Keresés

Részletes keresés

Rongyláb2 Creative Commons License 2003.11.20 0 0 5018
Kedves várazók, két technikai jellegű kérdésem lenne:

1. A váras honlapon szereplő megerősített templomokat is el lehet számolni várként a vártúra mozgalomban?
2. Mi a teendő, ha egy településhez több vár is köthető? Egy pecséttel igazolható mindegyik, vagy kell más bizonyíték is? pl. fénykép
(Komárom-Esztergom megyét szemeltem ki következő cépontnak, és ott hemzsegnek az ilyen problémás helyek. Rögtön ott van Komárom a rengeteg erőddel, aztán Neszmély - két vár és egymegerősített templom - meg Várgesztes - két vár. Apropó, a komáromi erőd(ök) egyáltalán vár(ak)?

Köszi,

R2

Váci Creative Commons License 2003.11.20 0 0 5017
Sziasztok!

Tud valaki valamit arról, hogy mikor lesz meghirdetve a Közép-Dunántúli Piros túra? Térképeken, atlaszokon már régen szerepel...

Güsziológus Creative Commons License 2003.11.20 0 0 5016
Láttam tegnap néhányat a Balaton-felvidéken (Dörgicse, pl.).

Izgatottan várom a híreket. Sajnos, FVP-n elkerülte a figyelmemet.

Előzmény: (budai-)H.G. (5013)
Güsziológus Creative Commons License 2003.11.20 0 0 5015
Veszpérém Megyei Természetbarát Szövetség.
A cím a neten megtalálható.

Én e-mailt írtam, az alábbi címre:
vmtsh@mail.uti.hu

Megadtam a nevemet és a címet, pár napon belül küldték a lapot. Egy A4-es lap, meghajtva.
A borítón a liírás, a hátlapon az igazolás.
Belül vannak a távadatok és a "dobozok", melyekbe pecsételni kell.

Sajnos, elfelejtettem pár példányt másolni, pedig külön felhívták a figyelmemet, hogy másolható.
Most már nem üres.

Előzmény: Jesper Olsen (4997)
Zs4zet Creative Commons License 2003.11.20 0 0 5014
Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy Kéktúra igazolófüzetet hol lehet beszerezni?

Köszi,
Zs4zet.

(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5013
Látom még nem írta be senki...

A hétvégén voltam a FVP ttúrán és a csóri lovarda területén (egy új tt mellett) egy új túramozgalom kiírására lettem figyelmes.

A neve: Templomromok a Balaton-felvidéken vagy valami hasonló. A kiírás nem szórólapon szerepelt, így pontos részletekre nem emléxem, de a Bíró Balázsék szervezik. Az adatait megtalálhatjátok a ttt.tr.hu/naptar weboldalon a Gyepű túrák (05.31.) kiírásában a rendezői adatoknál. Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy a Tanúhegyeken is ott lesz...

PrinCe! Úgy tűnik, meg lettél előzve :o(

asciimo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5012
SK!

A ttt.tr.hu-s OKT forum a mai nappal lementve!

asciimo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5011
akkor nem irigyellek. 3 eve gyujtod a szabadsagot. En is jol el vagyok eresztve (25 nap) , de minden relativ, ugye. :)
Előzmény: Törölt nick (5007)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5010
A nyár folyamán váraztunk a három általad említett börzsönyi helyen - akkor még teljesen rendben volt minden. Kiváncsian várom, mik lesznek a tapasztalataid.

Előzmény: Zete (5008)
kvte Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5009
Igen, vagy 8-9 között szállítanám házhoz, ha a Lágymányos - Rákospalota (- Tokió) tengelytől nem túl nagy kitérővel megoldható, vagy holnaptól munkaidőben a Hungária - Thököly u sarkán fellelhető a cucc. kvte
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (5000)
Zete Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5008
Sziasztok!
(Kicsit off, több topikba is írhatnám, dehát nálam ugye ez a No.1.)

Szal a hétvégét Kolozsváron töltöttem, s bár szabadidő kevés volt, azért csináltunk egy vagány kirándulást a Tordai Sóbányába. Nagyon megérte, ha valaki eljut ebbe a városba, akkor a közeli két hasadékvölgy és az erdélyi vallásszabadság kihirdetésének helye (gótikus templom a központtól nem messze) mellett ezt is feltétlen érdemes megnézni! Még magyar nyelvű tájékoztatót is tartalmazó prospektust is lehet kapni. A bejárat környéke kívül ugyan igénytelen, de ha ezen túlvagyunk, akkor máris elkezdhetjük a min. 1 km-es sétát egy vízszintes járatban, aminek a végében leereszkedünk abba a hatalmas tárnába, amit az 1700-as években kezdtek el mélyíteni. Frankó egy látvány, bár a világítás gyengécske, a terem méretét azért fel lehet becsülni. Nagyjából egy hangárt utánoz az alakja, kétoldalt 13 lépcsőfordulót kell leküzdeni, míg leérünk az aljára. Minden fordulónál ott az évszám, hogy mikor is értek el oda a bányászok.
A városközpontból gyalog is kényelmesen meg lehet közelíteni.

Egyéb:
Látom, Güszi, ismét Kék utakon jársz, el is kezdtem lementeni a beszámolót, remélem, hasonló terjedelemben írsz majd a továbbiakról is...

Börzsönyi Várak:
Egyre szomorúbb vagyok, a rongálásokról hallva. Erre nem számítottam, főleg a nehezen megközelíthető helyeknél, pl. Paphegy. Én még egy túrát tervezek ezügyben, akkor a Tamásvár, Pleska-szikla és Godóvár jönne, kíváncsian várom, ezeknél mi fogad majd?

Ehhez tartozóan az jutott még eszembe, hogy lehet, nem elég magasak a Börzsöny csúcsai?
(Magyarázat: egyik kárpátokbéli túránkon a Retyezátban mesélte egy román tag, hogy oda, a havasok tetejére csak jó emberek járnak fel. Ugyanis a rossz ember vagy nem jut fel odáig, vagy mire feljut, csak a jót viszi magával fel, a rosszat nem. - legalább is nagyjából ez volt a lényege a gondolatának)

asciimo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5006
5000 - Forever OKT!
Előzmény: Törölt nick (5004)
asciimo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5005
irigyellek am erte
Előzmény: Törölt nick (5004)
asciimo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5003
te sem dolgozol?
Előzmény: Törölt nick (5001)
asciimo Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5002
alakul a forumletöltes is, ma este bütykölök egy programot, amivel atpofozom a linkeket.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (5000)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.11.19 0 0 5000
Ezt most úgy értetted, hogy át akarod hozni ma este?
Előzmény: kvte (4999)
kvte Creative Commons License 2003.11.19 0 0 4999
Ma estére tervezem a KVTE honlap letakarítását és CD-re írását. SK, valami elérhetőséget (mobil + esti elérés /ker., utca) küldjél lszi a 30 340-90-98-ra SMS-ben. Kb este 8-9 közt szerintem kész lesz, ha akkor nem gond. Thx: kvte
HEV Creative Commons License 2003.11.19 0 0 4998
Többszöri kisérletezés után sem sikerült elküldenem a CD-re szánt anyagomat igy feltettem ide:

Komplett DDP igazoló füzet:
www.geocities.com/astrostamp/DDP.zip 2,5MB.

A TURA lista archivuma innen tölthető le egyben:
http://www.iit.bme.hu/pipermail/tura.mbox/tura.mbox 5 Mb.

Remélem SK sikeresen le tudod szedni és természetesen bárki más önszorgalomból is használhatja.

Jesper Olsen Creative Commons License 2003.11.19 0 0 4997
Honnan lehet igazolólapot szerezni?
Előzmény: Güsziológus (4986)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.18 0 0 4996
ha a szep hollokoi varas pecsetet keresitek, az nem a fafarago bacsinal van mar, hanem a turista irodaban (szinten a templom kornyeken)Gumibelyegzo ugyanott
Előzmény: lükepék (4994)
Váci Creative Commons License 2003.11.18 0 0 4995
Sziasztok!

A hétvégén Vaskalap kartárssal, Burnievel, és három társukkal túrázni voltunk a Bükkben.
Nem volt kék, jelvényt se szereztünk, de jót túráztunk. (Én pl. a bakancsommal legalább két hónapra "elintéztem magam").
Néhány fénykép az esetleges érdeklődőknek itt. található.

lükepék Creative Commons License 2003.11.18 0 0 4994
Vasárnap cserháti kéktúra!

invitálás Hollókő-Cserhátsurány szakaszra, indulás 8.30-as hollókői busz BP, BNS aut.áll.-ról!

remek idő lesz, jó hangulatú topiktúra!
(utolsó busszal is este 8-ra Pesten vagyunk..)

Múzsla Creative Commons License 2003.11.18 0 0 4993
de jövőre nekifekszünk a Karancs-Medvesnek
Újabb öröm az arcomon.

Vasárnap rájöttünk, hogy nincs is olyan messze Salgótarján ;))
Bizony, bizony. Kényelmesen másfél óra Budapest. (Persze autóval, pályahasználattal.)

A kocsmában, ahová pecsétért betértem, azt mondta a néni, hogy van a közelben egy roppant látványos bányató is.)
A Középbánya tavára gondolhatott. Csodálatos a Rónai-tó is. Előbbi a piros+ jelzésről, utóbbi sárga sávról közelíthető meg legegszerűbben.

Előzmény: Rongyláb2 (4992)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.11.18 0 0 4992
"Örülök, hogy tetszett. Kőparkba elmentetek?"

Sajna nem.

A kisebbik gyerek elaludt a kocsiban, meg vissza akartunk érni Pestre még sötétedés előtt, ezért úgy döntöttünk, hogy a környék felfedezését egy hosszabb és főleg napsütésesebb időpontra halasztjuk. Idén a börzsönyi-nógrádi várazás meg a Cserhát 500-ai volt a főprogram, de jövőre nekifekszünk a Karancs-Medvesnek.

Vasárnap rájöttünk, hogy nincs is olyan messze Salgótarján ;))

(A kocsmában, ahová pecsétért betértem, azt mondta a néni, hogy van a közelben egy roppant látványos bányató is.)

Előzmény: Múzsla (4991)
Múzsla Creative Commons License 2003.11.18 0 0 4991
1. Már csak azért is, mert négy (!) építészeti stílus keveredek benne úgy, hogy nagyon szépen hagyják egymást érvényesülni.

2. Anno én inkább a geológiai feltárulás felől másztam fel. A leereszkedés tényleg nehézkesre sikerült.

3. A hely Salgótarján egyik legkeményebb lakóterülete. Már többször volt szemétszedés meg különféle akciók, de a lakók inkább az egykori vár tövébe szeretik hordani a szemetüket.

4. Örülök, hogy tetszett. Kőparkba elmentetek?

Előzmény: Rongyláb2 (4977)
Güsziológus Creative Commons License 2003.11.18 0 0 4990
Köszi a címet.
Az igazság az, hogy a Google-on keresztül valahogy eljutottam ide, de az URL-t nem jegyeztem fel.
Sok szép élményt kívánok!
Előzmény: lutak (4988)
Bigjoe Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4989
read-only off
szeva!;)
jövőre ddk folyt. köv.! de más is jöhet!
benézhetnél az ot/krúfórumba is, ha nincs meg az új cím, lőj át egy mélt, vagy kérdezd meg csipesztől!
read-only on
Előzmény: lutak (4988)
lutak Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4988
Sziasztok!

Új vagyok a topikban, de már sok-sok hasznos infót olvastam itt. Akinek nagyon jó memóriája van, még emlékezhet múlt nyár tájékán Sánta Kutya kezdett DDK túrabeszámolót írni és rövidesen Bigjoe is konkurálni kezdett vele. Én annak idején Bigjoe triójának tagja voltam és vele jártam be a Szekszárd-Zselickisfalud szakaszt. Azóta részemről szünetelt a túrázás, de mostanság összegyűjtöttem Güsziológus leírásait. Köszönet érte.
Hadd viszonozzam a csarab felkutatásával a www.terra.hu oldalon csarab ill. Calluna Vulgaris néven fut.

nagypapi Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4987
Az azért elég durva lenne, ha az Erdészet vagy a természetvédők fejszével állnának neki eltüntetni a jeleket a fakéregről! Szvsz ők inkább a fekete festékkel próbálkoznának.
Szerintem egyszerűen vannak ilyen bunkók. Füzetet én nem veszek nekik, esetleg néhány használt buszjegyet összegyűjthetek, azon is lehet jelölgetni a pöttyöket :-o

Megjegyzem, attól, hogy megrongálják a jeleket, még nem lesz kevesebb túrázó, legfeljebb több csalódott túrázó.

Előzmény: Rongyláb2 (4984)
Güsziológus Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4986
Balaton-felvidéki kék, 1. szakasz
(Badacsony, hajóállomás – Kővágóörs)

Hát, eddig tartott.
Vasárnap, a 6:20-as gyorssal mentünk. Badacsony kihalt, a hajóállomáson életnek nyoma sincs, sok kacsa a vízben.
A fasor kong az ürességtől.

A vasútállomáson bélyegeztem, majd irány az országút. Kellemes meglepetés, végig járdán mentünk. És jelek is vannak.
Badacsonytomaj már az élet jeleit mutatta, találtunk egy vendéglőt, megittuk a reggeli kávét. Tiszta, rendes környezet, forgalom szinte semmi. De a kávé finom volt. És nem volt elviselhetetlenül drága.
Megcsodáltuk a bazalt-templomot, betájoltam magam a „Tanúhegyek” túrára készülődvén, majd irány a völgy. Az információs oszlopokon K– jel „imitációk”, jó magasan, jól láthatóan. Valahogy így kellene mindenhol, ahol idegenforgalom van. Badacsonyörsig (már ez is Badacsonytomaj) földút, fák, szőlők. Megtaláltam a pontot, ahol a tavaszi KÁLI túrán betájoltuk magunkat.

Irány a hegy. Jók a jelzések, rövid, de határozott szerpentinező emelkedés. Sok avar, kövek. A kereszteződésnél irány észak és végre lejtő. Szép vidék. Kényelmes ereszkedő, hulló levelek, avar és kő. A jelzés tökéletes.
A szőlőnél a karókon van a jel, kicsit jobbra, majd irány a domb. Jobbra a völgyben Salföld. Nem látszik, de ott van. Összefutunk a Z– jelzéssel, információs táblák. Innen kellett volna indulni a Tóti hegy irányába! Most már tudom, jövőre követni fogom a jeleket.

Még egy érdekesség, mégpedig a csarab.
Sajnos nem tudtuk beazonosítani ezt a növényt, de egy tábla nagyon szépen leírja, hogy baj van, mert már nem legeltetnek errefelé, ezért kihalófélben a csarab. Mindez a KÁLI útvonalán, a jelzések találkozása után nem sokkal.

Még egy kis tekergés a homokosra váltó úton, majd elérjük a kis teret. A villanyoszlopon KÁLI 60/30. Egyértelmű, hogy merre kellett volna menni. Ejnye-ejnye.
Megnéztük a kiállítást (tényleg nyitva van), bár pénztáros nincs, bélyegezni nem tudtunk. Bandukoltuk a kocsma felé, mikor megpillantottunk egy másik cégért. Egy családi házban üzemel a feltűnően tiszta és hangulatos pici „kocsma”. Ittunk 2x2 decit, tisztán. Nem éltünk hiába.
Rövid pihenő, majd irány Kékkút. A jelzéseket követtük. Megcsodáltuk a csordákat.
Kékkút kihalt település, minden zárva volt. Szépen felújított porták, de élet sehol. Nyaralófalu.
Innen Kővágóörsig aszfalt. Útközben „humanizált” forrás, mosókút, kőkereszt. Sajnos párás volt a völgy, bár Salföldön pár percig még a nap is sütött.
Kővágóörs furcsa település. Találtunk kocsmát (kaptam bélyegzőlenyomatot is).
A buszok nem a főútvonalon járnak. Jöhet busz Köveskál felől is és Kékkút felől is. A csomópont az iskolánál van, nem az útjelző táblánál. Kicsit tovább a templom irányába. Zavaróak az információs táblák is, hisz a Tapolca felé menő buszok menetrendje a köveskáli iránynál található, a Révfülöp felé menő buszok meg a Köveskál felőli iránynál, jóllehet mi a Kékkút felől érkező busszal mentünk Révfülöpre.
Érdemes felkészülni Kővágóörsből, ha valaki ott akarja megszakítani a túrát.

Az első résztáv (Salföldig) 6,5 kilométer, nekünk többnek tűnt.

Néhány gondolat az igazoló lapról.
Nagyon jó, hogy a szint mindkét irányban megvan, a távok, remélem pontosak.
Nincs hely a megszakításkori bélyegzéshez.
Közel 25 kilométer van Szentantalfa és Balatonfüred között. Település egy szál se, bélyegezni nem kell, nem is lehet. Még nem tudom, hogy lesz, de elég húzós.

Belekóstoltam tehát a következő túrába. Nem nagy durranás a sok aszfalt (a sok ember valahogy nem hiányzott), a nem aszfaltos részeket pedig részben már ismertem. Azért tavasszal szebb volt a táj!

Eddig nem volt gond a jelzéssel. Csak így tovább!

Érdekes. Egy ilyen nyúlfarknyi túra (12,5 km) és már megvan 10%.
Nahát!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!