Kedves nyman!
Vannak olyan megszállottak, akik hobbyszerűen foglalkoznak az eféle hullámterjedési anomáliákkal. Természetesen az interneten is megtalálhatók, a
http://teto.ha5kfu.hu/mailman/listinfo/fmdx címen.
Ilyenkor nyári időben az ionoszférában kialakul egy-egy részen, minden rendszer nélkül (azaz szórványosan, sporadikusan) egy visszaverő réteg, mely mintegy tükörként viselkedve a nagyobb frekvenciájú rádióhullámokat is visszaverik, a rádiósok nagy örömére. Az ilyen frekvenciákon szokott összeköttetéseknél jóval nagyobb távolságú összeköttetések is létrejöhetnek ilyenkor, ezért szeretik a rádiósok. A nagytávolságú összeköttetéseket dx-nek nevezzük, és mivel ezek a műsörszóró adók frekvenciamodulációval működnek (fm), ebből jött az fmdx elnevezés.
Ha többet szeretnél tudni a témáról, böngészd át listájukat. Jó szórakozást kíván Schlumberger
Előfordul az ilyesmi.
Én nem gyakran hallgatok műsorszóró adókat, de kb 10 évvel ezelőtt, mikor egy nagyon spéci szintézeres és bebillentyűzhető frekvenciás táskarádiót szereztem... sokat hallgattam, és a mostaniakhoz hasonló nyári napont egy tó parton (itt Miskolc mellett) egy nagyon nagy térerejű állomást vettem sztereoban. Rockzene ment rajta, és mikor beszélni kezdett rájöttem, hogy török állomás. Tekergettem a sávban, és még néhány ilyet találtam - mind török adó volt. A jelenség 15-20 percig tartott, majd egyre gyengülni kezdtek és eltüntek.
Ezek földi állomások, csak hát vannak a terjedésnek is extra állapotai - számomra 10 évben egyszer, de frekvencia vadászok számára gyakrabban megnyilvánul. Van ilyen jelenség még magasabb frekvenciákon is.
A 60-as években divat volt a TV-DX, amikoris távoli TV adókat hajkurásztak, és a monoszkópról fotókat készítettek - régebbi Rádiótechnika újságban láthatók ilyen fotók... Osztrák, Finn, Francia adókat is fogtak. Persze általában spéci antennákkal.
Haho,
Nemtom, hogy jo helyen jarok-e a kerdesemmel. Tegnap este kb 1/4 7 fele Gyomaendrod magassagaban autozva befogtam FM-en ket finn adot. Az egyik a YLESUOMI volt a masik az YLE YKSI. Az elobbinel nem neztem meg a frekvenciat, mert nem esett le hirtelen es kesobb mar ujbol nem talaltam. Az YLE YKSI 87,9 MHz-en jott es a vetelerol csinaltam egy kepet, arra az esetre, ha senki nem hiszi el. YLE YKSI 486 kB Ami meg furcsa volt, hogy egy S.O.S jel is jott folyamatosan alatta. De ezt nem tudtam eldonteni, lehet, hogy a radiojatekhoz (ennek veltem a parbeszedet) volt koze. Ha jol tom morzet mar nem hasznalnak segelykeresre.
Kozben nyomoztam es talaltam egy tablazatot a finn adokrol, es egy linket az yleradio1-rol, aminek az RDS-e az YLE YKSI. es mint a tablazatbol kiderult valoban sugaroznak 87,9-en. Kesobb Abony magassagaban ez az ado meg jott 89,5-on.
Surun elofordulnak ilyen terjedesi viszonyok, hogy ekkora tavolsagrol FM adok bejonnek? Ha jol tudom ezek az adok nem tul nagy teljesitmenyuek, es ebben a frekvenciatartomanyban un. ralatas kell a vetelhez. Vagy muholdrol sugaroznak ezeken a frekvenciakon?
Szia!
valószínűleg a nyílt vízen van, ott kevéssé van térerő....
Akkor hívd a
(1) 260-9383-at
és keresd Gajárszky Imrét
a nickemre hívatkozhatsz, meg az előbb magadott névre.
képzeljétek nem kaptam négypólusu jackdugót. vagyis dugó az van nekik, de anyájuk hozzá (alj?) nincs sajnos.:O(
állitólag tényleg nem gyártanak ilyet. (aljzat)
:O((((
viszont elég értelmesnek nézett ki a pasi, elmagyaráztam hogy miért kéne...és szerinte a négyből kettőt össze lehet (és kell) varázsolni és akkor elég a hárompólusu jack. elég meggyőzően adta elő, még le is rajzolta, bár nekem nem mond semmit ez a sok karika vonal meg nyilacska.:O)))
na majd keresek valami elektoatommagfizikaimüszerészt.:O))
Sajna egyes kereskedők kedvelt szokása az, hogy ahelyett, hogy azt mondanák, hogy "létezik ilyen, de nekünk nincs, és nem is vagyunk hajlandóak megrendelni" inkább azt mondják, hogy "ilyen nem létezik, nem gyártanak, stb."
Az Elnök utcai Telekom centert érdemes megnézni, ott lehet kapni nem túl gyakori csatlakozókat is.
(Elektro-Konthánál is lehet próbálkozni, az meg az Üllői úton van, a "Klinikák" metróállomástól kell elindulni a Körút felé.
lehet hogy rossz helyen kérdezősködöm, de hátha...:O))
4 pólusu jackdugóra lenne szükségem. anya - apa együtt, tehát mindkettő kell.
kérdezősködéseim alapján van aki szerint nem is gyártanak ilyet (három a max), de van aki már látott.
hol tudnék szerezni ilyet?
egy pmr headsetjéhez kellene az rca dugó helyett (nehezen illeszthető) és a "müszerész" szerint egyiket sem lehet kiiktatni a négy vezetékből, tehát négypólusu kell.
esetleg valami más jack kinézetü (kicsi, könnyen illeszthető bármilyen irányból. gyk: nem kell forgatni...)?
Szia Airband!
Tegnap sms-eztem neked egyet, nem tudom, megkaptad-e...akkor épp ki voltál kapcsolva.
Amit az sms-ben írtam, azt már letöltöttem neked, majd megkapod személlesen
vitorláshajót fogok bérelni az Adrián, a horvátok kérnek a hajózási VHF kezelői képesitésről papírt. Nem tudja valaki véletlenül, hogy lehet ilyenhez hozzájutni?
airband, a madridi adás elég jól fogható több helyen is.
Egy különlegesség az ecuadori adás, ami időszakos műsorrendben fogható.
Azt hiszem a
"Rövidhullámú rádiózás" topicban volt szó róla.
?Comprendes tú en espanol ?