Sziasztok!
Kerdesem: lehet-e olyan fumagkevereket kapni, ami pocsek homoktalajon is megmarad (+ deli lejto). Locsolni tudok, de nem allandoan, angol pazsitra nem is gondolok, de valami, ami zold es megmarad.
Udv: Fubajos (Laci)
Még mindig jobb mint ha az agyonlótetvezetben ücsörögne!Próbáltad már?
Az asszony egyszercsak sikítva fel!Feriiiiiii!Azonnal gyere és szabadíts ki innen, mindenhol gusztustalan férgek vannaaaaak!! :-))))
Brrrr
Inkább a Galition
Galition 5G a talajfertőtlenítő neve. Én pont most jártam meg a "lótetvekkel"...Azt vettem észre, hogy az egyébként gondozott (rendszeres nyírás, szellőztetés, öntözörendszer) füvem magától elkezdett kihalni...:(Szép lassan több helyen is kilátszott a föld és ahol már nem volt fű, ott olyan lett mintha valaki folyamatosan fellazítaná a talajt. Végső elkeseredésemben nyúltam a galition után. A beszórásra/locsolásra kb 20 percre olyan lett a kert, hogy nem hittem a szememnek...szinte mindenhol elkezdett nyüzsögni a talaj és jöttek elő a dögök, majd a tűző napon kipurcantak. Valszeg pont a mi kertünkban szaporodtak el. Másnap egy kb 1 négyzetméteres területen 43 tetemet számoltam össze. Így jártam, kb 400nm füvem bánja. :(
Kötöttebb talajotok van, sok finom gilisztával, cserebogár-csimasszal, és egyéb csemegével.
Mellesleg a giliszta nem szereti a vasszulfátot (a pázsit meg igen, jól megdobja a színét, a gombák viszont szintén nem imádják) és lehetőleg messze költözik. Indirekt vakondűző, mert az is elszokik (át a szomszédba), csak nem föltétlenül azonnali hatású.
Most legutóbb a talajfertőtlenítő ment, mi is a neve? Galition? jól mondom?
Meg ha megvan a luk szája a fű küzt, akkor oda Arvalin.
Úgy tűnik a galition most jó volt, mert pont a nagy eső előtt ment ki, és az szereti ha belocsolják.Mintha eléggé lepusztultak volna...
Ez a hatvan napos élelmezési várakozós szer, de itt mindegy, azért próbáltam vele, mert maradt tavaszról a veteményesből. oda meg most úgysem jó.
Jártam én is így! Aztán kaptam kölcsön egy olyan "egy-emberes" hengert.
Na, majd ezzel aztán szép sima lesz! - gondoltam én.
Csakhogy a már szépen kifejlődött fű "csomói", gyökérzete csak felfogta a henger súlyának nagy részét, és nem igazán tömörítette be az új terítésű helyeket.
Oszt' jöttek a rigók, egyéb madarak, és még nagyobb lyukak, kráterek lettek, mint amekkorák előtte voltak.
Jártam bizony!
Az első fűtelepítésem lett ilyen.Szerintem azért, mert előtte felástam a terepet.Soha többet nem követem ezt a hibát.A második telepítésnél már olyan lett mint az asztallap, de a nyavajás lótetvek azért kicsit ebbe is beletúrnak, de közel sem annyira, meg aztán irtom is őket rendesen.
Hengerelés??Egyszerűen fogalmam sincs, meg kéne próbálni, persze szolídan és esetleg több hét alatt kiegyengetni.Ahol nagy a mélyedés oda fűmaggal kevert földet szórni, de csak több rétegben, hogy mindig legyen ideje a meglévőnek túlélni
Valahányszor a talajelőkészítés nem jó, rögök maradnak centikkel a felszín alatt, rosszul tömörítve, sajnos ez a tünet törvényszerűen bekövetkezik.
A hengerlés azért csak félmegoldás, mert fullasztóan tömörítheti a "dombocskákat", és szemre ugyan simul a felszín, a pázsit fejlődése viszont egyenetlen marad.
Járt már valaki úgy, hogy a szépen előkészített sima földje a fű növekedésével párhuzamosan gödröcskéssé válik? Nem értem. Olyan szép volt amikor elkezdett növekedni a fű. Most hogy megnőtt persze még szebb oldalról nézve, csak rajta állva vegyes a kép... Lehet csinálni valamit? Esetleg hengerelni?
Valószínűleg a FUSARIA nyári változataiból valamelyik.
A FUNDAZOL jó lehet rá. Ezzel együtt a visszaszorítás érdekében vigyázz a felszín levegőzésére, az öntözések közötti időszakot húzd szét (két-három naponta egy nagyobb hajnali vagy reggeli eső), minél lágyabb víz, erősítsd meg P és K szinten, minimális N-tartalmú tápanyaggal, ha filces távolítsd el, nyírd egy kicsit magasabbra, gyakran és gyűjts a lehető legjobban.
A nagytestű gombák kevesebb kárt okoznak, kivéve a mezei szegfűgombát, amely szép sötétzöld boszorkányköröket húz a pázsitra. Ott egy kicsit macerásabb a kezelés.
Ilyen gombáink nekünk is vannak!
Előtte hírből sem volt!
Azt jelenti számomra, hogy kellően nedvesen tartott a fű, nem fog kiszáradni.Nálam túllocsolásról szó sem lehet, annál ritkábban locsolok.És a mult heti esőzés előtt is volt már, a kánikulában.
Olyan vékonyka szürke picik nálam is voltak, de kirugdostam, pontosabban a papucsomat 3 centinél közelebb tettem hozzá és kipusztult. Lehet nem a papucs, a láb a lényeg:-)
Szedd le! Szárazabb időben eltünnek. (a fűnyírót sem szeretik....)
szellőztetés...a vágási termék gondosabb összeszedése (esetleg gereblye), Fundazol 50WP dupa adag, és kicsit kevesebb öntözés. Ahol már megsárgult annak ott annyi. Ki fog pusztulni, foltos lesz, tessék pótolni, de elötte hayni kell pár napot a talajt száradni(csak a foltban, de mivel a nap ott úgy is a földt éri könnyebben is szárad ki mint a fű alatt.
Nekem meg egyre több helyen jönnek elő igazi gombák. 3-4 fajta. Van, amelyiknek vékony, de hosszú szára van, a másik tökre hasonlít a 'Shampion' gombára, de nem az, stb. Nem ismerem a gomba-fajtákat. Van, amelyik csoportosan tör elő. Ránézésre valszeg 'gyilkos-galóca', de nem biztos.
És ha kiszedem, pár nap múlva jön elő megint, csak egy kicsit arrébb. Nőnek, szaporodnak, "mint a gomba".
Mit lehet tenni ellenük?
Tök bepenészesedett a füvem, és nagy sárga foltok vannak rajta! Túl sokat locsolok? Van valakinek tapasztalata a gombaölő szerekkel? Melyik a legjobb a fűre? SOS!
Az említett gyomot tegnap megnéztem, bár ebben a melegben nem sok kedvem volt kimenni.
Nos, úgy néz ki, mintha malacpörkölővel végigmentem volna.
Jutott a glialkából egy kicsi a fűre is, de még nem látni rajta, hogy megviselte volna.
Úgy néz ki, a nád is kezd kókadozni, bár még eléggé tartja magát. De mintha a színe már alakulna.