Pont, amikor arra jártam iskolába, 1973 és 1978 között. (nyakig a sárban) Nem emlékszem pontosan, de inkább az idôszak a második felében.
Hová? Csak nem az Aranyba? :-)
És akkor ezekszerint helytálló az, amit a múltkor beírtam, hogy '76-ban lett kész a felüljáró. (Én nem emlékszem, akkor még meg se' voltam. :-) ) Valószínű a BAH csp. is akkor lett ilyen, aminek a kialakítása nyilván nem kis munka volt a korábbi szimpla útkereszteződés után. Lehet, hogy korábban is elkezdték.
Mindenki ártatlannak tekintendő, amíg bűnössége be nem bizonyosodik:)
1918. és 1940. között az aszfalt import volt ezért igyekeztek takarékoskodni és nem építették ki az utat teljes szélességében, csak amennyire a forgalom indokolta. Emiatt van a házak előtt út és nincs középen.
Pedig ha alaposan megnézed NZA CD-jén található párral
Nincs NZA cd - m. De érdekelnének a cd - vel szerzett tapasztalatok. Egyszer szeretnénk egy ilyet csinálni a gőzmozdonyokról, csak jogdíjazás van, meg nem lenne jó ha mindenki másolná.
Visszatérve az alkotás - Hegyaljához. Azért írtam, hogy szerintem nem azt ábrázolja a kép, mert a régi térképeken mindkét útvonal szélesebbnek tűnik. Persze nem léptékhelyes a térkép.
A régi házak alapján kb. 25 m - re becsültem az Alkotás u. szélességét, mint ma a Bécsi út. Ezek szerint kevesebb volt.
> mikor épült ki a mai BAH csomópont,azaz a felüljáró?
Pont, amikor arra jártam iskolába, 1973 és 1978 között. (nyakig a sárban) Nem emlékszem pontosan, de inkább az idôszak a második felében.
A Margit híd budai hídfôje pedig akkor, amikor arra jártam iskolába, 1969 és 1972 között :-((( De ott nem volt sár, helyette villamos végállomás a Császár fürdônél.
68-ban még jártak Szentendrére a régi HÉV kocsik, aztán úgy 69-tôl már csak egy motor+vezérlô járt az óbudai pályaudvarra (Aquincumnál lekanyarodott balra...)
Az Árpád fejedelem útnak a Margit híd végállomással ellentétes oldalan, a park sarkában állt egy bódé-büfé-kocsma. Ott 1969-ben még 1,-Ft-ért árulták a lángost.
Tehát eredetileg jókat írtam a hegyről, meg minden.
Csak aztán belekötöttek, pedig régen- függetlenül, hogy nem láttam, így volt.
gianmarco: igazad van a sas-heggyel, meg csúcsaival, inkább arra akartam rávilágítani, aki látta már, tudja, jellegzetes a rálátás, a képe.
Az előző írásomnál a képekhez a főoldal: itt van.Lehet bogarászni.
Ő...ő...ahhh...!
Nagyon köszi a képet, különösen jó és ritka.
Mikori?
Itt van egy feltehetően két világháború közti térkép a BAHról.
A freeweben. Ha majd jó lesz a tar.hu, kiteszem az albumba. Ez a lap tartalmaz pár közleekdési képet is.
British Pathe(WOMEN WORKERS BUDAPEST) Illetve még !
... És még sok más.
Remélem, még nem linkelték be.
Nem, szvsz. ez is a Hegyalja út Gellérthegy felôli szakaszától van fényképezve. Ezért van az íves sarokház (ma vendéglô?, akkoriban egy jó kis kocsma volt...) a bal oldalon.
> Ez a Hegyalja út-Budaörsi (,Alkotás) kereszteződése?
Igen, a ma is meglévô sarokház Hegyalja-úti emeleti ablakából fényképezve.
> Ez 12-es járat lehet?
Igen, az volt Ik 180-as. A 8-as pedig úgy emlékszem, Ik 620-as. A 61-es Stuka, bár az építkezés elôtt már mintha ICS járt volna.
> A 61-es páyláját arrébb rakták?
Persze. A 61-esnek a sarkon, a keresztezôdés elôtt járdasziget nélküli megállója volt. A 8-as busz megállója a Farkasrét felé viszont a keresztezôdés után volt. Tehát aki a Körtérrôl jött (a Műegyetemrôl) a villamossal és meglátta, hogy áll a 8-as a piros lámpánál, még átfuthatott gyorsan a villamos elôtt és a Hegyalja úton és elérhette a 8-ast a megállóban. Fordítva nem ment, mert mire zöld lett a lámpa, elindult a villamos.
> Rajta ment a forgalom, a síneken?
Részben, mert keskeny volt a sáv a sinek mellett.
A sarkon a két házat az építkezés során elbontották, bár mintha úgy rémlene, hogy az egyik egy darabig még építésvezetôség volt. A Hegyalja útnak építettek egy ideiglenes nyomvonalat, amíg a felüljáró készült.
> a Németvölgyi temető volt, kiváncsi vagyok, a kép készültekkor szanálták e már.
Igen, viszonylag hamar. Kellett a hely az ideiglenes nyomvonalnak.
Itt lakom több, mint 22 éve :-), de a Sas-hegyen kívül szvsz semmi nem árulta el, hogy a BAH csomópont. Továbbra is érdekel, hogy mikor kapta a kb. mai formáját.
És a látszat ellenére a Sas-hegy távolabbi, "kisebb" csúcsa a magasabb.
Há' akko' hol lehet?
Igazából homályos, kis látószögű kép.
Támpont a földről fotozottnál:
8-as busz jön a Sas-hegyről Erzsi-híd fele.Átmegy a felüljáró alatt. Megáll a megállóba. A megálló mögött levő ház az, ami a itteni kép baloldalán látszik, az a 2-3 emeletes, kissé íves épület.
Ha arra mész a Sas-hegyet nagyon nézd meg.
Annak van két púpja. A külsőbbik, ami a dél fele esik, kicsit talán nagyobb, hídd el, belehet tájolni.
Régen egyébként valami kis betonalapzat volt a 40-es hotel megállójánál.
Ha mész 139-el Gazdagrét fele, mész a busszal a felüljáró oldalában, kicsit össeszükül a tér, 2 sáv megy a felüljáró egysávjába.
Az előtt, a benzinkút után, eléggé látszik a hegy felőli házk helye. Ha tovább mész, jön az első ház, az építés irányából is látszik, eredetileg másutt ment az út, bővítették, illetve a 139-es déli fele kanyarodásakor a sárgás színű társasházak is elég ferdén állank a járdához képest.
Ott van az albumban a alaprajza a fotozott környéknek, vesd össze a táblákat, a sávok számát, a villamos sínt. Ami alig látszik.
A 4222-es utolsó képén én se tudom felismerni a BAH csomópontot.
És lehet, hogy a hiba az én készülékemben van, de a 4232-es első képéről sem tudtam megállapítani, hogy hol pontosan készülhetett. Gondolom egy-két már elbontott ház is van rajta.
A BAH csp. mikor nőtt ekkorára, mint ma? Mintha egyszer olyan hallottam/olvastam volna, hogy a felüljáró ’76-ban készült el.
Ismét üzemzavar a Deákon! Ma 7.55-kor állnak a villamosok; egy jv. szerint egy tetőellenállás izzott, majd kigyulladt. A szóban forgó a 3436-FP-3442 lehetett, szedő lehúzva, tűznek semmi nyoma. A Kálvin felől régi szokás szerint szépen felsorakoztak a kocsik... :(((
Sziasztok! Egy kicsit bili, de csak kicsit! Remélem, valaki tud a témáról valamit... Az osztyapenkóra valyon amikor úgy újították fel, ahogy szánhattak későbbre villamost? Hsonlóan gyanűs a Karolina út és térsége...