Huh,ennyire ismersz már,akkor tudhatnád,hogy semmiben sem szeretem a műűűű-t.:)Füvet műtrágyázni,brrr.Fogjuk szépen a fűgereblyét,kell a testmozgás is és meg van oldva a kócolás is.Trágyázza majd a fűnyíró.Igazival.Bi-bi.
Sziasztok! Március eleje óta ide járok olvasgatni Titeket és most vettem a bátorságot, hogy kérdezzek is. Tavaly telepítettünk füvet, direkt homokra valót (a felső 20-30 cm fel van javítva szerves trágyával és hozatott földdel), de talán a 30%-a maradt meg az is foltokban, néhol csomókban. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e a foltokra vigyázni, vagy érdemesebb újra kezdeni ill. van-e olyan vegyszer ami most magról kelők ellen jó, vagy ápolgassuk nyárig, kezeljük le compoval, vagy kerolanddal és csak utána telepítsük újra? Tavaly nagyon porcsin keserűfüves volt, így utólag ott rontottuk el, hogy telepítés előtt nem gyomírtóztuk, csak rotakapáztuk és kigereblyéztük. Előre is köszi. toytoty
Igen erre, magam is gondoltam, ezért is nem csináltam még meg. Aztán egy birodalmi lépegető sejlett föl előttem, ami függőlegesen nyomja le és húza föl a szöges cuccot. De azt hoszem, hogy rájöttem a tutifrankó megoldásra. Annyira jónak tűnik, lehet, hogy vállalkozást fogok indítani rá!!! :o) Persze először megcsinálom a prototípust és az alapján döntöm el.
A legfontosabb a műfütyi (vibrátor) lemaradt ... ;-))
Egy itteni bolt hoz "drazsés" es folyékony Kerolandot is. A száraz egy kicsit draga az arahoz képest majd a folyékonyat megnezem hogy az mennyi tud permetezővel ( m2 )
Bocs, ez lemaradt :-) Amúgy nemrégiben tárgyaltuk körül a témát, felvetődött a Compo RasenFloranid, és a Calcurea gyomirtók neve. Sajnos nem túl olcsó mulatság és sok esetbem nem tudja helyettesíteni a manuális gyomszedegetést.
segítség-segítség... Zsenge gyermekkorom óta nagyon tré nálunk a gyep - füvezet benne alig, ellen burjánzanak a gyomok és a hangyák. Amikor már szavazati joggal rendelkeztem a családi tanácsban :-), sikerült megértetnem velük, hogy szerintem homokkal töltötték fel anno a kertet (apám szerint "sz?zföld" néven sózták rá - vagyis homokozták rá...", úgyhogy lecseréltük a fels? 50 cm-t, és term?földdel töltöttük fel. A hangyák elt?ntek, viszont a gyep csak nem akar megjelenni. Már mindenféle magkeverékkel próbálkoztunk - igaz, kemikáliákkal, trágyával még nem. Rendszeresen szoktuk nyírni, gereblyézni, locsolni (van ciszternánk, abból megy a locspocs), de foltokban kopasz a kert :-( Szerintetek mivel kéne próbálkoznunk?
Köszi!
Szeretném a tanácsotokat kérni, bár lehet, hogy már volt szó róla, de most nem tudom elolvasni a topicot!
Tavaly ősszel gyomírtás és rotálás után füvesítettem (~ 350 nm). Idén két havazás közben még március elején kiszórtam némi műtrágyát (mezőgazdasági boltban ajánlották). A gondom az, hogy rengeteg gazbébi ütötte fel a fejét a még kissé hézagos füvecskémben! Mi tehetek ellene úgy, hogy szeretném most felülvetni. A kihúzgálás az szerintem gyilkos egy munka lenne - már a mennyiség és a méret miatt! Nincs valami olyan szer, ami a füvet nem bántja, de a dögöket kinyúvasztja? Hogyan és milyen maggal kell szakszerűen és hatásosan felülvetni? Olvastam valami gyorskelésű magról, de azt javasolták, hogy ua. a magot használjam (sport) mint előszőr. Ti mit javasoltok?
Az igazi ilyen ketyere nem szögekkel működik, hanem vékony kis csövekkel, amik egy kis darab földet kiemelnek, és ahogy tovább tolod, kipottyan belőle. Ez valahogy valami rugós szerkezettel van megoldva, hogy kitolja a csövecskékből a földet, ami később majd elporlad.
A fűhengerre eszkábált 200-as szög hogy fordul ki a földből? Szerintem azt leginkább csak függőleges irányban lehetne kihúzni, de akkor hogy tolod?
Már sokat gondolkodtam rajta, hogy hogyan lehetne ilyet csinálni. A képen láthatóval az a baj, hogyha nem teljesen puha a föld, akkor semmit nem ér. Ellenben, csináljunk rá egy vállalkozást és gyártsunk ilyeneket a következőképpen: vannak az ún. fűhengerek, amik feltölthetők homokkal, vízzel. Ugyanilyen hengert kell 200-as szögekkel legyártani. Annak már súly is lesz, nagyobb az átmérője és nem fogja annyira feltépkedni a földet. Ha nem lenne ilyen drága az a sz.. fűhenger, már magam is megpróbáltam volna megcsinálni.
Annyi még hozzá, hogy az ilyen lyuggatás után homokkal szokták beszórni, hogy jól el tudja vezetni a vizet és a fű gyökereit így a mélyebb réteg felé irányítjuk, ráadásul nyáron a párolgási veszteség is sokkal kisebb.
A falap-szöges megoldás tavaly nem jött be, össze-vissza elgörbültek a szögek, pedig nem holmi vékony kis darabok voltak, hanem masszív(nak látszó) vaskos példányok.
Kb 500 m2-en meg elég sokat kellene sétálgatni, ezért gondoltam valami gépesített történetre.
Locsolással kapcsolatban mi már felhívtuk a Budapesti Vízműveket, és ők azt mondták, hogy dolgoznak a rendszer kialakításán, még nem tudják, teneked kell-e venni az órát, vagy ők adják és kifizeted, illetve milyen műszaki paramétereket fognak követelni.
Április közepére igérték az érdemi infókat.
Kettő kertet megcsinaltunk vele de meg nem szaradt ki semmi. Én mar káliumot meg nitrogént szortam ki - ahogy kell ! ;-) - és volt eső ra rendesen igy majd meglatom mi lesz atapasztalat. Az pozitiv hogy a futorzsákar szétcsapta.
Ez is egy vélemény ... ;-)) Gyártó szerint meg tavalsszal kell 1-2 alkalommal megcsinalni ...
Nem igazodik ki mar ezen senki. Nem hasogat ez annyira mint ahogy elképzelitek. Ha van 8 Cm fu - amit maxnak a gyartó ir - akkor valojában a kés nem is igen er bele a foldbe. Alig volt olyan hogy belekapott.