Van egy-két ismerősöm, akik ott laknak, meg itteni barátaim, akik voltak már kint.
Leginkább az ottani "tiszta" természet fogott meg, a csend, meg az időjárás (ugyanis én nem nagyon birom a meleget; a telet és a hideget viszont nagyon szeretem. Kicsit furcsa, tudom). Meg szerintem Finnország egy eléggé nyugis hely a környékbeli országokhoz képest.
A könnyűzene érdekel. Az ottani komolyzenét nem ismerem, de azt is nagyon szeretném megismerni. Ezért is mennék.
A norvégok valóban jók, de a svédek is. (Egyébként hallottad, hogy volt nemrég egy nagy show, ahol a világ több országában rendezett Superstar >nálunk Megastar< válogatás nyertesei versenyeztek, hogy kinek van a legjobb hangja. És az első helyezet a norvég srác lett. Valahogy nem csodálkoztam rajta. Egyébként hogy őszinte legyek, nem nagyon szeretem az ilyen "csinált" sztárocskákat meg az ehhez hasonló műsorokat, de annak a fiúnak tényleg iszonyat jó hangja van!)
A finn zenei élet kétségkívül érdsekes és izgalmas...de azért nem egy akkora kuriózum. Lényegét tekintve nem körözi le a dán, norvég, belga zenét :) Furcsa, hogy pont a zenére haraptál rá...a könnyű avagy komolyzene érdekel?
Igazad van, elég lehetetlen dolog munkát találni. Inkább úgy kellene mennem, hogy tanulni fogok ott.
Még nem voltam Finnországban, de rengeteget hallottam, olvastam meg láttam róla. És csak akkor tudom meg, hogy valóban olyan-e, mint amilyennek mondták, ha én magam tapasztalom meg. Leginkább a természet vonz benne (de a fő ok a zene, ugyanis nagyon érdekel a skandináv "zenei élet", és ezzel akarok foglalkozni később, de ezt így most hosszú lenne leírni, hogy miért, és hogy jött ez az egész.)
Te amúgy miért mentél ki, és hogy jött ez az egész, hogy pont Finnországba menjél? Szeretsz ott élni?
Azért alapvetően ha munkaajánlata van valakinek akkor arra már biztos hogy megkapja a szükséges engedélyeket. Nem hallottam még olyanról, hogy bárkinek is elutasították volna a kérelmét.
Hidd el 4 év múlva is így fogom gondolni :-)! Ezzel már hosszú évek óta így vagyok. Majd kiderül milyen lesz a helyzet akkor, addig is van bven mit csinálni itthon is. Remélhetleg párszor kijutok addig! Mit érdemesebb tanulni, svédet vagy oroszt?
azt tudod már, hogy mit fogsz mondani a beléptetésnél Finno-ba? Mert megkérdezik, hogy miért jöttél, hol fogsz lakni, stb, stb.
Munka: én elég komoly finn cégnél szerzett szakmai háttérrel jöttem ki, tart-i engedélyem volt, munkaengedélyem nem (pedig az akkor volegényem /most már férjem/ finn) 3 hónap alatt sikerult állást találnom, újabb 1 hónapba telt mire a cég elintézte a munkaengedélyt nekem. Ez azt jelentette, hogy a cég kijelentette:
-sem finn állampolgár
-sem eu-s állampolgár
nem tudja a munkakört betölteni, csak én.
Ezt a munkaugyi hivatal jóváhagyta (de megteheti, hogy elutasítja ha az állás szerintuk betöltheto mással) Persze májustól Mo. EU tag, de Finno. nem fogad munkavállalókat..
Na most ha fentieket magadra vetítve végiggondolod, akkor szerinted van esélyed munkát kapni? Fekete munkára pedig ne gondolj, mert nagyon rizikós, úgy kitoloncolnak mint a sicc.
Én tényleg nem akarlak lebeszélni, de egyáltalán voltál már Finno-ban? Tudod milyen lehet itt élni? Mi vonz?
Hogy mi lesz 2008-ban? Lehetetlen megmondani..szvsz tanuld a finnt keményen, a németet zárkóztasd fel, esetleg ha gagyognál még oroszul is az nem hátrány :o)
Most tényleg ramaty a helyzet, mindenhol elbocsátások vannak, de hogy 4 év múlva? Lehet hogy addigra te sem gondolod komolyan ezt a kiköltözést :o)))
Az a helyzet, hogy meghívót, vagy valami hasonlót tudnék szerezni.
Sőt, van is kinél laknom egy ideig (talán amíg munkát találok).
Így esetleg nőnek már az esélyeim?
Nekem ugyan némiképp még korai ezzel foglalkoznom, de ha D.Reni már felvetette a témát akkor nekem is lenne egy kérdésem hozzátok.
Én is tervezem, hogy főiskola után kiköltözök Finnországba,hisz a kedvenc országom :-). 2007 nyarán fogok végezni, szóval csak utána lehetséges a dolog.
Idegenforgalom és szálloda szakra járok és ezen a területen is szeretnék majd elhelyezkedni ha egy mód van rá, persze más is érdekelhet.
Finnül, angolul és egy kicsit németül beszélek (ha kell megtanulok svédül is).
Szerintetek így jó esélyekkel indulok? Mire végzek, már 2008-ig is csak egy fél év lesz hátra, úgyhogy azt mindenképp kivárnám.
Ha az számít valamit, most 21,5 éves vagyok..
Ismervén az amúgy nem túl szigorú finn bevándorlási törvényeket és irányelveket, ahhoz hogy ki menjen eme hölgy bizony kell egy valamilyen írásos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy vissza is fog jönni. Mivel Finnországban nem lehet még munkát vállalni magyar állampolgárként olyan szabadon, mint ahogyan az kivánatos lenne, ezért ez május 1 után is érvényben marad. Tartózkodási engedélyt pedig tanulmányi jogviszonyra, házasságra és stabil határozott idej? munkára adnak a bevándorlásiak. Ha ezek nem állnak fennt marad az írásos bizonyíték arra, hogy vissza is jön (elég mondjuk egy retúr vonatjegy vagy egy repül?jegy, de szigorúan 3 hónapon belül, 2 hónapon túli tartózkodás mellett kérhetnek meghívó levelet ismer?st?l, baráttól, hogy ott lakhat az illet? illetve lefoglalt, kifizetett szállást nevezett id?pontra) az illet?. Ha fenn akad valaki az általam emlegetett rostán (nagy vonalakban ezek a f? buktatók), akkor bizony marad a belépés megtagadása, vagy repül?téren a kitoloncolás (vagy deportáció, ahogy tetszik :) ) hisz az illet? inadmissible, nem léphet be Finnország és így a Schengel államok területére.
A magyar meg a román nyelvtudásod itt sajnos nem sokat ér, a német nem egy kulcsfontosságú nyelv, angolul meg még a homlessek is igen jól tudnak.
Szakképzettség és fin nyelvtudás nélkül sajnos zérus esélyed van munkát találni Helsinkiben. Ez komoly, ne áltasd magad ábrándokkal.
Ha tanulni akarsz akkor arra több esélyed van, de egy 5-700 eurós havi budjet akkor is kell, anélkül tartózkodási engedélyt sem kapsz.
Ha felvesznek egy egyetemer akkor persze javul a túlélési esélyed, kaphatsz koleszt meg minimális támogatást.
Legjobban a nyelvekhez (4 nyelven beszélek: magyar, német, angol, román) és elkezdtem tanulni finnül (magamtól). Az a rossz, hogy nincs semmi szakmai végzettségem (még csak most érettségizek) :(
Egész életemben erre az alkalomra vártam, hogy ki tudjak menni, és tudom, hogy nehéz lesz, de neki fogok vágni. Egy ideig tudnék kinél lakni, de előbb-utóbb keresnem kell egy lakást. A munkával lesz sok gondom.
Ja, egyébként most még csak azért mennék ki, hogy megszokjam, és tanuljak finnül. Aztán valószínü, hogy beiratkoznék tanulni.
Helsinki nagyon vonz engem.
Ilyesmire gondolok én is... Csak gondoltam viszek bele valami kis cinikusságot, hisz minden relatív. Valóban rra céloztam, hogy egy jónak számító 80.000es fizetésből 10.000et kifizetni több, mint 1500 e ből 40-et...
Na ja...de ez nem azért van mert itt olcsó a DSL hanem mert drága a sör.
Viszon szerintem nem drága amúgy sem... egy uccai rendőr kezdőfizuja van úgy 2000 euró körül, eből nettó megmarad 1500... szóval egy DSL neki a havi nettó bevételének cirka 3%.
Milyen szakterületen érdekelnek az átlagfizetések? Tudzs finnül? Manapság minden területen atalmas leépítések vannak. Az Elisa n+1 alkalommal küld el sokszáz embert, a Nokia is karcsűsítt, a Nordea most jelentette be 2-300 ember elbocsátását. Minden 3. HEX-en jegyzett cég leépített az elmúlt években.
Szóval nem túl rózsás a helyzet, ha nem tudsz finnül és nem valami nagyon kelendő a szakmád akkor komoly nehézségekbe fogsz ütközni.
Persze buszt vezetni és hányást takarítani azt mindig lehet, csak szar pénzért.
Bébi sintért tartani itt nem túl nagy szokás, de nem lehetetlen.
Az albiárak Helsinkiben egy fóre 4-600 euróig mozognak havonta...egy albihoz persze le kell tenni cirka 2 havi albérleti díjta mit az albi felmondásakor kapsz vissza. Az álláskereső tartozkódási engedélyhez is be kell mutatnod, hogy képes vagy megélni 3-6 hónapig saját pénzből
Egy hónaig ha takarékos vagy akkor 3-500 euróra van szükséged... Vagyis ha fix munka nélkül jössz ki akkor készülj úgy hogy 5500 euród van a számládon és ez 6 hónap alat el is fog fogyni és akkor még csoró módon élsz.
Finnországban az árak magasok, de a szolgáltatások színvonala is magas. Egy havi buszbérlet 70 euró (Espoo-Vantaa-Hki) deez nagyon színvonalas tömegközlekedést ad. Egy havi ADSL (512 szimmetrikus) úgy 40 euró és 2 héten belül bekötik.
Egy korsó sör Kallióban 2.5-3.5 euró a város menőbb helyein 4.5-5.5 euró. Egy olcsó pizzázóban egy jó pizza 5-8 euró között mozog.
Reni! Azt már tudod, hogy merre keresd a térképen :-))? Bocsi, csak vicc volt :-). Amúgy érdekelne engem is, hogy valamit kifelejtettél a hsz-ból vagy ennyire merész vagy!?