Keresés

Részletes keresés

Qqberci Creative Commons License 2003.11.17 0 0 3188
Úgy gondoltam, hogy 7 kFt-ért akár meg is lehet venni :-)))

A PC-DOS jogtulajdonosa nem a Mikrofos, hanem az IBM, tehát a BSA PC-DOS ügyben nem illetékes. Hasonló a helyzet a DR-DOS-sal is, ahol a jogtulajdonos a Digital Research, aki szintén nem BSA-tag.

Ha rendőr jön, akkor az egy más helyzet, majd ha kicsit jobban ráérek, akkor leírom azt is.

Előzmény: aamen (3187)
aamen Creative Commons License 2003.11.17 0 0 3187
"mert az IBM forgalmazza a PC-DOS_2000 nevű DOS-t, ami 7 kFt körül van"

nemtom, de szerintem teljesen mindegy, hogy 7 vagy 70e ft az elkovetesi ertek, ha az ember buntetougyben kell hogy birosagra maszkaljon, mint vadlott:)
merthogy ha a rendor megtalalja azt a franya dost, amihez nincs licensz, akkor bizony megteszi a bunteto feljelentest, es akkor bizony lefoglalja azt a kompjutert, ami a targyi bizonyitekot szolgaltatja, hogy a szagerto tornazhasson rajta vagy fel evig, aztan hogy lesz-e meg a buntetoper melle meg egy polgari is, ahol az a kerdes, hogy 7 vagy 70e a jogtulajdonosnak (ms) vagy kepviselojenek (bsa) fizetendo karterites plusz perktgek, az talan mindegy is mar akkor..

Előzmény: Qqberci (3186)
Qqberci Creative Commons License 2003.11.17 0 0 3186
Ez viszont megtámadható, mert az IBM forgalmazza a PC-DOS_2000 nevű DOS-t, ami 7 kFt körül van, dobozosan, doksival. Annyit meg is ér.
Előzmény: aamen (3185)
aamen Creative Commons License 2003.11.17 0 0 3185
"A Dos 5.0-n is erosen torm a fejem. A M$ arlistajan sehol sem talaltam... :-/ Kivancsi vayok, ezzel mit kezdenenek. "

ha nincs hozza szamla meg licensz meg mittomenmi, akkor a szagerto megbecsuli az erteket, valoszinuleg egy ma is kaphato helyettesito szoftvertermek alapjan, ami ugye az ms vindoz (oprencer-oprencer) egy aktualis verziojanak dobozos kiadasu (nem oem) ara. ez lesz az elkovetesi ertek a buntetoperedben:)

Előzmény: Gonda Iren (3182)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2003.11.17 0 0 3184
én az egyszerű agyammal azt gondolom, ha a basa írhat nekem csak úgy egy ilyen levelet, akkor én is írhatok a basának ilyet. Amit a basa csinálna az én levelemmel, én is azt teszem az övével. Nem állok vele semmilyen jogviszonyban, kéretlen reklámlevélnek minősül nálam, csak a posta keresett rajtuk.
Wic Creative Commons License 2003.11.17 0 0 3183
ha jól tudom, azok a softverek, amelyekre a M$ megszüntette a supportot, nem esenek abba a kategóriába, ami miatt büntetnek. De MS-DOS helyett van másik DOS is, ami jó.

A számlázóprogid mi alól fut?

Gonda Iren Creative Commons License 2003.11.17 0 0 3182
Mi is kaptunk szoftverbevallasi nyilatkozatot.... Mar itt hever a kukaban mellettem. Egy kollegam javasolta, hogy valaszoljunk nekik, hogy nem ertjuk, miert kuldozgetnek ures boritekot. :-)) Nem ajanlva jott.

Egyebkent torom a fejem valami alternativ megoldason, de sajnos a szamlazo prog. pl. csak jovo tavasszal lesz elerheto Linux ala. A Dos 5.0-n is erosen torm a fejem. A M$ arlistajan sehol sem talaltam... :-/ Kivancsi vayok, ezzel mit kezdenenek.

Előzmény: mesesajt (3178)
Qqberci Creative Commons License 2003.11.16 0 0 3181
Végülis jogi értelemben nem csalás, amit csinál, csak éppen palira vesz...
Előzmény: szilva (3179)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.16 0 0 3180
Szervusz szilva!

Szerintem a JAG, és más amcsi, hasonlo stilusu filmnek köszönhetöen jobban "ismerjuk" az angolszász jogot. Ott van ilyesmi, nalunk még, ha már előkerült, akkor használjuk fel. ;-)

Előzmény: szilva (3179)
szilva Creative Commons License 2003.11.16 0 0 3179
Véletlenül nem lehet-e a BSA ezen húzását úgy minősíteni (sok hasonló előzővel egyetemben): csalás? Ha jól tudom, bűncselekmény által megszerzett bizonyítékok alapján nem lehet senkit elítélni. Ha a BSA csalás által szerez bármilyen infót, annak alapján joga van eljárni? Vagy hogy is van ez???

Valaki állítsa már meg ezt a büdös bandát, valaki egyszer rángassa már bíróság elé őket!!!

Előzmény: Qqberci (3177)
mesesajt Creative Commons License 2003.11.16 0 0 3178
Van köztetek olyan, aki az egyre sűrüsödő BSA kampányok hatására fontolgatja, hogy az irodai gépekről legyalulja az m$ termékeket és pl. linuxra vált? Esetleg már le is cserélte őket?
Qqberci Creative Commons License 2003.11.14 0 0 3177
A szerzői jogi törvény értelmében a szerzői jog birtokosának joga van ellenőrizni a termék jogszerű felhasználását. Ezt az ellenőrzési jogák képviselőjére átruházhatja. Ez a képviselő bizonyos SW-gyártók esetében a BSA. A BSA tehát kizárólag a tagszervezetei SW-jének jogszerű felhasználását ellenőrizheti.

Nem mehet tehát oda a BSA úgy, hogy "szeretném látni, van-e önöknél Windows", mindenképp úgy kell megjelennie, hogy "tudom, hogy ön Mikrofos Expander 23.95-öt használ és most szeretném ellenőrizni a használat jogszerűségét."

A SW bevallási nyomtatvány tehát egy csapda, mert aki ezt kitölti és visszaküldi a BSA-nak, az ezáltal önként és dalolva bejelenti, hogy nála milyen BSA-tagok által gyártott SW-k vannak és ezzel megteremti az ellenőrzés jogalapját.

Amennyiben üzleti felhasználásról van szó és a gépeken nem csak nagymama kötésmintái vannak, akkor tisztázni kell (és írásban rögzíteni) a BSA-van, hogy miképp fogja úgy elvégezni az ellenőrzést, hogy személyiségi jogok vagy üzleti titok ne sérüljön. Együtt kell működni (és ezt hangsúlyozni is kell), de csak olymódon, hogy az más törvényt nem sérthet.

Az első és legfontosabb dolog tehát az, hogy a BSA nyomtatványt nem szabad kitölteni és visszaküldeni.

Előzmény: Hogyisvanez (3170)
rali Creative Commons License 2003.11.14 0 0 3176
Hát valaki, akinek kellő súlya van, szóljon az adatvédelmi biztosnak, hogy hiba van a kréta körül.
Előzmény: Hogyisvanez (3175)
Hogyisvanez Creative Commons License 2003.11.14 0 0 3175
"ha az én könyvelőm bármit is küldene ennek a tetves társulatnak, hát úgy pofánverném, hogy csak na. "

És jogosan!
A könyvelőt köti az üzleti titoktartás.

És az adatvédelmi biztos mit szólna ahhoz, hogy üzleti titok, "személyes" (céges, de ezesetben ez szvsz ugyanaz) adatok kiszolgáltatására buzdítanak?

Előzmény: Vil-Arnis Merras (3172)
kerub Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3174
Számomra egyértelmű, hogy a személyes adatainkat kiadta a PM a BSA-nak.

Felmerül a kérdés, hogy jogszerű volt-e ez az adatszolgáltatás.

A következő kérdés, hogy most ha már a könyvelőkről és az ő cégeikről készül a bevallás/felmérés akkor ezt most a könyvelő software-ket készítő cégek kérték a BSA-tól.
PL Microsoft

A "jogi és pénzügyi kockázatok" emlegetése egy burkolt fenyegetés?

Az adatszolgáltató lap kitöltendő rovataiból az is kiderült, hogy a címzettekhez kapcsolható cégnévre így akarnak szert tenni.

A csali az tulajdonképpen egy BSA software tanúsítvány, ami már a cégnévre lesz kiállítva.

A kliensek dolgában csak a segítségnyújtást kérik, nyilván a könyvelésben szereplő vásárolt immateriális javak részletezésére gondolnak

aamen Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3173
"Van ilyen kötelezettség? "

nincs.
de ok nem is irjak, hogy lenne ilyen kotelezettseged, mert ha ezt igy leirnak, akkor ki lehetne perelni beloluk az anyjuk nemtommicsodajat is.
de valahogy ugy fogalmaznak, hogy ugy tunjon, mintha.
pedig nem is:)

Vil-Arnis Merras Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3172
Szvsz ez is egy olyan dolog, mint amikor a BSA hatóságként akarja eladni magát. Kevésbé finoman fogalmazva, úgy gondolom, hogy ez is egy átverés. Az más kérdés, hogy ha az én könyvelőm bármit is küldene ennek a tetves társulatnak, hát úgy pofánverném, hogy csak na.

Javaslom, hogy mindenki keresse meg a könyvelőjét, és homályosítsa fel arról, hogy ne merjen semmit se küldeni a BSA-nak.

Mellékesen pedig, mi van akkor pl., hogy ha linuxot használok? Arról nyilván nincsen számlám.

rali Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3171
jó kérdés
Hogyisvanez Creative Commons License 2003.11.13 0 0 3170
A mérlegképes könyvelők nyilvános névjegyzékéből összeszedett címekre küldözget a BSA "szoftverbevallási nyomtatványt". Kéri a könyvelők segítségét ügyfeleiket illetően. A kitöltött bevallás visszaküldése után Igazolást adnak, hogy megtörtént a 2003. évi szoftverbevallás.

Van ilyen kötelezettség?
A téglatörvény erre is kiterjed?
Hogyisvanez???

lakatos_attila Creative Commons License 2003.09.22 0 0 3169

Nekem még szerencsére nem volt ilyen ügyem, de hozzá fűznék 1-2 dogot jó szándékkal.
(Van 1-2 rendőr ismerősöm, köztük az egyik kapcsolat tartóa BSA-val) Az esetek 99%-ban feljelentés alapján mennek ki,hirdetéseket,újságot stb-t nem nagyon néznek (Pl intenrettes hirdetések évek óta tele vannak,onnan nem kaptak el senkit sem hírdetés útján,legalábbis én még nem halottam) 98%,bármilyen szomorú a konkurencia jelenti fel a másik embert. A hatóságoknak minden bejelentést meg kell vizsgálni.
Ház kutatási parancs, sajnos ez az amit ha kell akkor kitöltenek a kocsiban, mert van náluk alá írt példány csak a címet és a nevet kell rá írni.
A rendőrök ugyan úgy másolják a CD/DVD-ket ,mint bárki más (egyet el is kaptak és elég nagy balé volt belőle)
+ sok van közülük akik azt hiszik, hogy szinte bármit megtehetnek, sajnos ebben valamilyen szinten igazuk van ,itt most nyomozókra és felettük lévő személyekre gondolok.
A ha elkapnak ne mondj ügyvéd nélkül semmit.
Egy jó ügyvéd nagyon fontos, kb. 500.000Ft-ból meg van az egész,itt most a CD másolókra gondolok, aki csak vett szerintem sokkal olcsóbban is megússza, aki CD-t másolt annak meg szerintem nem olyan sok az a félmillió.
Utánvételes csomag alapján évek után is megtalálnak, sajnos a hatóságnak mindent kiadnak csak parancs kell hozzá, ez mindenre vonatkozik.
Erre az a megoldás, hogy ahová megy a pénz ott ne legyen semmi, a csomagban bármi lehetett,cukorka/csokika stb :)
Nekik kell azt bizonyítani, hogy kereskedtél a CD-kell vagy hogy vettél CD-t,de csomagra nem szokták rá írni ,hogy CD van benne, bár én már találkoztam 1-2 ilyen okos emberkével is :)
(Tehát, ha nem jelentgetnék fel egymást az emberek akkor sokkal kevesebb,ilyen jelegű ügy lenne,én ezeknek elég komolyan utána néztem mind fórumokon, mind ügyvédnél és rendőrismerősnél stb.)
Ezt ajánlom figyelmetekbe: http://www.artisjus.hu
Szoftvert kivéve bármi lehet nálad,ha nem kereskedsz vele/ha nem tudják bizonyítani a kereskedést, mivel hogy a CD/DVD tartalmazza a jogdíjat.
Csak sajnis mit megjegyeztétek tschymo_dvd-nél "lszart ér a törvény, a bíró azt gondol és azt dönt ami jól esik neki.."
az 100% igaz + ,hogy bizonyitsd az igazad sok-sok szerencse,pénz,kapcsolatok,évek kellenek.
+ talán elöször azokat az embereket kéne elkapni akik miatt este nem merünk ki menni az utcára nem azokat akik CD-t másolnak, nem hinném hogy a világ cégek ebben fognak csődbe menni.
+ talán nem kéne 4-5000Ft-ért adni egy zene CD-t és 5-6000Ft-ért adni egy DVD-t stb,az a durva ebben az egészben hogy külföldön sokkal olcsóbbak a CD/DVD-k és, ha ehez még hozzá teszem hogy a fizetésük is sokkal több akkor elég durva + nyugaton általában megveszik ezeket a dolgukat, mert ott megengedhetik maguknak,de itt sokan még a számítógépet is részletre veszik.
Ez oknál fogva feltételezem, hogy annak az embernek nincs pénze megvenni a 30.000Ft-os Windowst és a 140.000Ft-os Office programokat és akkor még a többit nem mondtam.

Ha nincsenek kapcsolataid vagy sok pénzed akkor tulajdon képen azt csinálnak veled amit akarnak, sajnos Magyarországon most így megy.
----------------------------------------

Qqberci Creative Commons License 2003.08.27 0 0 3168
Neked egyiket sem, mert ezek a SW- illetve számítógépes bűncselekményeket vizsgáló auditoroknak kellenek. Van ezen kívül egy nyilvános adattár is, az "Expert Witness", ahol sok mindennek utána lehet nézni.
Előzmény: rali (3167)
rali Creative Commons License 2003.08.27 0 0 3167
Nekem - buta usernek - melyiket javaslod?
Előzmény: Qqberci (3166)
Qqberci Creative Commons License 2003.08.27 0 0 3166
Ahogy ígértem, néhány eszköz lelőhelye:

EnCase

SafeBack

Forensix

Természetesen vannak mások is, nem túl olcsók, ámde hatékonyak. Általában az összes file-rendszert ismerik.

Előzmény: Qqberci (3165)
Qqberci Creative Commons License 2003.08.26 0 0 3165
A másik gépemen van, megkeresem.
Előzmény: best sunday dress (3164)
best sunday dress Creative Commons License 2003.08.26 0 0 3164
tudsz esetleg valamilyen linket ilyen eszközökről? puszta kíváncsiságból, hogy miként is működik (pl. linuxos filerendszerekkel is boldogul-e)
Előzmény: Qqberci (3163)
Qqberci Creative Commons License 2003.08.26 0 0 3163
" nem igaz, hogy nem lehet egy rohadt filelistát csinálni a gép tartalmáról, a cuccot meg otthagyni,"

Persze, hogy lehet. Vannak olyan audit-eszközök, amikkel percek alatt közhiteles "lenyomatot" lehet készíteni a gép tartalmáról, csakhát ezeket szagértőkémnek meg kellene vennie meg meg kellene tanulnia használni meg akkor sokkal kevesebb szakértői órát tudna elszámolni.

Előzmény: best sunday dress (3160)
Jon_Dough Creative Commons License 2003.08.25 0 0 3161
Nekem a haverom volt érintve az ügyben, most már lezárták, egy ügyészi megróvással, mivel az okozott kár nem érte el a 500000-et se. Ami felettéb jópofa volt, az a szakértői vélemény. Shareware játékra kihozott a faszi 10000ft körül, ami viszont a legdurvább: Emlékeztek még az indiana jones: fate of atlantis-ra. Ez is ott volt a gépén, a szakértő szerint a progi értéke 8000!!Ft körül van. És a másik poén, hogy az EA-t pontosan 254Ft-al károsította meg!! Most erre mit lehet mondani!!
best sunday dress Creative Commons License 2003.08.25 0 0 3160
egy ismerősömnek kb. egy éve vitték el a gépét. linux volt rajta, de elvitték, mert írt cd-i is voltak (úgy 50 db, főleg mp3). mivel pár cd-n wines progik voltak (a srác még nem merte eldobnia wint, akkor még nem volt magabiztos linuxos), talán 2-300.000 forint kárra becsülte a szakértő. azóta sincs semmi az ügyében, pedig lassan egy éve volt házkuti nála (nem bsa ügy, absz. rendőrségi önszorgalom).

na most ha semmit nem kap is, mondjuk odaadja vki neki az eredeti w98 cd-t, hogy bemutassa, akkor is sz*pott, hogy a vasa hónapokat (ahogy a dolgok haladnak, még akár 1-2 évet is) rohadjanak.

szerintem ez kb. az ávó szintje: elviszik a cuccodat, hosszú-hosszú időre lefoglalják, mire szart se ér az egész visszakapod (talán még működik...), miközben adott esetben semmi, de semmi bűnt nem követtél el. figyelem, a srác GÉPÉN nem volt win, csak "elfelejtette" a régi win telepítő cd-t kib*szni a kukába, ahova való

én ettől teljesen kiakadtam. nem igaz, hogy nem lehet egy rohadt filelistát csinálni a gép tartalmáról, a cuccot meg otthagyni, ha már képtelenek arra, hogy egy szakértő helyben megmondja, van-e egyáltalán windows azon a gépen. végülis ha van c:/program files, meg c:/win, az is tiszta sor szerintem. de hogy nincs időbeli korlátja, hogy mennyi ideig foglalhatnak le egy komplett gépet, ez szerintem teljesen ellentétes a jogállamisággal

Előzmény: bubus (3156)
csemege_paprika Creative Commons License 2003.08.25 0 0 3159
azért azt is tegyük hozzá, hogy a bsa alig tizenegynéhány ügyet indított (/év), a rendőrség - önszorgalomból - a sokszorosát.
Előzmény: SaGa (3101)
Andrew_s Creative Commons License 2003.08.16 0 0 3158
A szerzői és kapcsolt jogok a filmekre is igazak. Öt év nehéz vasban. Mert első a szabad kulturálódáshoz való alapvető emberi jog. A Tau Cetin.
Előzmény: Stanlee (3155)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!