Keresés

Részletes keresés

nebamun Creative Commons License 2004.04.14 0 0 14931
Gipszkartont minek glettelni? Csak az illesztéseknél kell szerintem. Erre jó pl. a Rigips Vario, a Knauf Fugenfüller. Egy vidéki tüzépen valami számomra ismertlen német gipszet adtak erre, Pfanner Fresh vagy micsoda néven. Legnagyobb meglepetésemre erősen citromos illata volt a bekeverés után! Családdal is végigszaglásztattam, tényleg citrom. Biztosan ezért Fresh :)
A gipszkarton illesztésnél először bekenni és rögtön belenyomni a szalagot! Szilárdulás után erre ráhúzni még egy réteget, hogy a szalag ne látszódjon, ugyaígy a csavarhelyeket is bekenni. A száradás után kézi csiszolóval átsikálni a simaság miatt (kb. 120-as papírral). A 0-3-as glett szerintem nem kell rá, nagyon kevés fogy, 20m2 után az 5kg Vario fele megmaradt.

Ez a vízszintesen-függőleges húzás nekem már olyan mint hogy balról-jobbra avagy fordítva keverni a levesrántást. Én ezt autodiadakta módon csinálom, mindenféle húzásokkal, e többnnyire ívekben. Nincs ennek ilyen komoly tudományos alapja ;)
Ahogy köt az anyag, valóban van egy rövid időszak, amikor már szilárdul, de még alakítható, (ezt hívják "meghúzásnak") ilyenkor lehet klasszul elsimítani. Az a baj, hogy ez a glettgipsznél rövid idő, olyan mint a kumisz: még nem jó, még nem jó, már nem jó ((c) Fábry). Igazából a sima vakolatnál működik ez a dolog, ilyenkor lehet klassz simára dörgölni.

Hogyan lehet kiegyengetni az apróbb egyenetlenségeket? Igazából sehogy. Ez nem is nagy baj, csak akkor látszik ha nagyon lapos szögből van megvilágítva a fal (ilyen falilámpa esetén randa tud lenni a látvány). Ha a vakolat nem sima, akkor azt gletteléskor csak érzésre lehet simítgatni, és a max. 3mm nem is nagyon nyújt erre lehetőséget. Persze lehet több rétegben, egy hosszú vízmérték, egyenes léc nagy segítség. Arra vigyázz, hogy még felvinni majd sokkal könnyebb mint leszedni ha sok van rajta.
Ha hívsz egy szakembert, ne hidd hogy ilyen apróságokkal törődni fog. A festők mániákusan nem szeretnek a falhoz nyúlni glettvason és ecseten/hengeren kívül mással. Mikor idehaza elkezdtem a falat festésre előkészíteni, a nagyobb púpokat spaklival lekapartam. Ezek mind korábbi vastagabb glettelések voltak és rendszerint jókora fatiplik, műanyag tiplik rejtőztek alattuk, míg a legnagyobb alatt egy kerek villamyszerelő-doboz került elő fedéllel persze. Ezeket a mesterek lendületesen eltüntették, ahelyett hogy kihúzkodták volna.
Csiszolni nem szoktam a glettelt falat, ronda munka az kevés hozadékkal (gondolon 100-120-as papírral kellene). Inkább folyamatosan nézem visszafelé, és az esetleges maradt tarajokat széles spaklival le kell még simítani vagy letolni.

Előzmény: Satriani (14930)
Satriani Creative Commons License 2004.04.14 0 0 14930
Szia maniatis !
180Ft/nm nem rossz ar, szerintem !
Engem erdekelne ! Ha meg tudnad adni a szamat szivesen beszelnek vele. Raadasul festo is:)
Az emil cimem ott van az emil linken (azert ird meg ide is ha elkuldted a szamat mert levettem az atiranyitast a munkahelyi cimemre)

Ezt a Rimano 0-3 (vagy Rimanol ??) a vakolt falra kell tenni szerintem. A gipszkartont koteseknel eloszor uvegszalerositesu ??? glettet kell benyomni ami hamar kot, kicsit osszehuzodik utana, majd ra az ontapados szalagot es arra megint mehet a Rimano 0-3 (ha jol emlekszek)
Nebaum, erosits meg ha jol tudom.

Előzmény: maniatis (14929)
maniatis Creative Commons License 2004.04.14 0 0 14929
Hali!
Nekümk most gletteltek gipszkartont. Festő és falubeli a fickó de Budapesten is sokat dolgozik. Szép lett a fal és csak 180 ft/nm kért (falusi ár)!!! Én is próbáltam de nem nekem való a glettelés! Rigips Supert és Glettmestert használt, meg néhol Rimano-t.
Ha kell a telefonszám dobjatok mail-t!
Üdv Mani
Előzmény: Satriani (14928)
Satriani Creative Commons License 2004.04.13 0 0 14928
Meg egyszer atolvastam a 'user guide' -odat:)
Pont igy meseltek nekem is. Meg annyi adalekkal hogy uj bekevereskor csak a vodor aljara tegyek egy keves vizet (ne teli mert nem lesz idom bedolgozni) valamint hogy a glett port elobb kezzel turkaljam meg, lazitsam fel a tasakbam es ugy rakjam a vizbe hogy hintsem szet, nehog megcsomosodjon. Arra az 5 percre is figyelmeztettek :) hogy csak utana a keveroszarral es a kis kezi simitot ajnlottak nekem is merthogy ez az anyag ragad es hogy konnyebb kisebb feluleten felvinni, szethuzni.
Mi a velemenyed errol a spaknis kaparasrol amit irtam ? Ha te a csiszolo papirra voksolsz akkor abbol milyen finomsagutkell valasztani ?
Meg egy utolso miert irod hogy a hivatalos utmutato szerint2x kell ramenni ? Lehet olyan eset hogy uj vakolasu haznal csak egy reteggel mesz ra ?
Előzmény: nebamun (14907)
Satriani Creative Commons License 2004.04.13 0 0 14927
Szoval ha jol ertem tenem csak magadnak hobby szinten csinaltad :)
A festo aki nekem csinalta volna 320 Ft/nm arban glettelt volna es raadasul az ocsem ajanlotta. De a lenyeg hogy megbizhato es lelkiismeretesnek tunt. Most meg egy idegent keresni..raadasul ebben az arban nem is hiszem hogy talalok.

Elhataroztam hogy azert csak kiprobalom valamelyik nap. Es mint mondtam van egy ismerosom aki mondta hogy megmutatja hogy kell. De az tuti hogy ketszer kell ramenni vakolt falra (igy hallottam:). Szoval nekem igy magyarazta az illeto hogy eloszor mondjuk viszintesen huzod el az anyagot a glettvassal. Miutan ez megkotott, akkor spaknival megdorzsolod a falat hogy a kiallo homokszemcsek porogjenek ki. Lehet csiszolopapirral is de az piszkosabb melo es tobb anyag megy be a masodik retegbe majd. Ha ez megvan akkor masodjara mar fuggolegesen viszed fel a glett anyagot a falra es akkor eltunnek az elso retegbol adodo esetleges viszintes sancok. Aztan van az elvedozes mega gipszkarton ahogy te is irtad. Lenyegeben ennyibol allna a gletteles nem :)
Amit nem ertek vagy nem tudok elkepzelni, ha van egy kis homorodas a plafonban vagy falon azt hogy tudom kihozni glettel hogy sikba legyen az egesz fal ? Ez szemre megy vagy rarakok egy 1,5 meteres vizmerteket ?
Vagy csak gyakorolni kell:))
Es azt meg tudnad mondani hogy idoben mennyit vett fel neked az ujonnan vakolt fal glettelese ?

Előzmény: nebamun (14926)
nebamun Creative Commons License 2004.04.13 0 0 14926
Nem bonyolult a glettelés, de valóban nem "éles" helyzetben kellene gyakorolni :)
Hétvégén gletteltem életemben először újravakolt falat, eddig mindig csak már festett, vedlő falak jutottak. Ez teljesen sima volt, talán nem is kellett volna glettelni. Sokkal nehezebben ment mint gondoltam, és a simasága ellenére nagyon sok anyagot felvett. És ami a legjobban fájt, hogy elsőre nem lett sima, percegtek a homokszemek, apró bordák maradtak stb. Második glettelés után már a légy hasraesik rajta.
Előzmény: Satriani (14919)
csoki74 Creative Commons License 2004.04.13 0 0 14925
Szia!

Ezen az oldalon szlovák cégek találhatók csoportosítva termékeik szerint. Ha barangolsz, az árakat 'cenník' alatt találsz :-))

http://odkaz.tvojdom.sk/odkazy_podskupiny.asp?idlbs=3&nlbs=stavebné%20materiály

Üdv!

Előzmény: b_2 (14918)
Lacivill Creative Commons License 2004.04.13 0 0 14924
bigedy: érdeklődés, sürgetés telefonon sose árt.
Legalább kiderül, hogy áll az ügy.

zmrzlina Creative Commons License 2004.04.13 0 0 14923
Átfogó link lehet, sajnos csak csehül. Ha tudok valamiben segíteni, kérdezz bátran, emilre is válaszolok.
http://www.estav.cz/nomen/katlisty.asp?id=49
Előzmény: b_2 (14918)
bigedy Creative Commons License 2004.04.12 0 0 14922
Az a kérdésem hogy milyenek a tapasztalataitok a kéménysepr?kkel?? Szakvélemény stb??? Én már három hete várok egy szakvéleményre az építési tervhez és még semmi vállasz!!!
Vikusz Creative Commons License 2004.04.12 0 0 14921
Sziasztok!
Első emeleti erkélyre, ami a monolit vasbetonfödém kilógó része milyen hőszigetelést kell tenni a burkolat alá(a terasz felső felére)?
Arra gondoltam valami kopogóhang ellen is védő szigetelés kéne(mivel a födémre a teraszról átterjed a hang)
Mit tudtok ajánlani?
Vikusz
Mókusdoki Creative Commons License 2004.04.12 0 0 14920
Lakás és egyéb hitelek teljes körű ingyenes ügyintézéssel Baranya megye területén.

Tel: 06-20/210-8018
Mail: lescowar@freemail.hu

Satriani Creative Commons License 2004.04.11 0 0 14919
Epp a glettelesnel tartanek en is es a festo a tegnap szolt hogy nem tudja vallalni a melot (csak gletteles) amit mar decemberben megbeszeltunk :(
Nem tud valaki jo, megbizhato festot ajanlani glettelesre (Erden lenne a melo, uj epitesu haz) ?

Bar az ismertetod a glettelesrol majdnem meghozta a kedvem hogy magam csinaljam de 2-3 hete mar kartonozok es ugy meguntam hogy nem igaz:(
Apropo ez amit leirtal ez gyakorlatban is annyira egyszeru ? Mondjuk mas hazan kiprobalnam :) bar mint mondtam inkabb fizetnek valakinek hogy csinalja meg :)
A glett anyag meg a festek amirol irtal az stim :) legalabbis en is azokrol hallottam jot es azzal csinaltatnam...

b_2 Creative Commons License 2004.04.11 0 0 14918
Sziasztok!

Engem is érdekelne a szlovák és a cseh árak... Tud esetleg valaki valamilyen internetes címet ahol lehet barangolni és nézegetni, mert elég rosszul beszélem a nyelvüket...

Elöre is köszi!

Előzmény: zmrzlina (14917)
zmrzlina Creative Commons License 2004.04.08 0 0 14917
Én a csehországi árakat ismerem, pl. betonacélt itt érdemes vásárolni, de a Porotherm árai is kedvezőbbek, mert erős a konkurencia.
Előzmény: csoki74 (14916)
csoki74 Creative Commons License 2004.04.08 0 0 14916
Szia!
Én nagyon bízom benne, hogy érdemes lesz Szlovákiában vásárolni. Ott csak 19% most az ÁFA, de sok termék eleve olcsóbb. Láttam akcióban hirdetett Velux ablakot az itthoni ár 60%-ért is...
Hallottam olyanról, hogy valaki az összes belső ajtót Szlovákiban gyártatta le, 5 éve ennek már.
Érdekelne, hogy vásárolt-e ott valaki mostanában???

Csoki

Előzmény: csokis3 (14884)
_lala_ Creative Commons License 2004.04.08 0 0 14915
Arra számítsál, hogy a NiCd aksikat teljesen le kell meríteni töltés előtt, különben hamar elvesztik a kapacitásukat.
Előzmény: Vikusz (14913)
Tilia Creative Commons License 2004.04.08 0 0 14914
Nekünk a fém vázzal gyűlt meg a bajunk. Nem ment bele a csavar, mert elhajolt a lemez. A végén az összes csavarhely mögé fakockát kellett tennünk, hogy kitartsa a fémprofilt és a vázat ne kelljen elbontani.
Előzmény: Vikusz (14913)
Vikusz Creative Commons License 2004.04.08 0 0 14913
Sziasztok!
Kösz a tanácsokat akkus fúró ügyben. Végül a Metroban vettem egy Asist 18V-os-1.2 Ah ,gépet 6200-ért.
Egész jónak tűnik(seb. szab., fék is van rajta(ez miért kell?), viszonylag masszívnak tűnik.Kicsit nehéz(az accu :nikkel-cadmium elég súlyos).Azt írják 5-7 óra a töltési idő. Az ilyen akkut kell formázni?Erről nem szól a leírás.
Mégegyszer kösz
Vikusz
Ja még valami: Kb hány csavarra számitsak egy feltöltéssel(gipszkarton,fémvázra)?
nebamun Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14912
A gipszkartonról jutott eszembe, hogy a falrepedésekre még a gipszkartonozáshoz használt üvegszálas szalagot szokták ajánlani. Van ehhez errevaló glettgipsz (jó drága), azzal bekened a repedést, abba bele kell nyomkodni a szalagot, majd a megkötés után mégegyszer simárahúzni a glettel. Száradás után át kell csiszolni a felületet, aztán jöhet a fal teljes glettelése, arra elég a jóval olcsóbb anyag.
Előzmény: I Am The Devil (14908)
nebamun Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14911
Hú, az a dryvit-hálós megoldás nagyon brutális lenne hajszálrepedésekre! Egyszer kellett ilyet használni, mikor az ügyes vízvezetékszerelő vésőkalapáccsal csinálta a hornyot a tégláig levert vakolatú fürdőszoba falában. Sima 15 centis aprótéglás fal volt, vagy 60 éve rakhatták. A túlsó szobába potyogtak a téglák....
Akkor mondtam, hogy na arra a falra szépen háló, brutál cementes vakolat és flexragasztó a csempe alá, akár beltér, akár nem.

Azok a hajszálrepedések régi vakolatnál majdhogynem természetesek, egy jó glettelés azon segít. Ezek a glettek már ne olyan rugalmatlanok mint a sima gipsz, a gipszkarton hézagolásra való glettgipsz pl. egészen bírja az ilyen apró mozgásokat.
Akkor nehéz a dolog, ha panelházban a panelek mentén repedezik vagy a mennyezeten a gerendák alatt. Azon tényleg csak az említett tapéta segít.

tamara Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14910
Sziasztok!

SOS segítségeteket szeretném kérni.

Tapétabótra lenne szükségem, ahol van VÁLASZTÉK!

És lehetőség szerint Budapesten, a budai oldalon van. (Biatorbágyról keresgélek)

Főként gyerektapétát néznénk.

Előre is köszönöm, tamara

FRODO Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14909
Azt a hálót szerintem csak külső oldalra alkalmazzák. A belső hajszálrepedések eltakarására jó az üvegszálas tapéta, amit felragasztás után festhetsz bármilyen színűre. Van belőle sokféle struktúramintás, meg van teljesen sima is.
I Am The Devil Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14908
a fal néhol repedezett, valószínűleg glettelés után is visszahajszálrepedne egy idő után.
hallottam egy dryvit háló szerű dologról, amit a falra téve ki lehet küszöbölni ezt a mókát. használtad már? milyen tapasztalataid voltak vele?
nebamun Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14907
Gletteléshez szerintem a Rigips Rimano 0-3 a legjobb. A 0-3 a rétegvastagságot jelöli amit egy rétegben fel lehet vinni, de egy kis ügyeskedéssel ennél azért többet is lehet. Egyetlen hátránya van, hogy szürke, így jól fedő festékkel kell festeni.
Lehet kapni készen kevert glettanyagokat, de szerintem ez felesleges luxus. A Rigips bekeverése egyszerű: először a víz, aztán annyi port bele, hogy épp a vízszint alatt maradjon. Kicsit megmaszatolni, aztán 5 perc beszívódás. Ezután keverőszárral simára keverni. Az a legjobb mikor olyan kb. mint a kemény tejszín, ha fejtetőre állítod is az edényt, alig mozdul. A keverés után mindig kicsit keményebb lesz mint amire az előzetes látvány alapján számítani. A gletteléshez javaslom a rozsdamentes glettvasat, sokkal könnyebb tisztántartani, mert ez a glett nagyon ráköt. Én nagyon szeretem a kis kézi simítókat (nem olyan mint a nyeles glettvas, hanem úgy néz ki mint a fugázógumi a fafogójával)
A fúrógépbe rakható keverőszár szintén erősen ajánlott (az olcsóbbak párszáz forint)
A bedolgozási idő kb. 30-40 perc, teljes kötés 60 perc, erősen függ a fal nedvszívó képességétől. Közvetlenül utána nem festeném, de pár óra múlva igen.

A "normál" gipszet (modell, stukatur, villanyszerelő, építési) messziről kerüld glettelés ügyben, nekem nagyon nem jött be. Inkább csak arra jók amire valók (lyukak tömítése, villanyszerelődobozok, csövek rögzítése).

A tapadást erősen lehet javítani különböző mélyalapozókkal. Mindegyik valami akrilalapú fehér lötty, különbség szinte csak az árukban van. Nagyon jó pl. a JUB Akrilin vagy micsoda nevű alapozója, azt még higítani is kell. OBI-ban és hasonlókban csak akkor vegyél ilyet ha nagyon muszáj, mert ott német trugyikat adnak horror áron (minőségükkel nem volt baj). Igazából a Rigips nekem tapad rendesen az alapozatlan falra is, de akkor nagyon foltosan szárad (festés esetén úgysem látszik). Viszont állítólag ezeket a gletteket nem lehet meszelt falra kenni valami kémiai okból, úgyhogy vagy kaparjuk le a meszet, vagy kenjük le mélyalapozóval (mondja a users guide). Mikor le volt mélyalapzózva a fal, a glett teljesen egyenletes színű lett, meg is jegyezték, hogyan jutott eszünkbe szürkére festeni a falat :)
A "hivatalos" glettelési útmutató szerint mindig 2x kell glettelni. Az első után simára kell csiszolni a felületet, majd másodszorra jöhet az igazi simítás. Azért ezt nem kell komolyan venni. Csak akkor csináltam így, amikor márványhatású, fényes dekorglettnek csináltam az alapot. A glettcsiszolás csúnya egy munka.

A tapétaleszedés - bármily hihetetlenül is hangzik - ma már gépesíthető. A Bosch gyárt eletromos tapétaleszedőt, forró vizet nyom bele nagy nyomással, így az pár perc múlva könnyedén lejön. Az egyik Ezermesterben tesztelték, nagyon dícsérték, kölcsönzőben is akadhat ilyen (nem drága gép amúgy, olyan 20e Ft körüli). Szerintem a festégréteg meglazításában is segít.

A Dulux biztosan kiváló festék, de az ára nekem elborzasztó. Az olcsó akciós festékek viszont nagyon kiszámíthatatlanok, néha ugyanaz a csomagolás már más festéket tartalmaz egy későbbi szállítmányból (az első nagyon szép fehér volt, aztán mikor legközelebb vettem az már piszkosfehér lett). Így egyenlőre leragadtam a Héránál.

Előzmény: I Am The Devil (14903)
I Am The Devil Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14906
kösz a tippet :)
Előzmény: Herr X (14905)
Herr X Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14905
Spaklizás előtt javaslom, hogy vizezzétek be a festéket. Felpúposodás után már szinte papírként le lehet tolni a festéket.
Előzmény: viktor a takarító (14902)
viktor a takarító Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14904
Vakolathibára a gipszes javítóvakolat vagy vékonyvakolat jó, én éppen rigipses változatot használtam legutóbb, amikor beázás miatt kellett javítanom 1,5 m2-t. Kisebb hibákra az egyszerű modell-gipsz is használható, de az nagyon gyorsan megköt (attól számítva, hogy elkezd besűrűsödni, néhány perc, míg a vakolatnál több időm maradt dolgozni). Elég sokat próbálkoztam, és arra jutottam, hogy az előírthoz képest kicsit sűrűbb vasszát kevertem, vártam vele pár percet, és utána kezdtem felvinni a falra. Igaz, hogy nekem egybefüggő felületet kellett újravakolnom, néhol téglától.
A vakolat lassabban szárad, szvsz érdemes várni vele 1-2 napot minimum (gyorsabban megköt, de tapintásra még nedves hatású volt napokig...), a gipszre szerintem pár óra múlva rámehetsz festékkel.
Előzmény: I Am The Devil (14903)
I Am The Devil Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14903
a poros koszos dolgokhoz egész jól hozzászoktunk a parkettacsiszoláskor :)
a vakolathibát mivel lehet javítani? (pardon, ha túl evidens a kérdés, de női hölgyből vagyok és nem ez a szakterületem elsősorban :) a glettet ismerem, meg a rigips-es dolgokat. és mennyi ideig kell ezeknek száradniuk, hogy utána a duluxot rá lehessen küldeni?
Előzmény: viktor a takarító (14902)
viktor a takarító Creative Commons License 2004.04.07 0 0 14902
Lemosni??
Azt nemigen érdemes, de ha nekiállsz egy normális minőségű spaknival, akkor szépen le lehet vakarni, különösen, ha már magától is pereg. Egészen a vakolatig kellene, de azt már nem sértve (kivéve, ha magától leesik). SZaros meló, mert nagyon poros, koszos, de érdemes megcsinálni, hiszen utána sokkal jobb. Ha elég gyorsak vagytok, egy nap alatt végezhettek egy szobával. Utána az esetleges vakolathibákat javítani kéne+glettelés, aztán lehet festeni pl. a dulux névre hallgató festékkel (próbáltam, és marha jó anyag. szinte nem csöpög, nagyon jól fed, és szép felületet ad. hengerrel érdemes felvinni)
Előzmény: I Am The Devil (14900)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!