Magyar Genealógiai és Heraldikai Társaság
A vezetőség tagja dr. Pandula Attila, a társaság címeként több helyen az ELTE Bölcsészkar van megadva:
1052 Budapest, Pesti Barnabás u. 1.
A vezetőség tagjai között vannak/voltak dr. Harmath A., dr. Kollega-Tarsoly István (email 2001. körülről: tarsolykiadoKUKACmailPONTdatanetPONThu)
Arbeitskreis Ungarndeutscher Familienforscher (AKUFF)
AKUFF honlap - a magyarországi németek családtörténetével foglalkozók egyesülete. Épp most szombaton lesz a következő összejövetel Gödöllőn.
Memória
Ha jól emlékszem ezzel a névvel szerveződött/kívánt szerveződni zsidó kulturális - családfakutató egyesület 1998 körül. Részletekkel talán Oblath András tud szolgálni: oblathKUKACmailPONTdatanetPONThu
Több magyar/magyarországi vonatkozású külföldi egyesület címét ide gyűjtöttem.
Ha nem tévedek, az olvtársak erre a honlapra gondoltak:
www.familysearch.org/ Ezt a Mormon Egyház tartja fenn, innen tölthető le pl. a PAF-program, (több, hasonló profilú oldal mellett) itt adnak teret annak, hogy regisztráció után bárki felvigye és kereshetővé tegye családfáját, ill. kereshessen más katalógusokban is.
Annyiban meg kell őket védenem, hogy ezeket a családfákat nem a mormonok, hanem a felhasználók viszik fel, ezért nyilvánvalóan "kissé" hiányosak (tehát nem a mormon mikrofilm-adatbázis található meg itt - sajna)
A kérdés: pontosan milyen mormonn adatbázisra utaltatok az imént??
A válasz: én például találkoztam olyan megkülönböztetéssel, hogy a levéltárban nem engedtek megnézni olyan iratokat, amit elvileg meg kellett volna mutatniuk.
Sziasztok!
A múlt Vasárnap jelntkeztem be a fórumba, és azóta beszereztem egy könyvet, ahol felleltem egy rokont vagy névrokont.
A könyv: Ladányi Miksa (szerk.):A magyar ipar almanachja.Bp., 1931
Több száz magyarországi iparos nevét tartalmazza általában rövid életrajzzal és fényképpel.
Ha valakit érdekel szívesen megnéze és válaszolok.
Tartalmazza:budapesti könyvkötők,szijgyártók,bő-
röndösök,bőrdíszművesek,kesztyűsök,kötszerészek,orvosi műszerészek,dobozgyártók,tok-készítők,díszműkészítők és tímárok ipartestületét.A buda pesti kalaposok,női szabók,
fényképészek,sapkások,esztergályosok,kádárok,építő iparosok, nyomdászok,kocsigyártók,kovácsok,kocs-
márosok,kéményseprők adatait.A szegedi ipartestület tagjait.Valamint a következő helyiségek iparosait:Alag,Aldebrő,Alsógöd,Átány,
Balassagyarmat,Barcika,Bánréve,Boconád,Bodvaszilas
,Bogács,Bodva,Bolyok,Borsod,Borsodnádasd,Borsodszemere,Borsodszirák,Cserépfalu,Eger,Egerfarmos,Erdő-
telek,Felsőgöd,Finke,Füzesabony,Heves,Hódoscsépány,KálKápolna,Kelemér,Komjáti,Kompolt,Kömlő,Maklár,
Mezőcsát,Mezőkövesd,Mezőnyék,Mezőtárkány,Miskolc,
Nagykovácsi,Nagymaros,Nógrádverőce,Noszvaj,Ózd,
Parád,Perkupa,Pély,Poroszló,Putnok,Recsk,Sajóecseg,Sajókaza,Sajókazinc,Sajószentkereszt,Sajószent-
péter,Sajóvámos,Sajóvárkony,Salgótarján,Sarud,Sza-lona,Szendrő,Szentes,Szihalom,Szin,Szirmabesenyő,
Szob,Szomolya,Sződliget,Tarnaméra,Tarnaszentmiklós,Tarnazsadány,Tiszafüred,Tiszanána,Tófalu,Tornaná-daska,Vác,Vámosmikola és Verpelét.
Ha valakitn valamelyikből adat érdekli,azt szívesen megnézem.
Viszont keresek olyant, akinek vagy megvan vagy valamelyik pesti könyvtárban meg tudná nekem nézni a következő két könyvet, amikben két adat érdekelne,mert én bajai vagyok és ritkán jutok fel Budapestre.A két könyv:Ladányi Miksa(Szerk)
A magyar ipar almanachja.1929. ill. Halász Imre
(Szerk.):Nugállományú hazai pedagógusok almanachja.Bp.,1936.
Ha segíthetek és ha tudtok nekem segíteni,akkor
az albertivan@wap.hu címre írjatok!
Köszönöm
Van ilyen rendszer, webes cucc, felteszed a szoftverükreva családfádat, majd elküldöd nekik. Abban az adatbázisban aztán összejön sok burmai, kirgiz és talán néhány magyar családfa is:)
Amúgy mormonok nagyon slendriánul végezték a dolgukat, mert egyetlen általam ismert ősöm sincs benne a rendszerükbebn. Sőt egytelen ismerősöm ősei sincsenek benne..
Többen írtak olyanokat,hogy nem lehet hozzáférni iratokhoz,anyakönyvekhez; én például hosszú ideje nem kapok választ egy plébániától...
Egy szervezetnek mindíg nagyobb a szava és könyebben kap nyilvánosságot.
Az a képtelen ötletem támadt, hogy alakítsunk szövetséget, társaságot,vagy bármit, ahol kicsit hivatalosabban lehetne intézni a dolgokat. Ennek több előnye van: Együttesen léphetünk fel a megkülömböztetés bármilyen (számunkra kedvezőtlen) formája ellen,
Elvileg központi támogatást szerezhetünk,
megbízhatunk profikat a piszkos munkák elvégzésére,felhívhatjuk a világ figyelmét pl. a szlovákiai anomáliákra, közös adatbázist állíthatunk fel, stb.Ezzel szemben pillanatnyilag csak egy rossz oldala jut eszembe a dolognak az, hogy nyilván tagdíjat kellene fizetni...
Gondolkodjatok el rajta, mert azt hiszem, hogy a családfakutatók zömének nincs számítógépes kapcsolata, tehát lényegesen többen foglalkozunk a támával, mint az itt kiderül.
Bpapa
Szeretettel köszöntök mindenkit, mint új fiú a családfa kutatók között. Végignézve azeddigieket sok hasznos információt kaptam. Remélem néha segíteni is tudok majd.Az utolsó témához szólva, azt hiszem van egy oldal a Startlapalatt, ahol egy Tilk nevű ember egybeszerkeszti a magyar családokat.Talán használható a programmja.
Az én módszerem:
-1985 utáni dolgok az aktuális járási Önkonál (némi +vesztegetés után videózhatok is...:)))
-1895 elötti (rk. iktatások)a Levéltár a Bécsi úton.
-SzVSz a nemesi dolgok klf. könyvekben lesznek meg (vagy a püspöki lev. tárban).
A módszerek különbözőek, a szomszédom pl. egy nyudíjas történelemtanár ki se mozdult az otthonából legfeljebb a legközelebbi postaládáig, és levelezés útján gyüjtötte be a családjáról az adatokat.
Sziasztok!
Tavaly keztem a családfakutatást és anyai ágon
az 1800-as évek elejéig sikerült megtalálnom őseimet.
Nem egyszerű dolog,de az eddigieket a családi iratokból kutattam ki,valamint amire a nemrég elhunyt nagymamám emlékezett.
Hol érdemes kutatni?
- anyakönyvi hivatalban megnézni őseinnk adatait,
1895 óta van állami anyakönyvezés
- a városról szóló monográfiákban
- a helyi városi könyvtár helytörténeti gyűjteményében:
-egyházi anyakönyvekben
- levéltárak
- Bogárdi János honlapján
- www.arcanum.hu honlapon számos fontos könyv megtalálható
- www.genealogia.hu honlap
Fontos könyvek:
-iskolai értesítők, gyakran megtalálhatóak a városi könyvtárban
-A XX. század elején jelent meg Borovszky Samu szerkesztésében a " Magyarország vármegyéi és városai" című könyvek, most megvehetőek a www. arcanum.hu címen
Nagy Iván nemesi könyve, az arcanumon szintén megvehető
- Kempelen Béla:Magyar nemes családok
-Magyar Életrajzi Lexikon, megvehető az arcanumon, de ingyen letölthető a Magyar Elektro-
nikus Könyvtár-ból /megtalálod,ha beírod a címét
a yahoo keresőjébe/
izraelita felekezet esetén:
- a fent említett kiadványok
-Magya Zsidó Lexikon. Szerk.Ujvári Péter/megjelent reprint/
Kempelen Béla:Magyar zsidó családok./megjelent reprint/
Gergely András:Jeles magyar zsidó orvosok lexikona.
stb.
Érdemes kimenni a helyi temetőbe is, sok információval bírnak a sírfeliratok /Születés,
halál ideje, az elhunyt kora, esetleg foglalkozása stb.
Mindenkinek sikeres kutatást kívánok!
Aki a témáról szívesen levelezne, az kérem írjon az alábbi e-mail-ra:
albertivan@wap.hu
Bocsássatok meg ha kicsit olvastam csak vissza....
Korábban volt itt szó programokról amivel lehet dokumentálni a családfát...
Egy jó párat magam is kipróbáltam, de még nem láttam olyat amivel össze lehetne fésülni, de nem véglegesen több állományt.
Arra az esetre gondolok, amikor többen dolgozunk több részleten, de a részleteknek van közös pontja... véglegesen összefésülni nem célszerű, de időnként mindenki friss állapotát aktualizálnánk.