Úgy van. Egyébként a Szk. "esküvő" az állami (törvényes) frigy megerősítésére szolgál. Önmagában nem érvényes. Nem tudom, hogy jön ide bármiféle vallás...
Ez azért elég pikáns, különösen ha figyelembe vesszük, hogy milyen vehemensen szoktak tiltakozni egyesek a szabadkőművesség vallásnak minősítése ellen...
A szabadkömüvesség nem okkult tudomány, varázslás, efféle.
A jelentkezöket figyelmeztetjük is, hogy ha valamiféle titkos ismeretek megszerzésében reménykednek nálunk, akkor forduljanak vissza, mert csalódni fognak.
A felvételi korhatár (nálunk, szimbolikusoknál) 24 év.
Ajánlom továbbá figyelmedbe Lin-Csi apát reggeli beszélgetéseiböl a 75. számút.
Kedves Osszián!
Tudod én valahogy természetemből adódóan vonzódom
az Okkultizmus iránt,és szinte szívom magamba a titkos ismereteket.Lényegretörő leszek:Beavatottnak érzem magamat.
Már kiskorom óta rájövök az embertársaim érzéseire.Nincsenek előttem titkok.
És ezt tágabb értelemben is értem.
Gyakran úgy kelek fel hogy olyasmiket TUDOK amit amúgy sosem tudhattam volna meg. Később azt is megtudtam hogy külömböző entitások segítenek nekem és fontos feladatom van itt a földön.Hatalmas akaraterővel rendelkezem,és rájöttem hogy képes vagyok megváltoztatni dolgokat.
Olvastam Will R.Garver könyvét rögtön tudtam hogy ez nem lehet egy egyszerű kitalált regény.Amúgy ezek a dolgok szó szerint megtalálnak engem:Kéztetést éreztem a könyv megvételére és már külsőleg is nyílvánvaló volt a témája. És még rengeteg ezoterikus könyvem is van, anygyalokról,entitásokról,karma,dharma,indigók stb..
Azért írtam, mert keresem a hozzám hasonlók társaságát,és belépnék egy hasonló páholyba. Arra kérlek írd le mi a külömbség a Rózsakeresztesekm és a Szabadköművesek között,és tanácsot adnál a további elhelyezkedésemhez.
Megírom neked a születési dátumomat és a nevemet tudom hogy így sokkal többet megtuthatsz rólam.
Tóth András 1987.04.29
Szia! és várom a válaszodat!!
A szabadkomuves.lap.hu oldalon megjelentekhez csatlakozva sok boldogságot kívánok az ifjú párnak, akik az elmúlt félszáz évben példa nélküli szabadkőműves esküvőn keltek egybe!
A hajóút sajnos nem érte el a célját, mert Lara Croft egy félrepöccintett műholddal elterelte a kozmikus sugár útját, így elmaradt a világvége. Sajnos, nekünk sem mindig jönnek össze a dolgok. :-)
A Szent Korona mozgatása szabadkőműves kezdeményezés lett volna? Miből gondolod?
Azért furcsa, hogy ebben az országban bármi történik, valamelyik oldal mindig meg van győződve arról, hogy ez biztos a szabadkőművesek műve...
Egyébként véleményem szerint a szabadkőműveseknek semmiféle érdekében nem állt a Korona mozgatása, sem régi helyén hagyása... A Szent Korona Tan is lehet szabadkőműves machináció??? :)
Sikerült előkeresnem a Nagy Töhötöm könyvet, s a Péter László által írt utószóban minden kérdesre ott a válasz. (Kivéve Kiszely megjegyzését, de azt nyugodtan szokásos módszerének, az alaptalan dehonesztálás újabb esetének tekinthetjük.
"NAGY TÖHÖTÖM 1908-1979
…
Fejébe vette, hogy modus vivendi-t talál a Szovjetunió és a Vatikán, s ennek keretében a magyar egyház és a népi demokratikus rendszer között. Így került végzetes ellentétbe Mindszenty Józseffel, noha prímási és bíborosi kinevezésében oroszlánrésze volt az ő javaslatának. Rendjének tartományfőnöke, P. Borbély István Mindszenty hajthatatlanságával értett egyet, így Nagy Töhötöm Rómából nem térhetett vissza hazájába. 1947 elején Dél-Amerikába küldték.
Válságáról beszámol könyvében. Az emberi lélek törvényszerűségei alól még ez az átlagon fölül képzett, sokoldalú, tudós férfiú sem lehetett kivétel. A minden mélyen gondolkodót emésztő „örök kétely" a rendjétől elszenvedett sérelemtől fölfokozva eltérítette addigi pályájától: elhagyta a jezsuita rendet.
Még pap volt, amikor Uruguayban egy ismerős, szintén erdélyi származású családban megismerkedett a ház művelt, több nyelven beszelő leányával. Talán ez is hozzájárult döntéséhez. Világi állapotba való visszahelyezése után, 1949 elején feleségül vette Paulát. Egy év múlva megszületett egyetlen leányuk, Krisztina.
…
Az „útkereső" közben rátalált a szabadkőművességre, fölfedezte benne a közösséget, amely sokban emlékeztette őt az elhagyott rendre. (Nem véletlenül beszél, fejezetcímben is, két rendről.) A csodálatos csak az, hogy bár ebben az új társaságban megtalálta önmagát, nem tagadta meg a régit: lelkének egyik fele jezsuita maradt. Bizonyos jezsuitákat, főként a közben szintén emigrációba, Torontóba került Borbély Istvánt, elítélt, de a rendről mindig elismeréssel, sőt, szeretettel, olykor leplezetlen nosztalgiával beszélt. S bár az egyház hibáit ostorozta, egyre érlelődött benne a terv, hogy amint - hite szerint - magában összeegyeztette lelkének két felét, úgy békítse össze a katolikus egyházat a szabadkőművességgel. Érezte kivételes helyzetét, hogy benne egyesül a jezsuita és szabadkőműves gondolkodás, s így tűzte maga elé életcélul a kibékítés szolgálatát.
Ezért írta meg ezt a könyvet, amely először 1963 karácsonyára, spanyolul jelent meg. E nyelven még két kiadást ért, de a lázas tervezgetés, hogy a német mellett angolul, franciául, olaszul kiadhassa, még a második vatikáni zsinat alatt, amelytől - főként a bíborosként személyesen és előnyösen megismert VI. Pál pápától - oly sokat várt életcéljának megvalósításában, kudarcot vallott. Később váltig állította, hogy a szabadkőművesek vezetőinek ellenállásán buktak meg az idegen nyelvű kiadások. A magyar változat, amely mostani kiadásunk alapja, kölcsönpénzből, mindössze kétszáz (!) példányban, 1965 júniusában került ki a nyomdából.
Már a szerte Latin-Amerikában terjesztett spanyol kiadás után megoszlottak a vélemények. Az első példányt fehér szattyánbőrbe kötve a pápának küldte. A Vatikánból távirat nyugtázta - elismeréssel. „Ez volt - emlékezett vissza özvegye - életünk egyik legnagyobb eseménye."
Mindkét oldalről kapott dicséretet és támadást egyaránt. Sergio Mendez Arceo mexikói püspök éppúgy biztatta, mint az argentin vagy a dominikai szabadkőművesek nagymestere. Ám többen voltak támadói. Spanyolországba be sem engedték a könyvet. P. Borbély be akarta pörölni a szerzőt, de lebeszélték róla. Szélsőjobboldalról az Argentínában népes nyilaskeresztes emigráció, katolikus részről Nyisztor Zoltán, a római Katolikus Szemle szerkesztője, a szabadkőművesektől pedig saját testvérei, a Kossuth páholy magyarjai fordultak szembe vele. Azt terjesztették róla, hogy még mindig jezsuita, csak kémkedni ment a szabadkőművesek közé. Hogy családja, gyermeke volt? Erre ez volt a válasz: a jezsuiták mindenre képesek, még erre is. A háta mögött, panaszolta, „nyomorult jezsuitának" nevezték . . . Az igaz, maga is megírja, hogy más néven lépett a szabadkőművesek közé, mint jezsuitaként szerepelt. Vezetéknevét édesanyjától vette, keresztnévül a másodikat használta: így lett Varga Sándor. Könyvének megjelenése után Alejandro Töhötöm Nagy Varga, magyarul is többnyire Nagy Varga Töhötöm néven írta alá nevét.
A magyar nyelvű könyv lehetett az oka, hogy a magyar kormány a követség útján meghívta hazai látogatásra. Diplomáciai megbízással 1966 nyarán családostul jött két hónapra. Költségeinek felét a Vatikán vállalta: útjának célja tehát az állam és az egyház megbékélésében való közreműködés volt.
…
Rómában meglepetéssel tapasztalta, hogy a Vatikánt a szabadkőművesek nem érdeklik; annál inkább a kommunistákkal való modus vivendi.
…
Nagy Töhötöm, amint visszatért Buenos Airesbe, nekilátott új könyvének megírásához: Az egyház és a kommunizmus csak spanyolul jelent meg. Olaj lett a tűzre.
Amikor ugyanis európai útjának a szabadkőművesek körében híre ment, árulónak bélyegezték. Kommunista és egyházi pénzen utazott! A szabadkőművesség két legnagyobb ellenségével paktált! Azzal az ürüggyel, hogy igazolatlanul sorozatosan hiányzott, s tagdíját sem fizette be, kizárták a Kossuth páholyból. Ennek a szabályok szerint következménye volt a spanyol nyelvű Estrella del Oriente (Kelet Csillaga) anyapáholyból való eltávolítása is. Szaporította a vádakat, hogy 1966 őszén Chilében több egyetemen szabadkőműves-konferenciákat tartott, rágalmazói szerint engedély nélkül. Hiába bizonyította írással, hogy az előző főmester engedélyezte szereplését...
Leveleiben most már nemcsak az egyház, hanem a szabadkőművesek tetteiben megmutatkozó ellentmondásokat is keményen bírálta. „A szabadkőműves Johnson - írta 1967. június 24-én - Vietnamban népirtást követ el, és ötven kis diktátort támogat, köztük a délamerikaiakat, akik mind szabadkőművesek."
Megkeseredve panaszolta előző napi levelében: „A „szabadkőművesektől nem várok már semmit." „Az egyház után immár megtapasztaltam a szabadkőművességet is. Ugyanaz a história. Szinte kópiája egyik a másiknak."
Másnap meg ezt írta: „Végső konklúzióm a magam számára: az ember mindenütt ember marad: az egyházban is és a szabadkőművesek között is." „Legvégső konklúzióm: a szeretet gyakorlásához nem kellenek intézmények, csak princípiumok." Az argentin junta szemében is gyanússá vált. Titkosrendőrsége, a CIDE figyelte, sőt egy ízben ki is hallgatta.
Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy elfogadja a magyar kormány hívását: 1968-ban hazaköltözött. Szép lakást kapott a Rózsadomb északi lejtőjén.
...
Nagy Töhötöm az Akadémiai Kiadó lexikonszerkesztőségében kapott munkát: egyike lett az akkor tervezett nagylexikon tíz szerkesztőjének. Rábízták a társadalomtudományi rész (így a keresztény vallások és a marxizmus!) gondozását, a jogot, közgazdaságot s egyéb kisebb tárgyköröket (postát, biztosítást stb.) Hitegették, hogy könyveit itthon is kiadják, de ebből sem lett semmi.
…
1972. március 28-án nagy előadást tartott a frankfurti szabadkőművesek közt A válságba sodródott egyház cím-mel. De sem ezt, sem más munkáit nem tudta nyomdafestékhez juttatni.
1978 nyarán trombózis érte. Három hónapig feküdt, látszólag fölépült. 1979. február 21-én váratlanul elhunyt. Itthoni életének csalódásáról vall, hogy Argentína földjében kívánt nyugodni.
Könyve nem elsősorban azért időszerű, amiért írta hanem mert érdekes és bensőséges képet rajzol az olvasók többsége előtt ismeretlen, titokzatos intézményről, a két rendről.
Megjegyezném még, hogy Borbándi tévesen használja a "vakolás" szót a
'"vakoltak" (vagyis üléseztek) a szabadkomuvesek'
mondatrészben, ugyanis a "vakolás" a többé-kevésbé szertartásos vacsorát jelenti a teljesen szertartásos "munka" után. Borbándi írásának kontextusában a "munka" szó valamilyen változatának szerepeltetése lett volna a helyes.
Érdekes visszaemlékezésre bukkantam, amelyben Borbándi Gyula ír a Podmaniczky utcai páholyházzal való kapcsolatáról:
"A katonaságból és háborúból való 1945 nyárvégi visszatérésemet követo elso hetek a Budapesttel való újbóli találkozással teltek. Elmentem olyan helyekre, amelyeken diákkoromban gyakran jártam, megné- zendo, milyen állapotba kerültek és hol mi változott meg. Felkerestem a többi között volt iskolámat, a Kölcsey Gimnázuiumot, aztán az egyetemet, valamint a Regnum Marianum Damjanich utcai házát. A kápolnát már nem találtam. 1944. július 2-án egy légibomba romba döntötte. A Podmaniczky utcában, a 45. számú ház bejáratánál egy tábla: ott székel a Nemzeti Parasztpárt VI. kerületi szervezete. E ház valamikor a Magyarországi Szabadkomuves Páholyé volt. 1919 májusában, a proletárdiktatúra alatt a kommunisták betiltották a szabadkomuvességet és elvették a házukat. 1920 májusában egy tiszti különítmény szállta meg, majd átadta az akkor indult ellenforradalmi szellemu MOVE-nak, a Magyar Országos Védero Egyesületnek. Ott székelt a Frontharcos Szövetség is. Gyakran láttam egyenruhás tagjait be- és kimenni, amikor nyolc éven át mindennap elhaladtam elotte, útban az iskolába, vagy hazamenet a tanítás után. Egyetemista koromban néhányszor én is megfordultam a házban, a harmadik emeleten muködött a Krisztiniák-tánciskola, közel volt a lakásunkhoz, tehát egyik-másik szombaton oda mentem össztáncra, amely nyilvános volt és belépodíj ellenében bárki felkereshette.
A háború vége elsodorta a MOVE-t és lakóit. A ház üres lett. 1945 tavaszán, amikor az új pártok és szervezetek helyiséget kerestek, az üres házakra és lakásokra egyszeruen rátették a kezüket. E házfoglalások során a megüresedett Podmaniczky utcai MOVE-házat birtokába vette a Nemzeti Parasztpárt és ott helyezte el VI. kerületi szervezetét.
...
Heti pártnapokra, eloadásokra, gyulésekre jártam a lakásomtól két utcányira lévo Podmaniczky utca 45-ös házba. Amikor a parasztpárti Erdei után a kommunista Nagy Imre lett a belügyminiszter, a jogszeru tulajdonos, a budapesti szabadkomuves páholy visszakövetelte magának a házat. Egy ido után meg is kapta. De nem tartott igényt minden emeletre, hanem csak az elsore, amelyen több iroda és egy nagyterem volt. A Parasztpárt megtarthatta a második emeletet, ahol ugyancsak több szoba és egy nagyobb helyiség állt rendelkezésére. Ez volt a pártnapok és egyéb ülésezések helye. A harmadik emeletet a Parasztpárt már korábban átengedte, lakbér ellenében, annak a tánciskolának, amely ott már a MOVE idokben is muködött. Az érintkezés a ház három lakója között szívélyes volt. Az elso emeleten "vakoltak" (vagyis üléseztek) a szabadkomuvesek, a másodikon politizáltak a parasztpártiak, a harmadikon táncoltak a fiatalok. Senki sem zavarta a másikat. 1947 tavaszán a VI. kerületi Parasztpárt elköltözött egy Teréz körúti ház elso emeletére. A szabadkomuvesektol jó emlékekkel távoztunk, hálásak lévén nekik, hogy nem használták ki ellenünk tulajdonosi jogaikat. A ház további történetét már csak hírlapi cikkekbol követhettem. Amikor az ÁVH 1950. június 12-én megszállta és egy nappal késobb hírül adták a szabadkomuves páholyok feloszlatását, én menekültként már több mint egy éve Svájcban éltem."
Forrás: BORBÁNDI GYULA: A politika vonzásában, Új Forrás 2003. 8.szám
Mivel a szabadkomuves.lap.hu linkgyűjtemény hírlevelére feliratkozottak száma elérte a 300 főt, a linkgyűjteményben egy új, sms stílusú boxot nyitottam, MORZE elnevezéssel. Ez egymondatos szk.: rövidhíreket közöl. Ezeket a heti hírlevélben részletesebben (3-4 mondatban) olvashatják a hírlevél megrendelői.
A hírlevélre a linkgyűjtemény végén található ablakban lehet regisztrálni. Terveim szerint itt adok hírt a tudomásomra jutott "fehér munkákról", stb. (Természetesen a hírek megírása során csak profánok számára is publikus dolgokat hozok nyilvánosságra.)
Az előbbieknek megfelelően, várom a híreket (bármely irányzattól) új páholyok létrejöttéről, fehér munkákról, új kiadványokról, stb.
Úgy hallottam, hogy az egyforintos bérletet a Symbolikus Nagypáholynak ajánlották fel, és ők utasították vissza.
Akár hogy volt, ha igaz a szóbeszéd, nem lehetett bölcs döntés ez, hiszen ha már birtokon belülre kerülünk, akkor lehet tovább alkudozni a feltételekről.
Így meg elszorult szívvel nézzük a potyogó vakolatot, és azt, hogyan megy át az egész ebek harmincadjára.
Megjegyzem. A penz birodalmaban, csak a Hilton Szallo "kerengojehez" kell felgyalogolni; divat, hogy regi szent helyeket szallodara, hazassagkoto teremre, netan discova alakitsak at. A szomszedunkban levo szabadkomuves paholyt idonkent egy arab szonyegarus berli... berelje...
l5. §.
A ki a páholy-ból a kötelező első év eltelte után kilépni kíván, ebbeli szándékát és indokait írásban tartozik a páholy -nak bejelenteni.
16. §.
Erre a főmester a páholy-ban megbíz három testvért, hogy a kilépni kívánó tvrt. maradásra bírni törekedjenek; ha ugyanaz szándékánál megmarad, ezt a megbízott testvérek a főmesternek bejelentik , ki azután a kérelmező kilépését a páholylyal közli.
17. §.
A kőművesi titkok és tapasztalatok titokban tartására vonatkozó eskü kötelme alól a kilépő tvr. fel nem mentethetik.
Az önkényt kilépő tvr. a páholy iránti ez évbeli anyagi kötelezettségeit kiegyenlíteni tartozik.
18. §.
A páholy-ból kizárásra szolgáló okuk a következők:
a) bármely becstelen és jellembe ütköző cselekmény elkövetése;
b) a titokban tartási eskü megszegése;
c) a szabadkőművesi törvények és kötelmek bármily szándékos megszegése.
19. §.
Ha valamelyik tvr. a fentebbi okok egyikéből tvrtársa ellen vádat emelni akar, tartozik ezt a tényálladék előadása s bizonyítékai előterjesztése mellett a főmesternél írásosan benyujtani.
20. §.
A főmester a vádlott tvrt. maga elé idézi , a vád tartalmáról - a vádló nevének elhallgatása mellett értesíti; a mester-értekezletet összehívja, s ennek az esetet végérvényes eldöntés végett eléje terjeszti.
A mester-értekezlet elé idézett vádlott tvrnek joga van, magát ez alkalommal személyesen védelmezni, vagy védelmezőül valakit a mester tvrk közül felkérni , de ez esetben is a vádlott tvrnek személyesen jelen kell lennie.
21. §.
Ha a főmester egyik testvér vétkességéről értesül , tartozik ezt azonnal vádállapotba helyezni, és a szónok tvrt a vádnak azonnali folyamatba vételére utasítani. A kizáratási határozat csak a páholy-beli összes mesterek két harmadának beleegyezésével hozható.
22§.
Ha a vádlott kizáratik, tartozik a páholy jelvényeit azonnal letenni és a felügyelő tvrnek átadni.
23. §.
A mesterértekezletnek minden ítélete indokaival együtt közöltetik a tanonc páholy-lyal.
24. §.
Az ekként kizárt tvr. neve a nagy páholy-nak bejelentetetik, és ezenkívül egyik szabadkőmüves ujságban közhírré tétetik."
forrás: "Árpád a testvériséghez" címzett Szeged Keleten dolgozó Szabadkőmüves-páholy alapszabályai. 1872.
Itt olvasható a Fővárosi Könyvtár 2. számú könyvtárának (ma VII. kerületi Szabó Ervin fiókkönyvtár) felújításának befejezéséről szóló Népszabadság cikk. A könyvtár építését és könyvanyagának beszerzését a Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy húszezer koronás adományából fedezték.
"A páholyházzal kapcsolatban érdekelnének a renszerváltás körüli és utáni események. Biztosan volt kezdeményezés az irányban, hogy visszakapják a szabadkőművesek. Miért nem történt ez meg?"
Az itteni bejegyzésekben én két okot láttam emlegetni:
1. A Symbolikus Nagypáholy és a Nagyoriens nem volt hajlandó együtt fellépni.
2. Elvi okokból nem voltak hajlandók megvásárolni a tulajdonukat képezo épületet, pedig állítólag Horn 1 Ft-ért odaadta volna.
köszönöm a segítséget
eléggé elbántak a házzal és a homlokzati díszítés és a belső funkció is teljsen megsemmisült.
mit fognak csinálni a házzal?
átépítik, lebontják, vagy megint páholyházat építenek belőle?