A ridgeback elég ritka, ennek megfelelően elég drága fajta. A tenyésztők kb. 80e-120e ft környékén adják, attól függően, hogy milyen az adott kutty, mennyi alom van az országban, stb. Mi Maját elrontott kutyaként, másfél évesen 120e Ft-ért vettük Perecz Mónitól, de akkor az egész országban egy kölyök sem volt. Az ilyen tenyésztők általában jól tartott kutyusokat adnak ennyiért, értsd infrázva voltak, jól etették, minden oltást, féregtelenítést megkaptak, kalciumot, stb, stb.
Lehet olcsóbban is kutyust kapni, kb. 40e Ft környékén, mert sajnos ebben a fajtában is kezdenek elterjedni a szaporítók, de ezek általában nem túl jól tartott kutyák. Semmi gond, megfelelő táplálással őket is helyre lehet hozni, de fontos, hogy minél előbb kerüljön az emberhez, mert pont ez az időszak, amikor a későbbi vázrendszer, izomzat, stb. alapjai kialakulnak, ez kb. 1,5 éves korig tart, úgyhogy, ha addig rosszul volt táplálva, akkor ez egész életére kihat :(((
Én személy szerint megértem a tenyésztőket, hogy ennyiért adják a kuttyokat, mert rengeteg olyan költség van, amire az átlagember nem is gondol. Röviden leírom a mi példánkat, hogy mik ezek:
Mi Ausztriában voltunk fedeztetni, fedezés 550 euro + útiktg. Ez sajnos Magyarországon sem sokkal kevesebb, pedig ugyanaz az unalomig ismert 2-3 vérvonal van. Állatorvosi ktg-ek. Már tényleg nem tudom mennyi, de nagyon sok. Kora tavaszi alomról lévén szó, az infrázás, olajradiátor miatti, addigi 9e ft-os villanyszámla, felment 35e-re, RC táp, és még sorolhatnám ... :)))
Szóval tényleg sok. Ettől függetlenül én 15e Ft-nál drágábban nem adtam el kölyköt, mert az összes baráthoz, jó helyre ment (egy kicsit kivéve, de erről még írok), és ez fontosabb, mint a pénz. Bár ezzel a kedvesem nem biztos, hogy egyetértene, mert kb. -300e-nél járunk :)))
szóval megértem én a tenyésztőket, de szerintem ha lesz még almunk, akkor kb. kölyökszámtól függően 50e Ft körül lesz az önköltségi ár, ennyiért fogom adni a kölköket, de csak jó helyre. Persze egy tenyésztőtől ezt nem lehet elvárni, hiszen nagy részük profitálni akar ebből, az más kérdés, hogy ki mennyire.
No, ennyit az anyagi oldaláról.
Ami a kutyus jellemét illeti, nagyon jó családi kutyák. Nagy a mozgásigénye, de ez rendszeres futtatással megoldható, egyébként egész nap döglenek, a játék és evés időt leszámítva :))) Kisgyerek mellett nyugodtan tartható, alapvetően egy gyerekszerető fajta, nagy ingerküszöbbel, de azt nem szabad hagyni, hogy a gyerekek sokat "kínozzák"!
Kölyökkorban szinte mindent lerágnak a kertben, de ez a későbbiekben egyáltalán nem jellemző rájuk.
Azt szeretném megkérdezni, hogy általában mennyit kér a tenyésztő egy ilyen kis kölökért? Nagyon szeretnénk egy ilyet, mert eddig csupa jót olvastam róla. Nálunk 1 kisgyerek és 2 kisbaba van, nagy kert (sajnos díszkert, tele virággal). Ilyen családhoz való a ridgeback, vagy várjunk, amíg felnőnek a csemeték valamennyire? Tényleg, mekkora mozgásigénye van a fajtának?
Nem Te voltál, mert nem a Juhászéknál voltunk, a gazda pedig hímnemű :)))
A sztori folytatása annyi, hogy miután a hölgy megkérdezte, hogy miért ilyen furcsa a kutty háta, mondtam Neki, hogy így született. Jólelkű volt a szentem, mert rögtön kiült az arcára a sajnálat ;)))
A pulira jelentkeznék, a TT-t mindig pulinak nézik kivéve amikor (színéből fakadóan) bobtail-nek. Én egyszer találkoztam a Juhászéknál egy rodival és nőnemű gazdájával, ráadásul a pulinak kinéző kutyáimmal voltam ott, de én tutira megismerek egy rodit, úgyhogy nem én voltam a pulis :)
hehe..
Anyu nagyon nem csípi a palotapincsiket, írtózik tőlük.. (persze nem bántana egyet sem vagy ilyesmi, csak ha lehet inkább elkerüli őket) Egyszer este sötétben ácsorogtunk az utcán vártunk valakit. Arra jött egy gyerkőc a kezében egy pincsivel. Anyu odaugrott, hogy ugye meg lehet simizni milyen édes.. Jól megsimizte, aztán amikor elment a gyerek hozzámfordul: ugye milyen szép perzsacica volt? Háát, ki kellett ábrándítsam :)
:))) Nagyon tetszett:)))) Pedig ha valaki jobban megnézi őket, nagyobbak is és teljesen más az "arcuk":)))
Erre én egy kicsit offolnék.
Nekem most kutya híján vadászgörényeim vannak. Na, hogy őket mi mindennek nézik, arról egy könyvet lehetne írni:)))
Voltak már borzok, patkányok, majmok, egerek, vidrák, rókák, nyestek, menyétek - sőt már kiskutyának is beazonosították őket azzal, hogy hosszú a farkuk:)))
Erről van egy jó sztorim:
Majával épp állatorvosnál ücsörgünk, oadült mellénk egy csaj, egy nagy pulival. Még jó, hogy ezt nem mondtam Neki, mert kb. 5-6 perc beszélgetés után mondta, hogy milyen gáz, hogy az ő xy fajtájú kutyáját mindenki pulinak nézi. Próbálom idézni emlékezetből: " ... ha valaki nem ért egy fajtához, akkor ne próbálja beazonosítgatni. Méghogy puli! Egyébként a Te vizsládnak miért olyan furcsa a hátán a szőr?" :)))
Nálunk is hasonló volt a helyzet. A párom mindene a magyar vizsla - én (öljetek meg érte) nem vagyok érte annyira oda, csupa negatív tapasztalatom volt eddig velük:((( - habár tudom, hogy egy szuper kutyafajta.
Próbáltam neki eladni a Rhodit, hogy ha majd egyszer, akkor csak ilyen (vagy cseh farkas, de a rhodi közelebb áll hozzám:)).
Ő azt mondta, hogy á nem, valami extravadul kinéző kutyáról van biztos szó..
Megmutattam neki és ő is beleszeretett, mondván, hogy nagyon hasonlít a magyar vizslára.
(Hát szerintem azért annyira nem:)), de meghagytam neki:)))
szerintem is vizsla. nem baj.:O))
nálunk a páromnak a rodi is vizsla. csikoshátú vizsla. na jó... némi unalmas rodi, rodi, rodi ismételgetés után tán mintha már megjegyezte volna.
tasy majd kérdezzd meg tőle hogy milyen kutyád van! :O))) (mármint hogy a tied milyen....) kiváncsi vagyok mint mond rá.:O)
Nagy szerelmeim a rhodik - talán majd egyszer nekem is lesz egy ilyen szépségem.
Gyönyörűek a kölykök, már az első képeidtől követem őket:)))
Megnéztem a bélyegeket is. Nagyon jók, egy hibát találtam köztük.
Van egy olyan bélyeg, ami Republic of Koriaka adott ki. Az a kutty a bélyegen nem egy magyar vizsla?
Szerintetek?
Természetesen, ki nem hagynám semmi pénzért! Hacsak ... el nem alszom véletlen, mondjuk erre nincs túl nagy esély ... max. 3 naponta szokott előfordulni :)))
Igen, egyszer csk összejön, és Maja elindul a világhírnév felé ;)))
Nekem kedd, csütörtök sosem jó, Neked szerda, csütörtök, úgyhogy marad hétfő, péntek v. hétvége.
Elvileg ezek akár jók is lehetnek, bár nyáron a hétvégék elég zsúfoltak, ha 3-4 nappal előre tudod, hogy mikor van szabad forgatási időd, akkor szólj, és egyeztetünk.
Szombaton nem tudunk menni a Népligetbe, mert fórumos kutyatali lesz :)))
M1s: augusztus 20. - "eeee... nem kell valakinek egy ridgeback? Senki? Tasy?" :))))))))
Tasy: augusztus 21. - "Emlékeztetnélek a garanciális feltételekre: 1 hónap v. 100.000 km. Mivel Te az 1 hónapot választottad, ebből 5 nappal kicsúsztál!" :)))
augusztus 21.
ma meghirdettem az inteneten is.
"csak rendes szerető gazdát a fajtiszta ridzsbek kutjámnak. szép, okos, kedves. ha szuka melé megy még jó is mert majd jól érezheti magát később...a kölykök természetesen az nőstény-é. előny ha meglátogathatom később."
Ez lesz az a topik, amit megtoltok juli kozepetol a beszamolokkal :)))
julius 15. - "jaj, annyira edes, kicsit sirdogalt, de..."
julius 20. - "jaj, imadom, egyszeruen tunderi, bar a papucsom... meg 2 par cipom..."
julius 25. - "zabalnivalo, odavagyok erte... bar a szomszed tyukjai... meg az udvarunkban a slag..."
julius 30. - "jo-jo, aranyos... nem, nem azt akarom, mondani, hogy nem szeretem... csak olyan _eleven_..."
augusztus 5. - "jofej nagyon... de anya azt mondta, hogy tobbet nem mehetek hozzajuk latogatoba, ha kutyakat is viszem... Nem rosszasagbol csinalja O, csak huncut...."
augusztus 10. - "eddig a hetvegeig volt 4 kiscicam... mostanra ugy neznek, ki, mint egy... mint egy pizza. Nem, csak jatszani akart veluk..."
augusztus 15. - "a foberlo macskait is... azt mondta, hogy vagy a kutya megy el a haztol, vagy en ES a kutya"
augusztus 20. - "eeee... nem kell valakinek egy ridgeback? Senki? Tasy?" :))))))))
Meg mielott meglincseltek, csak vicceltem :)))
De a beszemolokat ide irom majd :)))))))
Rhodesian Ridgeback, avagy nem azért áll a hátamon a szőr, mert haragszom
Sziasztok,
Gondoltam nyitok egy topic-ot a kedvenc fajtámnak, mert a kedvencképektől a sharpos topic-ig, lassan már mindenhol előfordulnak :))) Bár lehet, hogy ezt csak én remélem ...
Szóval, ha bárkinek kérdése, véleménye, élménye ... van a fajtával kapcsolatban, az írjon nyugodtan.
A kuttyoknak összeütöttem egy honlapot, még nincs fenn túl sok info, de folyamatosan fejlesztem majd, ezt megnézhetitek itt:
Rhodesian Ridgeback honlap Most néztem, nem elérhető, mert a freewebnél szerver csere van, de remélem hamarosan jó lesz!
A fajta rövid története:
A ridgeback őse a - már kihalt - hottentotta kutya, amely többszáz évvel azelőtt, hogy európai ember letelepedett volna Dél-Afrikában, már a hottentotta vadászok állandó kísérője volt. Ennek a kutyának a különleges jellemzője volt a gerincén ellentétes irányban növő szőrzet, a ridge.
A XVI. századtól kezdve sok német, búr, hugenotta telepes vándorolt ki Dél-Afrikába. Ezek az emberek úttörők voltak egy civilizálatlan, veszélyekkel teli földön, érthetően magukkal vitték saját középnagyságú munka, és vadászkutyáikat. Ezek a kutyák azonban nem voltak képesek megbírkózni az afrikai bus veszélyeivel, a fertőző betegségekkel. A bevándorlók nagyon hamar felismerték a bennszülött kutya kiváló tulajdonságait - rettenthetetlenség, kiváló szimat, erő, gyorsasággal, ügyességgel, és kitartással párosulva - és keresztezni kezdték saját kutyáikkal (masztiff, dog, airdale-terrier, agár, bloodhound). Szerencsére a bennszülött kutya jó tulajdonságai nem tűntek el, sőt tovább szilárdultak! Ebben a korai időben a ridgeback-et gyakran vadászatra használták, így nyerte el a rettenthetetlen és éber vadász hírét. Nem ölésre tanították őket, hanem, hogy megállítsa az oroszlánt, amíg odaér a vadász. Három-négy kutya képes is volt erre a nem mindennapi cselekedetre, így szolgált rá az oroszlánkutya elnevezésre, majd 1922-ben hivatalosan a "Rhodesian Ridgeback" nevet kapta.
A rodéziai ridgeback bátorságáról, intelligenciájáról, kitartásáról rengeteg történet kering, tény az, hogy az afrikai ragadozók - oroszlán, leopárd - elől még a legvadabb kutyák is meghátrálnak, a ridgeback viszont nem!
A ridgeback vöröses és világosabb barna árnyalatokban fordul elő (Angliában kitenyésztették a majdnem homokfehér színváltozatot is, és egyes tenyésztők igyekeznek ezt megtartani). Marmagassága eléri a 60-70 centimétert is. Kifejezetten elegáns, harmonikus mozgású, izmos testfelépítésű kutya. Alaptermészetét a higgadtság, idegenekkel szembeni bizalmatlanság jellemzi. Mozgása gyors és kitartó, látása és hallása rendkívül jó. A ridgeback könnyen képezhető fajta, szinte megköveteli a fizikai és szellemi terhelést. Családi és munkakutyának egyaránt alkalmas, aki őt választja nem fog csalódni.
Forrás: Monika Tusanova: Rodéziai Ridgeback
Remélem a topic egy Jé egy nullás!-nál többre viszi :)))