Keresés

Részletes keresés

csiko01 Creative Commons License 2003.11.03 0 0 416
szerencse hogy nem robbant fel.nálunk a páracső nincs szilárdan rögzítve csak nedves roszliszttel tapasztva, így az esetleges túlnyomás szét tudja nyomni a illesztést, ha nincs gond akkor meg elég ahhoz hogy a gőzt belekényszerítse a helyes irányba.vlahol hallottam sarat is használnak erre a célra.üdv csiko
Előzmény: Törölt nick (413)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.03 0 0 415
a pálinkának szerintem semmi baja:hőkezelés,tömény alkohol
legrosszabb esetben ágyas pálinkaként eladja:)))
egérpálinka...
Előzmény: Boarhunter (414)
Boarhunter Creative Commons License 2003.11.02 0 0 414
Egy ismerősöm elsőrendű, minden igényt kielégítő sárgabarackot főzött le éppen. Valami szürkés szennyeződést tapasztalt, ami, legnagyobb megdöbbenésére egérszőrnek bizonyult. Egy szegény cincogó döglött bele a rendszerbe. A pálinkából valahogy nem bírt inni...
Boar
Előzmény: Törölt nick (413)
csiko01 Creative Commons License 2003.11.01 0 0 412
hello,azt szeretném kérdezni hogy saválló acél mennyire lehet jó üstnek?én főzettem ilyenben,de mivel nincs összehasonlítási alapom nem tudom mennyit nyom a latban ha ugyanezt rézben csináltuk volna...apropó a rezet mivel lehet hegeszteni hogy az állja a hevítést vmint a kémiai gyürést?
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.31 0 0 411
Sziasztok!

Sajnos nem volt időm végigolvasni a topikot, egy kérdésem lenne:
Jómagam is kedvelem a finom pálinkákat, de így ősszel-télen ebben a taknyos, náthás, torokfájos időben ouzóval szeretem gyógyítgatni magam.

Nincs valakinek valamilyen príma receptje, hogyan lehet házilag valami kellemes ouzo jellegű pálinkaféleséget összehozni.

Üdv: Frank

csiko01 Creative Commons License 2003.10.31 0 0 410
ha jól lezárod akkor a szeszfoka sem csökken,remélem jó lesz!
Előzmény: 2xli (409)
2xli Creative Commons License 2003.10.31 0 0 409
10-12fokos pincében tartjuk, kiváncsi vagyok mi lesz az eredmény. Remélem, hogy a hosszas tárolástól csak a szeszfoka csökken, az aromája
nem. Majd beszámolok az eredményről.
Előzmény: courvoisier (406)
courvoisier Creative Commons License 2003.10.28 0 0 408
Szerintem is! Teljesen le kell zárni. Esetleg nem lehet valahogy kénezni, mint a bort, vagy ez hülyeség?
Előzmény: csiko01 (407)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.28 0 0 407
szerintem a kierjedt cefrénél a leglényegesebb,hogy le legyen jól zárva.haverom lakott békésben ott azt látta hogy a szilva cefre teljesen kint volt hagyva lezárva ősszel több hónapig, még az sem volt gond hogy megfagyott és valamikor december táján főzték ki.
courvoisier Creative Commons License 2003.10.28 0 0 406
Akkor van remény, meg kell próbálni!
A kész, de sorsára váró cefrét, lehet, hogy jó hideg helyre kellene tenni, hm?

Előzmény: 2xli (405)
2xli Creative Commons License 2003.10.28 0 0 405
Hahó!
Van 50liter nagyon jó minőségű sárgabarack cefrém
2 db 25literes ballonban (tele).( Tisztított, kukac és hangyamentes, csak ép, érett magtalanított gyümölcsből.) Erjedés után lezártam.

Tavasszal lesz csak pálinkafőzőnk!
Főzetni nem akarom, mert a 200liter alatti cefrét
keverik.
Tanulásra szánjuk.
Bár a férjem régen csinált 3liter szilvalét, és szuper lett.

Előzmény: courvoisier (404)
courvoisier Creative Commons License 2003.10.28 0 0 404
Szerintem fél évig nem nagyon célszerű cefrét tárolni. Nekem ez mindig balul sült el. Én nem is nagyon próbálkoznék vele.

Elvileg, ha nagyon tiszta edényekben, gyorsan erjesztesz, nagyon egészséges (esetleg teljesen csírátlanított) cefrét, amit az erjedés végeztével azonnal (nem előbb és nem utóbb) leársz légmentesen, akkor van esélyed.

Előzmény: 2xli (403)
2xli Creative Commons License 2003.10.28 0 0 403
Jó minőségű talaj van nálunk, nem gond néha (nagy szárazságban 100-150liter) vizzel meglocsolni egy-egy fát.

Ha van róla tapasztalatod légyszi írd meg milyenné válik a cefre, ha kb. félévig tárolod?

Előzmény: csiko01 (402)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 402
ja,a szedés inkább szeptember közepe-vége ha azt akarod hogy édes legyen...
Előzmény: 2xli (400)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 401
az alexander nagyon jó fajta,de a körtebolhát nem szereti,sülevényes öntözetlen talajon nem jó a termés minősége.
2xli Creative Commons License 2003.10.27 0 0 400
Köszi az infót, akkor egy alexandert beszerzek.
Gyerekkoromban volt a kertünkben, úgy emlékszem augusztus közepe felé ért, és nagyon finom volt.

Előzmény: csiko01 (399)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 399
általában a nagyon korai gyümölcsök általánosságban kevésbé alkalmasak erre a célra.körte esetében vilmos,alexander,kálmán,ilonka,császárkörte jó lehet,viszont a kimodott téli fajtákat felénk nem szokták/pl.esperes/ erre használni.az őszibarack elég jellegtelen erre a célra ízben és elég gyenge az alkohol kihozatal szempontjából is.
Előzmény: 2xli (397)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 398
még egy szakirodalom!Kudron-Újszászi-Simonyi:Keményítő és Szeszesital gyártás
kissé elmegy az ipari szeszgyártás felé de benne van ebben is sok lényeges húzás...
2xli Creative Commons License 2003.10.27 0 0 397
Természetesen most elsősorban a kifőzés szempontjából kérdeztem.
Körtéből van egy Bosc kobakja (lehet, hogy nem helyesen írom) és egy feltehetőleg Vilmos körte.
Én valami korai érésűre gondoltam. nem tudom létezik-e még Árpával érő ?
Öszibarackot 3-4 félét szeretnék ültetni, majd meglátom. Melyikből lesz aromásabb a szesz, a fehér- vagy a sárgabelűből ?

Bár imádom a tanyánkat, gyakran vagyok ott, túl intenzív ápolást igénylő fajtákkal nem szeretnék foglalkozni (törpenővésű, kordon stb)
Permetezni sem fogom túl gyakran őket. Jut is marad is, ez az alapelvem

Előzmény: csiko01 (396)
csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 396
milyen célra kellene:piacra,saját fogyasztás,befőzés,kifőzés:)))?
mennyi időd van az ápolására?
milyenek a környezeti feltételek nálatok?
erre a néhány dologra kell legalább választ kapni mielőtt bármit ajánlani lehetne!
Előzmény: 2xli (395)
2xli Creative Commons License 2003.10.27 0 0 395
Jaj elfelejtettem megkérdezni, milyen körte és öszibarack fajtákat ajánlotok telepíteni?

2xli Creative Commons License 2003.10.27 0 0 394
Halihó PF Társasága!

Remélem mi is (férjem és én) hamarosan belépünk az otthon főzök táborába. Sikerült szereznünk egy 40-50liter körüli vörösréz üstöt, melynek az alja lukas. Ezt a férjem megstoppolja (ezüsttel forrasztva), rézből lesz a többi része is. Mivel rengeteg más dolga is van, tavaszra saccolom, hogy kész lesz.
Mi a tanyán tervezzük a főzesre való berendezkedést. Mivel egyikünk sem hajt a mennyiségi fogyasztásra (én max megkóstolom a különböző ízeket 1/2-1 cent erejéig)a minőségre hajtunk. Jövő évi beruházásunk egy 8-10literes eperfa hordó lesz.
Próbaként jelenleg van 50liter sárgabarack cefrénk és kb 50liter vegyes.
Kérdésem, mennyire romlik az állaga, ha tavasszal
pároljuk le?
Illetve van vagy 30-40 kg szőlőnk (a tőkéken), érdemes-e cefrésíteni ?
Előre is köszönöm a válaszokat:

Lili

csiko01 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 393
jó reggelt uraim,egy szakirodalom ami választ ad szinte minden kérdésre:
Termelők kiskönyvtára-7.Tömény szeszes italok gyártása
Szerintem minden benne van!
selgir Creative Commons License 2003.10.24 0 0 392
Na ja!!! Ott minden:)))

De ezért találták ki az OTTHONI LEPÁRLÓT:)))

Előzmény: TTAMAS (389)
eMM Creative Commons License 2003.10.22 0 0 391
Hali piafőzős szakasz!
Almabor elkészítéséhez kérek jótanácsokat itt:
http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9102263&uq=0
csiko01 Creative Commons License 2003.10.22 0 0 390
üdv,nem tudom miért de a forralt víz jó szokott lenni és talán azért nem kell a boltba menni...
TTAMAS Creative Commons License 2003.10.22 0 0 389
Nem is arra gondoltam, hanem, hogy a desztvíz nem azért drága, mert drága előállítani, hanem mert a patikában minden drága.
Előzmény: selgir (388)
selgir Creative Commons License 2003.10.22 0 0 388
Ugy tudom, hogy semmiféle lepárló készüléket nem tarthatsz otthon engedély nélkül:((((
Előzmény: TTAMAS (387)
TTAMAS Creative Commons License 2003.10.22 0 0 387
A desztvizet nem kell a finánc elől eldugva készíteni, tehát nyugodtan lehet készíteni egy komolyabb, hőcserélős készülékben, ami a kondenzációs hőt hasznosítja.

A fordított ozmózis a nagyobb molekulájú szerves szennyezőket nem távolítja el. Szerencsés esetben a víz eleve nem tartalmazott ilyeneket.

Nagyobb ipari üzemekben a felhasznált gőzből keletkezik kondenzvíz. Nagy mennyiségű, olcsó (ingyen van). Az egyik legnagyobb vegyipari vállalatunk központi laborjában ezt használják deszt. víznek. Ha nekik jó, akkor a hígításra is megfelel.

A csúcsot a bideszt. víz jelenti. Az egyszer desztillált vizet kálium-permanganátról mégegyszer ledesztillálják. Erre a célra teljesen felesleges alkalmazni.

Előzmény: pint (383)
courvoisier Creative Commons License 2003.10.21 0 0 386
Úgy van, ahogy írod, a minőségért meg kell dolgozni és személyes preferenciákon illetve apró nüanszokon múlik, hogy ki mit tekint bosszantó minőségáldozatnak vagy éppen praktikus és vállalható kompromisszumnak.
Én egyszer kipróbáltam a vízdesztillálást, de félbehagytam a dolgot. Mert igaz, hogy sok dolog nincs vele, de mégiscsak: nagyüzemi tapasztalataim is megerősítenek abban, hogy egy működő készüléket nemigen lehet magára hagyni.

Az RO víz szerintem nem rossz ötlet: a halak meggyőzőek.

Még jobb lenne a forrásvíz, de én azt is inkább szűrném (a visszahigított párlatot), mint desztillálnám.

Valamint lehetne valami nagyobb felbontású oszlopot használni, ami alaposabban leválasztaná az opálosodásért felelős kozmaolajokat. De ez meg lehet, hogy aromavesztést eredményezne.

Ami a rézelejét illeti, 424-el egyetértek.

Előzmény: pint (385)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!