Egyébként én takarékossági, meg fűtéshatékonysági okokból minden indítózás után reflexszerűen ECO üzemmódot kapcsolok.
Mennyit lehet ezzel megtakarítani a fogyasztásban?
Én nem kapcsolom ki és mostanában 7.5-7.6 l a fogyasztás vegyes város/országút esetén a nyári 8.0 helyett (1.6 SW benzines). Ebből arra következtetek, hogy értelemszerűen télen a klíma kevesebbet fogyaszt mint nyáron, ezért lehet, hogy nem is jelentős amit az ECO-val télen lehet spórolni (0.1-0.3 l / 100 km). Rosszul gondolom?
Tegnap voltam megnézni a leendő drágaságomat, másfél éves 307 XSI-t. A benyomásaim az autóval és a kereskdeővel kapcsolatban:
Hát pofára nagyon tetszik, élőben még jobban mint a képeken. Megnéztük alaposan, külső sérülés 1 darab volt rajta ami szerintem minimális. Ez pedig az autó elején találtuk, a műanyag spoiler bal elöl meg volt repedve. Nem túl vészes, viszonylag rövid repedés volt. A Bal első ajtó volt behorpadva, azt megcsinálták szépen, nyoma sem látszott. Belseje igényes, tiszta, kopások vagy erre utaló nyomok nem voltak. Mentünk egy tesztkarikát is a kocsival. A 2.0 lityis benzines szépen muzsikált, bár mikor beindítottam alapjáraton kicsit remegtette a motor az autót, én úgy éreztem. Ez szerintetek mitől lehet? Ez az a bizonyos hidrotőke csere lesz, vagy szokásos, vagy szoftverfrissítés a megoldás? Hidegen indultunk el, de a motor nem rángatott, nem fulladt le, nem fogyott el belőle az erő. Húzott is rendesen, már amennyire a 138 LE húzhat. Az elektromos kütyük közül a CD-t, a digi klímát és az ülésfűtést elfelejtettem kipróbálni, sztem ezekkel nincs gond(mondjuk mielőtt megvesszük az ülésfűtést még letesztelem majd). Miután visszaérkeztünk, a barátaim szóltak hogy friss olajfolt volt az autó alatt. Bevitettük a szervízbe, tegyék emelőre (a kereskedő ajánlotta, meg is lepődtem). Begurult vele, felemelték, végig követtük az eseményeket. Az alja tiszta volt (már egy autó aljához képest:), olajcsöpögésre semmi jel nem utalt, valószínűleg másik autóról kerülhetett oda. Az utastérben a zörgésre nem nagyon figyeltem, kicsit lenyűgözött a kényelem és a térérzet. De nagyon nem lehetett vészes, mert az ilyeneket kiszúrom azért. Kényelmesen elfértem a vezetőülésben, ami elég fontos szempont az én esetemben (203cm-es magassággal). Utána leültünk alkudozni a kereskedővel. Fiatalember volt, kb. mint én is. Teljesen korrekt, nekem személy szerint még szimpatikus is (nem félreérteni:), véleményem szerint kifoghattam volna rosszabb embert is. Most ott tartunk hogy holnap visszahív, és megmondja hogy a kialkudott árba bele fog-e férni (márpedig bele kell hogy férjen:) egy olaj- és szűrőcsere. Téligumit nem kapok hozzá, úgyhogy ha ezen a téren van ötletetek merre keresgéljek azt szívesen veszem. Nem csak gumi kellene, hanem felni is, de télire én mindenképpen acél felniket szeretnék. A kereskedés a Szfehérvári Fábián volt, így első benyomás alapján szimpatikusak. De a szervízt valószínűleg majd Érden, vagy a Grósznál, vagy a Frédibéninél oldom majd meg.
Ezen kívül még lenne kérdésem. Visszaolvastam a topicot, nagyjából az elmúlt 2000-2200 hozzászólást olvastam végig. Amire nem találtam a választ az a következő pár dolog volt:
mi az a BSA(BSI)?
mi az a reset (és hogy lehet orvosolni)?
Ha a kapcsolódó hozzászólások számát megírja valaki, már azt is előre is köszönöm.
Majdnem elfelejtettem, pár szót az autóról:
307 XSI, 2002.08. havi, 29e km-el. Gyönyörű szép szürke, 17-es challanger felnikkel. CD-s rádió plusz CDtár volt benne, de egy új autóhoz kiszedték a cd-s rádiót belőle (állítólag nem volt raktáron), és rádió-magnót raktak be helyette. Ez is furcsa, bár engem zavar kevésbé mint az új autó tulaját sztem. Csak ő meg nem tudja. Ilyen is van. Tempomat, ESP nincs, de tempomatot majd szeretnék bele, más autónál tapasztaltam már mennyire hasznos. ESP is jó lenne (biztonság mindenekelőtt), kérdés még hogy lehet-e utólag ezt beszereltetni, illetve megéri-e.
Terveim szerint ha meglesz, első(második:) utam egy általatok megbízhatónak mondott szervízbe vezet majd, hogy nézzenek át rajta mindent.
Mégegyzser köszi az esetleges válaszokat,építő jellegű kritikákat!
A páramentesítésről én is úgy tudtam, hogy ez a klíma tudja. A Picassoban és a 406-somban is iylen volt, soha sem párásodott belülről, a mostani OFF mondeo párásodik rendszeresen. Ezen meg is lepődtem, de a szervízben mondták, hogy majd minden kocsiban így van, kivéve a PUG-ot(!), mert abban a legjobb aklíma ebben a kategóriában.
Az 1.6-os motor meg... hát szóval európai 1.6-os. Ha nem gyorsulási versenyt akarsz vele nyerni, nem lesz problémád, bár én a teljesítményéhez és a dinamikájához sokallom a fogyasztást.
Gratulálok az autódhoz! Sok örömet kívánok hozzá. Nekem is 1,6 Prémiumom van, már több mint 2 éve, és 70 ezer km óta maximálisan elégedett vagyok vele. Néhány kérdésedre megpróbálok reagálni a saját tudásom alapján.
Az autó kényelmével igazán hosszú úton fog elkápráztatni. Szerintem érdemes az ülést elég magasra állítani, és a kormányt is jól kihúzva nagyon komfortossá tehető benne az utazás, főleg átlagos termetű embereknek. Nekem is volt középkategóriás autóm, (Nissan Primera) és a PUG 307 bizony sokkal(!) kényelmesebb nála.
Az 1,6-os motor, ha tudod egy kicsit pörgetni is, nekem elhiheted, hogy élvezetesen és dinamikusan gyorsítja a kasztnit, minden más vélemény ellenére is. 2-3. fokozatba meggyőzően az ülésbe nyom. Már amennyire egy 1,6-os motor az ülésbenyomhat, annyira ez is.
A rádió-audió tényleg elég vacak, a CD hangja még úgy ahogy hallgatható, de az is elmarad szinte az összes konkurens márka hangjától. Én HI-FI építesbe kezdek, ezt már elhatároztam.
Klimáról: Auto állásban a komresszor mindig bekapcsol. És igenis van a 307-ben párásodás érzékelő. Nagyon sokan tapasztaltuk már télen, hogy párásak az ablakok, főleg belülről. Ha a levegőt átvezetjük egy hidegebb radiátoron, azon mindig pára csapódik ki, tehát szárazabbnak kell lennie, az azon átvezetett levegőnek. Ez független attól, hogy a klimát hűtésre, vagy párátlanításra használjuk, ez egyszerűen így van. A belső levegőt is lehet hűteni, majd visszafűteni, ezáltal szárítani. Tehát a 307 klimája igenis használva van a levegő páratartalmának a szabájozására is. Különösen télen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy ha a szélvédőszárítót bekapcsoljuk, minden esetben bekapcsol a kompresszor is. Minden esetben! Egyébként én takarékossági, meg fűtéshatékonysági okokból minden indítózás után reflexszerűen ECO üzemmódot kapcsolok. Ha több személlyel utazom, és párásodik az ablak, akkor auto üzemmódot használok, és láss csodát nem lessz párás az ablak. Ki lehet próbálni, ez így van. A tükör automatikus behajlása kikerülhető, ha kulccsal, és nem távirányítóval zárod az ajtót. Autómosás után hidegben én is úgy szoktam.
A villanymotorhang szerintem amit hallasz, az elektromos szervo szivattyúja, ami a sebesség csökkenésével növeli a fordulatot. Egy kicsit mozdítsd meg álló helzetben a kormányt, és akkor még tovább kell a hangnak erősödnie. nekem is szokatlan volt előszőr, de már észre sem veszem.
Én a Cora áruházban vettem gumiszőnyeget, amit késsel formára lehet igazítani. Nézd meg a honlapomon, akarom mondani az autóm honlapján, milyen szőnyegem van, vannak ott képek is, biztosan megtalálod: www.greenlion.ini.hu
Amit tanácsolnék még. Az elején, bármilyen kis rendellenességgel, zörgéssel vidd azonnal a szervízbe, csináltass meg rajta minden apróságot cseréljenek ki minden selejtes alkatrészt és nagyon jó kis autóvá érik az idő folyamán. Saját tapasztalatom, hogy az én autóm is szinte egyre jobb lett. Én ugyanilyet veszek legközelebb is, sőt, már meg is rendeltem.
Mesélj még az autódról, milyen színű, mi van még benne a Prémiumon kívül? A műszerfalvilágítás még mindig elhalványul nappal, is amikor felkapcsolod a világítást? Ha igen, erre is tudok megoldást, de még jobb lenne, ha a gyár oldaná már meg végre ezt a pofon egyszerű feladatot.
köszi a segítséget, még egy kérdés: a kereskedelmi forgalomban kapható hangszórók elektromosan kompatibilisek a gyári gagyival? Esetleg típust tud valaki?
A tűzkarikát azóta megváltoztatták, tettek a szélére plusz teflon gyűrűt, tartott is vagy 5000 km-t. Azóta betettek egy másikat (szintén teflonosat) ami 2000 Km-től néha néha (egy héten egyszer kétszer )halkan benyösszen ami már nem zavaró. Akinek dízel autója van ebből a szempontból szerencsés mert nekik ez a probléma ismeretlen.(a szervíz szerint). Akit érdekel annak el tudom küldeni a tűzkarika classic képét, az újat a szervizben felejtettem
Szönyeget, én Dabason csináltattam, ahonnan minden kereskedőnek is szállítanak. Én anno ott hagytam a méreteket kivágott papirlap formályában, tehát biztos meg van még nekik. Arról tudnak méretre vágni. Tavaly 3000 forintért csináltak 4 darabot beszegve. Még a szint is te választhatod ki. Én sötét feketét kértem, de lehetett volna szürkét, meg mittudomén milyet még. A széleinek a levarrására is van több fajta lehetőség. Hogy pontosan hol van, azt onnan lehet megtudni, hogy bemégy valami autósboltba pl: Homasita, és megnézegeted, hogy az ott kapható termékeket amelyek dabasiak, hol gyártják. Arra emlékszem, hogy a főúton pestről lefelé menve Dabason belül bal kézre fog esni egy enyhe bal ivű kanyarban egy kék kapu. Ott van.
HIFI:
Semelyik 16-os hangszóró nem fér be csont nélkül, mert a kárpit belselyén lévő műanyag perforálások nem engedik, de kis faragással tökéletesen be lehet tenni. A körcikk egyik felén kell egy kicsit faragni. Ha be akarod tenni, kkor úgyis látod hogy nem fekszik a hangszóró pereme rendesen fel. Vigyázni kell még a hangszóró beépítési mélységével is (nagy mágnes), mert nem tud akkor rendesen felfeküdni a kárpit. Ez a kisebbik probléma. Asszem képein látszik hogy mennyire nevetséges a gyári hangszóró mágnesének átmérője. Gyakorlatilag 0.
Sok sikert a hekkeléshez.
Hát, őszintén megmondva egyszer sem néztem alá, én nem saját kezűleg takaítzom az autóimat (ez most nagyon gázosan hangztott, tudom) de szerintem nem vízáteresztő, annak ellenére, hogy amúgy szövet "kinézete" van felülről. Ugorj be egy PUG szervízbe, és kérd mutassank egyet. Van talán háromféle színben.
Én egyébként klímatechnikával foglalkozom.
A hűtéstechnikában a páratartalom-szabályozása télen nedvesítésből, nem pedig szárításból áll, ugyanis a klíma a beszívott külső levegőt hűti, ezzel együtt szárítja. Na de télen a felmelegített levegőt emiatt nedvesíteni kellene.
A klímának tehát télen, külső levegővel való működéskor nem kellene bekapcsolnia.
Egyébként komfort jellegű klímák (emberi tartózkodásra szánt terek) esetében szinte kizárólag hőmérsékletre szabályoznak, legfeljebb nedvesítés van a dologban. A szárítást pedig eddig csak tehnológiai berendezésekbél láttam.
Na de autóban?
Az automata klíma nem csak hőmérsékletet, de a páratartalmat is szabályozza, talán ezért kapcsolgat be néha.
Én ugyan szerencsére nem tudom milyen a tűzkarika hangja, de az alábbi leírásból az derül, ki, hogy annak a nyikorgásához az kell, hogy kiégjen belőle a grafit. Új aztónál ez nem valószínű.
Az automatikus becsukódás kikapcsolása tudomásom szerint csak a szoftwerben lehetséges. Ismét egy ésszerű megoldás a PUG-tól, csakúgy, mint a sebességre való figyelmeztetés limitje.
3D szőnyeg rulez. Tökéletesen passzol, nem csúszik el, amikor kiveszed, a szemét nem hullik le róla. (Bele kellett volna alkudni az árba, mostmár kicsit drága)
Első benymások:
A belső kidolgozottság és minőség jó. A hely igen nagy, még Vectra után is feltűnően nagy a növekmény. A csomagtartó ugyan sokkal kisebb, de ez nekem nem jelent hátrányt. Egyetlen helyen érzem talán kisebbnek a rendelkezésre álló helyet: a jobb lábamat mindig neki kell támasztani a középkonzolnak, hogy elférjen. A Vectrában itt kb. 1-2 cm volt még, de ez pont arra volt elég, hogy a lábamat kényelmesen szabadon hagyhattam, de ha neki akartam támasztani a középkonzolnak, még az is kényelmes volt.
Az első 1-2 ezer km-en a szerviz utasítása szerint a motort csak 4000-ig pórgetem, a motorról, dinamikáról később. De ógy néz ki, hogy tetszerni fog...
A csalódás a hifi igen silány minősége. A topic olvasása után tisztában voltam vele, hogy nem kell csodát várni, de ilyen rosszra nem számítottam. A rádió, Cd sztem elfogadható, sztem a hangszórókkal van a baj. A Vectrában lévő Philips CAR 400 "gagyi" hangzásban fényévekkel előrébb jár.
Kérdés a tapasztaltabb kollégákhoz:
- tud-e valaki olyan kompatibilis hangsugárzót ajánlani, melynél a bass. is átjön? Csak a 2 első ajtóba kellene, olvastam már Asszem és nyilasmisi hozzászólásait, de én csak a hangszórókat akarom kicserélni, nem lesz komoly hifi.
- 5 fok külső hőmérséklet esetén, AUTO állásban, de nem ECO módban, külső levegővel, 21 fokra állítva néha beindul a klíma kompresszor. Tudja valaki, hogy miért?
- alapjáraton, meleg motornál olyan hangot hallok, mintha menne a hűtőventilátor. Ez akkor erősödik fel, amikor a sebesség lecsökken, és megállok.
- gázadáskor és elvételkor nyekergő-nyikorgó hangot hallok. Tűzkarika?
- kikapcsolható-e a külső tükrök automatikus behajlítása?
- az első lábtér szőnyegének helye eléggé speciális, a hagyományos, autósboltokban kapható gumiszőnyegek nem egészen oda valók. Lehet kapni gyári gumiszőnyeget (kb. 7 eFt), és 3D szőnyeget (kb. 17 eFt). A vizet, havat kellene megognia. Van valakinek ilyen? Tapasztalatok? Érdemes?
"FRANKYE
válasz erre | adatok | e-mail 2003-09-28 08:52:41 (7799)
A tűzkarika:
kb 5-6 cm átmérőjű 8mm széles és 5mm vastag vastag gyürű, ami sűrün szövött fémszivacsból (hasonló az anyaga mint a edénytisztitó fémszivacsnak) áll ami grafitba van ágyazva. Ez a szerkezet a katalizátor és a kipufogó közé van beépítve és a motor elmozdulását egyenlíti ki a kipuf. -hoz képest. A hiba jelenség gázadás gázelvételre nyöszörgő hang elöszőr hosszú autópálya használat után, utána egyre rövidebb táv után késöbb állandóan. Ha hideg a motor akkor általában nem jelentkezik a zaj. (Kiég a grafit a drótháló közül). Ezt egyébként más tipusok flexi csővel oldják meg, nem olyan kifinomultan mint a pug. Most a zajoknak és nyöszörgéseknek szintje van, ha néha benyösszen halkan (jobb szót nem találok rá) akkor nincs semmi gond de volt olyan eset, hogy telefonáltam a kocsiból és megkérdezték, hogy mi az a zaj a háttérben. Ekkor már elviselhetetlenül bosszantó. Akit érdekel annak a fényképét a t. kar.-nak elküldöm.
Sajnos 2003 tavaszán még volt olyan szerviz (Centrál) ami ezt a hiba jelenséget nem ismerte!!!!!
A bronzporos zsirral való kezelésre (ami kb 3000 FT pug szervízben) azt mondta egy másik szervíz hogy csak átmeneti megoldást ad. Elhiszem neki. "
Minden elismerés (és esetleges építő jellegű kritika) a hozzászólás eredeti szerzőjét illeti.
Uh...téged milyen perverz mazochizmus visz rá, hogy oda vidd a kocsidat, ahol eddig sem javítottak meg semmit véglegesen, csak kicserélik a nyilván valami más miatt tönkremenő alkatrészt, és hagyják újra tönkremenni?
Lehet, hogy tényleg odaragasztották a hőfokjelzőt:)
A Fábiánnál az én volt 406-som hibáit sem tudták megjavítani, csak hasbaakasztás ment.
Hi
PUG szakértők volna egy-két kérdésem felétek
2002.11 havi a 307SW -m . Gondolom van ennél frisebb szoftver. Érdemes frisítetni ? Mennyiért szokták ezt csinálni ?
Ja és engem is érdeklne mi az a tűzkarika és mi a jele neki ha rosz ?
Eljött az idő, a cégem vesz nekem kocsit végre. :) Fix az összeghatár(majdnem mindegy hogy mennyi), drágábban nem tudok autót venni. Ezért néztem ki inkább minőségibb használt autót. Amit kinéztem, az egy 307 XSI. Ebben az árban SW-ből 1.6-osat láttam csak. Igazából a véleményetekre lennék kiváncsi, illetve hogy mikkel kell szembenéznem majd a közeljövőben. Az autóban van 29e km, 2002.08. havi. 80-90%ban csak én fogom használni, max. 2-en ülünk majd benne egyszerre. Ergo az SW felesleges lenne sztem. Jó és rossz tapasztalatokat írjátok meg légyszíves minél hamarabb, mindenre kiváncsi vagyok.
Előre is köszi a segítséget. Jah, egyébként holnap megyek tüzetesen megnézni, és ha minden OK, már talán a jövő héten el is tudnám hozni.
Tegnap voltama a Fábiánban.
Tönkre ment a jobb első ablakemelő, recseg ropog az üveg amikor mozgatom az üveget. Egy izben alig tudtam kézzel felrángatni. Ezt nem tudták megcsinálni, mert rendelni kell hozzá valamit, ami a jövőhéten lesz meg.
Ismét felhoztam a termosztát hibát, amivel már 3 hónapja is zaklattam őket, ugyanis a motorhőfok nem ment 70fok fölé. Akkor hasbaakasztottak, hogy hidegvan (tavaly nem volt :-)), meg nézzem meg a műhelyben alapjáraton milyen jól áll a 90 fokon. "Semmi baja, ennek ilyennek kell lennie". Mondom, nem érdekel semmivel nincs hidegebb mint tavaly, cseréljék ki a termosztátot az a baja. Igazam lett, tegnap óta mintha rá lenne a mutató ragasztva a 90-re.
Kértem egy szoft frissítést is, de szeintem a BSI-ben a motorvezérlőt nem frissítették, mert ugyan úgy megmaradt az adaptív gázpedál, amelyet úgy utálok, hogy nem igaz. Legközelebb emiatt fogok reklamálni.
így állok most.
A tűzkarika 4-5 hónapos kifogástalan működés után ismét elkezdett nyekeregni, ezért ezt is jeleznem kell, hogy készíthetik az újabb példányt. (Ez lesz a 4. amely tönkrement) Azért nem szóltam a most, mert még csak hidegen csinálja.
Az indexkapcsoló köszöni szépen jól van.
A hátsó futómű továbbra is kopog, durrog (immár másfél éve) kb.10x voltam szereltetni, lassan feladom.
Hát szóval azért nem kell túlértékelni azt az 1.6-ost. Nekünk az van SW-ben. Városba okés, de egyáltalán nem dinamikus (nagy kasztni) és szerintem sokat is fogyaszt. (sajnos a dízel nálunk nem térülne vissza)