Keresés

Részletes keresés

eftárs Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1193
rézsű!

mit kell róla tudni?

mármint a fű szempontjából.

és mire kell figyelni?

JFEry Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1192
Az előírt higítás felével permetezek.
Előzmény: Fürtöske (1190)
JFEry Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1191
ja
Előzmény: mniki (1189)
Fürtöske Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1190
*napot!

JFEry! A Roundop-ot csak adalék nélül használod?

Kaptam egy tanácsot ennek használatához. Voltam az illetőnél, és anak a kocsibejárója (mint nálam is) nagy betonkockákból van kiöntve. Nálam a kockák között hagyott 1-2 résen állandóan feljött a gaz. Nála is, és azt mondja, a permetezés után, több, mint egy hónapja nyoma sincs a gaznak (igaz, jó száraz idő is volt).

10 liter vízhez:
2 dl Roundop Bioaktív 2%-os oldat
5 ml Nonit
1 dl Agrol

A Nonit, és az Agrol katalizátorként is működik, a tapadást, és a felszívódást segíti, növelve a Roundop hatását.
Az Agrol adagolása: 25 liter vizenként 1 dl. (tehát 100 liter vízhez 4 dl)
A többi a víz mennyiségének emelésével arányosan emelkedik. (20 liter vízhez 4dl Roundop + 10 ml Nonit, ... stb.)

Előzmény: JFEry (1188)
mniki Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1189
Hülye kérdés... te is szembesültél ezzel a viacoloros problémával ???
Előzmény: JFEry (1188)
JFEry Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1188
Én Roundup-al csinálom. 2-3hetente.
Előzmény: mniki (1187)
mniki Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1187
Sziasztok, egy kis segítségre lenne szükségem :
viacolort tettünk le a garázs elé, kb. 10 cm
betonréteg van a kövek alatt. Az utóbbi hetek nagyon intenzív öntözése után azt vettük észre, hogy a kövek között (ott, ahová az összerázás után mosott homokot söpörtünk be) kibújt a gaz.
Illetve az a nagyon furcsa,lila szárú elterülő gazocska.
Kérdésem : hogyan tudnánk ezt kiírtani (megállítani az elszaporodást) úgy, hogy a kövek felülete ne színesedjen el ?
Egyébként teljesen megdöbbentünk, hogy kb. 0,5 centin ilyen intenzíven, sorban piroslik a gaz.
Egyszóval várom a tanácsokat...
Köszönöm !!!
rferi Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1186
A vegyszerezéshez még annyit hozzátennék, hogy ugye minden növényt etetni kell.Meg itatni is, de most nem ez a lényeg.A virágoskertbe is teszel néha ősszel trágyát, és beásod.A veteményesbe is teszel, mielőtt ültetnél jóféle érett istállótrágyát, igaz?Mert szép termést akarsz, nem csak vegetáló valamiket.Namost a lényeg a beásáson van.Hogyan ássam be a füvembe az érett istállótrágyát?
Jó nem ásom be, csak elszórom.De sajnos csak lótrágyát tudok szerezni, ami ugye -bár ezt kevesen tudják- tetanusszal fertőzött, mert a lovak együtt élnek vele.Akkor most a tetanuszos füvembe kiengedjem a brilljeimet, vagy ne?
Nyilván nem ész nélkül szórom az ammóniumnitrátot és a volldüngert.A calcureáról meg nem is beszélve, olyan drága.
Igazatok van amikor a bio módszereket részesítitek előnyben, de a fű olyan intenzív nyüstölésnek van kitéve (heti nyírás, állandó taposás), hogy muszáj rendesen etetni.
JFEry Creative Commons License 2003.08.18 0 0 1185
Egyik szomszédom panaszkodik, hogy százszorszép van a füvében.
Nem tudja kiírtani. Én meg vágyom rá, hogy legyen.

Ahány ház annyi...

Tozatu Creative Commons License 2003.08.17 0 0 1184
Kedves Piszok,nem muszáj a gyümölcsöket sem agyba-főbe permetezni,rengeteg káros vegyszer nélküli módszer van,ami jó.Inkább kényelmes is az ember,mert lekapja a szert,pláne,ha fogalma sincs,mire,mennyit,mikor,de a szomszéd azt mondta.stb.
Részemről a vita lezárva,mert halaszthatattlan nyaralás áll előttem a brilljeimmel.
Citrom helyett egyél paprikát,nincs rajta gombaölőszer és magyar.
Aszpirin mentes hetet kívánok Mindenkinek!
Hajrá,Taramiram,gondolatban Veled Vagyok!
Előzmény: A PISZOK (1181)
taramiram Creative Commons License 2003.08.16 0 0 1183
Kedves Piszok (hogy ez milyen furcsán hangzik :-)),sejtettem, hogy nem győzünk meg benneteket, Ti nagyon szép pázsitot akartok.
Jó pár éve használtam egy darabon Calcureát, azt is megbántam. Tényleg elpusztult minden zavaró gyom, de azon a nyáron még mezitlábas papucsban is rossz érzésem volt a füvön átmenni, a nyugágyat meg máshová tettem. Rossz volt a háztartási bolti szag.
A mi szemünkben fölösleges vegyszerezni, hiszen nem férges, mint egy gyümölcs, Nektek pedig ettől szebb a fű.
A hasonlataid szerintem kicsit sántítanak. Gyógyszertárba csak akkor vásárolunk, ha betegek vagyunk, mert azok a szerek tényleg mérgek, fölöslegesen nem esszük, nem? Nekem ez a fűvegyszerezés olyan, mint mikor régen minden tüsszentésre antibiotikumot írtak az orvosok. Már nem teszik, mert rájöttek, fölösleges terhelés lenne a szervezetre.
A citromossal az a baj, hogy ha élelmiszerbe aszkorbinsavat teszel, fel kell tüntetni mint adalékanyag, még a számát is. A citromról hülyeség lenne leszokni, de még az aszkorbinsavat sem adagolhatod korlátlanul, az Aspirint meg pláne. Sőt, aki allergiás rá, annak tilos is.
Ezekben a topikokban az a jó, hogy tapasztalatok, vélemények cserélődnek, aztán mindenki eldöntheti, neki mi a jó. Mi sem rossz akarattal kritizáltuk a fűápolásotokat.
Míg nem olvastam a kertészfórumot, el nem hittem volna, hogy csalánt, hagymát fogok áztatni, most pedig már szeretnék mindent a bio szerint csinálni.
Jó kertészkedést :-)
A PISZOK Creative Commons License 2003.08.16 0 0 1182
Egyébként a mezőgazdaságban messze agresszívebb vegyszereket használnak, mint a kertészetben. Ott a gyomirtók éveki a talajban maradhatnak, pl a gabonagyomirtásnál. A glifozát a glialkában ami ugye totális gyomirtó, a talajban 48 órán belül elbomlik.
A PISZOK Creative Commons License 2003.08.16 0 0 1181
Értem én, kedves taramiram.

Csak első körben tűnik úgy, hogy agyonvegyszerezzük a pázsitot.

Ugyanis a pázsit rossz esetben is (pl. focipálya) csak töredékét szokta kapni annak a vegyszermennyiségnek, amit egy "egyszerű" barack, vagy alma, vagy cseresznye kap. Ráadásul itt élelmiszerről van ott szó. Csalóka az, hogy itt egyedi problémákat próbálunk megoldani, és az ember ugyanúgy elszörnyed, mint egy gyógyszertárban, látva, hogy csak betegségekről és "mérgekről" van szó.

Nekem is van kettő gyerekem. Picik. És ráadásul füves szakmában dolgozom, tehát általában tudom, milyen kezelőanyagnak milyen hátulütője lehet.

De vannak olyan vegyszerek, (pl. műtrágya)amelyeknek csak a neve félelmetes, de gyakorlatilag ugyanazt tartalmazza, mint a természetes változat, kiküszöbölve egy csomó ismeretlen mellékhatást (pl. ezerféle alvó gyommag, ellenőrizhetetlen bomlástermékek, stb).

Ki lehet próbálni, mondd el pár embernek, hogy nem szabad citromot enni, mert tele van aszkorbinsavval.

Ha nem tudja, hogy az a C-vitamin, megijed, és képes leszokni a citromról.

Vagy az acetilszalicilsav. Még szerencse, hogy nem ezen a néven, hanem a jó öreg Aszpirin fedőnéven lopakodik a gyógyszeres dobozba.

Előzmény: taramiram (1177)
Tozatu Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1180
Ok,szívjuk el a békepipát.:)
Előzmény: Törölt nick (1176)
Tozatu Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1179
Nyugodtan kukucskálj be máskor is és mondd el a véleményed,akár jó,akár nem.Ez a brill dolog tettszik,de a többi növényt sem kényeztetem el,csak amennyire kell,tavasszal egy kis lassan bomló hacuka,aztán mulcs a tövükre és kész.Aztán esettől függő ez+az.Az igazi brilljeim 2 lábúak és rettentő elevenek.:)
Előzmény: A PISZOK (1175)
Tozatu Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1178
Huh,végre megmentettél.;)Ezt szerettem volna elmondani,de nagyon szívükre vették a fiúk.
Előzmény: taramiram (1177)
taramiram Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1177
Kedves nagyon Fűápolók!
Nagyon szép tud lenni egy harsogó zöld pázsit, csak azt hiszem Tozatu óvó szavait kicsit félreértitek. A közvetlen környezetünket agyon műtrágyázni, gyomirtózni nem biztos, hogy egészséges. A gyomirtók, műtrágyák, Ti is tudjátok, hogy veszélyes mérgek.
A gyerekemet biztos, hogy szivesebben engedném játszani egy nem tökéletes fűben, mint az agyonvegyszerezett pázsiton. Pláne a ház körül... Megéri ez a veszély? Lehet, hogy többet árt, mint a bizonyítottan mérgező növények. Irtjuk a parlagfüvet, a kemikáliákat pedig szipózzuk befele.
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1176
Ha akkora "kertecském" lenne, mint Neked, én is hagynám a füvet magától nőni! :-)
Előzmény: Tozatu (1173)
A PISZOK Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1175
Bizony, hogy ne húzd fel:)))))

Piszkos módon belekukkantottam a kertecskédbe, és csak gratulálni tudok a virágaidhoz. Van ott egy-két olyan dolog, amit profik is megirigyelhetnek:)))

De azt se hiszem el, hogy ha valami bajuk van azt mondod, hogy "majd kinövik":)))

Hát nekünk pontosan a pázsit ilyen érték. A pázsit az aranyfoglalat a kertedben levő brillekhez. Ki tesz drágakövet kikalapált rézkarikába?

Ha elkezded etetni is, és nemcsak itatni a pázsitot, és fele annyi gondot fordítasz rá, mint a többi növényre, tízszer annyira fogja kiemelni mindazt, ami neked értékes.

Törölt nick Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1174
Nem kell felhúzni az orrot! :-)
Tozatu Creative Commons License 2003.08.15 0 0 1173
Már ekkora túlerővel nem tudok mit kezdeni,mert kissé eltértünk az alapgondolattól.A takarítást végképp hagyjuk ki,mert előttem van,bár nem szoktam kifertőtleníteni a családot azért,de a földről sem szoktunk enni.Mérgezzétek nyugodtan magatokat,ha jól esik.A ti pénzetek stb.Szerintem kevesebb ráfordítással is lehet pázsitot fenntartani,csak meg kell neki adni,ami feltétlen kell.És nem szaladok a gyomírtóért,ha egy szarvaskerep sárgul benne.Műtrágyát sem használok,csak trágyás volt a föld,a kaszálékot szétszóratom a fűnyíróval és locsolom és locsolom.Mondjuk 3 év múlva térjünk vissza erre,ok?
Előzmény: Törölt nick (1172)
Törölt nick Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1172
Köszi a jótanácsot, de én szeretek tenni is valamit a cél elérésének érdekében! :-) Most éppen összetörtem a billegő locsolót. :-(
Előzmény: Tozatu (1151)
rferi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1171
Mélységesen és minden részletben egyetértek veled.
Azért erőlkődőm a pázsitommal, mert olyat szeretnék, mert szerintem az kell oda.Úgy mint a nappaliba a könyvespolc.Abból is csak olyat veszek, ami odavaló.
Előzmény: A PISZOK (1170)
A PISZOK Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1170
Én úgy fogalmaznék, hogy csúcstechnikát nem. Vagyis ritkán szokott 15-20 milliós géppark dolgozni magánkertben a füvesítésnél (bár előfordul). Nemigen találkoztam olyannal sem, aki két és fél milliós, cilinderkéses green-fűnyíróval vágná 5mm-re a pázsitját. De miért ne alkalmazhatna csúcstechnológiát, vagyis a legjobb anyagokat, a legjobb módszereket a saját keretein belül az, aki otthon is a szőnyegszerű pázsitot szereti?

Ne felejtsük el, hogy a pázsit mint olyan és a mezőgazdasági gyepgazdálkodás ma már két teljesen külön szakma, sokszor szögesen ellentétes célokkal, és ezáltal eltérő technológiával is.

Hiba lenne kijelenteni, hogy csak az élő "padlószőnyeg" a szép. Ennek is, és a természetesebb, "vadabb" gyepnek is megvan a helye (sokszor ugyanabban) a díszkertben. Stílus és egyedi preferencia kérdése az egész.

Van viszont egy fontos dolog is. Sokan elfelejtik, hogy a pázsit nemcsak egy eleme a kertnek, hanem ugyanolyan alapja, mint a padlószőnyeg, parketta, vagy egyéb burkolat a lakásban. Kiemelheti, vagy ellenkezőleg, eltompíthatja az egész együttes esztétikai értékét. Érdekes módon azonban még sose hallottam olyant, hogy valaki az nappalijában döngölt agyagpadlót kért volna, azért, mert az természetesebb. Annak ellenére, hogy a döngölt agyagpadlónak is megvan a saját varázsa és szépsége a maga környezetében.

Ezért van az, hogy segíteni próbálok mindazoknak, akik a pázsitot dekorációként is szeretnék alkalmazni, és nem azért nyűgölődnek vele, mert muszáj, hanem mert kedvüket lelik ebben a "nyűgben".

Rendesen körberöhögnéd, ha valaki azt mondaná, hogy minek kell porszívózni, felmosni, fertőtleníteni, stb helyiségtől függően a házat belülről, mert egy egyszerű seprés is kiviszi a szemét nagyját.

Előzmény: Tozatu (1163)
demjengi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1169
Köszi szépen, akkor ma is keresem a vörös bolygót.
Előzmény: rferi (1168)
rferi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1168
OFF
Nem kell teleszkóp, egy közönséges kézitávcső is jó, akár szinházi is.Már az is nagyot lendít a dolgon.Képzeld oda az égre a Nap pályáját, amit aznap megtett, és azon a vonalon keresgélj fényesebb ojjektumok után.A Mars NAGYON vöröses, könnyű megtalálni, ma már persze jóval arrébb lesz a Hold, tőle balra.És elég későn kel mostanában, ne sötétedés után menj ki.Először szabad szemmel azonosítsd be, csak aztán a kukker.
ON
Előzmény: demjengi (1166)
demjengi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1167
Megnéztem a képeket és biztos vagyok benne, hogy a Marsot láttam. Örülök.
Előzmény: eFZé (1161)
demjengi Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1166
Hát éjjel 3/4 12-kor kimentem megnézni a hold környékét, de nem tudom, hogy a Marsot láttam-e vagy nem. Felhős volt az ég, így lehet, hogy amit láttam azt csak azért gondolom, hogy az volt, mert őt nem takarta a felhő. Ma éjjel is kimegyek, sajna teleszkópom nincs.
Fürtöske Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1165
*reggelt!

És mennyivel könnyebb lenne ott pázsitot kialakítani. Gondolj bele, ott nincs gyom. Legfeljebb amit vinnél magaddal a fűmagok között!

Csak az a gond, hogy locsolnád minden nap?

Előzmény: JFEry (1164)
JFEry Creative Commons License 2003.08.14 0 0 1164
Szemmel láthatólag látszot, hogy vöröses a színe.
A kertészet fórum most arról szólhat, ha kicsit még közelebb jön, hogyan vessük be fűmaggal. Majd attól zöld lesz.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!