Keresés

Részletes keresés

LazyChick Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5429
Sziasztok!
Kedves Mega Tróger, (vagy bárki, aki válaszolni tud a kérdésemre)!
Sukosanba megyünk jövő héten, és nincs messze tőle Sibenik. Jó volna megnézni, remélem, lesz rá idő, mert nagyon szépnek ígérkezik - de mire vonatkozik, hogy "Reggel 8-kor nyit, és este 19.30-ig van nyitva - egész napos program vizimádóknak, és romantikusoknak"??? Van valami park-féle ott? Köszi!
tsrt Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5428
Szia baluzoli!

Én ajánlanám a Lopar környéki strandokat, bár az igaz hogy NEM a lopari San Marino-t(!!!) mert az valóban élvezhetetlen (tömeg stb.), de a félsziget többi részén gyönyörű vadregényes, tiszta, homokos és kavicsos öblök váltakoznak az öblök szélén magas sziklákkal, kisebb létszámú túristával. Ezekre a helyekre (Sahara, Ciganka, Dubac, stb.) Loparból szűk kis murvás utakon lehet eljutni DE FELTÉTLENÜL MEGÉRI!!! Képeket láthatsz pl a www.lopar.com oldalon. Szép hely még a barbati csatornánál lévő Pudarica (aprókavics, kristálytiszta, bár több az ember)is, valamint a Suha Punta félsziget. Mi kétszer jártunk Rabon és nagyon tetszett, hogy kb 10 km-en belül mindenféle típusú partszakasz megtalálható. Kicsi sziget, minden szegletét tessék bejárni és nem fogsz csalódni!
FT.

Előzmény: baluzoli (5421)
DrShan Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5427
Amúgy Isztrián Rovinjban töltöttünk egy délutánt, és a vízben búvárkodás közben egy feltünően világos fehér takonyszerű képződményre lettem figyelmes. Kb kókuszdió nagyságú volt, és üreges (mint egy hanyagul levetett úszósapka). Nem mertem hozzáérni, mert féltem, h vmi medúza. De annak vannak csápjai, ennek meg nem voltak. Mindegy. Miután találtam egy löveget két kő közé fúródva, meg egy giganagy rákot is, nem nagyon eröltettem a fürdést tovább azon a környéken;)
A nem kijelölt strandok gyönyörei... Ráadásul azon a környéken a víz is zöldebb mint máshol.
M62 187 Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5426
Azt nem említettem, hogy gömbhasú pókok a világban szinte mindenütt élnek. Természetesen ezek hasonlítanak is egymásra. A Földközi-tenger térségében is van őshonos gömbhasú pók, amiről írtam, ti. az 13 pöttyös, ami hasonlít az "igazi" fekete özvegyre. Sokan nyilván össze is keverik, hiszen ezt azért környezetismeret órán nem súlykolták annyira bele az emberbe, mint a gyilkosgalóca vagy a szarvasbogár kinézetét. Ami itt Európában is megtalálható, az nem annyira veszélyes - bár még nem próbáltam -, mint az, amelyikkel összetévesztik.
Egyébként olvastam olyan híreket is, hogy valamelyik volt FÁK tagállamban az idén már hatan haltak meg pókcsípéstől. Csakhogy ebben semmi "szenzáció" nincsen, mert jellemzően nem ott költjük a nyári szabadságra félretett pénzünket.
Szerintem a kullancs által terjesztett agyhártyagyulladás vagy a Lime-kór, esetleg egy szövödményes influenza sokkal több áldozatot szed Magyarországon, mint a fekete özvegy Horvátországban. Mégsem menekülünk el innen… :-)
Jó tanácsként általában azt tanácsolják, hogy ne fedetlen lábszárral bóklásszunk a pókok között. A fekete özvegy önvédelemből és a petéi védelmében támad, az ember nem táplálékforrása. Nem kell piszkálgatni.
Előzmény: DrShan (5425)
DrShan Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5425
Globalizáció rulz;)

Gondolj bele szerencsétlen pók egy szép nyári napon Colorado államban úgy dönt, bemászik a padláson egy bőröndbe, mert miértis ne. Pár nap mulva bőrönd nyit, ruhák a pókra, para, repülés, irány horvátország. Bőrönd nyit, pók kimászik, átmegy a szomszédba, mert az jó. A szomszéd pedig megtalálja, és halálsápadtan hivja a mentőket, tűzszerészeket, meg a hadsereget. És kész a hír;) Szegény póknak foggalma sincs róla, hogy kb 10 millió embernek okozott dilemmát, és hogy milyen híres lett... Ő csak bemászott a bőröndbe;)

Előzmény: Galatea (5423)
sínbohóc Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5424
Lehet, hogy településenkéni más, mi Orebicben 7 kuna/nap-ot fizettünk.
Előzmény: DrShan (5422)
Galatea Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5423
405GRX!
Ahogy Dubrovnik felé mész nagyon sok szép hely van ahol találsz magánszállást. Kár ezen izzadni!

Kolibrihez kapcsolódóan: amúgy állítólag a fekete özvegy sem honos Horvátországban mégis találtak egyet....
Persze azt nem mondták el, hogy a hegyekben látták nem a tengerparton mégis midenki rinyál.

Tipp: szandál helyett a sünik ellen mi levittük a leggagyibb made in china tornacipőnket. Kiválóan megfelelt a célra :)
üdv

DrShan Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5422
Nemtom, de ha átszámolás esete van, akkor biztos, h a javukra fognak kalkulálni. Amúgy meg nekik az eurot át kell váltani kunába, hiszen a közös valutával nem sokra mennek horvátban az apartmantulajdonosok sem. Mi itthon foglaltattunk magyar pénzért, de előre tudtuk, melyik szállást. Így félreértés, csalódás nem ért minket. Amúgy fejenként létezik, hogy 23$ az idegenforgalmi? Csak mert az irodában kb a felét mondták. Úgy érzem ezzel jól átvágtak minket.
Előzmény: ujtulaj (5418)
baluzoli Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5421
Szia! Köszönöm a sok hasznos infót!
Előzmény: apletli (5420)
apletli Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5420
Szia baluzoli!

Az úttal nem lesz gond. Mi sajnos utazási irodán keresztül foglaltunk, ezért nem tudtuk, hogy hol lesz a szállás, végül is megbékéltünk vele, mert lehetett volna rosszabb is. Annyit tudok mondani, hogy Lopar-t csak gyerekes családoknak ajánlom, mert egy fél délelőttöt autókáztunk Kampor-ról, aztán amikor megéreztük a Balaton feelinget, azonnal visszafordultunk. :o(
Suha Punta gyönyörű hely, főleg sziklás partokkal, tiszta vízzel. Mi oda jártunk át strandolni. Sokáig ingyenes volt a parkolás, aztán körbekerítették az erdőt, és 15 kunát kértek egy napra. Rab környéke nem jött be, egy kicsit nyüzsis volt, és nem találtunk normális strandot sem. A sziget Jablanac felőli része pedig végig homokos (hajóról láttuk), ezt a részt nem próbáltuk. Érdemes elmenni egy hajókirándulásra, a kikötőben több magyarul beszélő hajóval is találkoztunk, akik ilyet kínáltak. Tudom ajánlani a Supetarska nevű hajót, nagyon kis kedves családi vállalkozás, egész napos programot kínál, ebéddel, reggeli pálinkával, borral, kávéval, és persze magyarul elmondják neked, hogy éppen hol jársz 160 kuna/fő-ért. Van egy másik hajó is, akik Pag szigeten kötnek ki, és 2 órát halásznak hálóval. Amit fognak, azt készítik el ebédre. Legközelebb biztos befizetek. Az 180 kuna volt. Az első hely, ahol kikötöttünk döbbenetesen szép volt, sziklás partú öböl, finom homok tengerfenék, smaragdzöld víz. Kár, hogy csak egy fél órát álltunk ott. Ide érdemes elmenni motorcsónakkal (a helyet megismeritek majd, ha befizettek erre az útra)
A parkolás a városban 4 kuna/óra, és ahogy lentebb írtam nem éri meg ügyeskedni. :o(
A városban nagyon sok jó étterem van, és összesen 360 képet csináltunk egy hét alatt. :o)
Ha legközelebb mennék, szintén Kamporban szállnék meg (Suha Punta miatt). A kifüggesztett ártábla szerint a mi szállásunk 420 kuna/nap volt főszezonban (két hálószoba, két fürdőszoba, nappali, konyha) Közel volt a főúthoz, ami az éjszakai robogósok miatt elég zajos volt, ezt érdemes szem előtt tartani a kiválasztáskor.
A szigeten nagyon sok helyen lehetett forintot beváltani.
Ennyi, amit hirtelen el tudok mondani.

Hajóra fel! :o))

Előzmény: baluzoli (5419)
baluzoli Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5419
Szia Apletli! Mi a hétvégi csúcsot elkerülend? kedden hajnalba indulunk a Rab szigetre.Tudnál 1-2 hasznos infóval támogatni? Szállás ott szeretnék szerezni.El?re is köszi!
Előzmény: apletli (5411)
ujtulaj Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5418
A szállásadók nem fogják húzni a szájukat, ha kunát akarunk nekik adni, mikor minden szállás ár EUR-ban van kiírva?
Nem fogják pl. tök kedvezőtlenül számolni nekünk a kuna árat.
Mit érdemes vinni szállás miatt? Kunát vagy EUR-t? (sajnos nem tudjuk, mennyibe fog kerülni a szállás, amit találunk, így elég nehéz lenne szeparálni a kunát és a szállásra tartogatott EUR-t)
DrShan Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5417
A csípése agressziv, nem a pók maga. Ezt értsd úgy, hogy nem fog a fáról az acrodba urgani, savas mérgező löttyöt a szemedbe fújni, stb. De ha piszkálják, akkor visszapiszkál. A csípése rendkívül fájdalmas, gyakran a fájdalom is sokkot okoz. Hogy ne legyen off a hozzászólás:
Szvsz annyi esélyt látok rá, hogy Horvátországban ilyenek élnek, mint annak, hogy kezeslábas plüsskanapé essen valakinek a fejére a mezőn fényes nappal. Sztem ez is része annak a lejáratókampánynak, amit a magyar turizmusban érdekelt emberek eszeltek ki, karöltve a turistainvázió miatt kétségbeesett horvátokkal. Totál beleillik a szemét határőrök, a fehér cápa, a medvék, és a mérgeskígyók közé. Kamu. Hab. Gagyi. Olyan mint a mérgespók az Auchanban, vagy az aidses tű a bankban. Persze ha ezekután valakit neaggyisten inzultus érne egy fekete özvegy által, nem én vagyok a felelős. Ez az én Szerény Véleményem volt;)

Amúgy én jelen pillanatban jobban örülök annak, hogy a Krk szigeten élő Kabóca vagy mi, nem őshonos hazánkban. Engem az őrületbe tudna kergetni a ciripelésével;)

Előzmény: M62 187 (5416)
M62 187 Creative Commons License 2003.08.02 0 0 5416
Előre bocsájtom, hogy nem vagyok pók-szakértő. Viszont az utóbbi hetekben megpróbáltam a neten utánanézni ennek-annak. Egy biztos: nagyon nagy a kuszaság. Még a fekete özvey latin nevéről is elég ellentmondásos "hírek" keringenek.
Ez a pók, amit láttál, egészen biztos, hogy a gömbhasú pókok közé tartozik. Szóval tuti rokona a fekete özvegynek. Viszont annak nincs ennyi piros pöttye, de a hasán van egy egyértelműen felimerhető égő vörös homokóra. (A képen mi éppen a hátát látjuk :-)
Amit lefényképeztél, az a leírások és egyéb képek alapján Latrodectus tredecimguttatus lehet, aminek a hasán (hol máshol, ott, ahol nem látjuk) 13 piros pötty van. Magyar nevét nem találtam, de valószínűleg ezt is fekete özvegynek hívnák :-) Állítólag ez is mérges pók, ha felbőszítik. De nem annyira, mint az "igazi". Azt olvastam, ritka, hogy valaki belehal egy csípésbe, sőt, az ellenméreg is csak ritkán indokolt, mert a mellékhatásai sokkal súlyosabbak lehetnek, mint magának a méregé.
Szerintem pánikra semmi ok. Azért ha valakit megcsíp egy ilyen, jobb, ha dokihoz fordul.
A képet meg mutasd meg szakembernek! Hasonló jó képeket ilyesmiről nem gyakran látni a neten sem.
Előzmény: apletli (5412)
DrShan Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5415
Javits ki, ha tévednék, de a fekete özvegy potrohán nincs véletlen egy ijesztő piros homokóra? Amúgy teljesen lehetetlen megtalálni. Nem az a szőrös nagy ganyé, hanem sunyi kis pici vacak. Ilyen ehhez hasonló:

Ha valakinek elvettem a kedvét a nyaralástól, akkor bocsi;) Szal ha ilyet láttok, akkor igaz a legenda. Amúgy ausztráliában, és Amerikában honos. Csak a nöstény csíp. Az esetek 1 százalékában végződik szerencsétlen kimenetellel, főleg idősek, gyermekek, és szívbetegek körében. A csípést mindenféleképpen orvosolni kell. Legjobb, ha begyüjtitek, és megmutatjátok neki. gyógyulás 2-5 nap.

Előzmény: apletli (5412)
HUCsa Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5414
Az volt a kabóca.
Előzmény: DrShan (5413)
DrShan Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5413
Ha már egyszer botanika. Nem tudjátok, h Krk szigetén mi a fene zümmög a fákon? Máshol is volt, de ott nagyon. Az egész hegyoldal. Nagyon ráparáztam, mert azthittem, h a kocsival van vmi baj. A kommersz tücsök pedig máshogy nyomja. segítsetek pls, mert ezen töröm a fejem, mióta meghallottam;))
apletli Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5412
Itt a pókica, remélem sikerült beszúrnom:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Ha nem, akkor itt a link:
http://kep.tar.hu/apletli/index.phtml?aid=27583426

apletli Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5411
Amit láttál az kacsafarkú lepke volt, pont olyanok mint a kolibrik, és ugyanúgy táplálkoznak.

Nemrég jöttünk meg Rab-ról, és csodálkoztam, hogy ott még mindig milyen sok pillangó röpköd...
34,8-ért váltottam ott helyben kunát, amit itthon 35-ért vettek vissza :o)) Csak annyit vigyetek, amennyi az útra + esetleges bírsághoz kell. Egyszer a helyi buszállomáson parkoltam (és még sokan mások), és amikor éjfélkor visszaértünk már csak hűlt helyét találtuk a kocsinak. Aztán a két percre lévő polícia udvarán viszontláttuk legnagyobb megkönnyebülésünkre, és 400 kunáért már vihettük is. Tessék vigyázni a parkolással, elég nagy érvágás ez ... Másnap szintén láttunk elszállítani egy magyar autót (kikapták a több más nemzetiségi közül (???) ), úgy látszik jobban szeretik a H betűt, mint a D-t. Na mindegy, túl vagyunk rajta.
A vendéglátásról annyit, hogy Suha Punta-n volt olyan hely, ahol fele akkora adag rántott tintahalat hoztak ki nekem, mint a szomszéd asztalnál ülő németeknek..nem is nagyon akartam elhinni. Oda sem mentünk többet. Aztán a szálláshoz közeli étteremben ismét megpróbáltuk ugyanezt, és alig bírtam megenni, annyit hoztak, plusz a borravaló után (10%) még két pohár házipálinkát is magamba kellett erőszakolnom, amit ajándékba kaptunk (a nejem nem igazán bírja, szerencsére :-) )
Ja, és találkoztunk fekete özvegy szerű pókkal, ami az egyik felfordított kő alatt lapult (Rab sziget melletti börtönszigetek egyikén). Sikerült lefotózni, most regisztálom magam a freewebre, hogy fel tudjam nektek tenni. Elég ijesztő volt, mert nem tudjuk, miféle pók lehet, utánanézni eddig nem volt időm. Hirtelen ennyi, a pókot meg megpróbálom beszúrni, hátha valaki felismeri.
Az éjszakai indulásról annyit, hogy szombaton hajnalban visszafele a kompra kétszer annyian várakoztak az érkezési oldalon, mint előző szombaton délután a mi esetünkben. Talán ők a Karlovaci dugót megúszták, de amit ott nyertek, azt elvesztették a réven.
Üdv,

apletli

Előzmény: Galatea (5386)
DrShan Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5410
Horvatban minden bazarsor televan veluk. 50kn körül van 1 pár, és nagyon baba;) alkudni persze lehet (sőt kell is;). Nekem fekete van, neonkék nyelvvel. Lehet kapni olcsobban is, de gagyit nem érdemes venni, mert vagy rossz benne úszni, vagy átszúrja egy agresszivebb fajta sün.
Előzmény: ujtulaj (5407)
Tengerimádó László Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5409
Wdriver,

Molim, Dobro nam dosli.

Még mielőtt fasza gyereknek hinnétek:

http://utazas.index.hu/szotar.html

Előzmény: wdriver (5404)
H_G Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5408
Mallory Sport boltokban már láttam Bp.-en, de legegyszerűbb a helyszínen venni, minden tengerparti bazársoron van belőle. Legtöbbször átlátszó műanyag; van szandálforma csattal és bebújós papucsszerű is. Méretre passzentos legyen, a bő elúszik!

Előzmény: ujtulaj (5407)
ujtulaj Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5407
Az a bizonyos tengeri süni ellen védő szandál pontosan hol található?
A Tescoban nem láttunk. Hallottam, hogy az Auchanban lehet kapni.

Sajnos azt sem tudjuk, hogy néz ki. Valami kapaszkodót tudnátok adni a beszerzést/felismerést illetően?

Lassú Víz Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5406
Ujtulaj!
Bankkártya nélkül tényleg nehéz automatából kivenni, úgyhogy nem szóltam...
Amúgy pedig akár partot mosni is visszamennék, csak ott legyek! :-)
Előzmény: ujtulaj (5380)
I.Blasius Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5405
Ezer köszönet!

Remélem megtalálom valamelyiket majd.

Előzmény: scorpio-grass (5401)
wdriver Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5404
Hvala! :-)
Üdv W.
Előzmény: Tengerimádó László (5403)
Tengerimádó László Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5403
Wdriver!

A szívemből beszélsz!

Előzmény: wdriver (5402)
wdriver Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5402
Sziasztok, persze persze, én csak arra akartam rávilágítani, hogy most "nagy baj van mert visszaesett a hazánkba látogató túristák száma" és ezért minden hétre kitalálnak valamit, hogy itthon nyaralj. Sokan még Horvátországról is azt hiszik, hogy veszélyes mert így meg úgy ezt hallotta meg azt. Holott aki volt az tudja, hogy a legjobb és barátságosak és stb.. én is imádom, épp ezért rossz, hogy a média ilyenekkel riogat.
Bocs a sok badarságért, csak eszembe jutottak ezek a dolgok.
Azért vagyunk, hogy mindenkit felvilágosítsunk, milyen jó HO-ban pihenni és elmondjuk, hova érdemes menni ahhoz, hogy úgy pihenj amihez kedved van és jól érezd magad igény szerint.
Ámen :-)
Üdv W.
Előzmény: Tengerimádó László (5390)
scorpio-grass Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5401
Bevásárló központok
Kaufland - Csákvár. Karlovac
Billa Rieka,Zágráb,Pula, Zadar - www.billa.hr
Jolly - www.jolly-jbs.hr/
Tommy - www.tommy.hr/ Split kornyékén

Metróhoz hasonló
Getro - Varazs, rijeka, Pula - www.getro.hr

Előzmény: I.Blasius (5343)
405GRX Creative Commons License 2003.08.01 0 0 5400
Valószinüleg szótlanul:-)
Még mindig nem tud senki ajánlani szép tengerparti helységet Dubrovnik közelében, ahol érdemes megszállni 3 napra?
Előzmény: Lokator (5399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!