Keresés

Részletes keresés

KM Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12787
fortune-nak :
feltehetően a habarcsban lévő mész okozta mészkivirágzás (kálciumkarbonát), de lehet salétrom (kálciumnitrát) is (ha pl. esetleg nitrátos a viz), bár az leginkább fehér szinü, de ha talajvizet kap, akkor barnás is lehet. Ha jól értem akkor ez az új szigetelés felett keletkezett ? ha igen és feltételezzük hogy nem ablakon kidobott pénz volt az utólagos szigetelésre költött sokezer forint, akkor alulról már nem kaphat vizet, utánpótlást. Próbáltad már lemosni ?

javallat (bár ezek inkább uj falakra jók):
http://www.keletber.hu/termekek/dyckerhoff/dyckerhoff.htm (az oldalon keress rá a kivirágzásra)
http://www.mapei.hu/termekeink/pdf/MAPE-ANTIQUE%20LC.pdf

elmélet :
http://www.uni-miskolc.hu/~asvany/pojjak/jegyzett5.html

Koós Miklós építész

Előzmény: fortune (12786)
fortune Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12786
Kedves Miklós, és mindenki más persze!

Kérdésem lenne. Adott egy 75 éves, 3 sor téglából épült ház, ezt átépítjük, felújítjuk. Utólagos víz elleni szigetelést a "hagyományos", szakaszos aláfalazásos módszerrel oldottuk meg - átlag 50-60 cm magasságig -, majd bitumenes lemez (Villas) és a kivettek helyére új (km. tömör) tégla került. A falak csupaszok, tehát érték a környezeti hatások. A visszafalazott új téglák közül jó pár darabon kb. 4-5 nappal a beépítés után megjelent egy sárgás réteg, némelyik tégla teljesen besárgult, némelyik csak egy kicsit. Megkaparva szagtalan, porszerűen lejön.
A tégla nem a nagy piacvezetőtől származik, hanem kisebb, vidéki "kézi, hagyományos téglagyárból". A szabadban tárolt téglákon ez a réteg nincs, minden takarás nélkül ott áll 3 hónapja és ugyanúgy néz ki.

Kérdés: mi lehet ez? Salétrom? Valami természetes folyamat, ami miatt nem kell aggódni? Ha salétrom, akkor lehet-e később tenni valamit (pl. spec. réteget felvinni vakoláskor), hogy ne virágozzon ki nekünk.
Előre is köszönöm a választ. Bocs, ha ez egy triviális dolog én meg parázok itt és hosszan ecsetelem, de terveink szerint ez az első és utolsó házunk.
Ildikó

wotan Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12785
:-)

mégis, mennyi?

w.

Előzmény: padlizsán 007 (12782)
Sopánka Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12784
Nekünk is ilyen kerítésünk lesz.
A megadott térfogat NEGYEDÉT tölti ki a zsalukő. Már a 30-as. A 20-as egy kicsivel többet, mondjuk a harmadát. 35 m x 0,5 m x 0,3 m = 5,25 m3, ebből a zsalukövet kivonva bő 4 m3 betont kapunk, ami tudomásom szerint 50-60ezer Ft-nál még fuvarral együtt sem lehet több.
Előzmény: Vándor21 (12783)
Vándor21 Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12783
Még mindig a régi problémámmal foglalkozom: kerítés építés. Van egy gondom, ebben szeretnék segítséget kérni: hogy lehet megbecsülni a betonszükségletet zsaluköveknél?

Egyszerű kerítést tervezek, alul két sor zsalukő, benne zártszelvény tartók, arra fa. Kaptam árajánlatot rá, de égnek állt a hajam, csak betonszükségletnek 210.000 forintot tartalmazott. Túlzottnak tartom, hiszen igaz, h 35 méter a kerítés hossza, de ennyi beton szerintem nem kell hozzá. Én korábban úgy számoltam, hogy a megadott térfogat felét kitölti a zsalukő...

padlizsán 007 Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12782
Már tudjuk...

Szerencsére ültünk, amikor közölték :-))

Előzmény: wotan (12779)
KM Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12781
padlizsán 007-nek még mindig a rézről

amennyire én tudom csak a tiszta réz zöldül be a kémiai folyamat hatására, az ötvözetek 8illetve a reakcióba lévő anyagok) hatására azonban lehet szürkés, barnás is. Akit a dolog kémiai oldal is érdekel annak a grünspanról(rézacetát) :

A réznek egy normális és több bázisos ecetsavsóját ismerjük; utóbbiak a kereskedésben grünspan név alatt fordulnak elő. A R. közül a fontosabbak: 1. Normális rézacetát, ecetsavas réz (Desztillált grünspan) Cu(C2H3O2)2+H2O, amely legegyszerübben a rézoxidnak vagy a rézkarbonátnak ecetsavban való feloldása útján készül. A koncentrált oldatból kékes-zöld szinü egyhajlásu oszlopokban válik ki, amelyek 5 sr. forró vagy 13 sr. hideg vizben feloldódnak. 2. A bázisos rézacetátok közül pedig az u. n. kék grünspant (Cu2O(C2H3O2)2 + 6H2O), nagyban ugy állítják elő, hogy rézlemezeket megsavanyodott (tehát ecetsavtartalmu) bortörkölybe állítják, amikor a réz felületén az ecetsav és a levegő oxigénjének együttes hatása folytán bázisos rézacetátból álló kéreg képződik, amelyet a rézlemez felületéről időközönkint lefejtenek. De készítik ugy is, hogy a vizzel megnedvesített normális rézacetátot néhány hónapig a levegőn kiterítve hagyják. A bázisos rézacetát apró kék szinü kristályokból áll, és viztől elbomlik. A mondottakból megérthető, hogy a R., amelyek kivétel nélkül heves hányást okozó mérges vegyületek, ecetet tartalmazó rézedények felületén igen könnyen képződhetnek, ezért savanyu ételeket v. italokat csak ónozott rézedényekben szabad készíteni. A R.-t szép szinük miatt viz- és olajfestékek készítéséhez használják. A rézacetát és rézarzénitből álló vegyület képezi a fő alkotó részét a legszebb zöld festéknek, amely schweinfurti v. császárzöld név alatt fordul elő a kereskedésekben. Ez a vegyület igen könnyen képződik akkor, ha a bázisos rézacetátot arzéntrioxiddal és vizzel főzik. Smaragdzöld szinü por, rendkivül mérges. Tapéták, szövetek stb. festésére olykor még manapság is használják, noha alkalmazása szigoruan el van tiltva (forrás: pallas)

Koós Miklós építész

Előzmény: padlizsán 007 (12778)
KM Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12780
padlizsán 007nek a réz ereszcsatorna áráról :

mint oly sokszor modtam, az árakat nem figyelem, mert képtelenség lenne ilyen választék mellett, ezért amikor konkrétan szükségem van valamire, akkor utána nézek. Az alábbi linkek segitségével lehet megtudni a kért számokat (árlistát leginkább emailen lehet kérni, most én is megteszem..:-))

1./ különféle tetőfedő és bádogos anyagok a www.ninive.hu honlapján :

AMAZON ESŐCSATORNA
Bitumenes zsindelyek
Bitumenes zsindelyek tartozékai
NICOLL műanyag ereszcsatorna, ELITE
NICOLL műanyag ereszcsatorna, Félkörszelvényű
NICOLL műanyag ereszcsatorna, OVATION
Ondura bitumenes hullámlemez
RHEINZINK esőcsatorna

2./ APOK réz esőcsatorna rendszer :
www.holimex.hu

Koós Miklós építész

wotan Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12779
belezöldülni ti fogtok, amikor az árat megtudjátok :-))

w.

padlizsán 007 Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12778
Kedves KM!

Én is kérdeznék akkor rézről, ha már egyszer ez a téma :-)
Nekünk is lehet, hogy ebből lesz a csatorna, és nálunk pont az lesz a jó, ha bebarnul! Viszont kérdésem arra vonatkozik, hogy nem fog-e bezöldülni?

Meg hogy kb. mennyibe kerül egy fm? (csak hogy legyen valami viszonyítási alapunk)

Köszi
P.

Előzmény: KM (12776)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12777
Már megit hülyeséget írtam...
A két külön dolog a következő három:
-van az árajánlat, ami tételesen felsorolja, hogy mit, mivel, mennyiért,
-Van a szerződés, ami az elfogadott árajánlat alapján készül és
-van a számla

(Pedig nekem mindegyikből van:-))
R

Előzmény: RodrigeZZ (12775)
KM Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12776
Ildi65-nek a rézfelület lakkozásáról:

egy másik fórumon épp most kérdezte valaki ugyanezt :-)

pl. az APOK komplex rendszert ajánl, a munkafolyamat a következő (felhelyezés előtt, lehetőleg fedett, nem párás helyen, forrasztások előtt) :
- szidolozás
- oldószeres zsirtalanitás
- lakkozás 3 rétegben a gyártó saját lakkjával
- a majdani forrasztások helyén letakarás (leragasztása)
- a beépítés és a forrasztás megtörténte után a forrásztás helyének lefújása egy rézszemcséket tartalmazó spay-vel, majd ezt is lekkozni kell.

felújitáskor
- lakklemosóval a felület megtisztÍtása
- ha szükséges szidolozás
- lakkozás a gyártó saját lakkjával

a fentiek természetesen vonatkoznak a többi bádogos szerkezetre is, ha azokis rézből készülnek (szegélyek, hajlatok, párkányok.....)

Az APOK rézanyagú esőcsatorna rendszer forgalmazója :
Holimex Mérnöki és Kereskedelmi Kft. H-1125 Budapest, Zirzen Janka u. 38.
Tel.: (06-1) 391-4400 Fax: (06-1) 391-4401
E-mail: holimex@holimex.hu Internet: www.holimex.hu

Koós Miklós építész

Előzmény: Ildi65 (12767)
RodrigeZZ Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12775
A szerződés, meg a számla két külön dolog. (mindkettő jó volna a TE érdekedben
Szerződés tételes árajánlattal szvsz feltétlenül kell, mert abból látod, hogy mi mennyi. (gerendák, lécek, stb mennyisége + munkadíj tételesen felsorolva) Te ezt átveszed és erre mondhatsz véleményt, hogy miért ezzel, miért ennyi stb. Ha mindketten aláírtátok, akkor kész és mindketten tudjátok, mihez tartani magatokat.
A számla az a másik történet.
Ja, Nagyon fontos, hogy csak utólag fizess!!! Ha ott az anyag, illetve, ha kész a munka! (én most imátkozok egy vállalkozónak, hogy legalább a kifizetett anyagokat hozza, merthogy némileg totálisan anyagilag becsődölt. Pedig volt szerződés, pecsét, referencia minden:-((()
R
Előzmény: farkasovszky (12768)
peaso25 Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12774
ha nagyon ráfekszik a kád a két tartóelemre, és pláne ha nem túl jó minőségű, akkor az mondjuk 5-8 év után megnyomhatja a lemezt és meglátszódhat.
Előzmény: gagarin- (12755)
KM Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12773
farkasovszky-nak :

sajnos elég általános, a szocializmus egyik olyan csökevénye, ami máig tartja magát. aki nem akar szerződni, az legtöbbször feketén dolgozik. Ha nincs szerződésed ( és ebből köetkezően számlád, akkor baj esetén nincs mivel igazolnod a munka (hibás ) elvégzését. Még számlával is nehéz, de anélkül reméyntelen. Én ilyenekkel már szóba sem állok, keress másikat, mert ez komolytalan. Építési szerződés minta

Koós Miklós építész

KM Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12772
PiroskaésaFarkas-nak :

létezik többek között:
TARTÓszerkezet
ÉPÜLETszerkezet
NYÍLÁSZÁRÓszerkezet
kérdés, hogy PONTOSAN mi szerepel (hogyan van körülírva) a megállapodásban ?

Koós Miklós építész

Előzmény: PiroskaésaFarkas (12766)
KM Creative Commons License 2003.09.09 0 0 12771
BERNARD-nak:
nincs számottevő különbség a kettő között (0,04 ill 0,03)
Koós Miklós építész
Előzmény: BERNARD (12764)
Erzsébeti Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12770
Hali!

A vörösréz sajna be fog oxidálódni.... ( a sárga is). A lakkozás dologban sokaknak vannak téves elképzelései.
Szóval a a tények: A fémfelületek(pl. sárga-, vörösréz) korrodálását meg lehet akadályozni lakkozással, DE a lényeg nem ez, hanem az, hogy maradandó lakkréteget csak egy bizonyos lakkanyag, és bizonyos technológia betartásával lehet elérni. Ez abból áll, hogy azt az ominózus lakkot amit gyak erre a célra fejlesztettek ki, azt egy hőkezelési eljárással teszik úgymond maradandóvá. Ezt én technológiailag nem tudom elképzelni, hogy egy ereszcsatornán hogyan is tudják véghezvinni... Ez egy speciális lakkfürdőből áll amit kb 150-180 C-on "ráégetnek" a fémfelületre.Ettől lesz pl kopásálló. A csatorna anyagára végülis fel lehet ezt így tenni, persze ha megtaláltad azt a fémmegmunkáló csapatot akik erre a méretre beinvesztálnak egy ilyen méretű "kádra". De még ott van az a probléma is, hogy ezt az egészet úgy kellene felszerelni, hogy a szerelés közben ez a lakkréteg ne sérüljön meg (ez lenne a nehezebbik feladat).
Ma magyarországon nagyon sok olyan "lakkozott rézholmit" lehet megvásárolni amit egyszerűen csak befújnak akrillakkal, és kész. Ez tiszta gány dolog.... igaz be van lakkozva, csak sz@rt sem ér...

Erzsébeti

Előzmény: Ildi65 (12767)
wotan Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12769
szerintem már csak adózási okok miatt is elég általános, de neked jó ha van szerződés, szóval nyomasd.

w.

farkasovszky Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12768
Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyire általános, ha valaki nem akar szerződést kötni? (nálunk az ács ódzkodik a szerzödéskötéstől, mert arrafelé nem szoktak)
Mennyi garanciát kéne vállalnia az ácsnak a tetőre?
Nincs valakinek formalevele az ilyen szerződésekhez?

Köszi

Szabolcs

Ildi65 Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12767
Kedves Miklos!

Ujabb kerdesem lenne. Szomoruan hallottuk, hogy a tervezett vorosrez esocsatornank a szep voros szinet kb. 2-3 honap alatt elveszti es egeszen sotetbarnava valik. A hazunk szineihez az eredeti szin jobban menne, ezert nem tudom hogyan lehetne megorizi azt. Egy ismerosunk azt mondta, hogy lakkoztassuk le a badogossal, talan meg csiszolni is kellene. O azt mondta olyan lesz, mint a szagelszivok rezboritasa. Egy masik ismerosom azt mondta, hogy ezaltal elvesztene a termeszetes hatasat, nagyon muvive valna,ronda plusz meg draga is lenne.
Ezen aztan majdnem osszevesztek a vandegsegben.
Most mi az igazsag? Mit tegyunk?

PiroskaésaFarkas Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12766
Kedves Miklós!
Szeretném a véleményedet kérni. Mégpedig az érdekel, hogy a házépítés során a nyílászárók szerkezeti elemnek vannak -e besorolva? Ugyanis a szerződésünk a generálkivitelezővel úgy szól, hogy a szerkezeti elemeken túli tételeket bármikor kicserélhetjük olcsóbbra, vagy drágábbra. És most szeretnénk Dufa ablakot a Sefa helyett, de adig nem akarunk vacakolni, amíg ezzel nem vagyunk tisztába.
Nagyon köszönöm!
Szia,

Piroska

PiroskaésaFarkas Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12765
Lemy!
Remélem rendben lesz a kéményed! Szeretném megkérdezni, hogy honnan szereztél bonott- ill. címeres téglát, eredetit, mert én is nagyon szeretnék (elég sok kéne).
Nagyon köszönöm!
Piroska
Előzmény: Törölt nick (12733)
BERNARD Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12764
KM

Csak azért gondoltam a szálas és az expandált keverésére, hogy hátha az expandáltból vékonyabb is elég azonos hőszigetelés eléréséhez.

A két anyag hővezetési tényezője megegyezik?

BERNARD

Előzmény: KM (12762)
KM Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12763
gagarin-nak :
nyomd körbe purhabbal, ugyis illik szigetelni egy kádat (persze ez csak annak fontos, aki szeret hosszasan fürödni)
Előzmény: gagarin- (12755)
KM Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12762
BERNARD-nak:
minden további nélkül lehet őket keverni, bár nem értem, hogy miért szükséges. A gipszkarton alá is kerülhet minden további nélkül szálas hőszigetelés.

Koós Miklós építész
Előzmény: BERNARD (12754)
KM Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12761
szenyor Lopez-nek :
valóban kell egy közbenső alátámasztás, mert 3,5-4 méternél nagyobb alátámasztás nélküli távot nem szabad hagyni ekkora szelvényméretnél (de még nagyobbnál sem), mert le fog hajolni. Ilyenkor középre un. derékszelement tesznek be, amit vagy erre a teherre kell méretezni, vagy alá kell valamivel támasztani (akár ferdén is), pl. egy oszloppal, a terveződtől kérd erre a pontos megoldást.

A födémekben használatos betongerendák nem ilyen koncentrált terhelésre valók.

(én biztos nem csinálnék acélszerkezetű tetőt)

Koós Miklós építész

Előzmény: szenyor Lopez (12752)
KM Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12760
feelgold-nak a keret nélküli üveg rögzitéséről :
ezek a keretnélküli szerkezetek szerelvényei valóban drágák és leginkább 2 helyen érdemes érdeklődni utánuk, nagyobb zárboltban vagy nagyobb üveges cégeknél, ez utóbbi pl. a Jüllich Glas Holding (az egész országban vannak gyáraik, telepeik)

http://www.jullichglas.hu/

Koóas Miklós építész
Előzmény: feelgood (12751)
viktor a takarító Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12759
...és ügyfélkártya kell a vásárláshoz, amit vállalkozóival lehet kiváltani.
Előzmény: Arabella (12758)
Arabella Creative Commons License 2003.09.08 0 0 12758
A ALFA festékáruház a Hengermalom és Szerémi út sarkán van.
Előzmény: Satriani (12756)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!