Én nem bánnám, ha visszajönnének a 400-asok a Dunára, az Attila is teljes kihasználtsággal üzemel. Biztos lenne, aki kihozná itt belőlük a legtöbbet még jó pár évig. Igény lenne rájuk, ahogy látom.
A Balcsin meg legyenek tavi vizibuszok.
1 a lényeg, hajót szétszedni nem ér!!!
Valóban, a legfontosabb, hogy ne vágják szét őket. De ha jövőre selejtezésre kerülnek (márpedig ez a terv), akkor hogy kerülnek vissza a Dunára? A Sió belátható időn belül nem megnyitható, (már most június végén fél méterrel kisebb a Balaton mint kéne), ezeket közúton vinni meg nem lehet. Végül is megtehetik, hogy addig járatják őket, amíg nem elvihetők (a Haláppal is ez volt), vagy netán éveket állnak majd Siófokon, ha már egyáltalán nem kellenek. Jobban ki lehet őket használni a Dunán, ezt nem vitatom, de azért ne csak tavi vizibusz legyen a Balatonon...
Ja, és déli Híradó: a Tisza középső szakasza gyakorlatilag hajózhatatlan a rendkívül alacsony vízállás miatt
Szombat késő éjszaka az Inota jött velem szemben a Matróznál. Remélem nem csak a szemem káprázott!! :)
Az a bizonyos katamarán, amit a Tahi tolt egy időben kisérletképpen, és utasférőhely bővítés miatt építették, az nem a későbbi Titanic discohajó volt. Tudjátok, ami sokáig a Lánchíd pesti lábánál, majd a Batthiány-n állt? Az is 400 főre volt vizsgáztatva, és katamarán test.
Pénteken voltam Mohácson.
AZ állomás mellett épült egy emeletes komoly ház , az van rajta Hajózás felügyelet Baranya Megye. Mire felügyelnek biztos Eus-tagságunk határát hivatott figyelni. Nem messze töle horgonyzott az IsacceaII, és a Kapitany Gaidar.
Ez már élesbe müködik ki tud róla.
Más összeszedtem több hajóst akiknek vannak régi dokumentumjaik Baján ki ismerös illetve ráér mert nekem sajnos egyre rosszabb állapotba van a nejem és nem érek rá.
Én nem bánnám, ha visszajönnének a 400-asok a Dunára, az Attila is teljes kihasználtsággal üzemel. Biztos lenne, aki kihozná itt belőlük a legtöbbet még jó pár évig. Igény lenne rájuk, ahogy látom.
A Balcsin meg legyenek tavi vizibuszok.
1 a lényeg, hajót szétszedni nem ér!!!
A kronológiai sorrend nem helyes, mivel a kata-
marántologatásra csak a Tahi átalakítása után ke-
rült sor.A motor kis teljesítménye miatt csak
pár alkalommal tolt - kizárólag különjáratként-,
a Tahi, utána csatolták vontatóhoz szegény se-nem-hajó, se-nem-étterem 400 személyes uszóeszközt.
/az utasok nem szerették, ők igazi hajón akartak
utazni/.
Az érdekesség kedvéért:
a hatvanas évek közepén a Tahi farát átalakítot-ták / a ladik helyére bakot szereltek, a lemezre
kötélterelő nyílást vágtak/ így a személyhajózási
szezon után vontatóhajóként dolgozott.....
Nem tudom jó helyen járok e, szeretném kérdezni, hogy ismeri e valaki a Duna rapszódia nevű céget. Hajókra közvetítenek vendéglátósokat, és szeretnék náluk jelentkezni konyhai segédnek, csaképpen nem tudom, hogy egy német nyelvű hajón milyen nyelvtudást várnak el. A telefonos kisasszony elég diplomatikus választ adott rá, engem viszont közelebbről is érdekelne. Nem akarok potyára elmenni. Szóval, ha valaki már járt náluk, segíthetne hogy mire számítsak a nyelvi interjún. Köszönöm!
Egy Zebegény nevezetű most a Tiszán szolgál, a Tisza-tavi szakaszon. Ez egy nagy kirándulóhajó, sokszemélyes. Azt hiszem, a volt CSEGE és Mathias Rex utóda. T.csege és Kisköre között jár.
Fedővel??? Tény, hogy kissé ormótlan lett, de mi ez, fazék? (Gondolom a zárt teret akarták így kifejezni).
Ami a motorját illeti, nos, az tényleg a Halápé (ex Zebegény) volt, szintén lassú fordulatú, de a hangja még sokkal jobb (szerintem) mint a többi 400-asban ma szolgáló hasonló motoré, azok kissé tompábban - de ütemesen - mormognak, ez viszont kifejezetten csattog. Gyermekkorom kedvenc hajója volt pont a hangja miatt, nyaralónk kertjében ülve hallgattam, hogy jön a Zebegény... Így aztán 1995-ben nagyon szomorú lettem, mikor nem találtam sehol a Balatonon. A hajósok azt mondták, pont azért ezt vitték el, mert ez volt a legöregebb, és ebben nem lett kicserélve a Láng motor a többiekben ma is használatos (azt hiszem NDK?) gyártámnyra. Ehhez képest a hajó és a motor is élnek, igaz, test s lélek sajnos elszakadt egymástól, de lényeg, hogy ebből a szerintem nagyon szép hajótestből egy sem került (eddig?) lángvágó alá, és a hang is megmaradt a mai Hunniában.
Urak, a magyar hajózás ismét reflektorfényben! A robbanóanyagszállításról elhíresült (Baltic Sky megelőzően Sea Runner) 37 évvel ezelőtt Budapesten készült a Ganz hajógyárban. Riversea képtárában még előző nevén látható.
Üdv mindenkinek a Tisza-partról!
Ismét felbukkantam.
A múlt szombaton Badacsonyban jártam, és megkértem a haverokat, hogy álljunk meg a kikötőnél egy kicsit. Szerencsére elég jól tolerálják a hülye mániáimat. Láttam is egy hajót közeledni, de először azt hittem a Lelle az, mivel a Fonyódot két nappal korábban még a siófoki webkamera előtt láttam ácsorogni. Aztán gyanús lett, hogy a Lellének kék az oldala, és nincsenek sötétített üvegei.
Szóval kattogtatni kezdtem. Az eredmény megtekinthető:
http://kep.tar.hu/enzo
Beszélgettem a kapitánnyal is egy keveset, aki készségesen elmondta, hogy előző nap állt a hajó forgalomba. Kérdeztem a bulba orrot is, amire azt mondta, hogy azért kell, mert az nyitja szét a hajótest előtt a vizet, és nem a test. Ettől csökken a hullámverés. Nem nagyon értem ugyan, de tényleg elég minimálhullámokkal siklott tova.
Másnap Révfülöpön a Földvár vízibuszt fotóztam alaposan körbe, de az a tekercs még a gépben van. Ha kész lesz megosztom azt is a nagyérdeművel.
Muggli mailban küldtem két fotót arról a bizonyos tipusról.Arról az oldalról vettem le amit mondtál.Van ott egy-két piszokul szép hajó.Szerintem a nagy részüket Korneuburgban épi-tették szintén jóvátételként.
Mad Scientist! Köszi az ötletet. Nagyon jó az a WEBCAM, majdnem minden hajómozgást lehet rajta látni, ami a siófoki kikötőben történik. http://195.56.108.66/view/index.shtml Webcam. A BHRT oldalán van az eredeti link.
Ezt a cikket a Magyar Hajózási Szakközépiskola http://mhszki.freeweb.hu/ honlapján találtam. Úgy tűnt, hogy ezt már néhány éve írták, de lehet benne hasznos információ is.
Az iskolahajó története
Az 1920-as évek elején épült meg az LI - 51-es számú - Ercsi, az LIV (54-es) számú Zebegény, az LV (55-ös) Szentendre, és az 53-as számú Tahi csavargőzös hajó, mely jelenleg az iskolánk tulajdonában áll. Eredetileg görög megrendelésre készültek, Al-Dunai hajózás céljából, de mivel az építtetők nem vették át őket, ezért személyhajó üzemben maradtak itthon.
A Tahi 37,45m hosszú 5m széles, merülése 1,9m. Személyhajó pályafutása során a Duna leggyorsabb hajója volt. 250-300 emberrel a fedélzetén 21km/h sebességre volt képes. Később a hajó elé még egy tolt személyhajót csatoltak, amely még 400 fő szállítását tette lehetővé. Ez a megoldás nem vált be, így ezt a tolatmányt étteremmé alakították át, és a Lánchíd lábához helyezték el a balparton.
1962-ben a hajót átalakították dízel üzeművé, új hajócsavart kapott, valamint 140 cm-el megszélesítették. Az átalakítás, valamint az új hajócsavar készítését Debreczeni József tanár úr tervei alapján végezték. Ettől kezdve fokozatosan az összes testvérhajóján hasonló átalakításokat végeztek, új nevet kaptak, és a Balatonra kerültek, máig üzemelő személyhajóként. Ezzel az átalakítással a Tahi egészen a 90-es évek elejéig futott, majd 1993 decemberében a Magyar Hajózási Szakközépiskola tulajdonába került. Azóta a MAHART hajójavító üzemében van, teljes átalakításon. A felújítás vezetője Árvay Miklós.
A nagy befogadóképességű hajóból egy oktatásra és személyszállításra egyaránt alkalmas, hálóteremmel, tanteremmel, konyhával, fedővel rendelkező iskolahajót építenek. A motorját a Balaton hajóról hozták, egy hagyományos gyártmányú, kis fogyasztású, 400 LE (290kw) teljesítményű, 6 hengeres Lángmotort, melyet az azóta megszűnt Láng gépgyárban készítettek el. A hajón helyet kapott a radar, a mobilkommunikáció, a számítógépes elérhetőség, és a műholdas navigáció (GPS), mely ritkaságnak számít egy folyami hajón.
A hajó végső színe fehér lesz, kék csíkkal az oldalán, mely az iskolahajók szabványos megjelölése. Az első futáspróbát a nyár elejére tervezik, átadása még ebben az évben megtörténik. A hajó hivatott lesz a három, illetve az egyéves hajózási technikusok gyakorlati képzésére.
Ma délután direkt vittem fényképezőgépet, hogy a Szabadság-hídról lefényképezzem a "River Queen"-t. Mire a Gellért térre értem, már az Erzsébet-híd alatt volt...
MALWIN 3548
János Vitéz, Iluska vagy Piroska (ha ez kérdéses volna).
Hello Muggli! Én is voltam a Kvassaynál, kb 1 hete, akkor már nem volt ott a Gyöngyös. Még akartam is írni, viszont amikor átmegyek a hídon, általában csak a tatját szoktam látni, nem voltam benne biztos hogy nincs ott, mert még írtátok is, hogy még a lapátokat is lerögzítették...
A hajókról bővebben nemsokat tudok írni,vízépítő vagyok innét ismerem őket nagyjából ill azt tudom róluk ami nekem fontos volt akkor.A vedersoros kotrót és a hozzá tartozó gépláncot kikötő és strandkotrásokra visszahomokozásokra használják,nem igazán rentábilis ez a géplánc,ezért is szabadult tőle a vízügy,egy nagy előnye van a hidromechanizációval szemben,kötetlen a szállítási távolsága,de a nagy szállítási távolsághoz meg több dereglye kell,hogy ne legyen (vagy kevés)állásidő,se a kotrónál se az elevátornál.Valamikor az átkosban ez a géplánc szinte 100%-os kihasználtsággal dolgozott,de már nagyon öregek a gépek és sok volt a géphiba miatti állás.A kotró cseh gyártmány Skoda motorral,ha jólemléxem,az elevátor talán magyar SKL motorral.Valamikor a FOKA vette,gyártatta őket.Ennyit tudok róluk,ha van kérdés szivesen válaszolok,ha tudok.
Van a Balatonon teherszállítás ha nem is jelentős.A kotrásnál és kikötőépítésnél is mozgatni kell valamivel az iszapot,követ egyéb anyagokat.Vannak esetek amikor csak víziuton oldható meg a szállítás,a kikötők valóban nem alakalmasak ki-be rakodásra,dehát ezek személyhajó kikötők,de van(volt)teherkikötő is a Balatonon,pl. a Pálkövei,Szt.Mihálykápolnai kőrakodó.A Sió(anno VI.314. mégrégebben FK.314.)vontatóhajó és akként is használják,már jópár éve a BHRT tulajdona.A vízügytől vásárolt kotró és homokozó garnitúra vontatóhajója,ide tartozik még 1db elevátor(VI.211 volt,régen FK.211 volt,most nemtudom mi a neve),1db vedersoros kotró(VI.130,elötte FK.130)néhány db 360 tonnás dereglye.
A Vízügy is rendelkezik valamennyi szállítási kapacitással,bár jóformán csak a kotróhajójuk dolgozik.A magánszektor részéről a Dobos Pistinek van még vontatóhajója és uszálya amivel rendszeresen dolgozik(a Balatoni hajók oldalon lehet látni a vontatóját munka közben(Óriás Line).Ha jók az infóim akkor az övé a valamikori Busa vontató is,most Echo a neve.Ha jóltudom van a BHRT-nek 2 db önjáró Z-je is.Hirtelen ezek jutottak eszembe.Van még néhány magánkézben levő markoló,pl.Aqua Kft Siófok,meg valahol Fűzfőn egy kisebb kotró.Üdv.