Keresés

Részletes keresés

Raggi Creative Commons License 2003.12.02 0 0 7
Én évek óta készítem az alábbi birsalma chutney-t, családunk nagy kedvence. Currys, indiai beütésű ételekhez kiváló:

1/4 csésze hagyma szeletelve
3-4 birsalma
1-2 alma
1/4 csésze halványító zeller (csak a szára, a leveles része nem)
1/2 csésze barnacukor
1/2 teáskanál fahéj
1/4 csésze almaecet
1/4 csésze víz
lehet mazsolát is tenni bele

Az almát, birsalmát meghámozva feldarabova, a zellert feldarabolva, mindent egy lábosba teszünk és addig főzzük, amíg megpuhul. (A zeller puhul meg legkésőbb, addigra az alma már lekvár állagú.) Üvegbe szedve, mint bármelyik befőtt, eláll sokig. Az ecet mennyisége növelhető, ha valaki savnykásabban szereti.

Előzmény: Bagira1 (-)
ezmegenvagyok Creative Commons License 2003.12.02 0 0 6
En leutobb birsalmasajtot csinaltam.

Maghazat kiveve hejastol puhara foztem a birseket (elotte lemertem a sulyat) keves fahej es szegfuszeg tarsasagaban, majd merulomixerrel pepesitettem. Beletettem ugyanannyi sulyu cukrot, ezzel is foztem 10 percig. (nem tovabb, mert az ido haladtaval a szilardulasi hajlam csak csokken)

Ekkor kivizezett ozgerinc-formaba ontottem mogyoroval, dioval retegezve.

2 nap utan ovatosan kiboritottam (meg eleg puha volt) es igy hagytam szaradni, majd naponta megforditottam.

Kb 1-2 het utan lehet gyonyoruen szeletelni :-)
Bar addigra mar majdnem elfogyott az egesz :-D

sakkmatt Creative Commons License 2003.10.21 0 0 5
miért kell lefelé fordítani a lekváros üveget ?
Előzmény: moes (2)
ribizli Creative Commons License 2003.10.21 0 0 4
moes, tulképp kár volt pazarolni a zselírt a cukorhoz, a birsben elég sok pektin van (emlékeim szerint az sűríti). :-)
ribizli
moes Creative Commons License 2003.10.20 0 0 3
és ezt találtam a különleges lekvároknál:

szydi válasz erre | adatok | e-mail 2002-07-25 13:34:23 (17)

Szőlőlekvár birsalmával:
A megmosott érett szőlőt - OTHELLÓ, az aminek a húsa is sötétkék - leszemezzük és lábasba tesszük.Teszünk bele ugyanannyi birsalmát felszeletelve. Addig főzzük, míg szétfő. Ekkor átpasszírozzuk, majd 1 kg masszára 30-40 dkg cukrot számítva addig főzzük állandóan keverve, míg a kellő sűrűséget eléri. Vigyázat! könnyen odaég.
Melegen üvegekbe töltjük, de csak akkor zárjuk le légmentesen, amikor kihült és meghártyásodott.
(Különleges ízű, nagyon finom lekvár.)

moes Creative Commons License 2003.10.20 0 0 2
tegnap főztem pont vegyes alma-birsalma lekvárt. ahogy ribizli írta, kis vízben felraktam előbb a birset, teatojásban tettem mellé fahéjat és szegfűszeget és szegfűborsot. ez csak az első rottyanásig volt benne. amikor félig puha volt, beleraktam a sima almát is (mennyiségileg a birs kicsit több volt). marha hamar puha lett. aztán bele a turmixfejet, és (szánom-bánom), de a dr. oetker zselírozócukrot. üvegekbe bele, lefelé fordítva, és kész.

megjegyzem, életem első önálló lekvárja :-)

ribizli Creative Commons License 2003.10.19 0 0 1
Tessék, bevált családi recipék:
- kompót: a birset meghámozni, magházát kiszedni, ízlés szerinti méretűre aprítani, picit citromos, alaposabban cukros, szegfűszeggel ízesített vízben puhára párolni.
- krém: a kompóthoz hasonló, csak kevés vízben kell megpárolni (mikroban a legjobb), majd összeturmixolni annyi vízzel, hogy a kívánt sűrűségű legyen. Szegfűszeget ne felejtsd el a turmixolás előtt kivenni, ha nem őröltet használtál.
- puding: kompóthoz hasonló, nem nagyon kevés vízzel, végén turmixolni és igény szerinti mennyiségű ételkeményítővel besűríteni.
- lekvár: a feldarabolt birset kevés vizet öntve alá elkezded főzni, mikor már puha, ízlés szerinti mennyiségű cukrot teszel hozzá, lehet fűszerezni szegfűszeggel, citromhéjjal, a kívánt sűrűségűre megfőzöd, kis tartósítószert bele, és üvegekbe töltöd, majd száraz dunsztba teszed.
- sült: birset meghámozod, magházát kiszeded és vastag szeletekre vágva tepsiben megsütöd. A sült birset lehet összetörni krémnek, vaníliapudinggal rétegezni, vagy pépesítve tojásfehérjével meg porcukorral addig keverni egy jó nagy tálban, míg szép kemény hab nem lesz belőle. Mennyiségtől függően 15-25 perc alatt van meg, de nagyon finom.

Akár nyersen, akár megpárolva vagy sütve jól lehet fagyasztani is a birset, aztán felengedve sok mindenhez használható.

A feldolgozás nem egyszerű, mert kemény a húsa, ezért nagyon vigyázni kell, hogy ne kaszabolja össze magát az ember, mert ugye éles késsel csinálja... (Hámozókés jó lehet, viszont ilyen magház-kiszúró, vagy karalábévájó általában nem működik, én többet széttörtem már birsben.)
Ha krémes dolgot akarsz csinálni, az a jó, hogy nem kell figyelni, hogy szépek legyene a darabok, így a legegyszerűbb lefarigcsálni a magházról.
Balesetmentes jó szórakozást:
ribizli :-)

nettomazsola Creative Commons License 2003.10.17 0 0 0
http://www.webcuki.hu/befoz_search.php?id=8

Birsalmasajt
Hozzávalók: Birsalma, cukor, víz.
A birsalmát megf?zzük. Ahány almánk van, annyi mer?kanál vizet teszünk hozzá. Ha puha, áttörjük. (Az almát magházastól f?zzük!) Annyi cukorral, amennyit a massza nyom, s?r?re f?zzük. Nedves formába öntjük. Három nap múlva kiborítjuk, és mindkét oldalát megszárítjuk.

és nézd mit talaltam ( de orulok neki!!)

http://www.gyumolcs.lap.hu/

itt; Birsalmabef?tt, Birsalmasajt, Birsalma-kocsonya, Birstorta, Hideg birsalmaleves

Előzmény: Bagira1 (-)
Bagira1 Creative Commons License 2003.10.17 0 0 topiknyitó
Boccs, de elkezdtem vegig böngeszni, hogy van-e birs receptura itten valahol, de a masodik nap inkabb azt kernem, ha valakienk BEVALT, JO birsalma , birskörte receptje van,/ tök mindegy mi, 30 kilo var feldolgozasra!!! / szval irja mar ide le!
Köszönettel: Bagira :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!