Keresés

Részletes keresés

prepo Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4955
Azt írod, hogy a Praktiker tele van karctűvel?!
Hogyan keressem?

prepo

Előzmény: phantomII (4948)
phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4954
Tedd!
Ezért csinálom, tanuljon mindenki akinek tudok segíteni. Én is tanulok másoktól.

A kondiciókat megadtam, kérlek különösen a képek saját szerverre (vagy más tárhelyre) helyezését vedd komolyan.

Előzmény: soloadamka12 (4953)
soloadamka12 Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4953
Tök jó a leírásod phantom, várom a folytatásokat!!!!
Ha megengeded felraknám weblapomra!!!!

Üdv:
SOLO

http://solopanzer.freeweb.hu

phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4952
Az alapozás 17 részes, a makett összerakásból 6 kép van meg, az alapok.

Ahogy nézem, a makett rész lesz vagy 20 fejezetes.

Első körben mégiscsak fekete lesz az a Phantom.:-)

Előzmény: Brutalis Harmonia (4950)
HA-SLN Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4951
Sziasztok!

Nemsokára talán már hétfőn megérkezik a megrendelt Tu-154-es repülőgépem.:-)
Ehhez, és két másik Boeing 737-200 gép megépítéséhez kellene festékeket, egyéb tartozékokat beszereznem élen egy dekorpisztollyal. A Kék Kobra játék nagykerbe szeretnék menni, de ott a minimális vásárlási érték is elég magas így egyedül. Ha valaki szeretne ott vásárolni, összerakhatnánk a két tételt, talán így megütjük a minimális határt.

Körülbelül jövő hét második felére, vagy az utána következő elejére tervezem a vásárlást.
Várom jelentkezésetek!

Laci

Jah! A340-es Lufthansa gépet még mindig hajtom sikertelenül. TESCO-ban sem találtam sajna… gondolom karácsonyra elkapkodták őket. Tudtok olyan kiskert, ahol a szerény forgalom miatt esetleg beragadt gépekből lehetne szemezgetni? A nagy forgalmú helyeken a kifutó típusok mind elfogynak azonnal.:-/

Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4950
Nagyon szuper kis osszegzes!
(Apropo, ha igy megy tovabb, majd nyaron szemelyesen fogom kivenni a kocsidbol a nekem szant cuccokat -persze csak ha raer addig :) Addig meg megyek es veszek par csipeszt es ecsetet...)
Előzmény: phantomII (4949)
phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4949
4.Rész

Extra szerszámok 2

Mini fúrógép és tartozékai Természetesen trafó is van hozzá, a kínai piacoktól kezdve barkácsboltokig mindenhol van. A piacon 4-5ezer közt, boltban 7-8ezer körül.

Ami jó ha van hozzá, de az alapkészletben nem adják, az egy sorozat fúróhegy, illetve 1-2 marófej, meg vágótárcsa.

Csipeszek tömkelege, ha az ember 3-4 makettet csinál egyszerre, akkor úgyis kevés egy zacskónyi is.

Kis kombinált fogó Főleg szórópisztoly szerelésnél hasznos.

Harmadik kéz Cuki találmány, kis öntvény talp (bazi nehéz), két krokodil csipesz meg egy nagyító. Szintén Praktiker illetve a kocsim.

Ezenkívül már csak egy szerszám kell, a kezünk.:-)))))

phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4948
3.Rész

Extra szerszámok

Racsnis fogó A nagy sárga az. Ahogy csukom össze, egy racsni zárja - amit persze egy gombnyomásra feloldok ha kell - a szorítása így tetszés szerinti, és elég nagy a befogó pofája.

Hegyes enyvező csipesz Egész pici dolgokat is össze lehet vele szorítani.

Nagyobb enyvező csipesz Ebből a fajtából van még kisebb is meg nagyobb is, érdemes pár darabot tartani.

Ruhacsipeszek Alkatrészeket, vagy fogpiszkálóra tűzött alkatrészeket lehet festéshez tartani benne.

Szike Többféle változatban léteznek, 1-2-nél több úgysem kell, de idő kell amig kialakul, hogy melyik esik kézre.

Zsilettpengebefogó Ha megnézitek, egy negyed darab zsilett van belefogva. Zseniális találmány!!!! Ugyanis ha a zsilett élét megcakkozzuk, akkor perfekt mikrofűrész lesz belőle. Cakkozni lehet csípőfogóval, de én egy kés élét ütögettem a penge élével, így is tökéletes.

Kézi fúróbefogó Fúrót, vagy pisztolytisztító tüskét lehet belefogni.

Karctűk Jelenleg a Praktiker van tele velük, meg a kocsim csomagtartója azoknak, akik nem tudnak eljutni oda.:-)

Tamiya karcoló A legtökéletesebb panelvonal karcoló.

Sablonok
A repülők paneljeinek a karcoló sablonja. Ha pl. egy domború panelvonalas gépet át akarunk karcolni vésettre, akkor ez fog kelleni. Haladó osztályba tartozó szerszám, gyenge idegzetűek ne is próbáljanak újra karcolni egy makettet, könnyen bele lehet golyósodni....:-)))))
Vékony acéllemezből készül maratással, kapni sem nagyon lehet, a Verlinden gyártja.

HA-SLN Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4946
Sziasztok!

A www.fabulis.hu oldalon szemezgetek az online shopban. Rendszeresen feltüntetett márka a "Minicraft". Mit kell erröl tudni? elég sok 1:144 polgári gépet készítenek!

Laci

phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4945
2.Rész

Az alapkészlet további részei

Jobbról balra haladnék

Önzáró csipesz. A csipesz alapállapotban zárt, nyomásra nyílik. Apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál illetve festésnél.

Hegyes csipesz Tűhegyes a csipesz, apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál.

A csipeszek alatt:

Lyukasztó készlet Azért került bele az alapszettbe, mert olcsó és kapható. Felhasználásáról majd később, de megjegyzem, hogy elsősorban maszkolószalag lyukasztására használom.

Fúvókatisztító készlet
Négysögkeresztmetszetű, igen éles, kemény szerszámacél. Igen hegyes, de ez nem számít. Lyukak tágításához, illetve szórópisztoly tisztításához kell, amikor a düzni bedugul, olyankor mással nem lehet.
Anno 6-7 éve vettem a Nagy Lajos Király útján, a Thököly sakától 50 méterre a Budapest Bank mellett a Beta szerszámboltban.
Nagyon fontos cucc, mert amikor kell, mással nem lehet pótolni.

Smirgli, magyar hangja dörzspapír. Finomság (durvaság:-) szerint árusítják.

A makettező kb. a 240-estől felfelé használja. A számjegy minél nagyobb, annál finomabb szemcsézetű a papír. Általában vízállóak, de ha lehet választani, akkor olyat vegyünk. 100-től felfelé polírpapírnak hívják, a barkácsboltokban 1200-ig lehet kapni, 2000-est már csak festék szakboltokban.

A napi gyakorlatban kell 240-es, 400-as, 600-as, 800-as, meg néha 1200-as. Általában vizes (vízbe márott) papírral csiszolunk, külön előnye, hogy nem száll a por. Először a durvábbal csiszolunk, majd fokozatosan egyre finomabbal.

Spatula. Kémiai laborban használják, de van a Tamiyának is. Főleg tőmítőpaszta felkenésére szolgál. Ügyes kezű versenyzők bicikliküllő végének a laposra kalapálásával is előállíthatják, ennek előnye, hogy olyan alakúra csinálja, amilyenre akarja. Viszont nem rozsdamentes.

Műanyag cspeppentő Oldószerek adagolásához nagyon fontos, festék adagolásánál azonnal tisztítsuk, mert ha beleszárad akkor szívás van. Polietilénből készül, nekem még semmilyen vegyszer nem marta meg. A Fabulisnál (SAS most már) 5 db 450 Ft, ennyit megér.

Normál ecsetek

A normál ecseteket eredetileg 0-tól felfelé számozták, aztán jöttek a nagyon vékonyak, azok egyre több 0-át kaptak. A legvékonyabb az 5 nullás, 5/0 illetve 00000 jelölésűek.

Ami kell: 3-as, generál ecset, akár makett felületi festésére is.
1-es, 0-ás, az apró cuccokhoz.
3/0-ás ill. 5/0-ás a figurák szemének festéséhez, illetve a nagyon apró részletekhez. (Kezdetnek nem fontos)

Lapos ecsetek

A képen az átlátszó nyelű nagy ecset olyan, illetve a mellette lévő, az keskenyebb. A szőre legyen rövid és kemény, de finom szálú. Szárazecseteléshez fogjuk használni.

A pici fekete nyelű (a jobbszélső) az mikroecset, a Fabulisnál (SAS) 4 féle létezik. Egy csomag (10 darab) 6-700 Ft, ritkán használjuk, de akkor nagyon kellhet. Beszerzése első körben ráér.

Eddig az alapkészletre elköltöttünk ~10ezer forintot. Ezzel már nekiugorhatunk gyakorlatilag bárminek. A szórópisztoly természetesen más történet, de az ecsettel festéshez ez a készlet kell.

phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4944
Lásd alább, megírtam. Nyugodtan csinálj belőle weblapot, csak a képeket tedd át másik szerverre illetve tüntesd fel, hogy innen van eredetileg az anyag.

Ha komolyabb (érdemi) bővítést csinálsz, azt itt is tedd közkinccsé ha lehet.

Ha kell részletesebb anyag bármiről, megcsinálom, fényképek, stb, akármi.

Kb 50 kiló szakirodalmam van még, pl. Verlinden füzetek, illetve több ezer kép a webről.

Előzmény: BoGar (4943)
BoGar Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4943
Phantom: Felmerült korábban, hogy weblaként is publikálni kellene. Megengeded-e, hogy megcsináljam? Természetesen neved, és a fórum feltüntetésével tenném közé.
Előzmény: phantomII (4942)
phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4942
1.Rész.

A makettező szerszámai

Munkalapˇ A zöld színű lap amin vannak a szerszámok, az egy OLFA vágólap, a szike nem vág bele azon a nyomáson, amit az ember makettezéshez használ, Vékony, de kemény műanyag borítású lap, én 3200 Ft-ért vettem a Magorban. Létezik kisebb is Tamiyában, azt én ~10 éve vettem, nem tudom, hogy még lehet-e kapni. Továbbá öreg informatikusok emlékezhetnek rá, hogy a Genius egerekhez adtak anno Cutting Pad nevű egéralátétet, az is jó a célra, de a méreténél fogva egyedül az OLFA-n lehet dolgozni is.

Csipesz. Vékony hegyű, recés fogófelületű, 10-15 cm hosszú legyen, az sem baj, ha görbített a vége.
Később még 1-2 hasznos fajtát is mutatok, de első körben ez már elég.

Szike. Minden makettezőboltban lehet kapni, sorja farigcsáláshoz, maszkolószalag vágáshoz, stb. Figyelem! Szikével élő ember még nem vágott le makettalkatrészt sérülésmentesen az öntőkeretről!!!

Kisfűrész. Az én példányom Tamiya, de házilag is előállítható ha szükséges. A Verlinden gyártott acélmaratásos verziót is, auz is nagyon kellemes. Ezzel pl. már le lehet fűrészelgetni az öntőkeretről is cuccokat, én a műgyanta csetreszek vagdosására használom.

Gyémántporos körömreszelő. Sorja reszelésére illetve ezzel tudom lefogni a maszkolószalagot a vágólapon, ha szikével keskeny csíkot akarok belőle vágni. A jobb szélen van maszkolószalag letapasztva a váhólapra, ha ezzel fogom le, akkor vonalzóként is működik és gyönyörű csíkokattudok szabdalni. Utána természetesen továbbra is ragadni fog.

Csípőfogó. Olyat kell szerezni, aminek az egyik oldala síkba van köszürülve, mert ezzel vagdossuk le az alkatrészeket a keretről.

Kisolló. Többféle is kellhet, a matricalap vágásától kezdve sok mindenhez. A finomabb kis körömollókkal a legkisebb alkatrész is szépen lecsippanthető a keretről.

Enyvezőcsipesz. Forrása a barkácsáruházak, ezt a típust az OBIban adják, 4 db kerül ~600 Ft-ba, de nagyon megéri. Szárnyfelek összefogásához nagyon jó, illetve ha leszedjük a védőgumit a csippentőkéjéről, akkor festéshet a legparányibb cuccot is megfogja stabilan. Még 3-4 fajtáját megmutatom később, de egy adaggal (4 db) már szépen tudunk makettezni.

Karctű. Ez egy ár amit itt láttok, de srégen megköszörőltem a hegyét, így megfelelő szögben fogva gyönyörűen tudok vele panelvonalat karistolni. Van Tamiya célszerszám is, majd arról később.

Beszerzési források

Előrebocsájtom, hogy vegyészmérnök vagyok, így pár olyan cucchoz is hozzáférek amihez más nem, de ez minden szakmára fennáll. A szerszámaimat, anyagaimat 15 éve gyűjtögetem, nektek sem fog 1-2 nap alatt menni egy komoly készlet összeszedése. Az alapcuccokat egy hétvége alatt viszont be lehet szerezni.

Barkácsáruházak
Első osztályú forrás a makettezőknek. Arra kell ügyelni, hogy sok gagyit is árulnak, ami alapjaiban nem baj, sőt sok használható dolog is van köztük, de pl. csipeszből csak profi cuccot szabad venni.
Van OBI, Praktiker, Bricostore, meg az apróbb maszekok.

Kínai piacok. Az oroszoktól lehet hihetetlen csemegéket beszerezni, én pl. egy zsilettpenge fogót vettem tőlük pár éve. Majd később lesz fénykép is róla.

Ahol járok......:-))) A kémiai laboratoriumok kifogyhatatlan forrást jelentenek oldószerek, apró üvegeszközök, pipetták, törlőpapírok, Parafilm, itatós, spatula, stb. tekintetében.

A makettező éber körültekintéssel járjon mindenfelé, és ha talál valamit, akkor gondoljon a többiekre is. Ami kis műanyag pipettát manapság a Fabulis pár száz forintért árul, én már szereztem 96 körül, s a haveroknak osztogattam is. Parafilmet detto.

COPYRIGHT illetve LEFT.:-)))

Ha valaki ebből az anyagból weblapot akar készíteni, ám részemről tegye, de tüntesse fel, hogy innen származik, akkor is, ha átalakította, bővítette. (Nem ékeskedünk más tollával!!!!) Bővítés esetén szívesen venném, ha itt is megosztaná a fiatalokkal, elvégre azért csinálom. A képeket ebben az esetben saját szerverre (vagy akárhova:-) tegye, ne onnan linkelje be, ahol most vannak. Ha túl nagy forgalom generálódik, akkor törlöm őket.

phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4941
Szóval 3 érdeklődő van, úgyhogy elkezdtem a munkát. Készült vagy 20 fénykép a szükséges eszközökről, anyagokról, meg van benne egy kis meglepi is.;-))))

Utána kivesszük a dobozból a makettet, és megnézzük, hogy mi van a kezünkben.

Ahogy a szerver feléled, kezdem.

Sajnos didaktikailag nem lesz tökéletes a vonalvezetés, mert 1-2 olyan dolgot is megcsinálok, ami az első 20-30 makettnél az embernek nemigen jön szembe mint probléma, viszont ez olyan gyönyörű kis ékszer, hogy muszáj pl. a beömlőket nagyon-nagyon megcsinálni.

Ami még lelki stresszt okoz az az, hogy a díszfestéses vagy a normál terepszínűt csináljam-e meg. A makett viszont olyan szép, ha a párom nem néz hátra, akkor lábujjhegyen leírom, hogy lehet, hogy mind a kettő meglesz....;-)

phantomII Creative Commons License 2004.01.24 0 0 4940
A Sidewinder szerintem fehér szok lenni....:-)
A futómű alkatrészei meg a futóműakna szintén fényes fehér.

Úgyhogy szerintem sok okod az elkeseredésre nincs!

Előzmény: zizikém (4937)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4939
Na, azert ne legyel ilyen kemeny magadhoz! Nem is rossz. Es te legalabb erolkodsz. En mar reg beletorodtem, hogy kozepes szintu maradok ;)
Előzmény: zizikém (4937)
Brutalis Harmonia Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4938
Ha megkerem, a csajszi szerintem hajlando megcsinalni a weblapot. :)

Amugy engem is erdekelne, mit csinalsz.
Most talaltam egy katonai konyvklubot, ahol bevezetoul 30 centert rendelhet az ember negy konyvet (van DVD klub is; ott 5 DVD volt darabja 45 centert... kicsit megugrott a gyujtemenyem).
Szoval talaltam par makettezessel kapcsolatos konyvet - foleg a Compendum (most Osprey) festekszoros munkaja erdekel.

Előzmény: phantomII (4934)
zizikém Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4937
Na itt a kis Gripenem amiről már beszéltem: Látható rajta az amatőr kivitelezés: A kabin belseje alig van festve, az orrfutóakna ajtaja elég hülyén áll, ja amúgy a futószárak fényes fehérek, de a fegyverzet is. Azóta sem láttam sehol fehér AMRAAM-ot meg Sidewindert... Ecsettel festettem.
Ja, ott az orrán nem látszik, de van kb a frontszélvédő alatt egy 7-es oldalszám, meg a farkán is, meg a beönlőnyílás oldalán is egy "fara" felirat.
Na, így néz ki, tanuljon belőle aki olyan kezdő, mint én :-)

A gép amúgy most a barátnőmé, nekiadtam, mert a kedvenc típusa, a hiányzó darabok neki köszönhetőek. Találkozott egy virágládával, miközben szatyorban, a kezében vitte haza.
Üdv.

BoGar Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4936
Engem is érdekelne.
Előzmény: phantomII (4931)
zizikém Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4935
Helló PhantomII!

Engem is érdekelne az a bizonyos sorozat, mert én is kezdő vagyok. Jó munkát, üdv:

Zizikém

phantomII Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4934
OK!

Akkor este kezdem az alapokkal, szerszámok, anyagok, stb.

Valaki csinálhatna belőle weboldalt is, mert nekem a hétvégén még működésre kéne bírni egy műszervezérlőprogit neg egy 20 oldalas doksit összerakni.... brrrrrrr.....

Előzmény: soloadamka12 (4933)
soloadamka12 Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4933
Phantomll!!
Engem érdekelne, mert elég kezdő vagyok még.
crash__override Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4932
Nekem a fixalospray helyett sima fenyes lakkot illetve Gunze Metal Primert ajanlottak...
Előzmény: phantomII (4930)
phantomII Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4931
Körkérdés, figyelem!!!

A hétvégén nekiesek az 1/72-es német felderítő Phantomnak. Lesz nálam digitális gép is.

Csináljak egy komplett sorozatot a munkáról?
Gondolok itt arra, hogy az elmúlt időszakban többen is jelentkeztek kérdésekkel, hogy kezdők mit és hogyan csináljanak.
Elsősorban rájuk gondoltam, hogy onnan kezdve, hogy milyen szerszámokkal és anyagokkal dolgozunk, mit és hogyan kell csinálni egy makett összerakásánál.

Úgyhogy akit személyesen is érdekelne egy ilyen sorozat, jelezze itt a topicban és akkor megcsinálom.

Persze ez nem egy nap, hanem ahogy haladok a cuccal. Lesz az egy hét is...:-)))

phantomII Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4930
adnak ket lapot, egy fixalospray-t es egy programot CD-n 6 dolcsiert.

A szoftver nem hiszem, hogy izgalmas lenne, bármelyik grafikai szoft megteszi, meg ugye Linuxot futtatok:-))). A fixáló spray hangzik izgalmasan. Az enyvezett A4-es lapból nálunk 3 db volt 3.500 Ft.

Előzmény: Brutalis Harmonia (4919)
Cyberworld Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4929
Én most építem a pápai utolsó felszállásra festett nemzetiszinü 21-est. Academy + FM Detail set.
Márcsak a végs? lakkozás van hátra.

A f?bb különbségek:
-A Bis nagyobb törzstartálya a függ?leges vezérsikba hátrébb simul be. Ezt a részt az Academy egy bisröl másolta, igy ezt nem kell modositani, csak ha MF verziot épitesz.
-Rszbn antenna az orrbeömlö alatt és a függöleges vezérsik tetején.
-keskenyebb fémszinü rész az orrbeömlönél és a formája is más
-kabin müszerei pár helyen eltérnek

Egy fotókkal illusztrált leirás Papp Leventétöl a különbségekröl:
http://www.extra.hu/plsz/21/21b.htm

Előzmény: prepo (4922)
Norboy Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4928
Budafokin.

Bocsi, ez most így jött ki:)))))))))))))) Tényleg jó dolog a makettezés, nagyon szeretem, de hajnali 2-kor leragadó szemmel azért nem az igazi. Az volt egyébként a gáz h elb@sztam, elfogyott az anyag és ahol előtte vettem (Lehel u. ) Ott már nem volt, jártam a Bajcsin a Megamodellben, fenyőléc only, a Kálvária téren, ott 0 de ajánlott a srác egy cimet Csepelen de ott se volt, aztán gondoltam a forumra:)))))

Előzmény: phantomII (4906)
prepo Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4926
Azt elfelejtettem mondani. Azt olvastam, hogy az Academy 21-ese jobban hasonlít a bis változathoz, igaz ez.
prepo Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4925
Szerintem ugyanarról beszélünk, és te hol vetted ezt?
Előzmény: Cyberworld (4923)
prepo Creative Commons License 2004.01.23 0 0 4924

Az orrfutó túl hosszú, a gép orra szinte felfelé néz a doboz oldalán, de ami szerintem még ennél is nehezebben javítható, és én ezt biztosan nem fogom megcsinálni az az orr jellegzetes lógása . Erre még ötletem sincs, hogy hogyan lehetne ezt orvosolni.
Előzmény: prepo (4922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!