Nálunk is melegvízes kollektor rendszer lesz, 5 főre méretezve, 400 l Reflex tároló (br 215e) és 4 db kollektor (8 nm). A kollektor felület határozza meg az optimális tároló méretet, nálunk az eggyel kisebb összeállítás (6 nm-300l)is szóba jött, ott úgy tűnt a megtérülési mutató éves szinten 70%-ről rendesen lefelé mozdult. Számolgattunk és azt láttuk, hogy bár a kisebb rendszer olcsóbb, de hosszú távon jobban megéri valamivel többet beruházni. Ha megkapjuk az állami pénzt (még nincs róla hírünk ápr. óta :((), de állítólag mindenki magkapja, aki kéri, a vége mindennel együtt 600k körül lesz. Fél év múlva megmondom:))))
Kit részletek érdekelnek, keressen nyugodtan.
én szt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet egy lakásban a víznyomást fokozni? Valamilyen szivattyújellegű dolgot kell beszerelni a rendszerbe? És még egy valami: ez minden egyes csaphoz külön kell, vagy csak egy központi a víz beérkezléséhez? Köszönöm előre is!
Tudtommal igen. Egyébként a foek-ről lestem az adatot.
Múltkor olvastam, hogy mogyisz-ék építtettek ki ilyen napkollektoros rendszert, náluk is 300 literes tárolóra emlékszem. Keress rá a hozzászólásaira!
Először is: nem szabad összekeverni a napelemet a napkollektorral. A napelem elektromos áram előállítására szolgál, a napkollektor pedig fűtésrásegítésre és melegvíz előállítására. Gondolom, ez utóbbira gondoltál.
Ha napkollektorban gondolkodsz, akkor mindenképpen olyan kazán kéne, amihez külön lehet melegvíztárolót csatlakoztatni. Tehát a kombi kazán nem jó, mindenképpen kazán+indirekt fűtésű tároló kéne. A tárolónak bivalensnek kéne lennie, ami azt jelenti, hogy két hőcserélő fogadására képes: az egyik hőcserélő a kazánból jön, a másik a napkollektorokból. 4 fős családnak általában kb. 300 literes tároló szükséges és 4-6 nm kollektorfelület.
Kazán szempontjából mindegy, hogy kéményes, vagy nem, zárt vagy nyílt égésterű, csak az a lényeg, hogy ne átfolyós legyen.
Ha most még nem építed ki a hálózatot, akkor szerintem ne dobd ki azt a bojlert. Ha használható állapotban van, akkor a kiépítésig használhatod a melegvíz előállítására.
Ajánlom figyelmedbe a következő oldalt: http://www.foek.hu/korkep/index.htm
Itt elég sokminden van a napenergia hasznosításáról, a hálózat kiépítéséről, termékekről.
Hali!
Mindenre kiváncsi vagyok! Most ott állunk, hogy egy csomó elosztóm. (melegvíz elmenő, melegvíz visszatérő - cirkulációs melegvíz, radiátoros elmenő, visszatérő, padlófűtés elmenő, visszatérő) Na már most ezeket kellene összekötni, hogy jól működő rendszer legyen! :))
A vezérlő 2107 SOM (???). Hová kell tágulási, hová kell keringető szivattyű, stb.? Egy "folyamatábra" szerűséget szeretnék. Ide befolyik a hidegvíz, onnan kifolyik a meleg, ide a visszatérő padlót kell kötni, stb.
Ha már nálad működik egy szép fotot is szívesen vennék! Köszi!
Jó van na!
Madár az madár!:)
Most beszéltem a Távhőnél az egyik kolléganőm ismerősével (merthogy nálunk nem távos, ezért nem hívtam őket direktbe), ő mondta, hogy ne foglalkozzak a hőteljesítménnyel, számoljam meg a tagokat és menjek be egy üzletbe. Adott egy címet a III. kerben és ott megszakértik, hogy mit tegyek fel helyette. Mindenesetre, szelepeket már ajánlott egyik ismerősöm, állítólag a Herz hőfokszabályzós az király. Csak nem szabad a függönynek rálógnia.
Annyit sikerült kinyomozni, hogy anno az ilyen radiátorokból 2 tipus volt, az Alutherm és a Radal. A Radalokat továbbfejlesztve gyártják még. Ezek aluminium csőradiátorok, acéllemezes borítással. Acélcsöves bekötéssel csinálták és elvileg kadmiumozott toldattal, szelepekkel csatlakoztatták a csövekhez. Ha ezeket acélra cserélik, akkor az a gond, hogy amelyik radiátor tipusból több van az "megeszi" a másikat, ill aluminium sár-nak nevezett lerakódások keletkeznek, melyek eltömíthetik a renccert. Valami gond lehet abból is, ha nem szakszerűen rézcsővel kötik be az alu radiátorokat, de nem tom, hogy ott mi lehet a probléma. Sajna a vizes amber aki nálam járt annak gőze nem volt ezekről (végül is ő az állítólagos mester:)), az egyik építős vállalkoző ismerősöm mesélt ezekről. Meg olvastam az itteni lapon:
Ha beértem melóhelyre átdobok 2 vízes szaki számát, próbálj velük időpontot egyeztetni.
A csapok 1-2eFt-os tételek, a munkadíj már magasabb lesz gondolom, kiszállásidíj, miegymás, de ezt is meg tudják mondani.
Ha 2 körös a fűtésrendszeretek (2 cső van ahhoz csatlakozik a radiátor 1-1 be és kimenő csöve) akkor könnyebb az egész kivitelezése.
Mindenképpen le kell majd engedni a rendszert - vagy azon részét amin vagytok, ha az külön leválasztható - ezt vagy maga a szerelő meg tudja csinálni, vagy a vízművektől jön ki egy ember egyeztetett időpontra és ő leengedi, ennek költsége 8-15eFt rendszer méretétől, leválaszthatóságtól függően, nekem legalább is ilyesmi összeget mondtak, de ezt se vedd szentírásnak, érdemes minden költséget előre tisztázni.
Buderus G124 gázkazánt vettem, L160 melegvíztárolóval. Házilag szeretnénk összeállítani a fűtés nagy részét (padlófűtés+radiátor+használati melegvíz). Van-e valakinek ilyen összeállítása? Tapasztalatok érdekelnének, ill. az összekötések, milyen bekötési pontok, tágulási tartály, keringetőszivattyú, stb.
Köszi a válaszokat!
Ha esetleg van valakinek szerelési leírás, útmutató, esetleg egy-két fénykép a rendszerről, azt is megköszönném! (minél kevesebbet kelljen totózni, küszködni)
Valószinűleg rosszul fogalmaztam: a cikk-cakk rács az valószinűleg alu csak a cső váz amire rárakták az nem. (a probléma amit felvetett az alu-nem alu galvanikus kapcsolatából eredhető irreverzibilis folyamatok beindulása. Szóval amiben a víz folyik az már alu, már a súlyból itélve sem)
Tud nekem valaki ajánlani egy olyan szakembert, aki elvállaná az elkövetkező hetekben bármikor, hogy felszerel két csapot két fűtőtestre eyg távfűtéses lakásba, amivel szabályozni lehetne a hőfokot, vagy iylesmi? Mennyibe kerülne ez vajon?
Hi!
Apósomnak ilyen van és ő esküszik rá, hogy alumínium. Még az átkosban vette és mondta is, hogy nehéz volt beszerezni és drága volt, mivel újdonságnak számított. De ő sem hozzáértő, csak tulajdonos.
És megtudtál már valamit?:) Nekem aszonták (persze nem a vizesember, mert az csak legyintett, hogy vegyek valamit), hogy ez alu radiátor és acélra nem cserélhető! Merthogy ha a többi aluradiátorból alu szennyezés átkerül az acélba, akkor elektrokorrózió miatt kilyukadhat a ragyijátor. Nem túl bíztató, az alu radiátor meg drágább. (szerintem szebb is, de a költségvetés nehezen bírja:)
Az alábbi tip. radiátotokat szeretném a lakásban cserélni. Nem tudja valaki, hogy ez milyen tipus, milyen hőteljesítmény és hogy megtudni azt, hogy milyenre lehet cserélni? Nem távos, tömbfűtéses lakás és a közös képviseletnél aszondták, hogy ugyanilyen hőteljesítményűre lehet cserélni. Csak nem tom, hogy lehet azt megtudni. Ja és ez alu radiátor vajon?
Köszi!
gilice