Keresés

Részletes keresés

greenlak Creative Commons License 2003.10.27 0 0 1780
Szia KisKörte!
Milyen magas ill. hány tagosak a jelenlegi radiátoraid?
Milyen módon fűtőd őket, úgyértem, hogy saját fűtőkészüléked van vagy távhős, fontos dolog, mert a radátor méretezésnél fontos szempont az előre menő FV hőmérséklet!
Előzmény: KisKörte (1778)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.27 0 0 1779
A szivattyun akkor is atmegy a viz ha nincs bekapcsolva ...
Előzmény: bégé7 (1777)
KisKörte Creative Commons License 2003.10.27 0 0 1778
Sziasztok!

Megvettem álmaim kicsi lakását, azonban bővel lesz, amit fel kell újítanom.

Ehhez kérném a segítségeteket, néhány ötletre, tanácsra lenne szükségem.

Hagyományos radiátorok vannak beszerelve (azt hiszem ezt nevezik vasradiátornak) azonban jobb helykihasználás valamint esztétikai szempontok szerint lapradiátorra szeretném lecserélni őket.
A nappaliban 14, hálóban 14, a konyhában 4 elemes van beszerelve. Ezek helyére mekkora lapradiátor szükséges? Fűtési szezon közben lehet ezeket cserélni? Típust, márkát tudtok javasolni?

Köszi előre is minden tanácsot, ötletet!

KisKörte, egy kezdő lakásfelújító

bégé7 Creative Commons License 2003.10.27 0 0 1777
Sziasztok!
Tanácsot kérek... Nyáron vettünk egy házat, ahol régi Thermo ÖV-25-ös kazán működik. Egyelőre nem akarom cserélni, hanem az optimumot kihozni belőle. A szobatermosztát a keringetőszivattyút kapcsolgatja, a kazán meg saját magát. (Kifolyó ágban van a szivattyú). Ha a kazánt 60 fokra állítom, a felmelegedett víz az emeletet akkor is fűti, ha a szivattyú nem megy!
Kérdésem hogy lehet-e és érdemes-e ezt a kazánt a szobatermosztáttal vezéreltetni, esetleg a szivattyút csőtermosztáttal? Hol találok leírást az ÖV-25 lehetséges bekötéseiről?
Köszönettel
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.25 0 0 1776
Majd -20 ban jo a 70C de amikor nincs olyan hideg lehet kevesebbel is futeni. Az a jo ha effektive sokat megy a kazan vagyis kislangon tobbet jar mint nagylangon keveset. Ihy lehet fitestszabalyozni normalisan. Ugy nem lehet futest vezérelni hogy naponta 5X kapcsol be a kazan.
Előzmény: Infomaker (1775)
Infomaker Creative Commons License 2003.10.25 0 0 1775
Hi!

Én is kérdeznék:

Vaillant cirkó, rajta 5 db. dunaferr radiátor. Semmi gond, minden OK, de hány fokon legyen az előremenő hőmérséklet?

Hogy a legtakarékosabb? Most ezekben az időkben 70 C-n van, gondoltam, ha kint mínuszok lesznek, majd feljebb veszem.

Új lakás, hőszig. téglából.

k2laci Creative Commons License 2003.10.25 0 0 1774
Ha már a termofejek szóbakerültek:
A nyáron csináltam egy fűtés-korszerűsítést, ami abból állt, hogy a rendszerbe tettem egy keringető szivattyút (eddig gravitációs volt) és a radiátorok szelepeit HERZ termoszelepekre cseréltem.
A gond ott van, hogy amikor épp nyit v. zár akkor elkezd magas-frekvenciás fütyülést kiadni amit a csövek persze mindenhová közvetítenek. Persze ilyenkor elég egy minimálisan mozditani a szelepfejen, de ez nem vigasztal amikor erre kelek minden reggel .... :-((((
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.24 0 0 1773
Nem baj az hogy ha nincs. Attol meg annak jonak kell lennie. Igazabol ha minden jol lenne megtervezve akkor nem kellene, persze ezeket azert teszik bele hogy nagy ablakfeluleteknél foloslegesen ne futsön a rendszer.
Előzmény: Peter35Bp (1771)
Abraka Dabra Creative Commons License 2003.10.24 0 0 1772
egy két termofej bedobása nem gond, ilyenkor még nincs olyan hideg. pláne ha fent vannak. leengedsz annyi vizet, hogy fentről tutira lejöjjön, aztán vízpumpafogóra magyar. vigyél vödröt, mert víz marad a radiátorban.
épp most estem át egy ilyen cserén, mert összesen 1 radiátorra nem tett a szerelő termofejet, mondván a fürdőszobában nem baj, ha meleg van. igen, csak ott van padlófűtés is, így ha beindula fűtés, a radiátorral karöltve pillanatok alatt 40 fok közelébe fűtöttek. ezt untam meg, és a fenti metódussal kicseréltem a szeepet, termofej fel, víz vissza, termosztát bekapcs, azt kész. Ennyit magad is megcsináhatsz.
automata légtelenítő nem baj ha van 1-2, mert csak a radiátorok kézi légtelenítője kevés egy nagy rendszernél. nekünk az első felfűtésnél tavaly iszonyat mennyiség levegő énekelte ki magaát rajtuk, és még mindig maradt a radiátorokban is.
Előzmény: Peter35Bp (1771)
Peter35Bp Creative Commons License 2003.10.24 0 0 1771
Sziasztok....Nagyon köszönöm az informaciot:))) Most mar ertem hogy muxik ez a cucc. Sajna iden a felso szintek termoszefejei nelkul kell futenem, mert hiaba magyaraztam a gazosnak, hogy olyat szeretnek Ő csak nem azt tett. Most meg mar nem fogom leereszteni az egesz rendszert a csere miatt. Más. Tegnap hazajottem es a muszer 0 Bar nyomast mutatott. Nincs vizfolyas es seemi ilyesmi, csak iszonyat levegot engedtem a rendszerbol ki. Letezhet, hogy ez most jott ki? MIOndenesetre fura....
greenlak Creative Commons License 2003.10.22 0 0 1770
Sziasztok!
Peter35Bp:
Amit szeretnél a fűtési rendszeredtől az nem lehetetlen, de szerintem túlon túl bonyolult vezérlést kivánna. Úgy, hogy meg kell elégedned egy ha nem is arany, de ezüst középúttal.
Ha az időjárás függő szabályzást használni akarod akkor a keringető szivattyúdnak automatán kell lennie!
Nézzük csak: a szobatermosztátod beállítod 21C fok-ra, így az adott helységben ez a hőmérséklet fog előállítódni a kazánod és radiátorod együttműködése kapcsán. A többi helységben a radiátorokon lévő termofejjel szintén beállítasz egy kívánt hőmérsékletet( értelem szerűen csak a termosztátinál kissebbet tudsz ha a termosztátod jó helyre van felszerelve ill. ha nem túlméretezett a többi radiátorod), hogy ez mennyire konstans az függ a szelepeid minőségétől.
Eddig ok, ha a termosztát fűtési igénnyel lép fel a kazánod szépen elkezd fűteni, a kazánba beállítottad a max. FV étéket mondjuk 60 C fok, ha nem lenne időjárás követő szabályzód szépen fűtene az alábbi FV hőfokon,( láng moduláció ilyenkor is van hiszen nélküle akár 75 C fok is lenne a FV hőmérsékleted)de mivel van ezért ő azt mondja a kazánnak ácsi a külső hőmérséklet alapján én azt mondon neked, hogy csak 45 fokon fűtsél, mert az aktuális külső hőmérséklet nem igényel magasbb vízhőfokot, tehát ha a szivattyúd nem autom. lenne az nem keringetné ezt a 45 fokos vizet.
Amennyiben folyamatos fűtést szeretnél kikapcsolod az időjárás követő szabályzást,a FV leveszed 45C fokra és fűtesz folyamatason a termosztáttal beállított belső hőmréséklet eléréséig bár így meg lehet, hogy nem nem éri el sosem.
Amit te szeretnél ahhoz un. többlépcsős fűtés szabályzás kelle ami különbséget tesz felfűtési ciklus és hőntartás között és mindez még fűszerezve vagyon külső hőmérsékleti szabályzással no ez az szerintem amire a kazánod CPU-ja nem képes.
Bocs a hosszért!
greenlak
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.22 0 0 1769
Folyamatos fütést, folyamatosan szabályozható fütést csak akkor tudsz elérni, ha minél alacsonyabb h?mérséklet? vízzel f?tessz. Így a kazánod viszonylag többet fut alacsonyabb lángnagysággal, ellenben folyamatos lesz a h?mérséklet meg a távolabbi helységekben is. Ezt többféleképen lehet elérni többfajta konstrukció, lehet. Én magam manuálisan tudom állítani a maximum víz h?fokot, neked egy automatika teszi ezt a kinti h?mérséklet függvényében. A lángmodulátor visszaveszi a lángot, ha túl magas h?fokú víz jön vissza a csöveken nekem a termosztát, végez valami hasonlót, hogy nem úgy viselkedik, mint egy bimetálos hogy vagy f?t, mint az ökör vagy nem, hanem szakaszosan vezérli a kazánodat. Na de! Mi van akkor, ha a termosztat is okos akar lenni meg a kazán is! A termosztat szakaszosan vezérel, hogy egyenletes legyen a f?tés, tehát sok kicsi f?tést csinál a kazán meg figyel, és kezdetben hajt rendesen és figyeli, hogy mikor ér vissza a víz hogy meg tudja mérni, de az meg nem fordul meg rendesen a rövid szakaszos f?tésciklus miatt. Ebben az esetben mi értelme a lángmodulátornak? Semmi. Hosszú f?tési ciklusban van értelme, – például egy padlóf?tési rendszer felf?tési ciklusa lehet ilyen – hogy legyen a kazánodban lángmodulátor. Akkor meg nem beszeltünk olyan dologról, hogy lehetnek szelepek is a radiátorokon termofejek a szelepeken, s?t vegyen f?tési rendszerek, ahol tok másképp kellene f?teni a tet?térben a radiátorokat és másképp a földszinten lév? padlóf?tést.
Előzmény: Peter35Bp (1768)
Peter35Bp Creative Commons License 2003.10.22 0 0 1768
Köszi mindenkinek a segitseget. Igazabol eletem első kazanja ez, es nemigazan vagyok tisztaban mi micsoda:)))) És a szerviztol meg semmi segitseget nem kapok.
Azt ertem, hogy van a beallitott vizhomerseklet (FV) és van a max HMV homerseklet. A HMV most 48 fok, a FV meg 50. Egy digitalis szobatermosztatom van, ami egy hetre programozhato, de csak 2 hofokot ismer. Nappali ejszakai. Ezzel sincs gond. Adott a haz falan figyelo homerseket erzekelo. Amit igazabol nem ertek, hogy a kazan menujeben lehet allitani az FV homersekletet. Namost ez max homerseklet, vagy minimum? Esetleg fixen ezt keringeti?
Nem tiszta, ha van az idojaras kovetes ami szabalyozza a keringetett viz homersekletet akkor a beallitott 50 fok micsoda:) A masik hogy van ez a keringeto szivattyu kapcsolasi homerseklet. Azt tudom, hogy ez azt jelenti mikor indul el. Csak azt nem ertem, vagyis nem tudom, hogy ha ez mondjuk 50 fokra van allitva akkor idojaraskovetes eseten ezt a kazan elektronikaja felulbiralja e, vagy pedig akkor ha idojaraskoveto rendszert hasznalok tegyem ezt AUTO ra:) Mondjuk most auto ra tettem mert igy nem futi annyira fel a vizet. Egyaltalan mit jelent ez az AUTO mode? Az a problemam oka, hogy mikor kivalasztottuk a kazant elsodleges szempont volt, hogy a futes folyamatos legyen. Nem szeretem, ha felfut a kazan aztan kikapcsol. Es mire ujra elindul a mellekhelyisegek, hatso szobák kihulnek. Mindig keringjen alacsony homersekletu viz es igy alakuljon ki az altalam kivant hofok. A leirasban meg semmi sincs benne, csak hogy valasszak karakterisztikat:))))
Degeczi Creative Commons License 2003.10.22 0 0 1767
ez a pár szó a CM67-re is igaz (ill. az elem vmivel tovább bírja)

viszont ami nem tetszik benne, h nincs egy egyszerű "jóéjszakát" gomb: hiszen a fene se tudja előre pontosan, h aznap mikor lesz a villanyoltás, ez jól nem programozható
sötétben (asszony már alszik) uis nyilván nem megy az, h a le-föl gombokkal állítson az ember hőmérsékletet, sokkal jobbnak tartanám, ha egy külön (sötétben is könnyen megtalálható) gombbal azonnal az aznapi 6. pozícióra lehetne ugratni

enélkül beállítom az iccakai hőmérsékletet mondjuk 22:00 kezdetre, aztán ha tovább maradok, akkor jöhet a pokróc

a vicc az, h egy mezei bimetálos termosztáttal mindez sokkal egyszerűbb, azokon van éjszakai kapcsoló

Előzmény: Törölt nick (1766)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.22 0 0 1766
Ez a szerkezett mar 3-4 eves. Nagyon meg vagyok vele elégedve. Napi 6 valtasi lehetoseg heti program evente egy elemcsere.
Előzmény: Törölt nick (1764)
GuMiSZu Creative Commons License 2003.10.22 0 0 1765
Nekem CM67-em van
Előzmény: Törölt nick (1764)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1764
cm51 nem telefonos eleresu
Előzmény: GuMiSZu (1763)
GuMiSZu Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1763
Szia!

OSBOURNE milyen Honeywell termosztátod van ?

Előzmény: Törölt nick (1757)
Peter35Bp Creative Commons License 2003.10.21 0 0 1762
SZiasztok

Találtam valamit az SD 30 KLZ beallitasanal. A szervizes aki uzembe helyezte, a HMV t 48 ra tette. A futovizet 60 ra. Engedelyezte az idojaraskoveto rendszert. Viszont....a keringeto szivattyu bekapcsolasi homersekletet 50 fokra tette. Hiaba akart a diszno 40 fokos vizet keringetni, a szivattyu nem indult el csak 50 fokon. Tegnap este a menuben 50 fokrol letettem auto ra, gondolvan az idojaraskoveto rendszernel ugyse allando a viz homerseklete es lehet hogy olyanra van allitva ami magasabb, mint amit a kazan kivan. Szerintem ha az magasabbra van teve, hiba megy a koveto rendszer a vizet felfuti minimum addig. Ezert nekem 50 es vizet kezdett keringetni. A tegnap esti allitas utan azonnal alacsonyabb fokon kezdett dolgozni, 42-43 fokon kapcsolt be, es lehult egeszen 36 ig mielott ujra indult. Most tesztelem, kivancsi vagyok. Sajna nekem kicsit elcsesztek a futes megtervezeset, mert a gepesz nem vette figyelembe a hoszigetelest. Es meg ezzel a 36-38 fokos vizzel felfut legalabb 25 fokra. En igazabol azt nem erztem, hogy egy Francia ceg Ukrajnaban elkezd gyartani egy amugy szlovak kazant ( Bear 30 KLZ) akkor azt miert nem tudatja a vevovel. Saunier Duval SD 30 KLZ re semmit sem lehet a neten talalni. Viszont Protherm 30 KLZ re mar igen:))) Igaz oroszul...hehe

abap Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1761
Kösz mindenkinek a tanácsokat, akkor valami nem jól működik majd mégegyszer átnézem a szervíz menüt és keresgélek rejtett gombokat. Most nekem is E5-ön van.
A kazán egy hónapja volt karbantartva, a szerelő nem tudott mit mondani, hogy miért fogyaszt ennyit, szerinte ez teljesen normális.
Így már csak arra tudok gondolni, hogy vagy az ablakokon ajtókon megy ki a meleg, vagy a gáz nálunk kevesebb energiát ad ;)
Előzmény: RodrigeZZ (1758)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1760
A kazánba gyárilag be van szerelve egy időjáráskövető szabályozó, aminek a külső hőmérséklet érzékelőjét kell valahová felszerelni a házon kívül. Ez a szabályozás az égőt modulálja (kisebb lánggal ég) illetve bizonyos hőmérsékletnél nem engedi tovább melegedni a vizet. Természetesen az időjáráskövetés ki is kapcsolható és akkor a beállított max.vizhőfokra melegíti a vizet.
Ezen kívül van 1 db szobatermosztát, ami a belső hőmérséklet alapján kapcsolagt(hoeywell cm67)

Egyébként tényleg külön indul a kazán és a szivattyú, mert amíg hideg a viz addig nincs keringetés. Egyébként ez is állítható auto,illetve valahány °C-ra. Asszem akár 60°C-ig nem kapcsol be ha úgy akarom.

R

Előzmény: Törölt nick (1759)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1759
Milyen termosztattal hasznaljatok ezt a kazant ? A kulső hőmérő a kazanba avatkozik be hogy mekkora legyen a max futőviz homérseklete ?
Előzmény: RodrigeZZ (1758)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1758
Ez így ebben a formában nem...
Ha jó az időjáráskövetés, akkor most 8-10°C külső hőmérsékletnél nem szabadna a vízhőfoknak 42-45°C fölé mennie (ha a görbe nincs eltolva)
Minden egyéb esetben valami nem jól működik.

Ez a 17 fokos belső hőn napi 8-10m3 elég meglepő, mert nekem 130m2-en fogyasztott 5-8m3 között 21,5 fokos belső hővel, 4 személy fürdésével, mosakodásával egyetemben...Igaz napközben le van véve a szobai hőmérséklet, de azért akkor is...

R.

Előzmény: abap (1754)
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1757
Veszedelmesen bonyolult ez a szabalyozas .... ;-)) Kulon mukodik a szivattyu es kulon a kazan égője ? Arra vigyazz hogy ott ahol a szabalyzo van nem szabad letekerni a radiatort mert lehet olyan allapot hogy a termosztat futeni akar de a radiatorok meg zarva vannak. Az a vizhang szerintem forralas lehet. Vagyis nem megy a viz a redszerben es a kazan forralja a vizet a hocsrélőben.

Leirom az enyémet. Kekem egy primitiv kazanom van es egy intelligensebb termosztát. A futesi vihofok ugy 65-75 fokban maximálva. A honeywell termosztat ugy viselkedik hogy nem csak akkor kapcsol be amikor x-1 fokot erez hanem ugy magatol kapcsolgat amikor jol esik neki. Hajnalban felfutesi idoszakot ugy allitottam be hogy éjszaka 19c 05:00-> 20c 05:30 21c Igy a kazan soha nem eri el a 70C vizhomersekletet mert hamarabb felmelegedik a haz. A termosztat 15 percig nyomja egy hofokon gyarilag ha addik nincs valtozas akkor pihentet egy kicsit. Igyenkor van a kazanon keringetesi ciklus. Szoval megprobaltam ugy beallitani hogy ne akarjon a kazan sajat homéroje szabalyozni hanem mindig a legalacsonyabb vizhomerseklet legyen.

Előzmény: Peter35Bp (1753)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1756
A kazánon gyakorlatilag mindent be/el lehet állítani.
A szobatermosztát tényleg nem kell, de szvsz jó ha van.

Az időjáráskövető rendszer beállításához pedig jelentős türelem kell... Az újság szerint Alapesetben E5 -tel kell indítani aztán figyelni, hogy ha kinnt emelkedik/csökken a hőmérséklet a temosztát megfelelően szabályozza-e a fűtést ahhoz, hogy a szobában a hőmérséklet ne változzon.
szvsz ezt fehér ember a büdös életben nem fogja eltalálni. Én E5-ön használom szobatermosztáttal és nem fázunk.
Ha a használati melegviz hőfoka beállítot alá megy, mindig max fokozaton fűti a vizet. (így logikus)
Ha az összes radiátor elzárod, a víz nem tud keringeni, minek következtében érdekes dolgok történhetnek. Ezt a módszert semmiképpen nem ajánlom, inkább cseréld ki a szobatermosztátot. Ha beállítod a max vízhőfokot 60°C-ra, akkor hiába emelne az időjáráskövető rendszer a vízhőfokon, ez a korlátozás nem engedi.
A keringető szivattyú teljesítménye pedig attól függ mekkora a renszer.(hány radiátor, milyen távolság, mekkora magasság)

R

Törölt nick Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1755
Termosztat nelkul a kazan addig fut amig a sajat belső max homérője mutat. Ez nem keverendo a veszhomerővel ami 95-97 C-re van belőve gyarilag. Ilyenkor a termosztat rovidre van zarva es egy allandó inditast kap a kazan. Magyarul a viz allandó hőfokon kering a rendszerben. De ezt a hofokot tudod csokkenteni egy gombal ami hol latható hol nem annyira latható helyen van.
Előzmény: abap (1754)
abap Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1754
Nem vagyok egy szakértő, de én azt tapasztaltam, hogy szobatermosztát nélkül ez a kazán nem használható. Nélküle felnyomja a vizet 80 fokra bármilyen idő is van kint és bármilyen jelleggörbe ill. FV legyen beállítva és csak fűt és fűt.
Termosztáttal elfogadhatóan beáll, csak szerintem marha sokat fogyaszt ahhoz képest legalábbis amiket mások írtak.
PTH 30NF 6cm PS-el 65 m2 fűtve 17 fokra, melegvízfogyasztás minimális, mult héten napi 8-10m3 gáz fogyott.
Peter35Bp Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1753
Sziasztok. Keresnék valakit aki ismeri a Saunier Duval SD 30 KLZ öntöttvas tagos kazánt. Arról van szó, hogy ebben van egy időjáráskövető rendszer. Odáig eljutottam, hogy elvileg 40fok alá nem engedi a gép a fűtővizet, nehogy párásodás lépjen fel. Eddig egy szobatermosztat kapcsolgatta a ketyeret. Ez a termosztat hetvegen elromlott. Felhivtam a Saunier Duval szervizeset, és egyebkent a kezikonyv is ezt mondja, hogy nincs is szukseg belso termosztatra, mert a megfelelo jellegorbe kivalasztasaval es a haz adottsagaival szamolva majd ki fog alakulni egy belső hő. Es ezt a jellegörbe tologatasaval addig kell varialni, mig a kivant belso homerseklet kialakul. Jelenleg a jellegorbe a legalacsonyabb (E1) re van allitva. Párhuzamosan nincsen eltolva semerre. A jellegorbe leolvasa szerint ha az E1 re van allitva, akkor +10 fokos kulso homersekletnel +30fokos a viz. De mivel ez a szerencsetlen 40 fok alá nem engedi, az előbbiekben irtak miatt igy a belso homersekletet csak ugy tudtam normalizalni, hogy elkezdtem a radiatorokat lekapcsolgatni. (kulonben benn 30fok). A radiatorok elzarasa elott a kovetkezo tortent futeskor. Kazan beindul, felfuti a vizet kb 48 fokra. Ezutan elindul a keringetes, de meg vagy 3-4 fokot futi tovabb a vizet. Ezutan futes lekapcsol, keringetes megy. Viz elkezd hulni, es kb 40-41fokikg hul. Ekkor ujra indul a futes. Miutan letekertem a radiatorokat , a kovetkezo tortenik. Kazan fut 48ig, aztan lekapcsol es keringet. A kazan homerojen elkezd emelkedni a homerseklet. Kb 53 foknal kazan beindul, de valami magasabb fokoztaton mert ketszer ugy nyeli a gázt. (a hangja is keményebb). Igy felfut kb 70-80 fokra (valtozo). (pedig a kazan menujeben a FV 60 ra van allitva) Ezutan lekapcsol es keringet. Altalaban ez a 70-80 fokos felfutes akkor jellemzo, ha mondjuk hasznalati melegvizet veszek. Amugy mondjuk szamomra sztoasztikusan csinalja. Nemigazan ertem. Mintha csinalna valamit, mert a kazanban erdekes viz hangok vannak:))))) Nekem ez nem tetszett, ezert ujra kinyitottam minden radiatort, es a jelenseg megszunt. MIntha feltorlodna a viz az elzart futotestek miatt es a nem leadhato ho miatt vagy a nyomas miatt emelkedne:))) Nem ertem. Vegul is kinyitottam ujra az osszes radiatort, es a kozponti szakaszelzaronal lezartam a felso szintet. Igy kb 23-24 fokot tudtam alul csinalni:)))) Amugy a beallitasok szerint a HMV 48 fokra van allitva, a FV 60 fokra, de be van kacsolva az idojaras kovetes. Igy nem ertem akkor minek ezt a 60 at beallitani:))) Mast nem allitottunk. Az a baj, hogy egy normalis leiras nincs errol a cuccrol. A kazanos meg azt mondta,hogy ne nyuljak hozza majd beall. Persze beall....addig meg eljek 40 fokban? Na mindegy:)))A haz egyebkent jobbrol balrol lakott. Raepitett sorhaz. Hoszigetelo ablakok vannak, es a hoszigeteles is komoly szerintem. Es egyebkent az alapbeallitasokon kivul. (HMV, FV hőmérséklet) mit lehet még állitani? A keringeto szivattyu teljesitmenyet? Hova celszeru allitani es hogyan:)))) AZ a baj, hogy szobatermosztattal jo, de nem azert vettem idojaraskoveto cuccot, hogy termosztatozzak. Azt szeretnem ha allandoan vizecske csorgedezne a csovecskekben. Koszonom szepen, ha valaki tud segiteni.
Törölt nick Creative Commons License 2003.10.20 0 0 1752
Milyen kazán ez ? Gondolom nem a klasszikus gazkazan mert ott mindig megy a szivattyu és a muködés feltétele a szivattyu megléte. Ha "vastagcsoves" rendszer akar gaz akár vegyestuzelésu rendszer elgondolkoztató hogy mennyit forgatna a szivattyu es mennyit forogna magatol amikor elindul. Grundfos szivattyuk nagyon sokat birnak.
Előzmény: _Zsolesz_ (1751)
_Zsolesz_ Creative Commons License 2003.10.19 0 0 1751
Üdv' Mindenkinek!

Kérdésem arra vonatkozna, hogy a gázkazán kijövő (meleg) ágán lévő csőtermosztát által vezérelt keringetőszivattyút mikor/hány fokos víznél érdemes elindítani?
1.: Inkább alacsonyabb hőfokon (pl. 24-25), hogy a radiátorok minnél előbb kezdéjk leadni a meleget?
vagy
2.: Inkább magasabb (40-42), hogy megfelelő "pufferrel" rendelkezzen a kiküldött víz, és ne az első tíz méter után már teljesen lehüljön?

1.: esetben a keringető szivattyú szinte mindig megy hiszen a beállított küszöbhőmérésklet alacsony. Nem túlzott igénybevétel ez? Tényleg mit bírnak ezek a szivattyúk?

Előre is köszönöm: Zsolt

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!