Kösztök az ötleteket, majd írok példákat is, ha eszembe jut.
Momentán alig élek, fél éjszaka fent voltunk a férjemmel, főnöki hülyeségből kifolyólag, úgyhogy ma nem fórumozás lesz, hanem alvás.
Írhattál volna példát, mert nagyon rövid időm van, netk.-ban vagyok, ezért sokat gondolkodni sem érek rá.
Ergo, nem 100%-osan biztos minden szavam helyessége.:-)
Több mondat lehet egy zárójelen belül, ha már eleve úgy kezded.
Ha a zárójelen belül kérdőjel vagy akármilyen más jel van, kívülre már nem kell, mert a mondatot is zárójellel kezdted.
(Micimackó úgy gondolta, hogy Tigrist le kéne lőni. Sokat morfondírozott: megtegye, s lelkét elkárhoztassa?)
Üdv mindenkinek! Gondoltam felveszem ezt a témát a kedvenceim közé, mert tetszik :)
Sosem voltam túl jó tanuló, de az érettségin 5-ös lett a nyelvtanom :) Többnyire ösztönösen helyesen írok, hogy miért az nem tudom :)
Kedves Szipolyka!
A válaszomat ne tekintsd hivatalosnak, csak a személyes véleményemnek :)
Azt hiszem egy mondaton belül ha zárójelet használsz, nem lehet a zárójelen belül több mondat. Csak egy. Ha többet szeretnél, akkor a mondatot be kell fejezni és új mondatot nyitni zárójellel. Ez esetben viszont szerintem a zárójelen belül kell az írásjelet kitenni az utolsó mondat végén (is).
Ha a zárójelben lévő mondat kérdőjellel végződik... Hát a tippem az, hogy ez szabálytalan lehet, vagyis ha kérdezünk zárójelbe, akkor szintén új mondatot kezdve kell ezt megtenni. De ebben már egyáltalán nem vagyok biztos :). Ha valaki tudja az igazságot kíváncsi lennék :). De azt hiszem, hogy ha én ilyen mondatot írok, akkor úgy írnám, ahogy leírtad - zárójelen belül kérdőjel és utána kívülre pont :).
Kérdezek :-)
A zárójel-ügyletről lenne szó. Ha egy mondat végéhez hozzáteszek valami zárójelben, akkor ugyebár a pont a zárójelen kívülre kerül (valahogy így).
De mi a helyzet, ha a zárójel több mondatot tartalmaz? A mondatok végén dukál a pont, az hülyén néz ki, ha az utolsónak a végére csak azért nem teszem ki, hogy kitehessem kívülre. Ráadásul, ebben az esetben nagybetűvel kell kezdeni a zárójelen belüli részt vagy kicsivel? Vagy pl. mi van, ha a zárójelben levő mondat kérdőjellel végződik? Ilyenkor a zárójelen belül kérdőjel, kívül meg pont?
Nincs valami nagy fantáziám, nem jut eszembe példa, de aki tud, írjon valamit, légyszi!
Próbálgatom én mindenhogy, de az eddigi megoldásaim saját magamnak sem tetszenek...
Én pedig azt "asszem"-et, a "mért"-t és társait igyekszem szépen, magyarul kiejteni, hisz az emberek 90 %-a ebben a csúnya alakban ejti őket...
Szóval, azt hiszem, miért.:-)
Ej, milyen az ember, ha rutinból ír... Szóval "Azt mondták", ezt akartam írni, biz' isten. Pont egy helyesírási rovatban vagyok ilyen könnyelmű... :-)) Bocsánat.
Apropó: az, hogy "lehelet" régebben nem két l-lel volt írandó (mármint a második helyen)
Én a "frissesség"-gel voltam így. Amikor pár éve elkezdett dőlni a reklámokból (kiírva) a "frissesség", akkor megkérdeztem nagy tudású barátomat, és jóapámat, hogy én emlékszek rosszul, hogy ez anno még nekem tanítva kifejezetten "frisseség" volt? Aszonták, nem, ez tényleg az volt, de most már a "ss" verzió is legális. Jé.
(például a "felvállal" szószörnyeteg beszivárgása, vvvffffvffvfvvf - hidegrázás)
A "bevállal" se rossz. Nyelvtanár apám mindig megmorog, ha kicsúszik a számon... Pedig nekem olyan jól esik kimondani. :-) Azért mostanában korlátozom a használatát.
Valószínűleg nem kell vessző! :-) De ha elé is meg mögé is raksz, akkor elmegy.
Valamint nem tudom...
Értelemszerűen, az utolsó mondatban nagyon jól áll az a vessző.
Goldfinger!
Bizony, a magyartanárság semmire nem garancia. Saját praxisomból 2 esetre emlékszem az általános iskolai magyartanárnőmmel kapcsolatban (akit egyébként imádtam, és ő is megsiratott az utolsó órán).
Első eset: szerinte a "szín" többes száma rövid "i"-vel van. Na neeee... Persze nem volt benne a helyesírási szabályzatban, de a "színes" az igen, ezzel meg tudtam győzni!
Második eset: Mondatelemzés.
"Börtönéből szabadult sas lelkem, ha a rónák végtelenjét járom". Szerinte a "sas" az egy jelző, és nekem sas lelkem van. Hm. Szerintem a lelkem (vagyis inkább Petőfié) egy börtönéből szabadult sas. Nem értette szegény. Akkor miért van a végén a "t", kérdeztem kétségbeesetten...
Aztán gimiben kaptunk egy nagyon fura kis öregembert, aki vidékről költözött Pestre, és magas fokon művelte a magyar nyelvet. Az egész osztály utálta (én nem). Több irodalomórát nyelvtannal töltött, és ezt nem vette be a gyerekek lelke. Pedig ha az átlagos helyesírást megnézzük, nagyon helyén volt az a pár plusz nyelvtanóra...
Grétsynek hiszek :-)) Ha ő azt mondja, lehet "és"-sel mondatot kezdeni, akkor minden bizonnyal így van. Köszönöm az infót!
Mondatkezdő "hát":
Háááát... :-)
Félretéve a viccet: Szerintem beszédben OK, írásban kevésbé, és azért nyer teret, mert az emberek egyre inkább fórumokon meg e-mailekben beszélgetnek egymással. Szvsz (brrr... ezt az szvsz-t sem szeretm nagyon) ennél nagyobb inzultusok is érik a nyelvünket (például a "felvállal" szószörnyeteg beszivárgása, vvvffffvffvfvvf - hidegrázás).
Szipolyka, köszönöm az álláspontod kifejtését!
Valóban, ezek nagyon bekavarós példák, épp ezért írtam őket, mert nekem sem mindig egyértelműek.
Esetleg vannak itt régóta praktizáló, de az új idők szellemét tökéletesen magukba fogadó profi magyartanárok, akik egészen pontos válaszokat tudnának adni?
Persze, kérdés, hogy ki minek hiszi magát, én csak azért említettem meg, mert annakidején (esetleg annak idején?:-)) többször előfordult, hogy a középiskolai tanáromhoz odavittem a hibás javítását, amire ő következetesen azt mondta, hogy nem hibás.
Pedig otthon a szabálykönyv mindig engem igazolt.:-(
Ugyanez a helyzet egy magyartanár barátommal. Ha találok egy-két hibát valamelyik írásában, csak hümmög.
Az oktatás színvonala esik egyre lejjebb, vagy csak én nézek mindent nagyon kritikusan?
Apropó, Szipolyka.
Emlékszem, 3. osztályos voltam, mikor az "Álljunk meg egy szóra" c. műsorban Grétsy-ék kinyilvánították, hogy "és"-sel márpedig kezdünk mondatot! Tehát, kb. '90 táján eloszlatták már ezt a tévhitet, nem hinném, hogy azóta megváltozott volna a dolog.
Más a dolog a mondatkezdő "hát"-tal. Én nem zárkózom el következetesen előle.
Erről mit tudtok mondani?
Én a közbevetéseket leginkább gondolatjelek közé teszem, főleg az olyanokat, amik "kiutalnak" az adott mondatból, azaz nem illenek szorosan a mondat menetébe.
Egyébként érdekelne engem is, hogy hogyan vannak ma ezek a dolgok, mivel elég régen tanultam a nyelvtant és ilyen jellegű szabályoknak mostanában nem néztem utána. Szavak írásmódját néha még sikerül is megnéznem, csodálkozom is sokszor, hogy mit hogyan változtattak.
Apropó: az, hogy "lehelet" régebben nem két l-lel volt írandó (mármint a második helyen)?
És -szerintem-... v,
Es, szerintem, ...
... de "es"-sel nem kezdunk mondatot, ugyebar :-)
Én sajnos..., ill. Én, sajnos,... : mas az ertelme, potosabban, mas van kihangsulyozva. Az elso esetben azt emeled ki, hogy NEM vagy kepes ra, a masodik esetben pedig azt, hogy TE nem vagy kepes ra, mas esetleg igen.
Mondat elejen en nem raknek a "sajnos" utan vesszot, pl: sajnos most haza kell mennem.
De ezzel nyugodtan lehet vitatkozni (a tobbivel is :-)), nem vagyok benne biztos.
Az altalad emlitett esetben nem raknek vesszot az "ugye" ele/utan.
Azert ezek a kerdesek elegge olyanok, hogy nem tudok rajuk szabalyt huzni (lehet, hogy vannak, nem tudom). Megnezem, hogy fest leirva, aztan vagy faj a szememnek, vagy nem...
És, szerintem, nem vagy képes rá...
És -szerintem-...
És szerintem...
Továbbá:
Én, sajnos, nem vagyok képes rá.
Én sajnos....
Első szóként:
Sajnos, nem hiszem, hogy...
Sajnos nem hiszem, hogy...
Vessző, kötőjel, semmi?
Mit csináltok, ha mondat közben van ilyen? Csak a közbevetés elé raktok vesszőt vagy utána is? A szabályzat szerint, ugyebár, ezt általában az alkalmazó döntheti el.
A kötőjel alkalmazását nem minden esetben tartom szerencsésnek, mert nagyobb nyomatékot ad.
Tehát most egyszerű mondatokra vagyok kíváncsi!
Apropó, a "tehát" után kell vessző?
Ilyenkor ugye nem kell?
És mert...
És hogy...
Hehe, minden mondatban van egy példa: "Ilyenkor ugye nem kell?"
Az "ugye" elé/után kell valami?
Igyekszem helyesen írni, de mivel alapvetően rossz helyesíró vagyok, ha nincs időm átnézni azt amit írtam, akkor bizony bennhagyom (bennehagyom) a hibákat a szövegben. Akit ez zavar attól ez úton kérek elnézést.
ps: A tavalyt néha "tavajnak" írom, de pánikszerűen javítom.
Tudja valaki, hol írhatták így, hogy majdnem rámragadt?
De már látom, ez nem is olyan durva. Beírtam egy keresőbe, és több, mint 1000 oldalt talált, ahol ez a szó (kézépnz) szerepel, köztük a Magyar Posta és bankok honlapjai is.