Az asszony emigrálni fog, ha unos-untalan fokhagymától szaglok :(
Pedig mondtam neki, hogy csak miatta csinálom, hogy minél tovább élhessek mellette, hiszen a férfiak oly korán halnak, általában szív-érrendszeri betegségekben...
Ez a kovászolt fokhagyma roppant sokat sejtető! A bundáskenyér nálam a tojásba applikált fokhagyma-granulátummal készül...
Nem baj, így legalább színesítem az étrendem!!!
A konyhás topicban láttam régebben (asszem joy receptjét) a mézes flokit. Ez meglepő módon mézben fermentált tejben blansírozott fokhagyma, ami megfosztatott a bűztől... Az elkészítés pontos metodikája kissé ködös, talán joyt rá lehet bírni a szaktanácsadásra. Akik kóstolták (mert nem robbant fel a konzerves üvegük) azt mondják mennyei!
Ígértem a fokhagymát is:
Savanyú-sós fokhagyma(melyik majd meglátjuk):-))
a kapható ecetes fokhagyma helyett a nálam bevált recept a következő:
megtisztítom a fokhagymákat min 4-5 fejet, (amikor még nem száraz és zörgős a héja, szóval nyáron) és kovászolom, ahogyan az uborkát szoktuk, csak sok kapor és 2x annyi sóval készült forró vízzel leforrázom. Természetesen píritott kenyér alulra és felülre. Szokásos módon a napon érlelem cca 1 hétig, a lé zavaros lesz, majd lelepszik, akkor kiszedem a kenyeret átszűröm a levét és tovább érlelem cca még 1 hétig, akkor kisebb üvegekbe teszem és a hűtőszekrénybe.
Úgy fogyasztjuk, mint a kovászos uborkát.
Nagyon sokáig eláll, ha az üvegben lévő fokhagymán tetjén szürke réteg képződik, akkor cserélni kell a sós vizet.
A bundáskenyér + a fokhagyma... :-)))
Húúúúú de meg enném...
Kaukázusi utánzat.
Mézontófű
Utólagos engedelmeddel a receptedet klónoztam a szomszéd topic nagy örömére (természetesen a neved alatt) Kár, hogy már az összes erőspaprikám elfogyott, így csak a jő nyáron tudom elkészíteni, de már így ránézésre is nagyon szimpatikus. A másikhoz sincs már minden hozzávaló, így az is jövőre marad. Mellesleg, ilyesmit boltban is lehet kapni?
WISH16!
Egy másik topikba már írtam, hogy hogyan használom az adzsikát:
Szálasra vágok (bocs' a másikban másként írtam) fejeskáposztát, veszek 1 nagyobb befőttes üveget és abba beleszuszakolok káposztát, megsózom, jól belenyomkodom, erre a rétegre ráteszek 1 táskanál adzsikát, újra káposzta és só összenyomkodom és rá 1 réteg reszelt sárgarépa, újra káposzta és só valamint adzsika..
Ezzel megtömöm erősen az üveget és meleg helyen érlelni hagyom, kb 4 nap alatt érik össze, utána a hűtőben tárolom.
Vajas kenyér, párizsis kenyér ezzel a savanyított káposztával mennyei...
Jó étvágyat!:-)))
Mézontófű
Kb 1/2 liter lesz belole
8 hamozott fokhagymagerezd
1 nagy zeller szar levekkel egyutt
23 dkg friss erospaprika magokkal egyutt
1 nagy piros husos paprika kicsumazva, kimagozva
2 csesze durvara vagott friss kapor
1 1/2 csesze durvara vagott korianderlevel
1/3 csesze vorosborecet
1 teaskanal so
Enyhen apritsuk ossze a fokhagymat az apritogep gombjat szakaszosan
benyomva. Vagjuk durvara a zellerzoldet, erospaprikat es a piros husu
paprikat, majd adjuk hozza a fokhagymahoz. Zuzzuk at ujra az egeszet. Adjuk
hozza az osszevagott fuszernovenyeketes zuzzuk az apritogeppel addig, mig
kozepesen durva nem lesz. Tegyuk at a kevereket egy talba, majd keverjuk
bele az ecetet es a sot. Fedjuk le es hagyjuk allni egy ejszakan at, mielott
befottesuvegekbe tennenk..Betehetjuk a fagyasztoba, vagy tegyuk forro vizes
dunsztba, igy biztositva a hosszabb eltarthatosagot. Ez az izesito akkor a
legjobb izu, ha allni hagyjuk felhasznalas elott 3 napig.
Khmeli - Suneli (Gruz Fuszer Mix)
"Ez a recept azt jelenti a gruz konyhaban, amit a currypor az indiaiban. A
keverek elkeszitesere nincs szabaly, a novenyek aranyat valtoztatva barmely
fogashoz megfelelo kiegeszitot kapunk."
Ez a keverek husokhoz es ragukhoz hasznalhato.
Kb 1/4 csesze lesz belole
2 teaskanal orolt koriandermag
2 teaskanal szaritott bazsalikom
2 teaskanal kapor
2 teaskanal csombord
1 teaskanal szaritott petrezselyemlevel
1 teaskanal szaritott mentalevel
1 teaskanal szaritott gorogszena levelek
1 teaskanal orolt koromvirag
1 baberlevel
Egy mozsarban mozsartorovel torjuk finom porra a fuszereket. Tegyuk el egy
ejszakara felhasznalas elott.
KENTUCKY FRIED CHICKEN FUSZERKEVEREK
1 ek rozmaring, 1 ek oregano level, 1 ek orolt zsalya, 1 tk gyomberpor, 1 tk
marjoranna, 1 1/2 tk kakukkfu, 3 ek barna cukor, 3 ek szaritott, aprora
vagott petrezselyemzold, 1 tk feketebors, 1 ek pirospaprika, 2 ek
fokhagymaso, 2 ek voroshagymaso, 2 ek csirke husleves-por (vagy 4 kocka,
osszezuzva), 1 cs Lipton paradicsomleves por (Cup-a-Soup mix)
Tegyuk az osszes hozzavalot konyhai apritogepbe, zuzzuk, kb 3-4 percig, vagy
amig eleg egynemu nem lesz.. Taroljuk legmentesen lehart uvegben, hogy a
fuszerek ne veszitsek el az intenzitasukat. 3/4 csesze lesz belole.
7 fuszer kevereknek hivjak, nagyon jellegzetes arab fuszer. Hushoz, rizshez egyarant szoktam hasznalni.
van benne: szegfubors, feketebors, fahej, gyomber, szegfuszeg, orolt fekete
cseresznyemag, szerecsendio
Nagyon szeretjuk!
(egyebkent nem kell olyan messzire menni :-), Pesten is be lehet szerezni arab boltokban)
Koszonom, az azsiaboltot meg fogom nezni, szimpatikusnak hangzik a granit. mennyi volt?
rezmozsarat persze, hogy lattam, de az nem fuszeres volt, hanem sima rezmozsar (dionak, ilyesmi). Az szerintem nem alkalmas erre a celra kifejezetten, mert ami nagy az azert nem, ami meg kicsi, az gagyi. Amugy az ecseri piacon lattam rezet is, porcelant is, de ott a porcelanok a dragabbak.
Segitseget szeretnek kerni: Hol tudnek (fuszertoro) mozsarhoz hozzajutni? Fogalmam sincs, hol arulnak ilyet, de fontos lenne.
Az esetleges segitseget elore is koszonom, de halas lennek, ha nem ide valaszolna aki tud, hanem a
A gugliba beírod, és rogyásig jön az info
Ez pl. az elelmezesvezetok.hu-n volt:
KARDAMOM
(Elettaria cardamomum White et Marton)
Felhasznált rész: termés
Elő-India délnyugati partvidékein, a Malabár-partokon honos, vadon termő és számos trópusi vidéken termesztett, évelő lágyszárú növény. Ez a világ egyik legrégebben ismert és legértékesebb fűszere a XV-XVI. században vált ismertté Európában, ahol királyi és főúri üvegházak dísze és konyháik fűszere lett.
A Cardamomum név a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Régi szanszkrit írásokban (Susruta véda) említik a kardamomot. A hindu ünnepeken óriási mennyiséget használtak fel belőle a szertartásokhoz.
A leveleket hozó szára 2-3 m magas, a virágzatot hozó legfeljebb 0,5 m. Virágszirmai kékesfehér színűek. Toktermése 1-2 cm hosszú, szürkéssárga színű, papírvékony falú, háromszögletű. A termés rekeszeiben 12-20 mag van, a magvak 3-4 mm vastagságúak, vékony, színtelen maglepellel borítottak, egyenetlenül szögletesek, barnás színűek, kemények.
Sarjhajtásokról és magról egyaránt szaporítható, meleget és sok csapadékot igényel, de a talaj felesleges vízmennyisége káros. Tápanyagigényes növény. Cserépben vagy ládában is nevelhető.
A termést már teljesen kifejlett állapotában, de még az érés előtt szedik, szárítják. A drogot képező termés fala szagtalan és íztelen, semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz, így csak a benne levő magvakat használják fel, amelyek gyengén kámforos szagúak és aromásak, csípős ízűek. Tartalmaz: illóolajat, zsírosolajat, keményítőt, cukrot. Az illóolajának összetevői között szerepel a kámfor, eukaliptol, borneol, limonén, terpinén stb.
A kardamom mind sós, mind édes ételek fűszerezésére alkalmas.
Kétszersültek, kekszek, a mézeskalács és a marcipán egyik kedvelt ízesítője. Az arabok a vele ízesített kávét gahwának nevezik. A skandináv államokban péksüteményeket, kalácsokat, süteményeket ízesítenek vele. A svédek pl. az almapuding alapfűszereként használják, Norvégiában viszont húsok, elsősorban darált húsok, hamburgerek, kolbászok ízesítésére használják. Fűszerkeverékek, az indiai curryk komponense.
A likőripar a belőle nyert illóolajat használja fel a legkülönbözőbb italok fűszerezéséhez.
Gyógyászatban elsősorban aromatikumként és karminativumként használják, de gyomorerősítő és szélhajtó teakeverékek és kivonatok egyik alapanyagaként is.
A kozmetikaipar az illatszergyártásban, elsősorban parfümök illatkomponenseként hasznosítja a drogból nyert illóolajat.
Nemrég jöttem ide, ezért csak most tudok válaszolni:
A kardamom magja ritkán használt fűszer,mellyel mézeskelácsot,marcipánt és szeszes készítményeket ízesítenek.Kolbászt is szoktak helyenként.Gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása van.
Egész vagy őrölt formában hozzák forgalomba, gyengén kámforillatú és csípős fűszeres ízű.
Most olvastam, hogy május végén "Kotányi - Fűszervilág" nevű fűszerüzlet nyílik (nylt?) a Westend legalsó szintjén (tanácsadás, frissen kimért fűszerkülönlegességek, zacskós és üveges fűszerek, különleges fűszerörlők, könyvek, ajándéktárgyak fűszer témában).
A régi átkosban létezett egy üveges paprikaalapú grúz? fűszerpaszta "Adzsika" névvel.
A másik, a volt NDK-ban közismert "Soljanka" leves fűszerkeveréke. Egy pár éve lehetett kapni a Bp.-i Fővám téri csarnokban lévő spéci üzletben, de mára már nyomaveszett.
Nem tudom, ki emlékszik rá, hogy úgy 10-15 évvel ezelőtt még lehetett kapni egy Adzsika nevű orosz fűszerkeveréket. Tudtommal ma már nem árulják, de ha valaki találkozott vele az üzletek polcain, ne tartsa titokban, mert nagyon finom volt!