Sziasztok! Bocs, hogy megint belekérdezek, nekünk volt tavaly porcsin keserűfű, jelentem eddig nem jelent meg (le is kopogtam gyorsan), gyomlálunk és úgy vetünk majd újra, Keroland esetleg nyár végén , ősszel, és lenne egy furcsa kérdésem a házikerti topicban emlegetett fátyolfólia használna-e fűvetésnél? Ha nem, akkor bízom az esős május-júniusban. Sziasztok.
Sziasztok!
Annyit érdemes tudni rólam, hogy hajlamos vagyok túlbonyolítani a dolgokat. Elnézést kérek, ha túl hosszan írok, vagy közismert dolgot kérdezek. Amit fél nap alatt az internetről össze tudtam szedni a füvesítéshez, azt megtettem, de ott ezekre a kérdésekre nem találtam választ.
Tanácsot szeretnék kérni a gyep telepítéshez.
A helyzet a következő:
A.) TALAJVISZONYOK
Az Alföldön lakom, a talaj felénk homok, nyaranta homokvihar, homokfúvás, egyszóval tiszta sivatagi hangulat.
Az udvarunkban is homok van eképpen, de az építkezések következtében kavicsos a hajdani sóderreakások miatt. Egy nagy öreg diófa áll az udvarban, amely lehet, hogy pár év múlva ki fog pusztulni, mert sok száraz ága van és a törzsén is van valami furcsaság.
Ezért a kb. 200 nm-es füvesítendő területre hozattam 8 köbméter fekete földet, amely így számításaim szerint 3, vagy 3,5 cm vastagságban (tömörödés, lecsalás) fogja borítani a megfelelően kialakított felületű és szintű homokot.(A jelenlegi terepszint a járdaszegélyek alatt van 5 cm-rel, a végleges így 1,5 cm-rel lesz alatta)
Ezt a fekete földet most hétvégén nem tudtuk elteríteni, az egyik ok az volt, hogy túlzottan átázott és ragadt. (Így a gazokat sem tudtuk jól kiszitálni belőle. -Egyébként külön óva intettek a tarack és egyéb gazok miatt az idegen földtől.-)
Látszik, hogy "zsíros" a föld, kútgyűrűvel való hengerlés után fénylett a nedvességtől. Szárazon pedig állítólag szinte szétverhetetlenek a rögök, így mások homokkal keverték (csak azt tudnám miért).
Egyébként az udvart kb. két hete betrágyáztuk (beleástuk a trágyát a földbe, majd kútgyűrű...) nagyrészt sertéstrágyával, a nagy öreg diófa alatti részt pedig tehéntrágyával. Remélem nem ártottunk ezzel a leendő fűnek.
B.) FŰMAG
A 200 nm-re 12 kg California minőségi fűmagkeveréket vettem (Agro Largo Kft), amit a dogoz szerint 12x40 nm-re elegendő...azt már tudom, hogy érdemes kicsit sűrűbben vetni annál. A lejárata kb. 2005.02.10.
Összetétele kb:Angolperje 1 20%
Angolperje 2 20%
Vörös csenkesz 1 20%
Vörös csenkesz 2 20%
Réti perje 20%
C.) A KÉRDÉSEIM AZ ALÁBBIAK:
1. Elég-e ilyen vastagságban ez a fekete föld? (Megjegyzem, van aki azt állítja felénk, hogy egyáltalán nincs is fekete földre szükség {ő is füvesített nélküle}, de van aki szerint több kellene.)
2. Nem fog nagy esőnél az előfordulni, hogy a víz összegyűlik a mélypontban, mivel ez a kötött talaj nem tudja úgy elszívni, mint a homok? Az udvar nagyjából egy helyre lejt, de a lejtés csak helyenként haladja meg a 3%-ot. Eddig csak kivételes esetben fordult elő, hogy megállt volna a víz az udvarban.
3. Érdemes lenne ez okból (víz elfolyik) és egyéb okból (pl. talán a fű sem szereti a kötött talajt) homokkal keverni a fekete földet? Vagy ez a fekete föld az ideális a fűnek? Más ugyanis azt mondja, hogy a fűmagra kerülő takaró földréteget célszerű homokból képezni, mivel abból könnyebben kelnek ki a magok.
Ha valaki tud abban tanácsot adni, hogy hogyan érdemes az ültetést kivitelezni, az kérem tegye meg. A szétterített fekete földet és az udvar eredeti kavicsos homokját a kavicsok miatt nem merem rotációs kapával össedolgozni. A kertből kevernénk homokkal a fekete földet, ha kellene.
Az az érzésem ugyanis, hogy az lenne a jó megoldás, ha ez a kötött talaj kb. 20-30 cm mélyen lenne, felette pedig a homok. Így egyrészt nem lenne vízelvezetési gond, másrészt úgy tudom a gyökereknek levegőzniük kell, ez a fekete föld pedig nem úgy néz ki, mint amibe a levegő behatol - lásd a kvarchomokos megoldást a meglévő gyepeken.
Sorry, ha túlragoztam, remélem megértitek, hogy nem akarom elszúrni. Köszi a figyelmet.
Csao
Az egyszikűekre (fű) nem hat, ez jó. Viszont a kétszikűek közül csak a magról kelőket irtja, az évelőket nem.
A Calcurea és Keroland az évelő kétszikűeket is irtja, de hobbikertészeknek való, ezért drága. Ugyanaz a hatóanyaga pl. a Banvel 480-nak, ezt viszont szerintem nem lehet csak úgy megvásárolni.
Ez érdekes lehet: http://www.dbassoc.hu/kkvka/kukorica.htm
A rohadt magas ktg.ek mellett mint mellékesen nekem a vízműben azt mondták, hogy a vízóra és az öntözőfej között nem lehet földben vezetékszakasz. Így ez a külön locsolóvíz mérés nem alkalmazható automata öntözőrendszerekre sem. Igaz ez szerintetek?
A locsolási víz kontra szennyvízelszámolás témában olvassátok ezt, -és ne kapjatok idegbajt!! Mi átnéztük: ez tipikusan a "nesze nektek, olcsó vizet akartok rohadékok!" kategóriája.
Minimum százezer egy telepítés, kivitelezővel, tervezővel, egyebekkel.....
Persze! Kimentem hajnalban, hogy a harmatos gyomokra szórjam, de az 1-2mm átmérőjű golyócskák legurultak a levelekről a földre, így nem csoda, hogy a levélen át nem hatott.
A kukoricásban használható szelektív gyomirtóról én is hallottam. A nevét holnap meg tudom mondani. Még tavaly ajánlotta egy szakember, csak nem próbáltam ki. Pár ezresért több hektárra való anyagot adnak. Volt egy olyan szer is, amiben a Calcurea hatóanyaga (dikamba=nátriumsó?) van sokkal töményebben, töredék árért, de azt csak valamilyen engedéllyel lehet venni.
Még egy. Hallottatok a Pázsit doktorról? Néhány kezeléssel üde, gyommentes gyepet igér. Nem olcsó, de ha tényleg meg tudja csinálni, hát nekem megérné.
Sajnos nem tudom, csak annyit, hogy kimondottan nagyüzemi termelőknek, nagy területre ajánlják. Szerintem egy normális gazdaboltban tudni fogják, hogy mi az. De, ha arra járok és venni fogok, akkor megírom!
Sorry :o((
Hali!
Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nálunk ezek a terülős gyomok (asszem' tyúkhúr) úgy elszaporodtak, mint az állat, több helyen, nagy foltokban kiírtották a füvet. Éppen csütörtökön szórtam szét a Kerolandot (granulátum és 17xx ft-ba került) és tegnap már látszott, hogy kicsit megfonnyadtak a gyomok. Aztán, hogy most csak átmeneti lesz a fonnyadás, vagy sem, az majd kiderül. Egyébként azt szándékozom tenni, hogy ha elsárgultak, akkor a késes gyepszellőztetővel felszántom, kigereblyézem, majd újravetem. Remélem működni fog. Viszont szakitól hallottam, hogy a kétszikű gyomirtóval érdemes vigyázni ott, ahol például gyümölcsfák vannak, hiosz azok is kétszikűek, és kérdéses, hogy mennyire igaz az, hogy csak levélen keresztül szívódnak fel.
Ja, még1. Az egyik mg boltban mondtam, hogy elég nagy a terület és kellene valami szer, erre odanyomtak egy kukoricához való 1 l-es cuccot, ami szintén kétszikűeket gyilkol, 2800 Ft 1L, viszont asszem', hogy 5-10 L vízhez 1 decit kell keverni és úgy kipermetezni. Ez azért sokkal barátibb, mint a Keroland 7 decis spriccelője 1999 Ft-ért.
Úgy használtad, ahogy leírták? Mert egy másik illető istenien kiirtotta vele a gyomokat a füvéből. Ha jól tudom, a Keroland-nak is hasonló a hatásmechanizmusa.
Én is átnéztem, és meg kell állapítanom, hogy láttam több olyan tuti gépet, amit szívesen elfogadnék.
Nem mindenki a gagyit keresi. Nekem például elég nagy a kertem. Ha pihenni is akarok a kertben nem csak robotolni, akkor nem elégedhetek meg a legolcsóbb gépekkel. (Egyébként sem tenném, mert az olcsó hosszabb távon mindig nagyon drága.)
Leginkább mezőgazdasági szaküzletekben :-), de én láttam BricoStore-ban is. A Calcureát többen dícsérték, a Kerolnddal nem tudom, mi a helyzet. Csak abban vagyok biztos, hogy mindkettő elég drága. Ha akarod használni őket, akkor csütörtöktől megteheted, mert kell néhány esőmentes nep, hogy tudjanak hatni! Érdemes figyelni az időjárásjelentést, nehogy feleslegesen szórd szét! http://www.weatheronline.co.uk/
Pedig igy van en is ugy 30K korul vettem.
Példul nekem a mostani metrokatalogus elejen levi 1500W-os gepem van ami nálam nem budget hanem mtd neven fut de tök ugyan az minden csavarra.
- szepnek szep, de az arak elrettentoek!!! sot tulzoak szvsz.
- azt azert kicsit komolytalannak tartom, hogy tobbe keruljon egy villanymotoros gyeplazito, mint a 4utemu benzinmotoros(fugyujtos) funyirom. :(((
Sajnos a gazok nyerésre állnak a kertben :( Pedig huzogattam őket derekesan, de ezekkel a kúszó terülő sz@rokkal nem tudok mit kezdeni. Különösen egy barna színű apró levelű lóhere szerű izé tűnik elpusztíthatatlannak, és nyomja el kíméletlenül a füvet.
Kipróbálnám ezt a Kerolandot, de vajon hol kapható?
Gilisztátol kezdve szerintem mindent. Na azert nem olyan dolog ez hogy kiszorás után csak tetemeket fogsz talalni de felvilágosítást az eladok mindig tudnak mondani. Én el szoktam olvasni mit irnak de azert azt is fenntartassal kell fogadni.
A counter a az foldfertőtlenítő es van melőle kis kiszerelés 5kg - 10kg is mert 50Kg-os adagokban is kapható. Szantófoldi kultúrákban is alkalmazzak mint folfertőtlenítőt.