Keresés

Részletes keresés

writeonly Creative Commons License 2006.01.27 0 0 8
ALBI Creative Commons License 2003.09.07 0 0 7
Ujabb adalék

Amnesztiát hirdet a RIAA

Index
2003. szeptember 7., vasárnap 15:22

Az amerikai lemezkiadók szövetségének legújabb ajánlata szerint a fájlcserélők elkerülhetik a pereskedést, ha írásos nyilatkozatban megígérik, hogy törlik a merevlemezükről a kalózmásolatokat és nem töltenek le újakat. A program csak azokra érvényes, akiket még nem perelt be a RIAA, és akik nem pénzért adták tovább a fájlokat.

A Billboard Bulletin zenei újságban nyilvánosságra hozott ajánlattervezet szerint az érintetteknek egy arcképpel ellátott formanyomtatvány aláírásával kellene ígéretet tenniük. Aki a későbbiekben megszegi ezt a megállapodást, azt a RIAA már a szerzői jogok szándékos megsértése miatt fogja beperelni. A RIAA augusztusban több ezer idézést küldött ki az Egyesült Államokban a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak, és az első bírósági tárgyalások a jövő héten fognak elkezdődni.

Nem bíznak a lemezkiadókban

Tom Lewry ügyvéd szerint a program nem lesz túl sikeres, mivel az emberek nagy része valószínűleg nem szívesen töltené fel a személyes adatait a RIAA adatbázisába. Lewry szerint az emberek nem bíznak a lemezkiadók szövetségében, és ő senkinek sem javasolná a megállapodás aláírására való jelentkezést.

Lewry képviselte a bíróságon annak a négy diáknak az egyikét, akiket a RIAA áprilisban perelt be tizenötezer dollárra.

A RIAA tervezett adatgyűjtésére az Electronic Frontier Foundation jogvédő szervezet is felfigyelt. Jason Schultz, a szervezet jogi szakértője azért tartja kifogásolhatónak a megállapodást, mert nem világos, hogy a RIAA pontosan mire fogja felhasználni az összegyűjtött adatokat, ráadásul ez a szerződés még nem oldja meg a problémákat. Schultz szerint a RIAA-nak egyébként sincs is joga amnesztiát hirdetni, hiszen a kérdésben szintén érintett dalszövegírókat és zenei kiadókat nem képviseli.

A felhasználók nem támogatják

Damon Eckard független zenész szerint nem kell félni attól, hogy a felhasználók lemondanak a fájljaikról. Elmondása szerint ő igen sokféle zenével megismerkedett a fájlcserélő szolgáltatások segítségével, és ha tényleg megtetszett neki valami, akkor azt meg is vásárolta CD-n.

Jeff Thompson szintén nem venne részt az amnesztiaprogramban. Tudja, hogy a kalózmásolatok letöltése törvénytelen, de ő nem adja tovább a zenét másoknak, mondta a Wirednek. Ő Eckardhoz hasonlóan azért tölt le számokat, hogy új előadókat ismerjen meg, és ez alapján vásárol CD-ket. Thompson szerint a lemezkiadóknak jogszerű szolgáltatások kifejlesztésével kellene foglalkozniuk, amelyekkel jelentős bevételt szerezhetnének.
hford Creative Commons License 2003.08.02 0 0 6
A mammutok kihaltak.
A dinoszauruszok is.
Ezekre is az vár.
Láthatóan nem tetszik nekik, hogy új állás
után KELL nézniük.

"The more you tighten your grip, Tarkin,
the more star systems will slip through your finger"
Leia Organa, Senator of Alderaan

"A zene mindenkié"
Kodály Zoltán

eof

Előzmény: Thonuzaba (5)
Thonuzaba Creative Commons License 2003.03.31 0 0 5
Én például szoktam olyat csinálni, hogy a kedvenc számaim hanganyagát a zenei csatornákról rögzítem wave formátumban, amit később mp3-á tömörítek. Igaz a minőség ez esetben nem mindig kifogástalan. Amennyiben viszont az ily módon rögzített hanganyagot üzletszerűen (értsd: nagy tételben pénzért) másolod, akkor BŰNCSELEKMÉNYt követsz el!

Egyébként meg azon reményemnek szeretnék hangot adni, mely szerint minnél hamarabb általános gyakorlattá válik az a megoldás, hogy - akár az internetről, akár hanghorozóról - legálisan lehesen letölteni, illetve beszerezni MP 3-as formátumú fájlokat, ami a kiadóknak természetesen nem érdeke. Amíg viszont ez a probléma nem oldódik meg, addig aránytalanul drágák lesznek a legálisan beszerezhető albumok, mert az emberek a második legérzékenyebb szervükre (azaz a pénztárcájukra) gondolva az olcsóbb, de jogilag helytelen megoldást igyekszenek választani.

Igaz létenek már a neten is olyan helyek, ahol havi - nem is tulzottan magas előfizetési díjért viszonylag nagy mennyiségű esetleg korlátlan számú MP 3 is letölthető. Remélem ez a jövő útja.

Előzmény: ALBI (4)
ALBI Creative Commons License 2003.03.31 0 0 4
Természetesen az mp3 NEM szoftwer !
Bocsi ezt még én is tudom.
A kérdés az volt, hogy az ismert helyeken ( Kazaa, WinMX, Audiogalaxy stb ) található mp3 fájlokat letölhetem -e ?
A következő jutott még az eszembe ha valamelyik rádió adón hallahtó zeneszámot felveszem magnóra ( magamnak, nyilvános helyen nem jtszható le )
azt áttehetem mp3 ba ?
Rajt lehet kedvencen a pc-n ?
Mindezt átadhatom másnak ?
Előzmény: Tie (3)
Tie Creative Commons License 2003.03.28 0 0 3
Elnézést, de az MP3 mióta szoftver? A Microsoft Eindows az szoftver. Meg a Word. Meg a Linux. Az MP3 nem az.
Előzmény: ALBI (2)
ALBI Creative Commons License 2003.03.28 0 0 2Tovább vadászhatunk az mp3-akra
2003. január 29. szerda

Rövidesen egységes megítélés alá eső bűncselekménynek számít a szoftverkalózkodás, illetve a hamisított árucikkek forgalmazása az EU teljes területén, amennyiben elfogadják az Európai Bizottság előtt fekvő tervezetet.
A húsz EU-biztos várhatóan támogatni fogja a szoftverkalózkodás, a szerzői jogbitorlás és a hamisított árucikkek forgalmazásának visszaszorítását célzó, az említett bűncselekményeket egységesen büntető javaslatot. Az EU tagországaiban jelenleg különféleképpen járnak el a szoftverkalózkodást illetően, s éppen a törvények jelentős eltérése kínál lehetőséget a zavarosban halászóknak. Az új jogszabály hatályba lépéstől kezdve a hamisított temékek készítői és forgalmazói börtönbüntetést és magas pénzbírságot kockáztatnak, bárhol is kövessék el a bűncselekményt az EU területén.

A magáncélú szoftverkalózkodással az új rendelkezés nem foglalkozik - ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra sem minősül majd bűncselekménynek például a különféle zeneszámok letöltése az internetről. A lemeztársaságok természetesen nem örülnek ennek, hiszen a zeneipar kemény eurómilliárdokat veszít az internetes file-csereberéken. Frances Moore, a zeneipar nemzetközi szövetségének európai igazgatója úgy véli, nem indokolt a házikalózkodás kihagyása a tervezetből. Szerinte az Európai Bizottságnak határozott politikai üzenetben kellene megfogalmaznia, hogy a kalózkodás minden formája elfogadhatatlan.

forrás: Korridor

Csak a magam és a többi mp3 fájlvadász megnyugtatására.

oximoron Creative Commons License 2003.03.05 0 0 1
Legfeljebb akkor, amikor vissza hallod alkotásod más nevén futtatva :)
Előzmény: Törölt nick (0)
ALBI Creative Commons License 2003.03.04 0 0 topiknyitó
Érdekelne milyen jogszabályokat kell(ene) betartanom amikor a különböző egyébként szabadon letölthető mp3 fájlcserélő programokat használok ?
Albi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!