Erre vannak a HDD-, illetve partíció-klónozó programok, én XP-hez a Ghost-ot szoktam használni régebben. Vagy van például a Clonezilla nevű nyílt forrású, ingyenes program is, de azt még nem próbáltam.
Vagy van olyan is, hogy DriveImage XML, ami ingyen használható, de ez Windowsban működik, vagyis a maga alatt futó rendszert is képes lementeni (a Windows árnyékmásolat-szolgáltatást kihasználva), de felülírni már nem, ezért visszaállításoz egy külön indítható Windows szükséges. Gyakorlatilag meg lehet csinálni azt is, hogy van egy külön HDD, amire felnyomunk egy XP-t (miután az nem sok helyet foglal, legalábbis a lapozó és hibernációs fájl tiltása után), abban elindítom ezt a programot, utána tudok partíciókat menteni, visszaállítani.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni, hogy mivel lehet olyan "lemez képet" készíteni, amivel a már feltelepített win 7 home-om (programokkal, beállításokkal együtt) tudom következőleg "telepíteni" (másolni a formázott particióra), tehát valami "biztonsági mentés" féleség lenne az elképzelés. A mérete simán lehet nagyobb, mint egy dvd, mert nem feltétlen dvd-ről akarom telepíteni, lehet ez usb, vagy másik vinyó. Az egész procedúra lényege, hogy a sok beállítást ne kelljen mindig megcsinálni a friss rendszernél, hanem egyből úgy települjön, programokkal együtt.
Bármiféle ötlet, vélemény, segítség, kritika jól jön! :)
Nincs nálam telepítve az a program, de elvileg a felírandó összeállítást tudod vele elmenteni ISO-formátumba. Ez abból is kiderül, hogy ha rákattintasz, megjelenik a "Mentés másként", *.ISO. Beírsz valamilyen nevet, mentés, utána elkezdi készíteni a fájlt, a merevlemezre.
De ehhez nyilván összeállítás is kell (amit lemezre akarnál írni), másképp nem lesz tartalom.
(Nem mindig olvasom a fórumot, ezért tartott egy hétig a válasz.)
Ki lehet csomagolni, ha valaki másik Windowsból szeretné indítani a telepítőt. De akinek bootolható DVD-re van szüksége, hogy a számítógépet csak arról indítva telepítsen önálló rendszert, annak felesleges szétszedni.
ISO (vagy másfajta) lemezképnek a nevében is benne van, hogy az a fizikai lemez leképezése 1 db fájlba. Tehát abból az eredeti lemez 1:1-ben visszaállítható, bootszektorral együtt. Csak véletlenül az általad használt program ingyenes változata pont lemezképet nem akar felírni:
Igen, a Win7 az ISO-ban van. Akkor ez így önmagában egy bootolható lemezt jelent? Én eddig azt hittem, hogy ezt ki kell csomagolni, és úgy telepíteni az op. rendszert.
Az XP CD-hez egy speciális, 2048 byte méretű bootszektor tartozik, amit le is lehet tölteni: http://old.bink.nu/xpboot.bin
Ugyanez a szektor való minden NT alapú Windowshoz. Talán még a Win7-hez is, de azt még nem néztem, illetve nem is kell, mert az komplett ISO lemezkép szokott lenni, annál nem kell ilyennel szórakozni. Nem is nagyon értem, hogy mit akarsz ezzel, véletlenül nem .ISO fájlod van az XP-hez is?
Amúgy semmi emuláció nem szükséges, vagyis annál a programnál elvileg "Custom".
De ISO lemezkép felírásához nem kell külön bootszektor sem, mert a lemezkép tartalmaz mindent. Fontos viszont, hogy a lemezképet nem a szokásos módon (fájlként) kell felírni, hanem lemezképként.
Én is boot CD/DVD-t szeretnék készíteni WindowsXP-hez illetve 7-hez. Az ingyenes "FinalBurner" nevű programmal szoktam megírni az adathordozókat, és bootlemez készítésére is van benne lehetőség, de biztos tudás nélkül nem merek belevágni, mert félek, hogy elrontok valamit a számítógépen. Az alábbi képen láthatjátok, hogy ebben a programban milyen lehetőségek vannak a bootlemez készítésére. Ezek közül mit válasszak? Ha a merevlemezről választom a boot szektor hozzáadást, akkor egyszerűen csak annyi fog történni, hogy a gépemről a Windows XP operációs rendszer merevlemezi bootszektorát átmásolja a CD-re vagy hogy kell ezt csinálni? Esetleg letölthetők valahonnan Windows indítólemezek és azok merevlemezre mentett tartalmát írhatom ki?
internetről letőlött oprendszerből(kubuntu), hogyan csinálhatok boot cd-t, és ha ez sikerűl kiirva usb-re, arról is bootolhatok. Hogy kell ezt csinálni?
Heuréka!!
Megcsináltam az elso bootcdmet, azután rögtön a másodikat is, mert ez ugy megy nekem. Így nem kell azzal kinlódni, hogy lehetne egy CD-rol két bort lehúzni :-)
Most még azt fogom kipróbálni, hogy tényleg elvész-e a bootolhatóság, ha adatmódosítás miatt hozzányúlok a tartalomhoz.
A Rawwrite problémát egyenlore félretettem, mert rájöttem, hogy a Nero-nak rosszul adtam meg a bootcd-irást, nem a bootolásra vonatkozó ablakban levo New-val kezdtem az adattartalom összeállítást, hanem a fájl menüben levovel, így persze hogy kihagyta a boot részt. Most már elindítottam az irást, eddig 2 CD-met dobta vissza hibásként a szimuláció, (valószinüleg az ócska iróm a hibás) de azt már látom a szimuláció alatt, hoyg irta a "bootimage" még a fájlok elott.
Megcsinálom szívesen, egyébként egyszerű. Floppy beolvasása image fájlba:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
A fájl nevét és helyét én írom be kézzel. Ha csak ennyit írok oda:
floppy.img
akkor a Dokumentumok mappában fogom megtalálni a fájlt.
"A baloldali listában akármelyík tételre mentem rá, nem jelent meg a jobboldali abalkban az IMG fájlnév, ill a jobb gombbal ráklikkelve a tételekre az "extrakt" sor mindig szürke volt."
Nem kell .img kiterjesztésnek lenni feltétlenül. Lehet bármi vagy semmi kiterjesztés is. Lényeg, hogy BootCatalog.cat mellett lévő fájlra kell jobbklickelni. Ez a catalog fájl egyébként az ElTorito szabvány alapján szükséges a boot CD-hez, a CD író program hozza létre automatikusan.
Na végre valami, amit utánad tudtam csinálni, a Win98SE CD-mről én is le tudtam venni a boot floppy képet. De az utolérhetetlen ismerősöm által csinált bootolható CD-ről ez nem sikerült, mert ISOBuster-t ráeresztve a CD-re nem ugyanezek a tételek voltak, mint a Win98-as CD-n (pedig a boottartalomból itélve ez is az volt valamikor). A baloldali listában akármelyík tételre mentem rá, nem jelent meg a jobboldali abalkban az IMG fájlnév, ill a jobb gombbal ráklikkelve a tételekre az "extrakt" sor mindig szürke volt.
Ott, ahol a Win98 CD-n a bootable CD sor volt, itt egy "XXXX diszkett" sor volt, de az nem volt "extrahálható". Egyszerüen nem tudom, merre induljak. Egy dolgot tudok még wlképzelni, ha rám tusz szánni egy kis időt, elküldöm összetömörítve a bootfloppy fájljait (a rendszerfájlok nélkül), ha azt rátennéd egy Win98 bootlemezre és abból megcsinálnád az bootimage-t és azt visszaküldenéd nekem, akkor tudnék előbbre lépni. Akkor már csak az lesz hátra, hogy hogyan írok a Nero-val tényleg bootolható lemezt. (Mert a te honlapodról letöltött Win98-as inditó IMG-vel nem sikerült.)
Semmi gond, amit tudok leírom. Én Easy CD Creatorral kiváló boot CD-ket szoktam készíteni, azt is hasonlóan kell beállítani, mint a Nerot. Amint említettem, a 07c0 és 4-es beállítás fontos, a képen látható módon annak működnie kellene.
A Rawrite program floppy lemezek fájlbamentésére vagy ennek fordítottjára való.
Az alábbi képeken mutatom, hogy az IsoBusterrel miként mentem le egy Win98 bootCD-ről, az egyébként láthatatlan boot image-et:
Ebben az esetben egy 1 474 560 byte méretű image fájlt kapok, ami tulajdonképpen egy floppy képe, de vannak más méretű megoldások is.
Közben az IsoBuster-t is letöltöttem, de ott sem találom azokat a szavakat, amiket te irtál, látom a 2 sessiont, ráálltam az 1-re (ez a boot), és akkor mit lehet vele csinálni? Mentés nincs, csak extrahálás, ez lenne az? Megpróbáltam de az egyik szektornál hibát jelzett, úgyhogy ezt is feladtam
Szerintem már teli van a hócipod a bénázásommal, mert miközben a már vázolt bootolási problémát megoldottam (a ramdiskben levo program olyan gyorsan indul el, hogy az overlay még nincs készen, mire dolgozni kellene), addif a bootdisk gyártás során eddig a k0vetkezo dolgok nem sikerültek.
1. A te általad ajánlott win98boot.img-t megpróbáltam felirni a Nereo5.5-tel egy adatlemezre együtt a munkaadataimmal Mindent úgy csináltam, ahogy a program diktálta, azon kivül, hogy o ".ima" fájlt keresett én meg a te "img" fájlodat adatm meg. A CD elkészült, csak nem lehetett róla bootolni.
2. Magát a boot floppy-t is próbáltam megnevezni, mert a leirás szerint azt is lehetne, sot ez esetben semmi mást nem kérdezne, de ez pláne nem ment.
3. Van egy korábbi ugyanerre csinált boot-CD-m, aminek az adattartalma rossz, de amúgy muködik (azt egy azóta el nem érheto ismeros csinálta). A rawwrite.exe-vel megpróbáltam róla levenni a boot részt, de nem tudtam rájönni, hova mit kellene irni. Mindig IMG fájlnevet várt töle, amikor a read fülre kattintottam, nyilván ott kellett volna megnevezni a CD drive azonositóját (ha kell, de két CD meghajtóm van), de ha oda csak f:-t irtam, akkor error 5 hibaüzenetet adott, ha nem csináltam semmit, a write ablakban meg ott volt az a: és adni akartam neki egy img fájlnevet, akkor meg error 2-t irt ki. Ne is részletezem tovább, tedd meg, hogy a fenti fealadthoz (az F. meghajtóban levo boot CD boot részének levétele az a:compboot.ima fájlba) tételesen mit kell csinálni. Tiszta dedós módszer, de rawwrite-nak nincs semmi help-je, ami az about ablakban van, azt sem nagyon értem, mert feltételezi, hogy a régi dos-os parancssoros muködést ismerem.
A boot image kimenthető minden boot CD-ről az IsoBuster progival. Ha módosítás nélkül szeretnéd felhasználni egy új CD készítéséhez, azt így lehet pl:
http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=160
Ha esetleg változtatnál a tartalmán, akkor az image felírható egy floppyra, feltéve, ha a mérete pont 1 474 560 byte. A kívánt módosítások után ismét lementhető image formába.
A képen látható 07c0, 4 beállítás fontos a bootoláshoz, de a Boot messege nyilván egyénileg változtatható. Az emuláció 1 474 560 byte image esetén Floppy emulation.
Ha tapasztalatszerzés céljából érdekel az eredeti Windows CD-k boot szektor megoldása:
Az előző hozzászólásom óta előrébb léptem. Most már tudom, hogy a gyorsabb gépeken (1300 MHz) az a program is DPMI hibát jelez Win95-alatt is, ami 350 MHz-en még ment. Viszont a főprogram valamivel kisebb futtatható méretű változata itt is és mindkét rendszer alatt fut, abból tehát lehetne bootolható rendszerlemezt csinálni, csak..
A Nero, bár legjobb tudásunk szerint jártunk el, és a floppy-t jelöltük meg boot-forrásként, ennek ellenére nem volt hajlandó bootolásra alkalmas lemezt csinálni, emellett a boot floppy-nál is olvasásái hibát jelzett.
Apropo: ha boot floppyról akarok bootolható CD-t csinálni, a boot lemezen található egyéb programokat, fájlokat (az autoexec-től a ramdisk-ig, mscdex-ig) a floppyról fogja a Nero olvasni a boot-szektorral együtt, vagy pedig a mester-CD-n található egyéb adatok mellé kell betenni az irandó adatok főkönyvtárába? Ha az autoexec-ben/config-ban szereplő fájlokat, programokatr a felhasználói adatok közzé kell tenni, akkor külön session-ban is írható a boot-szektor és a sok-sok fájl?
Valamit már haladok, most már tudom, hogy a fő probléma nem a bootolható CD irás, hanem a RAM disk. Kisakkoztam, hogy max. 16MB-1 szektor lehet a RAMDISK és abban is csak 64 bejegyzés. Ez nekem végülis elég lenne, de...
A programom, aminek kiszerelése miatt az egész cirkuszt csinálom (ld. www.compumap.hu), WIN98 alatt elszáll, ha RAM disk van a rendszerben, mégpedig a DPMI protected mód kezelő hibájával, amit a program irója (a fiam) sem tud, mitől van. Win95 alatt nincs ilyen gond, viszont a Win95 meg a lezáratlan multisectionos lemezeim miatt akad el.
A bosszantó, hogy valaki egyszer már csinált nekem ilyen bootolható rendszerlemezt, ami Win98-at bootolt, és ő valahogy ezt a problémát megoldotta, de őt már nem tudom elérni, viszont meg kellene változtatnom a lemez tartalmát.
(hibajavítás, új verzió, új adatok)
Kérdés: hogy lehetne az ő lemezéről visszaszedni a boot-szektoros image-t, hogy utána új tartalmat rakjak fel mögé?