanyag oldalan ahol a levegő megy ki mindig jon ki kis funyiradék ami kifer rajta olyan mint a szita. Csak igen sok bennmarad. ;-)))
Maximálisan osztom a véleményed Tozatu. Vegyszerrel, műtrágyával és a többi nem természetes anyaggal csak óvatosan!
Miért költenénk ezekre a mérgekre annyit, ha más (és jobb) megoldás is van?
Persze ez már egy magasabb és egyben nehezebb formája is a kertészetnek.
Tud valaki olyan könyvről, ami a biokertészettel foglalkozik?
Meg kell különböztetni a gyepszellőztetést és a gyeplazítást.
Gyepszellőztetés: rugós fém pálcikák a talaj felszinét gereblyézik végig, így összeszedik az elszáradt fűszálakat, és egyéb hulladékot. Ez nem más, mint ha ritkafogú gereblyével tennéd.
Gyeplazítás: Fém kések belevágnak a talajba 2-5 cm mélyen. Ilyenkor nem csak a hulladékot szedi össze, hanem jön vele egy kis zöld is. De a lényeg, hogy a talajt fellazítja, ezáltal a csapadék és a tápanyag könnyebben kerül a gyökerekhez. A gyökereket megvagdosva azok sűrűbbek, ellenállóbbak lesznek.
A mulcsozásos technológia a gyepszellőztetést igényli, de nem szedi össze az összeset, csak azt, ami nem bomlott le. Ez pedig az összes mennyiségnek csak nagyon kicsi hányada.
Nem a kerdesre valaszoltal. Ha nyargalaszol akkor és szellőztetsz akkor ugyi kijon sok sok szaraz es nemszaraz fu a zold alól függetelenul attol hogy milyen a masinad. Nem ?
A fél cm levágott fű nem okoz gondot, ha le ér a talajra. Ott szép lassan elbomlik, humusz lesz belőle.
Egyébként a mulcsozós fűnyírásnak külön technikája van:
1./A legfontosabb alapszabály, hogy gyakrabban kell nyírni, max 2-3 cm-t vágjál le egy alkalommal. Ne hagyd megnőni túl nagyra a füvet. A legjobb, ha 7-8 cm-es füvet levágsz 4-5 cm-esre.
2./ Lassabban kell tolni a fűnyírót azért, hogy legyen elég ideje a mulcskésnek összeaprítani a fűszálakat. Ha türelmes vagy, szinte alig képződik gyepfilc. Egyébként a gyepfilc kis mennyiségben nem káros, sőt hasznos is.
3./ Közvetlenül eső után ne nyírj füvet! Várj addig, amíg megszárad a fű, különben a levágott nyesedék összecsomósodik.
4./ Minden 3.-4. alkalommal fűgyűjtőzz, ha gyűjtős fűnyíród van. Azzal össze tudod szedetni azokat a szálakat, amelyek nem értek le a földre, és a lebomlás helyett inkább elszáradtak.
5./ Évente 2-3 alkalommal gyepszellőztetőt, vagy gereblyét kell használni, ha szükséges.
Kicsit nyűgösebbnek tűnik, mint a hagyományos fűnyírás, de nem (vagy kevesebbszer) kell műtrágyázni, a folyamatos tápanyagvisszapótlás miatt egészségesebb lehet a gyep. Nem beszélve arról, hogy nem kell a fűgyűjtővel bajlódni, stb.
Sziasztok!
Tud valaki véleményt mondani az olyan fűnyíróról ami mulcsozik, illetve összeaprítja a füvet és szétszorja? Most vettrem egy ilyen gépet és kíváncsi vagyok, hogy nem megy tönkre a fű, ha fél cm füvet közészorja a gép?
Hahó,van itt Walaki,aki csak ápolni akarja a füvét,nem vegyszerrel átitatni?Ha nem görcsölnétek annyit,most ingyen is klassz fű van,ha meggereblyéztétek tavasszal,és már 2x lenyírtátok.
Most ajanlottak egy PARDNER 2 sziku gyomirtot ami kukoricara használnak de beallt fure lehet hasznalni. 2-3.000 ft az ra aes zoldkonyves de ha valahol eladjak akkor lehet vinni.
én is homokos (színtiszta) területen lakom. tavaly május elején füvesítettem.
Szintén "fekete meg barna színű" hozat, stb.
Nekem azt tanácsolták, s így is tettem, hogy a 10-15 cm-es szétterített barna és feketet földet megrotáltam és így keletkezett egy kb 30-40 cm -es kerék. ez nem annyira kötött és nem áll emg rajta a víz.
Másrészt azt tudnod kell, hogy a fű gyökerei nem állnak meg 5 cm-nél sőt állítólag a kifejlett példányoknak 1 m ig lemegy a gyökere.
ott meg csak tápanyagszegény és vízet tartani kevésébé képes "altalaj" vagyis homok lesz csak, ha a tetején marad a dúsabb föld.
felhívnám a figyelmedet arra is, hogy nem kellene megspórolni időt energiát a terepszintek beállításától, mert később már nem tudzs mit csinálni. nekem is 3x annyi energiám ment rá, de megérte (rotálás, gereblye, hengerezés, szemrevétel, gereblye henger, gereblye henger, stb). Szép is lett, asszem , mások dícsérték.
Nekem is voltak gondjaim a kavicsos sittel, amit az építőmunkások voltak szívesek elteríteni.
legjobb lenen itt talajcsere, persze gondolom ez nem nagyon megy.
Nálam jobban szakavatottak emgmondják, hogy mit csinál a fű, ha idáig elér majd. biztos nem jó neki.
Másrészt ajánlok a vetéssel együtt (ilyen fajta is van) egy kis műtrágyát is kiszórni (ha szerves nicns bedolgozva a talajba)
Szóval most a homoksivatagban egy üde kis oázis a kertem. csak a homokban a sok öntözés miatt (tavalyi szahara időjárás) pótolni kell a dolgokat, mert nem nőne úgy.
fajta: SPORT keverék.
Szerintem azt a mechanikai kialakitast kell valasztani az orával ahol lehet tovabb bőviteni a rendszert. szerintem plomba utan azt teszem amit akarsz nem ?