Keresés

Részletes keresés

nagypapi Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4980
Múlt héten kis családommal a drégelypalánki és a honti várat "látogattuk" meg. (A várakból semmi sem látható, ezért az idézőjel.) Drégelypalánkon a templom előtti villanyoszlopon volt a tábla, egy helyi asszony szerint néhány hete lopták el. A pöttyök szerencsére a villanyoszlop betontalapzatára is rá vannak festve, de elég nehéz észrevenni. A honti OK, új festés, jól látható (szintén villanyoszlop talapzatán).
Előzmény: Rongyláb2 (4979)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4979
És a szervezőket próbálta már valaki értesíteni a rongálásokról?

Ahogy olvasom a beszámolókat, azt látom,hogy egyre több helyről hiányzik a kód (Csehvár, Ipolydamásd, Hont, Paphegy I, Paphegy II).

Esetleg érdemes lenne egy listára összegyűjteni a problámás helyeket.

Előzmény: nagypapi (4976)
nagypapi Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4978
SK, jó lenne, ha egy hozzászólásban össze tudnád írni, hogy mik lennének a CD-n, akkor talán jobban kitűnnének, hogy mi az ami még hiányzik és még rá lehetne tenni. Persze csak ha nem túl nagy munka.
Köszi.
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (4973)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4977
Vasárnap a zord idő ellenére elrángattam a családot némi nógrádi várazásra:

1. Tar - (Pokoljáró) Tar Lőrinc udvarházának romjai mellett mindenképpen érdemes megnézni a közeli római katolikus templomot is

2. Sámsonháza - Feh/jérkő vára - még a volt kőbánya előtt, a falun belül találtunk egy "Vár" feliratú táblát. El is indultunk a jelzett irányba, de néhány lépés után visszafordultunk, mert meglehetősen barátságtalan kutyák állták utunkat. Megkerestük a Magyarországi várak honlap által javasolt földutat, ami közvetlenül a híd előtt ágazik el jobbra az országútból. Nem volt kedvem körbesétálni az egész várhegyet, ezért kisfiam társaságában nekivágtunk toronyiránt. Rossz döntésnek bizonyult, hiszen minden létező szúrós-tüskés növénnyel meg kellett küzdenünk, ráadásul a szintemelkedés se kevés. A visszaút sem volt kalandoktól mentes, akkor meg a kőbánya fölött kötöttünk ki, úgy kellett a gyereket a sziklákról leadogatni :) A várba való feljutásnál már csak egy pecsétképes hely felkutatása volt nagyobb kihívás.

3. Salgótarján Baglyaskő - érdekes hely, de a zöld sáv turistajezés mellett iszonyú sok a szemét.

4. Somoskő - itt végre bekerült az első kód a Karancs-Medves 500-as csúcsai igazolófüzetbe is! A félig ködbe vesző vár fantasztikus látványt nyújtott. Én eddig úgy tudtam (hisz minden tájékoztatóban ez állt), hogy a várba csak a szlovák oldalról lehet felmenni, a helyszínen található tábla viszont arról tájékoztatja az arra vetődőket, hogy megfelelő okmányok birtokában a magyar oldalról is szabad a belépés - okt. 31 és márc 31. között reggel nyolctól délután 16-ig - nyitva is volt a kapu. Mi útlevél és idő hiányában ezt máskorra halasztottuk.

nagypapi Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4976
Nos, erre a kérdésre direkt nem tértem ki, mert nagyon felmegy bennem a pumpa.

Kinek az érdeke ez a pusztítás? Persze nemcsak itt, hanem az erdészházaknál (ld. pl. Szabó-pallag), a kilátóknál, pihenőknél, a kéktúra-bélyegzőknél (ellopott, megrongált bélyegzők) is szembesül az ember az "eredményekkel". És itt nemcsak nyugat fele lehet mutogatni, hogy ott bezzeg ilyen nincs, de a szlovákoknál is sokkal kulturáltabb körülmények között lehet túrázni. Szomorú.

Előzmény: Rongyláb2 (4975)
Rongyláb2 Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4975
Egyáltalán nem unalmas, ráadásul nagyon hasznos.

Ki lehet ez a baltás-vésős pöttygyilkos állat?

Előzmény: nagypapi (4974)
nagypapi Creative Commons License 2003.11.17 0 0 4974
A hétvégén volt néhány óra szabadidom (tényleg csak ennyi), ráadásul a családdal csak utolsó pillanatban sikerült leegyeztetni, annyi időm maradt, hogy bedobjam a kocsiba a bakancsot.
Mit csinál a nemnormális ember, ha délután fél 2-kor, ködös időben, utcai ruhában indul túrázni? Természetesen kiválaszt 2-3 börzsönyi várat, olyat, amit minél nehezebb megtalálni. Néhány száz hozzászólással ezelőtt szó volt róla, hogy a Pap-hegyen 2 vár (hűlt helye) van, jó nehéz rájuk találni, hát még a pöttyökre! Irány tehát a titokzatos Pap-hegy!
Kezemben a vártúra-füzettel megcéloztam a bronzkori várat. Ez volt közelebb, ráadásul ez a korábban épült, stílszerűen ezt kell tehát előbb meglátogatni.
A Királyrét-Szokolya országúttól - kellemes meglepetés - pont ott kunkorodik fel az erdészeti út, ahol a füzet által írva vagyon (+ sárga-fekete sorompó). A sárról nem szóltak, az már bónusz, mint ahogy a hófoltok is.
"Itt az út ötfelé ágazik" - hát ez azért nem teljesen így van, igazság szerint jobbra és balra ágazik ki egy-egy út, de ezek egy kis deltával kapcsolódnak, hogy az erdészeti járművek könnyebben fordulhassanak. Amúgy az elágazást könnyű megtalálni, épp ott van, ahol véget ér az emelkedő, az út az előttünk levő belátható szakaszon szintben halad tovább.
Az ötös elágazásnál balra fordulva tényleg kb. 60m-re van az út mellett egy 2 méter magasan lemetszett tölgyfa. A törzsön volt a pöttyözés, míg hozzáértő kezek gondosan ki nem vésték. A piros "pöttyszélek" alapján próbáltam kikövetkeztetni a pontok helyét, kevés sikerrel. A környék tele van szúrós bozóttal, utcai ruhámra tekintettel a keresgélést más irányba tereltem. A fatörzstől kb. 6m-re vissza az úton lapos kőtömb, rajta szintén nagyon kopott pöttyök, de a két pöttyözés alapján ki lehet következtetni a kombinációt.
Irány tehát az Árpád-kori vár. Füzet alapján egykettőre meglett a nyiladék (csak az utolsó pillanatban lehet észrevenni, mindössze 7-8 m széles), erős kaptató fel a Pap-hegyre. A nyiladék az aljánál jól járható, ám a 350m-es szakasz felso része nincs kitisztítva, bedőlt fák tömkelegén kellene átlépdelni, ha nem lehetne könnyedén kikerülni, csak figyelni kell a helyes irányt. Nem nehéz, mindig csak felfelé. Az egyre szaporodó hófoltok, majd összefüggő hó elárulja, hogy aznap ketten előttem már megtették ezt az utat. A tetőn bükkfa törzsén a pöttyök - helye!, ugyanis itt is kivésték. Néhány méterrel odébb másik fán, jóval alacsonyabban is ki van vésve egy négyzet alakú rész, itt jobban kivehetők a pöttyök helyei. Összehasonlítva a kettőt, itt még egyértelműbben meg lehet állapítani, hol vannak a pöttyök. Ha valakinek mégsem sikerül, javaslom, hogy írja fel a kétjegyű számot az aluminium-oszlopon, a magassági pont mellett! Szvsz ez is igazolja, hogy ott járt! (Ha még akkor ott van az oszlop…)
Lefelé igen nehéz megtalálni az ide vezető nyiladékot a kidőlt fák miatt.
Mindössze 1 óra alatt sikerült abszolválnom a két várat.
+1 megjegyzés a füzettel kapcsolatban: bár tényleg mindent megtettek, hogy minél könnyebben el lehessen találni a várakhoz, egy kis hiba mégiscsak becsúszott, amit utána otthon vettem észre. A bronzkori vár tszf. magassága a füzetben írtakkal szemben kb. 80-90 m-rel alacsonyabban van! Ez nem jelentős tévedés, de ha valaki a tszf. magasságot veszi szentírásnak, akkor bizony alaposan eltévedhet.
Volt még fél órám, irány a közeli Királyrét, Vár-hegy. Út egyértelmű, füzet alapján simán meg lehet találni, pöttyök több helyütt, egyértelmuek. Viszont valaki fehér egyenlőségjeleket festett az út mentén a fákra, mintha turistajelzést festene, és még nem döntötte volna el, milyen színű lesz. Lehet, hogy így is történt, akkor viszont elgondolkodtató, miért nem L vagy háromszög "alapot" festett, hiszen az út minden bizonnyal a piros és a zöld sáv jelzésből ágazik ki.

Nos, ennyit a hétvégi 3 várról, elnézést, ha sokakat untattam vele, az volt a célom, hogy a későbbiekben legalább a topiklakók ne tévedjenek itt el.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4973
Igazolólapok -- jó ötlet, megnézem.
Térkép -- nagyon sok lenne, meg sztem nem is olyan durranás, ebben a körben azért a többségnek már felgyűlt a túlélőkészlete.
Szkennelés, fotózás, rendezgetés -- ez az, ami most nem fér bele az életembe. De ha ilyeneket hiányolsz, akkor érdmes Kvte és Felazso honlapján keresgélni.
Előzmény: Törölt nick (4972)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4972
Tényleg, SK, nem kellenek azok az ingyenes igazolólapok az oldalamról? (Vártúra, Baranyai várak stb.)
Ha gondolod, töltsd le őket és tedd rá a CD-re.
Lud Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4971
Jövőre is lesz Mikulás :)
Ha mást nem az OKT (RPDDP, AK) igazolófüzetet is be lehetne szkennelni/digit fotózni.
Szerintem hasznos dolog, mert pl. ha kérdeznek tőlem vmit, nem mindig vágom a magasságokat, távokat (jó, ez főleg külföldi terepen fordul elő).
Előzmény: olahtamas (4969)
HEV Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4970
Ujabb DDP teljesités, gratulálunk.

11. Rüll József, Pécs

olahtamas Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4969
Attól tartok, hogy arra kevés lenne egy CD :))
Előzmény: Lud (4967)
asciimo Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4968
Ugy ertettem a plane egyedult, hogy csak Te/Ti vagy(tok), nincs semmifajta keret mit a teljesitmenyturan. Mert hogy a teljesitmeny oldalarol neztem most a turadat. Ha elmegyek egy 50 kilometeres telj.turara, es elfaradok, bicegek 40 km-nel, attol meg bemegyek a celba. De ha kekezni megyek, es hamarabb elfaradok, akkor kiszallok, nincs meg az a jellegu motivacio a teljesitmenyre, mint egy teljesitmenyturan. Tehat ugy ertettem az egyedült, hogy szervezett keretek, rajt,cel, meg hasonlok nelkul.

AMugy kekezni mostanaban mar egyedül szoktam, talan most karacsonykor maskepp lesz. De tavaly pl. mentem dec22-en, 29-en meg januar4-en egyedül, januar4-en 41 km(Badacsonytordemic-Nagyvazyony) tobb volt mint eleg. Igazabol most az hajt, hogy minel kevesebb utazassal, minel hamarabb teljesitsem a keket.

asciimo
(lehet meg eszkimo-nak irni, az ásztol azert messze vagyok. mondjuk egy tök felsö...:) )

Előzmény: Törölt nick (4966)
Lud Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4967
Szkennelt turistatérképek a Mikulás CD-re? Vagy ez már az erő sötét oldala?
asciimo Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4965
Gondoltam, hogy az apaddal mentel, mint a multkor is irtad. Az en faterom most volt 70, de nem nagyon lehet ravenni turara. Szoval ezert irigyellek is. Viszont ha kekturazni megyek, akkor este mindig kerdezi egy terkeppel a kezeben a pontos utat, kilometereket. Erdekes, hogy ugyanakkor a Kinizsit tömeny marhasagnak tartja, egyedulikent a csaladban.
Előzmény: Törölt nick (4963)
Jesper Olsen Creative Commons License 2003.11.14 0 0 4962
Nagyon tetszett a beszámoló stilusa. A túratáv nekem sok lett volna, de én nem vagyok teljesitménytúrázó.
Előzmény: Törölt nick (4957)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2003.11.13 0 0 4961
Megnéztem, kicsit távolabb esnek ezeknek a topicoknak a közönségétől, de végül is rokon téma, és enni nem kérnek, miért ne.
Előzmény: csacsana (4958)
asciimo Creative Commons License 2003.11.13 0 0 4960
jo beszamolot irtal.

novemberben szep teljesiteny az 55 kilometer, plane egyedul!

Hogy kerultel ilyaen koren Kaldra?

Váci Creative Commons License 2003.11.13 0 0 4959
Hát, ez nem semmi...
5:25-kor pecsételtél az erdészháznál???
A múltkor kérdezted, hogy milyen stilusú túrákat kedvelek. Hát, nem az ilyeneket...
Bár egyszer érdekesség képpen kipróbálnám. Kora hajnalban már az erdő közepén pecsételni, aztán lenyomni 55 km-t. Novemberben, amikor majdnem a legrövidebbek a nappalok...
csacsana Creative Commons License 2003.11.13 0 0 4958
Egyéb index fórum(javastak)ok a cd-re:
A legszebb (kiránduló) helyek Mo-n
Magyarországi kilátópontok
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (4926)
Múzsla Creative Commons License 2003.11.13 0 0 4955
Holnapra tudok neked nézni mobilszámot és e-mail elérhetőséget is.
Előzmény: Törölt nick (4954)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4954
Köszönöm.

Tudom a címet, a telefonszámot is megadta az első után írt levelében, csak nem tudom felhívni. Sajnos.

Előzmény: Múzsla (4952)
(budai-)H.G. Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4953
11.22. Nézz át a szomszédba (ttúra-topic). Kchabe főrendező úr szokta ott időnként hírdetni, de a ttt.tr.hu-n is fenn van.
Előzmény: kvte (4899)
Múzsla Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4952
A vártúra sorozatba úgy tudom nem számítanak bele a határontúli volt magyar várak, ám a másik (szintén e szervezet által működtetett) mozgalomba, a Román kori templomok Magyarországon-ba igen.
A túra irányítója: Gyetvay Iván, 3580 Tiszaújváros Árkádsor 15 II/20
Előzmény: Törölt nick (4948)
Múzsla Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4951
Somlyóvár: Igen, arra gondoltam.

A Galyavárért bocsesz.

Előzmény: Güsziológus (4946)
asciimo Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4950
Komarom.
Előzmény: Törölt nick (4948)
Güsziológus Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4949
Mielőtt elfelejteném, egy kis statisztika.

Az RP-DDK 17 nekiveselkedésének néhány jellemző adata.

Két autós túra (Őrség és Mecsek). A távolság kb. 1000 kilométer.
15 vonatozás, a megtett táv 6.580 kilométer.
60 kilométeres átlagsebességgel (némi túlzás) 110 órát töltöttem vonaton.
A buszozásokat nem számítom, de ez nem jelentős.

Mindez onnan jutott eszembe, hogy ma iratom alá a füzetet az egyesületben. Ha minden összejön, akkor holnap már viszem is az MTSZ-be.

Múzsla!
A Békés megyei jelvény valóban nagyon szép.

Törölt nick Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4948
Van-e valakinek infója arról, hogy a vártúra sorozatban elfogadják-e a határon kívüli várakat is. Pl. Komarno vagy Pozsony stb... amik a történelmi Mo-n vannak, de most külföldön? Nem tudom felhívni az illetékest.
Zete Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4947
Múzsla!
Mail ment!
Előzmény: Múzsla (4944)
Güsziológus Creative Commons License 2003.11.12 0 0 4946
Az alábiak rendben:

Városlőd, Hölgykő
Domoszló, Oroszlánkő
Kelemér, Mohosvár
Sátoraljaújhely (Vár-hegy)

A Gyalyavár a listán van:o)

A Somlyóvár (Szár-hegy?) Tarjántól északra a térképen megtalálható, de a várak listáján nincs rajta.

A többit még nem sikerült azonosítanom.

Igyekszem azokat a neveket használni, melyek az etalonnak tekinthető "VÁRAK" lapon megtalálhatók.

Köszi az értékes kiegészítést.

Két fokozatnyi vár hipp-hopp összegyűlt.

Előzmény: Múzsla (4936)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!