Szia JLA,
Nem tudom miért izgat téged ennyire az íjak húrhossza igazán, de eddigi tapasztalataimat szívesen megosztom veled:)
Az gyártó által ájánoltt ideghossz általában az általuk az adott íjtipushoz optimálisnak ítél ideghossz. Néhány centi itt nem a világ, én is kaptam már Kassaitól ugyanolyan típusú ijat néhány centivel hoszabb ideggel.
A fő szabály: olyan íjjal kell lőni amit ki tudsz húzni. Mindig minden körülmények között ugyanoda. Ha gyengébb az íj akkor is ugyanoda mintha erősebb, ha olyan erős, hogy nem tudod kihúzni a fix pontodig, akkor nyugodtan tedd le, nem fog haragudni rád senki:))
A felajzott íj hossza, azt jelenti, hogy egyik végétől a másikig mérve milyen hosszú az íj felaljva, nem íven mérve. Az ideghossz természetesen az ideg hosszát jelöli.
Ja és igen, a húzáshossz mindenképp személyfüggő. (ezért nem szoktunk pl vesszőt kölcsönadni)
Üdv emberek, egy kis technikai kérdés: Ti hogyan lőtök? Gyorsan eresztitek le és közben engeditek el, lassan eresztitek és közben lövitek el, esetleg leeresztitek, megállítjátok a mozdulatot, korrigáltok, és úgy eresztitek el?
versenyen és gyakorlás alatt ugyanaz-e a technikátok? mert pl. gyakorlásnál néhány a szokásosnál gyorsabban leadott lövés után javulni tud a lassabb tecnika.
Mit írnak erről az okosok?
Nekem nem közvetlenül Grózer Bácsi kezéből, de a hétvégén jutott el hozzám egy Magyar íja :-))
Csodálatos egy darab (szerintem) szaru betéttel, halbőr borítással. Már alig várom, hogy izomlázat kapjak tőle! :-)
Bocsi, ha dicsekedésnek tűnt, de most madarat lehetne fogatni velem :))
(vagy inkább lőjjek? :)))
a húzáshossz alapvetően személyfüggő, azonban előfordulhat, hogy egy erősebb íjat nem tudsz a teljes húzáshossz végéig kifeszíteni, ezért rövidebbnek tűnhet. Én a kezdőíjammal (37#) megszoktam egy adott húzáshosszt, aztán csodálkoztam, amikor megvettem a Kassai mongol 56#-os íjamat, hogy "nem az igazi". Két hét gyakorlás után már ugyanolyan érzés volt kifeszíteni, mint a gyengébb régit. A 37#-os íjamat pedig már túl lassúnak és könnyen kifeszíthetőnek érzem, de a húzáshossz ugyanolyan maradt, nem nőtt meg amiatt, hogy gyengébb az íj.
Kösz a felvilágosítást Nemozoli!
JLA neked azt tudnám javasolni/bár én még nálad is kopaszabb vagyok/, hogy mérd meg az eredeti ideghosszodat, és egy ugyanakkorát vegyél tartalékba.Vagy ha nem kapsz ugyanakkorát, rendelj a gyártótól.Mi itt a probléma?
Még pár hét és én is megkapom az íjamat:)Már alig bírok aludni!Siess Grózer Bácsi!!!
Íjhúrhosszról senki? Kipróbáltam megint a barátom Kassai magyar íját, ehhez egy 50"-os (127 cm) hosszú húr tartozik. Vettem kísérletképpen egy 128 cm hosszú húrt és a felkeményedés nem az arcgödörnél történt, hanem tovább lehetett húzni. A húzáshossz mindenképpen személyfüggő? (Arra gondolok, hogy egy gyengébb íjjal értelemszerűen nagyobb hosszra húzok, egy erősebbel meg rövidebbre. Ez így inkább az íjtól függ. Persze én lamer vagyok, tehát lehet, hogy abszolút rosszul csinálom.)
Szóval mégegyszer a kérdés: az íj húrhossza mennyire kötött?Alaphelyzetben az előfeszítettséget meghatározhatja, más különbséget nem látok, de lövés előtti (teljesen megfeszített ) állapotban van különbség szerintem.
Vagy a Grózer íjaknál a "felajzott íj hossza" ezt az adatot mutatná? Ez így elég kétértelmű, hiszen a merev szarvak centikkel túlnyúlhatnak a húr és a szarv találkozási pontjánál. És az is befolyásolhatja az íjak mozgását, hiszen a szarvak nagysága (tömege) jelentős mozgási energiát von el a vesszőtől...
Valaki szakember segítsen nekem ebben! Please!
Közterületen elvileg tokban, leajzottan tárolhatnád/szállíthatnád az íjat. Bármi egyéb felelősségrevonást okozhat, ez egy örök probléma, a Bp.-i íjászok szenvednek is miatta. Ha nyerek a lottón, az első dolgom lenne egy fedett, fűtött, Bp. környéki íjászpálya megteremtése...
Sziasztok!
Beszéltem ma a Grózerékkal, és megígérték, hogy mikulás körül megkapom az íjamat :))))))))
Ha a dunaparton jól belátható részen elkezdek lövöldözni, a rend?rök szólhatnak érte?Mi a helyzet ezzel a közterületen való el?re megfontolt szándékkal elkövetett íjazgatással?Van erre valami jogi szabályozás?
Aye!
Batukán, mielőtt komolyabban kihozunk a sodrodból :o) :
Gyanta íj:
Nekem van "gyanta" (üvegszál merevítésü epoxy gyanta) íjam (Grózer Ősi Szkíta), és laminált fa íjam (Grózer Longbow) is. Egyikkel sem volt soha baj télen. Kicsit hangosabbak, de semmi bajuk. Tavaly térdig érő hóban volt egy verseny, és gond nélkül végiglőttem Longbow-val. Idén minden hétvégén lövök a Szkítával, és azért már elég hideg van.
Egyébként az íjak inkább a tűző napra érzékenyek. Nyáron felajjjzva tilos a kocsiban hagyni az íjat.
Vesszőfogó:
Nekem 60x60-as (inkább 55x55-ös) vesszőfogóm van, és az teljesen jó. Ajánlanám, hogy készítsd magad a vesszőfogót. Én először csináltam egy hagyományos vesszőfogót, aztán egy kockát, meg egy nyulat. Most fogok korongot csinálni "agyaggalamb-lövészethez".
Vesszőhossz:
A húzáshossz és a fonterő az íjász tulajdonságai. Mindenkinek meg kell találnia a megfelelő fonterőt, amivel 200-300 lövést le tud adni naponta. Ha túl gyenge az íj, akkor hosszabb távról már nagyon fölé kell tartani, és kényelmetlen is, ha nincs ellenállás az idegen. Ha túl erős az íj, nem tudsz koncentrálni a lövésre, mert erőlködsz, és elfáradsz. Nőnél 30-40#, férfiaknál 40-60# az ideális. (régebben a magyar férfiak 70# körüli íjjal lőttek, az angol Longbowsok meg 100# körül). A húzáshosszt a karod hossza, és a vállszélességed határozza meg, és az, hogy milyen technikával lősz. A legelején még nehéz megállapítani, mert még nincs kiforrott technika. Az általános eljárás az, hogy az ember szájszegletbe húz. Fogsz egy gyenge íjat (ha nincs, jó az erősebb is), és úgy csinálsz, mintha ki akarnád lőni a mérőlécet (colostok), közben megkérsz valakit, hogy nézze meg mekkorát húztál. Ez szabja meg a nyílvessző hosszát. A nyílvessző merevségét az íj fontereje, és a húzáshossz határozza meg. A vessző merevsége a "spine" érték. Ez nagyon leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy 28"-on a fonterő osztva 10-zel. Tehát egy 40#-os íjhoz 28"-os húzáshosszhoz IV-es spine értékű 28"-os vessző kell. Ahogy növekszik a vessző hossza, nagyob spine értékre van szükség. Nekem 60#-on 31" húzáshosszon VII+-os vessző kéne, de VI+-ossal lövök, és csapkodnak is rendesen a vesszők.
Na hirtelen ennyi. :o)
Bye,
Kelta
Aye!
Csipi, Édesem!
Rég nem láttalak, és a hozzászólásod is olyan picike volt, mint Te így azt sem vettem észre. :o( / :o)
A Barcagra mostanában nagyon rászállt mindenki, mondjuk rendőrökről még nem hallottam. Mi általában be szoktunk menni az árokba, mert bent sokkal jobb lőni, de mostanában a lőtérre megyünk inkább. Ott tuti, hogy senki nem zavar. Ha lekanyarodsz a betonútról a Barcaghoz vezető úton kell továbbmenni, aztán a domb tetején, ahol az út balra kanyarodik, jobbra meg fenyves van, egyenesen kell továbbmenni, az útról letérve. Figyelgetsd a fórumot az RPG-n is, ott egy kicsit nagyobb az élet, és ott szervezzük a lövészeteket is. Ha érdekel nézzd meg a http\\community.webshots.com/members/szilagyihajni
címen az egyik korábbi, még a Barcagnál tartott lövészetünket.
Mi újság GTL-lel? Rég nem hallottam felőle. Hogy vannak az öreg csontjai?
Bye,
Kelta
Milyen az a "gyantaíj"? Ilyet eddig nem láttam...
A vesszőfogó elég, ha 80x80 cm-es, maximum közelebbről kezdesz el lődözni rá. Ekkora még befér egy átlag autóba is.
Hát éppen ez az! Ha tehát megveszel egy íjat, akkor ahhoz egy adott fix húrhosszúság tartozik? Merthogy pl. ezek alapján a húzáshossz kimondottan ettől függ... Az íj - görbületét figyelembe véve - valóban ugyanaddig húzható, de hosszabb húrral hosszabb a húzáshossz is, nem? Tehát továbbra is az a kérdésem, hogy vásárolható-e tartalék húrként megadott hosszúságú az íjászboltokban? (A gyártók által megadott adatok is egy adott fix húrhosszúságra vonatkoznak? Akkor ez az adat miért nem szerepel sehol a jellemző adatok között???)
Hali!
A vesszőhossztól a sebesség, ezzel együtt a röppálya íve függ erősen. A hosszabb vessző körül repülés közben több örvény keletkezik. A húr hossza egyáltalán nem mindegy, ha rövid eleve jobban feszül az íjj, ha hosszú laza, de mindíg ugyanaddig a helyzetig tudod húzni az íjjat(ha az íjj görbületét nézed)
Sziasztok!
Múlt héten megrendeltem életem els? íját/grózer magyar/.Még nagyon gyík vagyok a témában, ezért lenne pár kérdésem Hozzátok Nagytudásúakhoz:
Mennyire kényesek a gyantaíjak a hidegben való lövöldözésre?Úgysem bírom ki hogy tavaszig csak nézegessem.
Mekkora vessz?fogót érdemes készíteni?Gondolom kezdéshez jó nagyot!
El?re is köszönöm a segítséget!
Az a '#' fontot jelent, angol mértékegység, kb. 0.45kg.
A Szalóky-Kelemen honlapon találhatsz egy táblázatot, amiben bennevan, hogy milyen fonterejű íjhoz és milyen húzáshosszhoz milyen merevségű/tömegű/méretű vessző való. Ők egy római számmal jelölik a vesszőiket, pl. egy 50#-os íjhoz 30" hosszú vesszőből VI-os kell. De ahogy ott is megjegyzik: "Ez persze nem szentírás, mindenkinek a saját tapasztalata alapján kell eldöntenie milyen vessző illik hozzá és a felszereléséhez legjobban."
Még egy kérdés: a megadott adatokból nekem úgy tűnik, hogy egy adott íjhoz csak egy adott hosszúságú húr tartozhat. Csere esetén lehet pl. 127,5 cm hosszú húrt venni??? (Más hossz esetén szerintem a Grózer honlapon megadott adatok teljesen más értékeket vesznek fel...) Ugye segít nekem valaki??? Köszi!
Még valami: egy Kassai magyar íjat próbáltam ki eddig több alkalommal. Ez a gazdája szerint 28"-on "felkeményedik", kb. ennyi a maximális húzáshossza is. Lőttem kétféle vesszővel. A Kassai vessző hossza a nock és a húr találkozási pontjától a fémhegy tövéig 82 cm (32,2") a Kelemen vessző hossza ugyanezen szakaszon 75cm (29,5") A Kassai vesszőkkel kényelmesebb volt a lövés, de a Kelemennel pontosabb. Függ-e a pontosság a vessző hosszától? Mégegyszer kösz!
Sziasztok! Olvasgattam ezt a fórumot, de egyszerűen nincs időm az egészet végigolvasni, úgyhogy bocs, ha már korábban volt ezekről szó! Szóval mivel eléggé kezdő vagyok lenne néhány kérdésem:
1. Néztem Grózer Csaba honlapján az íjakat, azt hiszem a szívemhez legközelebb a HUN íj EXTRA I. változata áll. A honlapon az alábbi adatok szerepelnek:
teljes hossz az íven mérve: 59"
az íjvégek közti távolság leajzva: 55"
a felajzott íj hossza: 52"
húzóerõ: 25-80#
a lehetséges maximális húzáshossz: 30"
felajzási magasság: 6 7/8"
Az íven mért hosszt, azt hiszem értem.
Az íjvégek közti távolság az a merev szarvak legvégétől vagy a húr beakasztási helyétől mérendő?
A felajzott íj hosszánál szintén ez a kérdés.
A húzóerőnél ez a # mit takar? Mennyi ez emberi mértékegységben kifejezve, hol kell mérni és mivel?
A lehetséges maximális húzáshossz az íj markolarészének belső felétől a megfeszített húr és a nock találkozási pontjáig mérendő?
Mekkora vesszőt használjak egy ilyen 30" húzáshossznál? 31,32.33..."-t?
Mennyiben függ az íj erejétől a kiválasztandó vessző merevsége? Ezt miben mérik, milyen adat utal erre pl. a Szalóki-Kelemen vesszőknél?
A számomra legoptimálisabb íj kiválasztásánál milyen adatokat kell figyelembevenni? (karhossz?, stb?)
Hova húzom az íjat megfeszített állapotban? (nyak, arccsont, fül stb...)?
Bocs, ha túl sok lenne a kérdés, de ha már egyszer beleszerettem az íjfeszítésbe és elhatároztam, hogy ezt szeretném csinálni hosszú távra szeretnék íjat venni, és lehetőleg olyant ami sokáig jó lesz...
Köszönöm, hogy végigolvastátok!
Aye!
AzHofi,
Ha a betonút felől jössz, jobbra van a Barcag árok, de tovább kell menni az úton, fel a dombra, aztán ahol az út balra kanyarodik centripetálisan kivágódsz a kanyarból (mész egyenesen kanyarodás helyett), és ott lesz.
A meteo szerint szombaton változó vasárnap derűs idő lesz. Vasárnap biztos ott leszünk.
Bye,
Kelta
Az merre van ahhoz képest ahol már eccer találkoztunk? Lehet oda menni nekem is bénázni egy kicsit? Amúgy pulyáktollas a vesszőm, lehet hogy holnap beugrok a tüzesbe venni valami bőrtangát a kezemre.
Aye!
Vasárnap, és szombaton is megyek lőni Fótra, de nem a Barcag árokba, hanem hátrébb a lőtérre.
A műanyag tollak nem csak dörzsölik, de rendesen felvágják az ember kezét (szerencsétlenebb esetben). Egyébként én is azt tapasztaltam, hogy lövési technika / fogás függvényében néha dörzsöli a kezem a pulykatoll, néha nem. A húzó kéz ujjbegyeire viszont nem tudok megoldást. Kesztyű, vagy bőrkeményedés...
Bye,
Kelta