Kedves kezdő kenyérsütők, mielőtt felteszitek a kérdést, hogy milyen gépet vegyetek vagy hogy milyen kenyeret süssetek elsőre, feltétlenül olvassátok el, kérlek, ezt a hozzászólást, ahol megkapjátok a legfontosabb infókat az elinduláshoz -úgymint gépleírásokat, tapasztalatokat és recepteket: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67615512&t=1001728
Ez így nagyon szuper lenne!
Igazán rendes vagy ,hogy megcsinálod.
Nekem lenne egy kérésem vagy javaslatom a topic társak felé:
Ha irunk be receptet, írjuk be mindig milyen tipusú géppel készült és a program mennyi idő alatt futott le, mert igy az új "pékeknek" sokat segítenénk, de a régiek is hasznát veszik.
Így ugyanis könnyebb pl. az sweet vagy a gyors programon sütni.
Mivel ilyen program minden gépen van csak géptipusonként más lefutási időkkel.
Erre az élesztő adagolása miatt lenne nagy szükség, mert hiába "tuti" az általam beírt kalács recept, ha nekem a sweet program pl: 1:50, de másnál esetleg ugyan ez a sweet 2:30, akkor az életben nem lesz jó nála, az én általam beírt recept. De ha látja az idő különbséget, akkor tudja csökkenteni az élesztő mennyiséget, és így sokkal nagyobb reménye van a sikerre.
Went wrong !
nem tudom milyenskinézetü lehet a sütő, de ez az üst kisértetiesen hasonlít a Clatronic 2605 üstjéhez.
A kenyerek szépek (főleg elsőre), gratula !
Sziasztok !
Megint bemásolom a Tuti receptek gyüjteményét, esetleg a szerzök lektorálják le, hogy így jó lesz-e ?
Arra gondoltam, hogy egy kerek számú hozzászólásba betenném, akkor egyszerűen csak meg kellene adni azt a számot és könnyen meg lehetne találni. Vélemény ?
1. Nekem tízből tízszer tökéletes a Bomannomban és szép nagy nem beesett:
50 dkg. finomliszt (most ferencvárosi a sláger)
15 dkg. rétesliszt
3.5 dl. langyos víz
2 nk. olaj, margarin
2 kk. só
2 kk. cukor
1.5 kk. porélesztő (most Tesco, tökéletes...)
Késhegynyi aszkorbinsav, ha nincsen fél ek. ecet
I. normál program 3.30
II. súly
II. vagy III. sütésszín "ízlés" szerint
2. Kalács recept:
2,5 dl tej
2 tojás
reszelt citrom vagy kk citromlé
5 dkg vaj
500 dkg liszt (Kisalföldi finomliszt)
5 ek kristálycukor
1 zacskó vaníliáscukor
1/2 zacskó porélesztő (Oetker)
1 kk só
mazsola
ízlés szerint: kakaó, mák, fahéj
3-as Kelt tészta program
Világos barnítás
(Severin 3982)
4. Bomann CB 566-os kenyérsütőt vettem én is.
Tapasztalt házi kenyérsütő ajánlotta a következő receptet fehér kenyérhez
Hozzávalók 1 kg-os kenyérhez:
65 dkg Kisalföldi finomliszt
1/3 élesztő (5dkg-os egyharmad része)
3 dl víz
2 kis mérőkanál cukor
3 kis mérőkanál só
Készítettem kenyeret 1/4 rész teljes kiőrlésű búzaliszt hozzáadásával, tehát 49 dkg finomliszt 16 dkg teljes kiőrlésű. Ez is nagyon jó lett !
5. Mallory
Mindenesetre itt a recept, amit sikerrel használok kb. 1 éve:
300 g finom liszt
300 g rétesliszt
350 ml víz
1 evőkanál ecet
2 teáskanál só
2 teáskanál cukor
1/4 "kocka" élesztő, vagy 1 1/2 teáskanál francia porélesztő
Severin kenyérsütőben, gyors (2:20) programmal sütöm. A réteslisztből 50-100 grammot gyakran szoktam helyettesíteni teljes kiőrlésű rozsliszttel. Ilyenkor kb. 20 ml-rel több vizet adok hozzá.) Néha 3 evőkanál lisztet 3 evőkanál krumplipehellyel (bioboltos) helyettesítek.
6. Kati
Most vettem egy Electrolux BR3000 masinát (Made in China....). Párszor már sütöttünk is vele.
Van egy formulám, amit sikerült reprodukálni is:
2.5 dl víz
4 ek. olívaolaj
2 ek kefir
fél ek. só
2 ek cukor
1 ek rozskovász
150 gramm fűszeres rozskenyér alap
350 gramm fehér tönkölybúzaliszt
fél csomag Oetker féle instant élesztő.
Az ek elég kicsi fajta.
A langyos vizet, olajat, kefirt, cukrot, sót, rozskovászt összekeverem a tartályban, rá a lisztek, tetejére instant élesztő. Mindezt este, és másnap reggelre időzítem a sötétre sütést teljes őrlésű lisztes programmal.
Mi - kisfiam allergiája miatt kerüljük a búzalisztet és a tejet. Ez a kenyér egészen ehetőre sikerült!
7. Bbabi (1765)
A géphez adott alap recept nálam működik egy pici változtatással.
65 dkg liszt ebből 15 dkg rétesliszt
3,3 dl langyos víz
3 ek olaj
1,5 ek cukor
2,5 tk só
Késhegynyi aszkorbinsav (jobb mint az ecet)
1 és háromnegyed tk francia száraz instant élesztő (budafokiból 2 és negyed tk kell, Oetkerből pedig 2 tk)
Normál program 3:00
II. súly
Közepes szín
8. Banzoli (1820)
Az én tuti alapreceptem:
300 ml langyos víz (38-40 fokra felmikrózom)
800 ml liszt (4*200-as mérőpohár)
2 mk só
1 tk tejpor
1/3 normál budafoki
Nincs cukor, zsiradék, ezért lesz kenyér.
Az összerakás sorrendje is ez.
Hauser normál program.
A kipróbált lisztekről:
- a fradi lisztet nagyívben kikerülöm
- a miskolci sokáig jó volt, az idei minősége nem jó
- komáromi most rulez
- pannongabona (ha nincs más)
- a BL55-ös nem bír el csak 1 mérőpohár rozs, graham, tönköly lisztet (1 pohár BL55-ös helyett 1 pohár nehezebb liszt)
- a BL80-as elbír 2 mérőpohár nehezebb lisztet
9. Böbsi (1826)
Nekem is Alaska van, van egy finom fehér kenyér receptem...
50 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
2 mérőkanál olaj (nagy mérőkanál amit a géphez adtak)
2 mérőkanál só (kicsi)
2 mérőkanál cukor (kicsi)
3,5 dl víz (langyos)
1,5 mérőkanál porélesztő (kicsi) Dr5ker
késhegynyi aszkorbinsav, vagy fél kanál ecet.
Sorrend: víz, olaj, liszt, cukor só a szélére és középre az élesztő
Kenyér mérete: közepes
Kenyér színe: sötétbarna (ízlés dolga)
10. Bbabi (1827)
Jelenleg egy Hauser BM 660-as gépem van, és ugyan akkora az ablaka mint a régi Clatronicomnak, sőt külsőleg is úgy néz ki a két kis fülecskét leszámítva a tetején.
Ugyanazt a receptúrát használom a Hauserhez is, mint amit a Clatronichoz használtam, és nagyon finom a kenyerem szép a szine és ropogosra sül.
A recept (régebben már beírtam, és sokan visszajeleztek, hogy az én receptem szerint sütnek):
55 dkg finomliszt,
15 dkg rétesliszt,
3,6 dl víz,
3 EK olaj,
1 és háromnegyed TK Francia instant élesztő,
2,5 TK só,
1,5 EK cukor,
Késhegynyi aszkorbinsav.
Ha teszek bele 5 EK burgonya pelyhet (ennyi mennyiséget akkor elveszek a lisztből) még finomabb a kenyér és nehezebben szárad ki.
11. Monyesz (1836)
Irom a receptet, de itt nem sokkal lejjebb is találsz 'alaskásat'.
2,75 dl víz
20 dkg teljes kiörlésű tönkölybúza liszt
35 dkg komáromi Lisztmix (BL65)
1 evőkanál olvasztott rama
1 kismérőkanál cukor
1 kismérőkanál finomsó (talán lehet egy kicsivel több is, ez ízlés dolga, de sokkal többet nem célszerű belerakni, mert az visszafogja az élesztőt ill. akkor növelni kell azt is)
1 kismérőkanál francia száraz élesztő (ha nem ilyened van, akkor növelni kell a mennyiséget, mert ez a legerősebb élesztő - pontosabb infóért olvass vissza)
A mérőkanál a géphez adott, ami állítólag egy kiskanálnak felel meg.
Alap (normál) program, 1000 grammos méret és közepes barnítás a beállítás amivel sütöttem.
A víz és a rama az aljára, aztán rá a liszt, a közepébe kis lyukat formálva az élesztő és a cukor, a sütőforma szélére pedig a só.
12. Kreativtucsok (1980)
Clatronic-hoz a recept:
50 dkg BL80-as kenyérliszt
1 cs. budafoki élesztő, fél dl tejjel és egy nagymerő liszt, 1 kismerő cukor felfuttatni
1 nagymerő olaj (olíva) 3 kismerő só, egy kefirrel együtt kb. 3,5 dl folyadék (kefir+tej+pici víz)
gyors progi (2) közepes szín, kis mennyiség.
13. Emazso (2029)
A mienk is Domotec (alias Morphy Richards, alias Hauser 660...)
A tuti elronthatatlan receptem (fél éve használom, ezt variálom mindenféle magokkal, jó sok lenmaggal is) a következő:
3,75 dl meleg víz
2 kis adagoló kanál só
2 kis adagoló kanál cukor
50 dkg finomliszt
15 dkg egyéb liszt (nálam valamilyen teljes kiőrlésű tönkölybúza, rozs, Graham stb.)
1,5 kis adagoló kanál francia porélesztő (a liszt tetejére)
késhegynyi aszkorbinsav
A sorrend a leírás szerinti. Zsiradékot nem teszek hozzá, viszont mindig kerül bele valami finom olajos magocska (lenmag, napraforgó, tökmag) külön vagy egyszerre.
A kellékek gondolom azonosak, amiket a géphez adtak. A kis adagoló kanál a kétvégű kisebbik vége. Alapprogram (a 3 órás), a többit a gép ajánlja fel.
14. Bbabi (2046)
Valaki keresett itt a topicon Hauserhez alap receptet. Ez 1 kg-os 1 keverőlapátos Hauseren készült normál programmal közepes barnítással.
Nekünk ez bejön, soha nem esik be a teteje és mindig tökéletesen meg van sülve!
Hozzávalók: 3,5 dl langyos víz
45 dkg finomliszt (3 csapott pohár)
20 dkg rétesliszt ( 2,5 dl)
1 egész és háromnegyed TK francia élesztő
1,5 EK cukor
2,5 TK só
3 EK olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav
1 TK kovászpor, de ez el is maradhat!
Ez az alap recept, ezt lehet tovább variálni.
15. Pötyike (2114)
Imhol az én tuti receptem, a Severin BM3983-mal kapott receptkönyv alapján:
Severin Vegyes búzakenyér by pötyike
v2.0 (!!!)
260 ml langyos (kézmeleg) víz
1 pohár 3,5%-os natúr joghurt (általában Millit szoktam)
1 tk méz
1/2 ek ecet
300 g teljes kiőrlésű rozsliszt (eddig mindig Biopont volt)
2 tk só
350 g búzaliszt (általában Bácskai)
1/3 élesztő (normál és nem por!)
Ez jól megy 3983-ban és 3982-ben is. Ebben a sorrendben kell belerakni.
16. Böbsi (2205)
Ha egy egyszerű, fehér kenyeret akarsz sütni Alaskában, akkor ezt próbáld ki...
Ezt képtelenség elrontani, nekem ez volt az első kenyerem és az első is tökéletes - volt. Azóta is ezt sütöm.
50dkg finomliszt
15dkg rétesliszt
4-5 evő kanál burgonyapehely (persze annyival kevesebb finomliszt)(de ha nincs az se baj)
3,5dl langyos víz
2 nagy mérőkanál olaj
2,5 kis mérőkanál só
2 kis mérőkanál cukor
1,5 kis mérőkanál por élesztő (én Dr Oetkert használok)
késhegynyi aszkorbinsav (gyógyszertárban kapsz)
Sorrend: víz,olaj,liszt szélére a cukor és só, középre az élesztő
17. Kanbéka (2321)
Szia, nekem is Hauserem van, nekem ez egy bevált - mit bevált? Isteni! - kalács receptem:
alapprogram, 3 óra
3 dl tej
10 dkg vaj
4 tojás sárgája
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
6 gr szárított élesztő (Dr5ker)
10 dkg cukor
5 ml só (egy teáskanál)
csipogáskor mazsola ízlés szerinti mennyiségben (80 g volt)
18. BBabi (2354)
Hauserre egy bevált 1 kg-os alap kenyér (ezt lehet tovább variálni):
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3,5 dl langyos víz
2 nagy mérõkanál olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav (Finom rugalmas lesz tõle a kenyér!)
2,5 kis mérõkanál só
1 nagy mérõkanál cukor
2 kis mérõkanálnyi porélesztõ (francia) szűken mérve - a háromnegyedtől legyen egy picit több.
Sütése: normál program, II súly, közepes barnítás.
Ha sikért tudtok beszerezni még finomabb a kenyér - 2 kismérővel kell a fenti mennyiséghez.
Tipp: Sokszor kipróbált, elronthatatlan, finom kenyér!
Ez a recept végtelenül variálható.
A fotón lévő kenyerek kezdésnek nagyon szépek .
A burgonyás szinte alig van beesve.
Attól, hogy noname még süthet jó kenyeret, csak jól kell eltalálni az alapanyagok összhangját.
Mármint a liszt, víz, és élesztő mennyiségét.
Előbb-utóbb te is gyakorlott pék leszel.
Egy jó burgonyés recept:
Ha a normál programod 3:00 órás akkor változtatás nélkül sikerülnie kell.
Egy burgonyás kenyér
3 dl langyos tej
1 tojás
45 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2 TK só
1 EK cukor
1 késhegynyi aszkorbinsav
5 EK burgonyapehely - kenyérvarázsos Italo-mix vagy (bio boltos)
negyed kocka élesztő
3 lapos evőkanál rama margarin (nem olvasztom meg)
1 kicsi bors (ezt csak úgy beleszórtam)
2 evőkanál magkeverék (bioboltos, van benne len, szotyi, tökmag, stb).
A sorrend szinte mindegy, én nagyjából a leírt sorrendet alkalmazom. A tészta eleinte keménynek tűnik, de már az első dagasztás vége felé kicsit puhul a burgonyapehelytől. Ezt vegyétek figyelembe, mielőtt folyadékot adtok még hozzá. Ha mégsem elég a folyadék, akkor még egy kicsi tejjel pótolni lehet.
A magokat csipogáskor adtam hozzá.
Normál programon sütöttem. 3:00 órás, közepes szín, II. súly
Ropogós héjszerkezet, omlós, laza belső...
Nagyon fincsi!
Eleinte valóban szépen kicsusszan, de mi lesz később?
Saját tapasztalat- néha "robbantani" kelett. De ha nincs benne a lapát akkor sokkal simábban kijön.
Nekem ha véletlenül benne marad a lapát valami oknál fogva, akkor kivételnél fejjel lefelé fordítva 4-5-ször erőteljesen meg kell ráznom az üstött, csak akkor jön ki a kenyér.
És mivel ilyenkor surlódik az üst oldala előbb utóbb beindul a teflon kopása, onanntól pedig egyre nehezebb kivenni a kenyeret.
Egy új üst pedig elég borsos áron kapható.
Tavaly decemberben Clatronichoz való üstöt 9500 Ft-ért lehetett volna a szervízben vásárolni.
A Hauserhez sem olcsóbb az üst.
szerintem is normalis,
nem tudom, akkor a fototechnikad a ludas :-)
de tenyleg szep a barna-feher kenyered...
kivancsi vagyok a sutodre, errol a markarol meg nem
hallottam, de most fulelek, mert ajandekba keszulunk venni valamilyet s gyujtom az infokat
(nem biztos hogy Clatronicot vennek megegyszer, ha lenne jobb is)
A kartondoboz oldalán az áll, hogy 700-1000 grammig. Mást nem tudok róla, ahogy olvashattad, nincs semmi leírásom hozzá. De itt a fényképe az üstnek, szerintem ez kb. a normális méret:
mekkora a sutod?
mekkorka kenyeret tud sutni?
s a formaja is valami szokatlan :-)
a szokasos- azt hiszem - a hasabforma legalabbis az en ustom ilyen alaku, a magassag ...no az neha eltero :-)
az ejtes nem rajtad mulik, hanem program fuggo
nem mindegyik csinalja, igy nekem a Clatronic a gyors progin nem, feher kenyeren ketszer-haromszor is, a tobbit nem tudom...
ja, es nekem 2 lapatom is van (valaki nem ertette az elobb)
de meg soha nem zavart, ha benne maradt :-)
de miert kimelobb az usttel szemben? szepen kicsusszan igy is
Látod erre jó a használati utasítás, mert az mindenre ad választ.
A kenyér tetejének beesése túlkelésről tanuskodik, kicsit csökkensd az élesztő mennyiségét.
Egyébként a dagazstó lapát kivétele nem saját találmány hanem a gyártó ajánlása a Hausernél és a Clatronicnál is.
Az ejtést a második kelesztés közben kb. a 20. perc körül csinálja és azt jelenti, hogy a dagasztó lapát kétszer háromszor fordul, mint amikor keveri a tésztát.
Az ejtésnek nincs jelentősége, hiszen csak 2-3-t fordul és kész. Szerintem olyankor csak összetöri a tésztát. Én hosszú évek óta így sütöm a kenyeret és mindig jó.
A dagasztó csavar vagy lapát ugyan az, ki minek nevezi, és hidd el egy mozdulattal ki lehet venni, sokkal egyszerűbb megcsinálni, mint ahogy leírva hangzott.
Húú, a dagasztás után piszkálni? Alányúlni? Akkor inkább kimetélem a kész kenyérből... :-) Egyébként ezt a dagasztócsavart nem is értem. Nálam csak egy keverőlapát van, de olvastam máshol is, hogy van még a csavar is... Az mi a fene?
Egyébként lehűlt a burgonyásom. Szintén jó lett, elég barna a liszt miatt, és finom. Csak a teteje beesett kicsit, homorú lett. És a keverő még benne van... :-)
Na ma már nem sütök többet. Kettő elég lesz egy jó ideig.
Az utolsó dagasztás végén amikor megáll a gép lisztezett kézzel benyúlsz a tészta alá és kiemeled a dakasztócsavart.
Így a végén simán kicsusszan a kenyér és a teflont is kiméli ez a módszer, valamint szépen szeletelhető lesz a kenyér, mert csak nagyon pici lyuk lesz alul.
Nekem ezt a kezelési utasításban írták.
izles dolga
en soha nem szoktam belemaszni amig kel
de meg sutes elott bekenem olivaval, s szinte mindig magatol ki is jon ha kiboritom az ustbol
ha megsem, akkor egy kis hozzaadott eszkor + kes segitsegevel kisegitem a tesztabol
engem nem zavar a luk a kenyerbe :-)
OFF
Hát persze, hogy nem lehet. Ezért is gondolom, hogy csak az enyémből maradt ki, és majd holnap, vagy amikor arra járok, beugrok és kérek szépen egyet. A MM, gondolom, komolyan veszi ezt. Báár... A DVD-mhez anno volt magyar nyelvű, csak éppen nem volt magyarul értelmezhető... :-) A netről kellett levadásznom angolt.
ON
Most készült el a második kenyerem, a burgonyás. Mindjárt kiszedem, aztán ha kihűlt, elmondom, milyen lett... Asszem eltúloztam az élesztőt.
elvileg nem lehet forgalomba hozni magyar nyelvu kezelesi utasitas és mindenfele muszaki leiras nelkul
ezert sokra buntetik a kereskedot (mar amelyiket el tudjak kapni ):-(
Mindegy, száz szónak is egy a vége, disznóság, hogy nem adnak hozzá!
Így van.
a keverőlapát könnyebben boldogul az összekeveréssel, ha alul van a lötty, és így talán kíméli a motort
Igazságod lehet, ugyanis most a másodiknál mintha "nehezebb" hangja lett volna a keverés elején, most ugye felülre raktam a folyadékot... Asszem maradok is az "alulfolyadéknál" a jövőben.
hát nemtom... és akinek nincs net-elérése, az bután kezdjen neki kenyeret sütni haszn.ut. nélkül? Mindegy, száz szónak is egy a vége, disznóság, hogy nem adnak hozzá! Annyi logika mindenesetre van az alulafolyadéknak, hogy a keverőlapát könnyebben boldogul az összekeveréssel, ha alul van a lötty, és így talán kíméli a motort. Az én haszn.ut-omban pl. kiemelten említik ezt a le-a-lével dolgot:)
ki nem találtam volna, hogy alulra kell tenni a folyékony dolgokat
Én erről is a netről informálódtam. Csak éppen hitvallásnak, és nem tudománynak tűnik: ki esküszik, hogy alulra a folyadék, ki esküszik, hogy a legvégén... Úgyhogy az elsőmnél alul voltak a folyékonyok, most a másodiknál felül... Látszólag mindegy.
Hát ez csak annyiban nem teljesen igaz, hogy én pl. használati utasítás nélkül ki nem találtam volna, hogy alulra kell tenni a folyékony dolgokat. Meg kellett volna vajon álmodnom, ha nem adnak hozzá papírt?:)
OFF: sokan nem is tudják mennyi energia megy el napközben, folyamatosan - és végülis fölöslegesen, nem nagy munka odamenni, és fizikailag kikapcsolni (bár némelyiket nem lehet): TV, videó, DVD, erősítő, számítógép, monitor - akár 100W is összejöhet
Többször átnéztem a dobozát, én se hittem el! Gondolom, csak az enyémből maradt ki, majd holnap visszamegyek kérni egyet. Egyébként nem nagyon van mit magyarázni a kezelésén. De azért jó lenne látni, mégis hogyan szánja használni a készítője...