Keresés

Részletes keresés

guberavera Creative Commons License 2003.08.04 0 0 3817
Urak!
Nekem bármelyik topictali időpont jó.
Ha egyetértetek, én hoznám a mancsaftot is, legfeljebb a Sopron látogatását kihagyják.
Mit szólnátok, ha kibérelnénk egy kirándulóhajót, és a víz felől közelítenénk meg Contenstant főhadiszállását?
Üdv mindenkinek. gv
PS
Lassan vége a nyárnak ideje dolgozni. (weblap, adatbázis, alapítvány stb)
Pedrofon Creative Commons License 2003.08.04 0 0 3816
Igen, Vácon van a Beatrix.
Előzmény: Mad Scientist (3815)
Mad Scientist Creative Commons License 2003.08.03 0 0 3815
a Szt. István parknál áll 1 Lelle típusú tavi vízibusz

Vajon milyen illetőségű? Nekem májusban mondták a BHRT részéről, hogy kinézték már a későbbi Lelle 3.-at a Balatonra, nem lehet hogy ez lenne? Bár úgy tudom valahol Visegrád és Nagymaros térségében is kószál egy magyar "Lelle" szabadlábon...

Előzmény: Pedrofon (3814)
Pedrofon Creative Commons License 2003.08.03 0 0 3814
Ma 5 kabinos állt egymás mellett. Ilyet sem láttam még. 4 volt eddig a maximum.
(Ilyen ez az uborkaszezon, csak ezzel a hírrel tudok szolgálni...:o))
Ja, nem, mert a Szt. István parknál áll 1 Lelle típusú tavi vízibusz.
Ciril betűkkel van ráírva a neve:
S.S. Gulak - Artyemovszkij
Pedrofon Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3813
http://www.dehoop.net/inland.htm
Ez a hajógyár honlapja.
Előzmény: Tom_ (3811)
mdbz Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3812
Szevasztok!

A múlt héten gőzmozdonyozni voltam az északi parton, utánna hajóval jöttem át Siófokra. Pár hajót lefényképeztem. Legjobban a Jókai tetszett:

mdbz

Tom_ Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3811
Mi a gyár honlapjának a címe? Megnézném, hátha van valami műszaki infó a hajókról.
Előzmény: Pedrofon (3808)
trophy Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3810
Egyszerű a fordítva állás oka: festették az oldalát, pontonról könnyebb megoldani. Persze az eső elmosta őket is!
A kémény csak dekoráció: funkciója: ő tartja a fedélzeti koktélnapernyőt :))) menetben lehajtja a hidraulika.
Előzmény: Pedrofon (3805)
trophy Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3809
Igen, pontosan ezért van a pillért jelző radarbója feljebb, sodorvonalhoz közelebb húzva. Az jelzi a szikla hajóút felöli oldalát.
Előzmény: Zoltika (3807)
Pedrofon Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3808
Egészen új hajó a River Queen, csak ilyen nosztalgikus formája van. Hasonló a River Cloud is, csak az teljesen fehér és csak 2 + 1 szintes.
Amúgy ugyanabban a hajógyárban készültek, mint a River Aria is. Nemrég találtam meg a gyár honlapját, kiderült belőle, hogy majdnem mindegyik új kabinos ott készült. A Swiss sorozat, a Viking hajók, az összes River- a hollandok és a svájciak is- az amadeusok és még sok más hajó.
Előzmény: Zolcsi67 (3806)
Zoltika Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3807
Nekem az volt a furcsa (miután észrevettem), hogy a piros bója nem ott van, ahol szokott lenni. A budai pillér felett mindig van bója, de lejjeb, azaz közelebb a pillérhez. Most sokkal feljebb van, és az Erzsébet-hídról úgy tűnt, talán beljebb is került. Nyilván ott kell lennie valahol a sziklának.
Előzmény: trophy (3804)
Zolcsi67 Creative Commons License 2003.08.01 0 0 3806
Én is láttam a 7-es buszról, csodálkoztam rendesen! És ismét itt van a River Queen, a nagy kedvencem!
Nem csavargőzösnek épült ez valamikor? Vagy csak nosztalgikus formája van? Szinte függőleges orr, magas kémény...
Előzmény: Pedrofon (3805)
Pedrofon Creative Commons License 2003.07.31 0 0 3805
Olyat láttam ma, amit eddig még nem.
A River Aria a szárnyasok kikötőjében fordítva állt (vagy áll most is).
Azaz folyásiránynak megfelelően.
Talán azért, mert így nem áztak meg a kedves beszállók...
Talán Trophy kolléga erre is válaszol nekem.
Amúgy köszönöm szépen az eddigi válaszaidat!
(elfelejtettem eddig megköszönni)
trophy Creative Commons License 2003.07.31 0 0 3804
Na akkor valamit tisztázzunk, csak hogy egyről beszéljünk:

Jobb part-bal part: mindig völgymeneti irányba nézve beszélünk jobb partról, vagy bal partról, tehát Bp-en Buda a jobb part, Pest a bal part.
A piros bója, ami a helyét jelzi ott is van a budai pillér fölött. Nem tudom Te mit láthattál.

Nagyobb víznél ráfordulunk sokszor a szikla feletti területre, most azért az orrát tolák arra, mert ha koppan, ott kisebb a baj. Ezért rundóznak fordítva.

Előzmény: Zoltika (3801)
Zolcsi67 Creative Commons License 2003.07.31 0 0 3803
Ínségszikla:
Tudtommal nem legurult kőtömb, hanem a Gellért-hegy "folytatása" a Duna alatt, vagyis a "meder tartozéka". És ha nem édesvízi mészkő, hanem dolomit, akkor sokkal lassabban oldódik (geológiai értelemben is).
Pár éve volt egy rekord alacsony vízállás, télen, akkor sem lógott ki a teteje?
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.31 0 0 3802
jakyg:
A tipp jó, de csak egyszer tudtam belépni. Kb 5 másodperces a frissítése, a híd pillérnél még az örvénylés is látszott. Mi lehet vele?

Attila

Zoltika Creative Commons License 2003.07.30 0 0 3801
Ínség-szikla
A piros bója jelzi a helyét. Ez nem a budai pillér fölött szokott lenni egyébként? Az az érdekes, hogy pár hete felette láttam megfordulni egy nagy utasszállítót, mégpedig elég különlegesen. Fentről érkezve kitérítette az orrát jobbra, kb. oda, ahol a piros bója van most. Utána meghátrált úgy, hogy a farát balfelé térítette ki. Ezt az autóknál Y-fordulónak nevezik (talán a hajózásban is). Nagyon sokszor láttam hajókat bal fordulóban úgy, hogy afelett a pont felett haladtak el, ahol most a bója van.
Előzmény: trophy (3787)
jakyg Creative Commons License 2003.07.30 0 0 3800
Most kaptam a tippet:

http://duna:baja@194.149.56.58:15628/view/view.shtml

trophy Creative Commons License 2003.07.30 0 0 3799
Fejből csak arra emlékszem, hogy az Ínség-szikla Bp 50-nél már kilátszik, utoljára a 70-es évek végén volt Bp. 70 alatti víz. Ma 153-as budapesti víz van (jött most egy kicsi), tehát van rajta egy méter víz. Ami ugyi édes-kevés.
Előzmény: gigabursch (3797)
trophy Creative Commons License 2003.07.30 0 0 3798
Igen a kedvtelési célú felszerelések már az új HSZ 17.sz. melléklete, az egyéb nem változott, a 13/2001-es KöViM rend. Szemle Szabályzathoz képest.
Az új HSZ megjelent kapható már. Írtam is ide a topicba.
Előzmény: kismiki (3794)
gigabursch Creative Commons License 2003.07.30 0 0 3797
Inség szikla:
Igen jó lenne. Sőt az lenne a legjobb, ha valami szintvonalas térképfélét be tudnál illeszteni valamilyen honlapba, vagy a topicba, esetleg magát a betájékozást egy-két képpel elősegítenéd.
Ezek szerint a hajósok előtt teljesen tiszta ennek a sziklának a léte. Ha valami bővebb leírást tudnál róla, at jó lenne.
Bár az a furcsa, hogy az egész Gellért-hegy édesvizi mészkőből áll, és ilyen sodrásnál ami ott van azért gyorsan kell kopnia (geológiai értelemben gyorsan). Lehet, hogy régen tobbet láthatták, mert akkor tudott Pest felé terülni a Duna, és nem volt ilyen szűk mederbe felpolcolva a folyónk. Bár a mederberágódás viszont elősegítné a szikla kibúvását... No csak morfondíroztam

Szabadság-hídi hajóroncs:
Úgy tudom, egy német uszály (2-3 éve volt róla szó éjszaka a Kossuthon vagy a Petőfin), meg 5-6 éve búvárok is megkutatták, de annyira veszélyesen áll, hogyha rosszul nyúlna hozzá könnyen önrobbanás lehetne belőle, és akkor a Kálvin térig meg a Móriczig minden ablak betörne, ill a Szabadság-híd leugrana a helyéről. Ha jól emlékszem akkor egy 600 tonnás uszály süllyedt el tele lőszerrel.
Régebben a vizirendőrség direkt felette horgonyzott, hogy nehogy valami barom odamenjen. Ugye jó a rendőröket nagy ívben elkerülni általában. (Ez alól biztos FOMA pajtásunk kivétel) ... :-)

Előzmény: trophy (3787)
gumidani Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3796
Köszönet a műsorajánlatért és a meghívásért.
Előzmény: contestant (3791)
MALWIN Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3795
Sziasztok!
Holnaptól egy hétig Baján fogom áztatni magam, jó rálátással a hajógyár(Mahajosz), a vízügyi kikötő, a sporthajók és a dunai kikötő forgalmára.
reményeim szerint sok képpel és hírrel jövök haza, már amennyiben ez valakit érdekel.
Aztán lehet, hjogy 1-2 hétig nem lesz netünk, mert szolgáltatót váltunk, de aztán hajrá.Addig is sok jó dumát és jó szelet!!
kismiki Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3794
trophy
Ez már az új HSZ? Hol lehetne megnézni az egészet?
Előzmény: trophy (3789)
jakyg Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3793
Köszönöm!
Ha van üres kazetta otthon, felveszem.
Előzmény: contestant (3791)
stein Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3792
köszönöm.
Előzmény: trophy (3784)
contestant Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3791
Előbb tévedtem a rádióműsort illetően; nem 30-31 éjszaka, hanem ma, 29-30 éjszaka lesz beszélgetés a magyar hajózásról a Petőfi adón. Bár gondolom, hogy ezt csak a 24 órás üzemmódban ("B-Fahrt") hajózók fogják hallgatni. Üdv mindenkinek, c
trophy Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3790
A motorcsónaknál kihagytam a nemeti színű lobogót
Előzmény: trophy (3789)
trophy Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3789
Pár hónappal ezelőtt muggli kérte, hogy írjuk össze a csónak kötelező felszereléseit, mely 2002.június 30-tól megváltozott:
Íme:
Kedvtelési célból üzemben tartott vizi sporteszköz (kajak, kenu is, ha nem sportolásra, vagy edzésre használják):

Legalább 2 liter űrmértékű szapoly
Csónak típusának megfelelő evező
Kikötésre alkalmas min. 5 méter hosszú lánc, vagy kötél
fehér fényű jelzőlámpa
mentőmellény, ha a csónakban úszni nem tudó személy tartózkodik
a csónak üzembentartójának nevét, lakcímét (telephelyét)tartalmazó tábla a csónaktesten jól láthatóan tartósan rögzítve elhelyezve
Amennyiben tűz-,robbanásveszélyes anyagot szállítanak 8A, 34B oltásteljesítménnyel rendelkező tűzoltó készülék

Sport, és kedvtelési célú csónak, motorcsónak, horgászcsónak:

napszaknak megfelelő jelzés adására alkalmas eszköz
Legalább egy evező
csúszásmentes fedélzet
50 cm-nél nagyobb szabad oldalmagasság esetén fürdőlétra, vagy más eszköz a vízből bemászásra
8 fm felúszó kötéllel ellátott mentőgyűrű, vagy mentőpatkó
úszni nemtudóknak mentőmellény
1 db szapoly
1.sz. mentődoboz (mkp-szgk)
egy olyan erős rögzítési pont a testen, amely alkalmas horgonyzási, kikötési, vontatási terhelés biztonságos fogadására
főhorgony, tartalékhorgony, a testhossztól függően
minimum 5 fm 8 mm átmérőjű kikötő kötél
1 db csáklya

Bocs, ha sokakat nem érdekelt, csak megigértem hogy megírom ezeket.

tpuppi Creative Commons License 2003.07.29 0 0 3788
A hétvégén voltam Mohácson és ott láttam a Kalocsát meg az Érsekcsanádot némi uszályok társaságában . Végül is hajózható a Duna vagy részleges leállás van a Mahrtnál.
Időközben oriási utasszálitó ukrán folytatta utját fentről lefelé /dnyepr/.
A mohácsi önkormányzat egy komolyabb hajót akar venni, de nem tudom, ez feltételezem utasszállitó lesz, de még nem sikerüt a vétel, ukrajnában voltak.
Előzmény: contestant (3782)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!